Înaintea discuţiilor Vaticanului cu Beijingul, hackeri chinezi au pătruns în reţeaua informatică a papalităţii

  • Potrivit unui raport al companiei de securitate cibernetică Recorded Future, citat de New York Times, hackeri chinezi au pătruns în reţeaua informatică a Vaticanului în contextul prelungirii acordului din 2018 dintre China şi Vatican, legat de numirea episcopilor şi de statutul lăcaşurilor de cult.
  • Spre dezamăgirea lor, hackerii au accesat un fişier electronic cu o scrisoare care avea un mesaj de condoleanţe din partea cardinalului Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului.
  • Relaţiile dintre Vatican şi Beijing au fost destul de tensionate în ultima perioadă, în special din cauza măsurilor de represiune ale Chinei din Hong Kong şi a restricţiilor impuse vieţii religioase în China.
Urmărește
1115 afișări
Imaginea articolului Înaintea discuţiilor Vaticanului cu Beijingul, hackeri chinezi au pătruns în reţeaua informatică a papalităţii

Sursa foto: profimedia

Potrivit companiei Recorded Future, cu sediul în Somerville, Massachusetts, în ultimele trei luni hackeri chinezi au pătruns în reţeaua informatică a Vaticanului, într-o evidentă încercare de spionaj înainte de începerea unor negocieri cu Beijingul. Campania de hacking a fost condusă de RedDelta, un grup de hackeri chinezi sponsorizaţi de stat, iar tacticile folosite au fost similare cu cele folosite în alte operaţiuni de hacking ale grupurilor chineze din trecut. Au fost folosite însă şi tehnici şi coduri noi, care dificilă identificarea cu precizie a sursei atacului.

Marţi seară, Matteo Bruni, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a refuzat să facă comentarii, iar înalţi oficiali ai Vaticanului cu experienţă în relaţia cu China au refuzat să comenteze, spunând că nu au suficiente informaţii despre presupusul atac informatic.

Hackerii chinezi şi autorităţile de stat au folosit adesea atacuri cibernetice pentru a încerca să adune informaţii despre grupuri de tibetani budişti, uiguri musulmani şi practicanţi Falun Gong din afara Chinei, dar aceasta pare a fi prima dată când hackerii atacă reţeaua Vaticanului.

Vaticanul are o relaţie tensionată cu Beijingul de zeci de ani. Au întrerupt legăturile diplomatice în 1951. Partidul Comunist Chinez a dus o amplă campanie pentru a-şi înăspri controlul asupra grupurilor religioase. China suspectează adesea grupuri religioase şi credincioşi de subminarea controlului Partidului Comunist şi al statului, precum şi de ameninţarea securităţii naţionale a ţării. De pildă, în timpul protestelor recente din Hong Kong, autorităţile chineze au suspectat Bisericile că au ajutat la organizarea demonstranţilor şi le-au acordat ajutor.

Sub conducerea lui Xi Jinping, liderul chinez, partidul şi-a înăsprit controlul asupra vieţii religioase şi spirituale a ţării. Autorităţile din sud-estul Chinei au impus restricţii deosebit de dure asupra practicării creştinismului. Din 2014 până în 2016, autorităţile din provincia Zhejiang, unde liderul Xi a fost cândva şef de partid, au ordonat dărâmarea crucilor de pe 1.700 de biserici.

Ca parte a reînnoirii unui acord provizoriu semnat în 2018, în luna septembrie Vaticanul şi Beijingul urmează să înceapă discuţii despre controlul numirii episcopilor şi despre statutul lăcaşurilor de cult. Acordul, ale cărui detalii sunt încă în mare parte necunoscute, a avut ca scop punerea bazelor unui proces prin care papa şi autorităţile chineze ar putea conveni asupra episcopilor numiţi în fruntea bisericilor oficiale din China, Papa Francisc fiind de acord să recunoască mai mulţi episcopi care au fost numiţi de guvernul chinez.

Seria atacurilor a debutat la începutul lunii mai. Atacul a vizat o scrisoare trimisă de la Vatican lui Javier Corona Herrera, preotul care conduce Misiunea de Studiu a Vaticanului din Hong Kong. A fost însă o decepţie, întrucât scrisoarea purta un mesaj de la cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, în care exprima tristeţea papei cu privire la moartea unui episcop.

Dezvăluirile aduc tensiune la Vatican, relaţia acestuia cu guvernul chinez fiind extrem de delicată, mai ales în contextul măsurilor de represiune a protestelor din Hong Kong. Se presupune că hackerii ar fi încercat să pătrundă în sistemele misiunii de studiu din Hong Kong nu doar pentru a încerca să obţină informaţii cu privire la viitoarele negocieri, ci şi pentru a monitoriza grupul într-o perioadă de tulburări intense în acest oraş.

Vaticanul a fost criticat că tratează cu un guvern autoritar şi îi acordă Beijingului o mai mare influenţă asupra vieţii religioase a aproape 12 milioane de catolici. Unii politicieni americani proeminenţi, cum ar fi senatorul Marco Rubio, republican din Florida, s-au numărat printre cei care au cerut Vaticanului să se abţină de la a face înţelegeri cu Partidului Comunist Chinez.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici