În PSD se discută, informal, posibile nume de miniştri

Câteva posibile nume de miniştri ai PSD în eventualitatea în care social-democraţii vor ajunge să formeze Guvernul în urma alegerilor parlamentare sunt deja discutate, în mod informal, în interiorul partidului, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului În PSD se discută, informal, posibile nume de miniştri

Palatul Victoria, sediu al Guvernului (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit surselor citate, o parte a posibililor miniştri PSD provin din rândurile fostului Cabinet Năstase, cărora li se adaugă câţiva dintre actualii vicepreşedinţi.

Vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu este favorit, conform surselor menţionate, pentru a prelua portofoliul Agriculturii, pe care l-a deţinut şi în Cabinetul Năstase, în eventualitatea în care PSD va forma guvernul după alegeri.

Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu ar putea fi numit ministru de Externe, post care, conform aceloraşi surse, ar fi vizat şi de secretarul general al partidului, Titus Corlăţean. Acesta ar avea şanse mai mari, totuşi, să preia conducerea unui minister pentru relaţia cu UE. Pe de altă parte, numele lui Diaconescu este vehiculat şi ca posibil ministru al Apărării, în eventualitatea, redusă, conform surselor citate, în care Corlăţean va fi numit şeful diplomaţiei.

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta ar putea prelua Ministerul Justiţiei, în timp ce Miron Mitrea este un nume vehiculat pentru conducerea Ministerului Transporturilor.

Vicepreşedintele Liviu Dragnea vizează conducerea Ministerului Internelor, în timp ce deputatul Iulian Iancu, preşedinte al Comisiei de Industrii din Cameră, este una dintre soluţiile discutate pentru Ministerul Economiei sau al Industriei, social-democraţii intenţionând, potrivit surselor citate, să separe, ca ministere, Finanţele de Economie. De asemenea, în această zonă se discută şi despre vicepreşedintele PSD Constantin Niţă ca un posibil ministru.

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu şi şeful Departamentului Educaţie din PSD, Ana Birchall, sunt alte două nume luate în considerare, pentru conducerea Ministerului Educaţiei, respectiv a Ministerului Familiei şi Egalităţii de Şanse.

Sursele citate au mai afirmat că, informal, a fost luată în considerare, în interiorul PSD, posibilitatea ca un eventual secretariat pentru Turism să fie rezervat nominalizării pe care o va face conducerea PSD Constanţa. De asemenea, social-democraţii au discutat şi posibilitatea reînfiinţării unui secretariat pentru Tineret.

Vicepreşedintele PSD Rodica Nassar este una dintre soluţiile discutate de social-democraţi pentru conducerea Ministerului Sănătăţii, au mai arătat sursele citate.

Biroul Permanent Naţional al PSD a decis, luni, convocarea Congresului extraordinar al partidului, în 27 septembrie, în care să fie oficial anunţat candidatul PSD la funcţia de prim-ministru, candidat care urmează să fie liderul partidului, Mircea Geoană.

Surse din partid au declarat, săptămâna trecută, că posibilitatea convocării acestui congres extraordinar a fost adusă în discuţie de Geoană, aceleaşi surse apreciind că motivaţia pentru care preşedintele PSD a dorit nominalizarea lui în cadrul unui congres este încercarea de a evita eventualele dispute din interiorul partidului în situaţia în care social-democraţii câştigă alegerile dar preşedintele refuză să îl numească premier pe liderul social-democrat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici