- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.06.2017, 09:00)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul Grindeanu a fost DEMIS. MOŢIUNEA de cenzură a trecut cu 241 de voturi pentru, 10 împotrivă/ Preşedinţie: Luni, consultări cu partidele pentru formarea noului executiv
Prima moţiune de cenzură depusă de un partid împotriva propriului Guvern a trecut de Parlament. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost votată miercuri în plenul reunit al Parlamentului. Mircea Drăghici, parlamentar PSD, a declarat imediat după terminarea votului că aceasta a fost votată cu 241 de voturi pentru şi 10 împotrivă.
Urmărește
54626 afișări
Guvernul Grindeanu a fost DEMIS. MOŢIUNEA de cenzură a trecut cu 241 de voturi pentru, 10 împotrivă/ Preşedinţie: Luni, consultări cu partidele pentru formarea noului executiv
UPDATE 13:98 Luni, partidele vor fi chemate la consultări în vederea formării noului Guvern, a anunţat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.
”Preşedintele a fost informat şi a luat act de rezultatul votului din Parlament. Preşedintele va convoca consultări cu partidele parlamentare pentru ziua de luni, în vederea formării unui nou guvern. Vă reamintesc faptul ca preşedintele României participă joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea de vară a Consiuliului European”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
UPDATE 13.53 Potrivit anunţului oficial: Din 251 voturi exprimate, 0 voturi anulate, voturi valabil exprimate 251 din care voturi pentru adoptarea motiunii 241 şi 10 împotrivă
Tăriceanu: Motiunea de cenzura fiind adoptatat potrivit art 113 din Constitutie, guvernul este demis.
UPDATE 13.39 Guvernul Grindeanu a fost demis. MOŢIUNEA de cenzură a trecut cu 241 de voturi. Mircea Drăghici de la PSD a anunţat, după numărarea voturilor, că 241 de parlamentari au votat pentru moţiunea de cenzură, deci Guvernul Grindeanu a picat.
UPDATE 13.25 S-a încheiat votul, urnele au fost preluate de chestori pentru a fi numărate bilele. La vot au participat
Mircea Drăghici, parlamentar PSD a anunţat, imediat după terminarea votului, că 240 de voturi au fost pentru moţiunea de cenzură, ceea ce înseamnă că aceasta a trecut.
Moţiunea avea nevoie de 233 de voturi pentru a trece.
Urnele cu bilele au fost duse în sala Biroului Permanent, acolo unde membrii Comisiei de Numărare vor număra şi ulterior vor anunţa rezultatul oficial.
UPDATE 12.40 A început votul la moţiunea de cenzură
UPDATE 12.35 Grindeanu, la finalul dezbaterilor:
- Am urmărit foarte atent discursul d-lui Dragnea, mi-am dat seama că oricine ar fi fost sau ar putea să devină prim-ministru nu are nicio şansă să-şi exercite funcţia de prim-ministru.
- Am auzit acuze şi insinuări, domnul Simon are gura mare pentru că i s-a propus funcţia de ministru. Singurele lucruri clare sunt promisiunile făcute de dl Drganea mie şi lui Ponta în ultimele zile.
- Ce luptă a avut cu sistemul dl Dragnea în afară de OUG 13, a mângaiat cineva ghipsul sistemului ca să scape de dosare, nu am negociat cu absolut nimeni şi mai ales nu am intrat în negocieri care erau împotriva interesului naţional al României, nu are legatură cu PSD sau Alde, este vorba de interesul României.
- Acum câteva zile, dl Varujan Vosganian spunea: Este o idioţenie, cum adică să se voteze o moţiune. Vă dau citatul exact. „N-are importanţă, vă schimbaţi de la o zi la alta”.
- Să ştiti că în sala, aici, sunteţi vreo 5 prim miniştri, 50 de miniştri. Asta s-a discutat în ultimele zile.
- Dacă există încredere şi ceea ce s-a vorbit până acum, păi de ce n-aveţi încredere de vot secret? Ia să faceţi vot secret dacă există o aşa încredere.
- Sper să se încheie cu bine această aventură şi PSD să rămână la Guvernare.
