Lituania va înceta să mai elibereze vize pentru cetăţenii ruşi, cu excepţia vizelor umanitare pentru cei care sunt persecutaţi activ.
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au exprimat preocupări, în cursul întâlnirii din Ucraina, în legătură cu riscurile producerii unui incident la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.
Antonio Guterres a cerut crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare Zaporojie. „Trebuie să spunem clar că orice potenţial incident soldat cu daune la Zaporojie este un act sinucigaş. Trebuie să facem toate eforturile pentru a ne asigura că instalaţiile complexului nu sunt ţinte ale operaţiunilor militare. Trebuie retrase echipamentele şi personalul militar de la centrală. Şi trebuie evitată trimiterea în viitor de forţe şi echipamente militare la acest complex. Zona trebuie demilitarizată”, a declarat Antonio Guterres, conform CNN, după întâlnirea din oraşul ucrainean Lviv cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi cu cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat joi seară că pacea cu Rusia nu este posibilă atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean, sugerând că mai întâi trebuie să se retragă armata rusă pentru a exista perspective de negocieri.
Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a declarat joi după-amiază, în Ucraina, că vrea intensificarea exporturilor de cereale ucrainene în următoarele luni, pentru aprovizionarea statelor din Africa.
„Vom face tot posibilul pentru a intensifica operaţiunile, astfel încât să facem faţă dificultăţilor iernii”, a declarat Antonio Guterres, potrivit cotidianului Le Monde, după întrevederea pe care a avut-o în oraşul ucrainean Lviv cu preşedinţii Ucrainei şi Turciei, Volodimir Zelenski şi Recep Tayyip Erdogan.
Antonio Guterres a subliniat că exporturile de cereale ucrainene, reluate recent pe cale maritimă în baza unor acorduri între Ucraina, ONU, Turcia şi Rusia, sunt esenţiale pentru aprovizionarea a numeroase ţări din Africa.
Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a exprimat disponibilitatea de a se deplasa în fruntea unei delegaţii la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, afirmă ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.
„Într-o convorbire, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, m-a informat că, răspunzând invitaţiei Ucrainei, este pregătit să conducă o delegaţie într-o vizită la Centrala nucleară Zaporojie. Eu am evidenţiat urgenţa misiunii de abordare a ameninţărilor de securitate nucleară cauzate de ostilităţile Rusiei”, a declarat Dmitro Kuleba, joi seară, prin Twitter.
Naţiunile Unite au semnalat intenţia de a interveni pentru a facilita accesul experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri produse în apropierea complexului atomic.
Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi cu Recep Tayyip Erdogan în oraşul ucrainean Lviv, discutând despre acordul care permite exporturile ucrainene de cereale şi despre situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie.
Vizita preşedintelui Turciei este „un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări importante”, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, că a vorbit cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, despre conflictul militar cu Rusia, despre acordul privind cerealele şi despre deportarea cetăţenilor ucraineni, subliniiind că a cerut securizarea Centralei nucleare Zaporojie.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit la Lviv, a informat agenţia de presă turcă Anadolu.
Potrivit raportului, preşedintele Erdogan a zburat mai întâi la Rzeszow, Polonia, şi de acolo a ajuns la Lviv cu transportul terestru.
El este de aşteptat să ţină mai întâi discuţii unu-la-unu cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Apoi va avea loc o întâlnire trilaterală a preşedinţilor Ucrainei, Turciei şi a secretarului general al ONU, António Guterres.
Rusia a declarat joi că există riscul unui dezastru provocat de om la centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi a acuzat Kievul şi Occidentul că plănuiesc o „provocare” acolo, vineri, în timpul unei vizite în Ucraina a secretarului general al ONU, Antonio Guterres.
Un oficial ucrainean a respins ceea ce a descris ca fiind o afirmaţie cinică a Moscovei şi a declarat că forţele ruseşti ar trebui să părăsească centrala pe care au capturat-o la scurt timp după ce au invadat Ucraina în urmă cu aproape şase luni, să o demitizeze şi să îndepărteze orice muniţie stocată acolo, potrivit Reuters.
Marile guverne europene nu au promis niciun nou ajutor militar Ucrainei în luna iulie, prima lună în care acest lucru s-a întâmplat de când Rusia a invadat vecinul său pro-occidental, potrivit unui studiu publicat joi.
Ucraina, care se bazează în mare măsură pe ajutorul militar şi economic al Occidentului, a primit doar aproximativ 1,5 miliarde de euro în noi promisiuni de asistenţă în iulie, ceea ce a dus totalul la 84,2 miliarde de euro între jumătatea lunii ianuarie şi începutul lunii august.
Niciuna dintre aceste promisiuni nu a venit din partea Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Spaniei, Italiei sau Poloniei, cele mai mari şase ţări europene, exceptând Rusia şi Ucraina.
În timpul vizitei sale la Lviv, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl va invita pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să aranjeze o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, a informat postul de televiziune turc A Haber.
Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halushchenko, a declarat că centrul se va coordona cu diverse ministere pentru a monitoriza situaţia din Centrală şi pentru a se pregăti cu intervenţii în diferite scenarii de urgenţă.
În discursul său video de aseară, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că 55 de ambasade şi-au reluat activitatea în capitala Ucrainei
Pe 17 august, Zelenski a primit scrisorile de acreditare de la noii ambasadori ai Belgiei, Kârgâzstanului, României şi Spaniei.
O persoană a murit şi alte 18 au fost rănite joi în bombardamentele din zorii zilei asupra unei zone rezidenţiale din oraşul Harkov, în estul Ucrainei, a declarat Oleh Synehubov, guvernatorul regional.
Potrivit centrului regional de asistenţă medicală de urgenţă, cinci persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete în cartierul Slobidskyy din Harkov. După cum s-a raportat anterior, printre ei se afla şi un copil.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere trupelor ruse să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie.
În mesajul său zilnic transmis video, Zelenski afirmă că armata rusă „trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare şi din toate zonele învecinate şi să-şi ia echipamentul militar din centrală”.
„Acest lucru trebuie să se întâmple fără nicio condiţie şi cât mai curând posibil. Ucraina este pregătită să asigure un control adecvat verificat de către AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), iar o misiune relevantă poate fi trimisă la centala Zaporojie într-un mod legal, foarte rapid şi cât mai eficient posibil”, a continuat Zelenski.
Mişcarea are ca scop să împiedice „ proliferarea ostilităţii în societate şi a resentimentelor mai vechi” după ce Ucraina a fost invadată de către Rusia, susţine guvernul eston.
Cinci bărbaţi străini sunt acuzaţi de un tribunal separatist din Doneţk că au luptat ca mercenari alături de trupele ucrainene împotriva Rusiei.
Bărbaţii neagă implicarea. Familiile lor insistă că sunt membri de mult timp ai armatei ucrainene şi nu mercenari, astfel că nu ar trebui judecaţi ci trataţi ca prizonieri de război.
Cei cinci au fost duşi în instanţă încătuşaţi şi cu saci negri pe cap.
”Înţeleg dorinţa Ucrainei de a-şi relua teritoriul, dar, deşi vor exista contraatacuri şi contraofensive, nu cred că vor fi luate măsuri decisive în acest an de nici una dintre părţi. Trebuie să ne aşteptăm la un conflict pe termen lung”, a declarat comandantul serviciilor de informaţii militare din Marea Britanie, generalul Sir Jim Hockenhull.
Diplomaţii occidentali au ajuns la concluzia că încercarea de a izola diplomatic Rusia nu va duce la finalizarea războiului după aproape şase luni de conflict.