„Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susţine, într-o scrisoare care mi-a fost adresată, soluţiile propuse de mine pentru sprijinirea proiectelor întârziate de pandemie şi războiul din Ucraina şi salvarea, astfel, a unor sume importante din fondurile neutilizate din perioada financiară 2014-2020. Răspunsul primit este rezultatul unui demers pe care l-am iniţiat şi care a fost co-semnat de eurodeputaţi din mai multe ţări europene, prin care ne dorim să salvăm cele aproape 3000 de proiecte care riscă să nu fie finalizate la termen. Specialiştii şi reprezentanţii Guvernului au declarat, recent, că este vorba de aproximativ 10 miliarde de euro”, afirmă Victor Negrescu.
Conform acestuia, Ursula von der Leyen se angajează să identifice soluţii care să asigure un echilibru între proiectele din respectiva perioadă de finanţare, necesitatea de a începe noua programare financiară şi răspunsul la crizele actuale.
„În documentul transmis de preşedinta Comisiei Europene sunt oferite două răspunsuri importante evidenţiate, de altfel, în scrisoarea noastră:
– executivul european doreşte să introducă măsuri suplimentare pentru salvarea proiectelor transfrontaliere cu Ucraina şi Republica Moldova, întârziate din cauza războiului;
– se va analiza la nivel european situaţia proiectelor întârziate din perioada 2014-2020, impactul generat de războiului din Ucraina, costurile şi efectele prelungirii perioadei de implementare şi posibilitatea creării unui cadru mai flexibil, precum şi extinderea acestuia, pentru fazarea proiectelor către exerciţiul financiar 2021-2027 astfel încât acestea să continue cu finanţare europeană”, mai arată europarlamentarul.
Acesta spune că este nevoie acum de un demers organizat din partea statelor membre care să arate efectiv impactul pandemiei şi al războiului asupra implementării proiectelor şi să solicite executivului european măsuri clare pentru salvarea respectivelor proiecte şi fonduri.