În plină criză, Parlamentul a decis majorarea salariilor cu chiar 100% pentru unii angajaţi plătiţi din fonduri publice. Ce spun specialiştii
Deputaţii au decis modificarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, vineri, prin vot online, în calitate de for decizional, un proiect de lege care modifică Legea Salarizării astfel încât de luna viitoare, salariie de bază de care beneficiază personalul din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale se majorează cu 100%, în plină criză.
De acelaşi tratament beneficiază şi angajaţii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – I.S.C.T.R., Autorităţii Rutiere Române şi Autorităţii Navale Române, ale căror salarii vor fi mai mari cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2019, începând cu luna mai.
Totodată, personalul din cadrul bibliotecilor naţionale sau de importanţă naţională, Bibliotecii Academiei Române, precum şi din cadrul muzeelor de importanţă naţională vor primi un avans de 30% la salarii, începând cu luna august a acestui an.
Text a fost publicat în Monitorul Oficial, legea urmând să intre în vigoare din 9 aprilie.
Consultantul financiar Adrian Benţa este de părere că majorarea salariilor în plină criză nu este o măsură potrivită unei crize
„Nu e timpul necesar pentru aşa ceva. Sunt convins că acei angajaţi îşi justifică salariile, dar majorările de salarii, în momentul în care avem un milion de contracte de muncă suspendate, în care cele mai mari salarii din şomajul tehnic ajung la maximum de 2.300 lei, nu sunt normale pentru criză. Aceste majorări sunt total atipice în acest context”, a declarat, pentru MEDIAFAX, specialistul.
Până la data de 3 aprilie, peste 840.000 de contracte de muncă au fost suspendate, în timp ce peste 180.000 de contracte de muncă au fost încetate, conform celui mai recent comunicat de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).