UPDATE 12.30 Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale:
- Nu este războiul nostru, nu l-am pornit noi, reacţia noastră firească a fost să nu participăm la vot, dar ar fi însemnat automat că neparticiparea ar fi fost pentru una dintre tabere.
- Vom vota fiecare cum crede de cuviinţă fără ca nimeni, nici măcar eu, să ştie cum va vota celalat. Este singura cale de a trece dincolo de baricadele cerute, dincolo de noi, noi nu negociem nimic, nu ne interesează acest timp de război.
UPDATE 12: 29 Traian Băsescu, PMP:
- PSD împreună cu ALDE se dovedesc a fi inapte pentru guvernare. Indiferent care va fi rezutatul votului, drumul pe care trebuie să îl luaţi dragi majoritari este în opoziţie
UPDATE 12:20 Varujan Vosganian, ALDE
- S-a spus că această dorinţă de a schimba Guvernul, retragerea sprijinului politic pt dl Grindeanu, este rezultatul unor capricii personale, ca elanul, volubilitatea şi puterea de convingere a domnului Grindeanu îl vor transforma pe dl Grindeanu într-un protagonist al evoluţiei politicii.
- S-a spus că e bizar ca o coaliţie majoritară doreşte să schimbe Guvernul şi să depună o moţiune de cenzură împortiva propriului guvern. Este ciudat că opoziţia nu doreşte să voteze această moţiune.
- Noi trăim astăzi în România într-o stare de imponderabilitate morală.
- Noi avem nevoie în guvern de un interlocutor. Când în locul premierului vorbesc miniştrii, înseamnă că mecanismul de funcţionare al Guvernului e o maladie.
- Domnule Liviu Dragnea, eu zic să nu fiţi aşa de supărat pe PRU. Bucuraţi-vă că asta v-a dat şansa să colaboraţi cu ALDE în guvernare şi ca să vedeti ca ALDE e o mare şansă pentru această coaliţie, vă încredinţez că toţi parlamentarii ALDE sunt în sală şi vor vota această moţiune de cenzură.
UPDATE 12:15 Dan Barna, USR
- USR nu va participa la moţiunea de cenzură.
- Considerăm că ceea se întâmplăa astăzi în Parlamentul României este o reglare de conturi. Ţinem minte acele imagini în care Tăriceanu şi Dragnea îl duceau de mânuţă pe dl Grindeanu.
- Considerăam că trebuie să îşi asume singuri acest eşec în aceeaşi măsura cu Sorin Grindeanu.
UPDATE 12.10 Raluca Turcan, PNL:
- Rar a fost mai clară disponibilitatea omenilor politici de a negocia nişte lucruri nenegociabile.
- Nu a cerut poporul demiterea acestui guvern PSD. O cer dl Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu pentru a pune o altă garnitură de lideri obedienţi şi servili, mai obedienţi decât cei pe care ei înşişi i-au pus în guvernul Grindeanu.
- Domnilor Dragnea şi Tariceanu, spuneţi în moţiunea voastră de cenzură că acest guvern este incompetent. Nu sunt miniştrii puşi de dvs? Dl Grindeanu nu este totuşi premierul PSD şi ALDE pus de dvs?
- Noi, PNL am mai spus-o. Trebuie să ne uităm la Teleorman dacă vrem sa vedem ce poate da bun României dl Dragnea. Sărăcia acestui judeţ este legată direct de numele dlui Liviu Dragnea.
- Orice implicare a lui Liviu Dragnea în procesul de guvernare este toxică, indiferent de votul la moţiunea de astăzi.
- Dvs, dle Grindeanu, aţi sugerat că dl Dragnea v-a cerut lucruri incorecte. Faceţi un bine şi clarificaţi aceste lucruri de la tribuna Parlamentului. Acesta este momentul să arataţi că nu aţi fost complice la OUG 13, la atacurile sau şantajele la adresa instituţiilor statului. Mi-e greu să cred ca veţi avea curajul să spuneţi lucrurile acestea aici.
Domnilor Dragnea, Tariceanu, Grindeanu, Ponta, din cauza dvs România nu poate capitaliza un context favorabil. Ce a reuşit dl Klaus Iohannis distrugeţi dvs, piromanii de la PSD.
UPDATE 11.50 Cele mai importante declaraţii ale lui Liviu Dragnea:
- Astăzi nu e o zi fericită pentru mine mai ales după ce l-am ascultat pe dl Sorin Grindeanu. N-am dorit să ajungem vreodată aici.
- Cu toată încărcătura zilei de azi, cu toate discuţiile, sugestiile, lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea moţiunii înseamnă continuarea guvernării PSD+ALDE aşa cum au vrut romanii în decembrie
- Au fost criticate deciziile statutare ale celor două partide care formează majoritatea în Parlament. Nu a fost totul în regulă. Premierul şi guvernul căruia i-am încredinţat împreună cel mai ambiţios program de guvernare după 89.
- Pentru noi binişorul nu este de ajuns. Nici ritmul, determinarea şi energia premierului nu au fost aşa cum am sperat şi cum ne-am angajat cu totţii.
- Am preferat să luăm această decizie grea pentru a pune lucrurile la punct. Nu se aştepta nimeni ca fostul nostru coleg să reacţioneze cu atâta îndărătnicie şi rea credinţă.
- Nu cred că există un membru cinstit şi onest care să oscileze între interesul unui grup privat şi interesul unei ţări. Iată-ne aici, suntem cel mai mare şi susţinut partid din România şi asta deranjează în ultimii 20 de ani.
- Eşecurile repetate au avut niste cauze, cele mai importante fiind trădarea şi intervenţia brutală şi continuă a unui sistem care nu se poate împăca cu ideea că Romania este şi trebuie să fie o ţară democratică.
- Alianţele dăunătoare care au erodat încrederea românilor. Noi toţi am hotărât că nu vom repeta eşecurile trecutului. Am decis împreună că nu vom mai intra în jocuri politice complicate şi obscure. Am renunţat la alianţa toxică cu UNPR. Am decis că vom urma o direcţie clară şi că vom merge înainte pe cont propriu. Am câştigat alegerile de anul trecut cu cel mai important scor obţinut din 1992 pentru că am ieşit de sub marasmul înţelegerilor făcute sub masă, iar românii au simţit asta.
- Guvernarea PSD din 2012-2015 a fost foarte bună. Din păcate ea nu scuză greşelile politice ulterioare care au costat partidul ceea ce câştigase.
- Azi, cei care au confiscat sau vor sa confişte rezultatul acestor alegeri şi care s-au încuiat pe dinăuntru în clădirea Guvernului spun că Liviu Dragnea este prea autoritar. Sunt autoritar poate pentru că am spus că trebuie să separăm politica de servicii? Pentru că am cerut că trebuie să redăm justiţiei independenşa?
Nu putem să ne prefacem că ce s-a întamplat luni şi marţi cu 3 colegi de-ai noştri reprezintă o coincidenţă.Sunt autoritar pentru că am cerut să fie respectat programul de guvernare?
Mi s-a obiectat că la guvern vrem să facem şi alte lucruri. Iertare, când din programul de guvernare este realizat mai puţin de 20%. Am crezut mult în Sorin Grindeanu si imi asum asta. N-am facut-o in gluma. Am crezut ca este cea mai buna solutie pentru noi.
Din pacate, se agaţă de scaun în cel mai nelegitim mod. N-a ajuns premier datorită celor baricadaţi în palatul Victoria. A ajuns acolo pentru că cele 2 partide în mod statutar au hotărât să-i acorde un vot de încredere.
La toate întâlnirile ţinute în mod nocturn despre ce s-a discutat?
Despre funcţii, dregatorii, despre ministere şi poate despre câeva afaceri. S-a discutat acolo despre România, români, sănăatate, educaţie, agricultură, infrastructură, pensii şi salarii?
Nimeni n-a spus asta. La toate întâlnirile nocturne respective s-au promis lucruri irealizabile. Am vorbit cu un coleg aseară târziu şi l-am intrebat: tu ce spui mâine acasa? Că ai votat împotriva României şi a propriului partid pentru o funcţie? O să te umpli de ruşine.
Dragi colegi, sub conducerea mea, PSD nu va accepta nicio alianţă subterană toxică. Am promis că vom face alianţe doar cu romanii. PSD cere ministrilor săi şi prim ministrului să lucreze pentru români. Programul nostru de guvernare, programul care împinge România înainte este lucrul în care cred. Pentru continuarea acestui program, vă cer azi să votaţi moţiune, moţiunea aceasta care ne doare pe toţi dar care trebuie să treacă.
UPDATE 11.30 Sorin Grindeanu ţine un discurs în Parlament şi răspunde acuzaţiilor din moţiunea de cenzură:
- În decembrie 2016, chiar şi după ce PSD a câştigat alegerile cu un scor istoric, urmăream cu toţii cu sufletul la gură cum Klaus Iohannis conform Constituţiei numeşte sau nu un premier de la PSD. Prima opţiune de la PSD, dna Sevil Shhaideh a fost respinsă. Acest lucru a furat două săptămâni timp în care România a stat fără buget şi în incertitudine.
- În ian 2017, dl Liviu Dragnea m-a rugat să accept funcţia de premier şi ştiţi câţiva dintre colegi care sunt aici în faţă au spus nu. (...) Aveam nişte planuri clare, iar familia mea stă în Timişoara, după care prietenii mei din PSD, colegii mei, aţi insistat că ar fi bine să accept pentru stabilitatea României, pentru PSD, că am experienţa în administraţia locală, că sunt un om onest şi muncitor, că sunt bănăţean şi îşi vede de treabă. Şi am spus da. Şi am spus da pentru că Liviu Dragnea mi-a promis că este prietenul meu, că mă va susţine, că facem un guvern din miniştri competenţi pe care partidul îi susţine... şi am acceptat guvernul propus de Liviu Dragnea.
- La nici 6 luni de la acel moment aflu brusc că guvernul nu prea-şi face treaba, că miniştrii sunt buni dar nu prea, că ţara deşi are performanţă economică bună nu e brusc în Vest.
- Dragi colegi, eu nu înţeleg de ce suntem azi aici în Parlament şi vă spun nu înţeleg de ce atâta scandal în ultimele 6 luni după ce am câştigat alegerile cu un scor zdrobitor si lucrurile si guvernarea merg foarte bine si ma uit la dvs si imi dau seama ca foarte mare parte din dvs nu prea intelegeti. Da, este loc de mai bine. putem sa vorbim interior sa vedem ce putem schimba. Dupa 6 luni, vrem sa dam jos guvernul cu o motiune a noastra, a PSD-ului fara sa ne ceara opozitia si apoi sa ajungem iar la mana domnului presedinte Klaus Iohannis? De ce vrem asta?
- O sa va intrebati de ce premierul romaniei da aceste explicatii despre viata interna a PSD. Pentru ca dupa 21 de ani de cand sunt membru PSD ma aflu in cel mai de neinteles moment, cand Liviu Dragnea depune o motiune de cenzura impotriva propriului guvern PSD. Va rog sa va ganditi f bine de ce ne aflam astai aici, cu toata Romania uitandu-se la noi.
- Ma intreb oare cine i-a impins sa faca toate aceste lucruri. Pacat. Am luat decizia sa nu demisionez pentru ca faceam doua greseli uriase. A fost o decizie si este o decizif grea, extrem de grea, dar am convingerea ca derularea ulterioara a evenimentelor imi vor da dreptata. Nu am demisionat pentru că PSD risca sa piarda guvernarea si sa ajunga iarasi la decizia dlui presedinte Klaus Iohannis.
- Presedintele va spune nu si atunci am pierdut guvernarea si odata cu ea munca sutelor de mii de membri. Cine le garanteaza ca daca aceată motiune de autocenzura va trece că va numi premier de la PSD. Am vrut sa aud acest lucru de la dl Liviu Dragnea ca ne da garantii. Si nu ne-a dat.
- Nu mi-am dat demisia pt ca am considerat ca Romania se afla la o rascruce. Ne puteam intoarce la epoca de dinainte de 89 sau sa ne aparam fara frica viitorul nostru si al copiilor nostri. Nu ma cred salvator.
- În PSD vocea ratiunii a avut de castigat si motiunea nu a trecut.
- Mi-as fi dorit ca astazi sa fi vorbit de cu totul alte lucruri, sa fi invitat opozuitia sa ne critice politicile publice, proiectele din programul de guvernare, nu sa ne certam unii cu altii in interiorul aceluiasi partid.
- Imi cer scuze ca trecem prin asta.
- Romania traverseaza o perioada plina de oportunitati. Avem o economie care inregistreaza cel mai mare ritm de crestere din UE si ne bucuram de deschidere in marile cancelarii occidentale. Au fost eforturi imense sa punem din nou Romania pe harta si sa incepem sa contam in marile discutii la nivel european si transatlantic.
- Aceasta criza artificiala vine in cel mai prost moment pentru Romania, cand lucrurile mergeau intr-o directie buna.
UPDATE 11.15 A început dezbaterea asupra moţiunii de cenzură ”Romania nu poate fi confiscata. Aparam democratia si votul romanilor”. Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD prezintă motiunea de cenzura.
UDMR a anunţat că nu participă la vot. Ceske Attila: Grupurile parlamentare UDMR nu vor patricipa la dezbaterile si procedura de vot legate de aceasta motiune.
În sală sunt prezenţi 385 de parlamentari. Pentru a trece moţiunea este nevoie de 233 de voturi.
UPDATE 11.05 Ponta: Voi vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură cu convingerea unui Guvern Grindeanu
Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a anunţat, miercuri, că va vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură, în speranţa unui Cabinet Grindeanu 2 susţinut de PSD şi ALDE, pentru a nu se ajunge cu decizia la preşedintele Klaus Iohannis.
"Voturile nu le are nimeni, le are fiecare parlamentar în parte. Eu voi vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură cu convingerea că, după această moţiune, un Guvern Grindeanu 2 susţinut de PSD ALDE, cu miniştri mult mai buni, cu primul ministru cu adevărat la Palatul Victoria şi nu la sediul din Kiseleff şi în acest neajungând din nou la Palatul Cotroceni pentru ca preşedintele să decidă", a declarat Victor Ponta, la Parlament.
Secretarul general al Guvernului a mai spus că acest vot pe moţiune este "de departe cea mai ciudată şi cea mai urâtă situaţie" în care s-a aflat în cei 14 ani de când este parlamentar, nemaifiind nevoit niciodată să-şi dea votul pe o moţiune împotriva propriului partid.
UPDATE 11.00 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grideanu au recunoscut că au avut o discuţie de circa 20 de minute, miercuri dimineaţa, înainte de votul pe moţiunea de cenzură. Cei doi nu au ajuns la un consens.
”Am încercat să găsim o soluţie, dânsul continuă să rişte cerând să demisionez înainte de a intra în sala de vot, acest lucru nu e posibil, aşa că mergem la vot”, a declarat Sorin Grindeanu.
”A fost o discuţie privată pe care nu vreau să o comentez acum”, a spus şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea care a confirmat că întâlnirea a durat circa 20 de minute.
Cei doi au avut o discuţie miercuri dimineaţa în Parlament, însă nu au ajuns la vreo înţelegere.
UPDATE 10.40 Meleşcanu, despre moţiunea de cenzură: Nu e împotriva activităţii mele în niciun caz
Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu a declarat miercuri, înainte de a participa la şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE, că votul pentru moţiunea de cenzură nu este împotriva activităţii sale ca ministru, ci împotriva premierului Sorin Grindeanu.
”Nu e împotriva activităţii mele, în niciun caz”, a răspuns Meleşcanu.
Meleşcanu a fost întrebat împotriva cui este moţiunea de cenzură, acesta afirmând că este ”împotriva prim ministrului”.
UPDATE 10.39 Grindeanu, în ziua moţiunii: Sunt optimist. Vreau binele României
Premierul Sorin Grindeanu a ajuns în Parlament cu o oră înainte de votul pe moţiunea de cenzură şi a declarat că este optimist în legătură cu ce se va întâmpla în plen.
”Sunt optimist. Vreau binele României”, a comentat premierul Sorin Grindeanu.
Premierul a ajuns în jurul orei 10.00 la Palatul Parlamentului, iar la ora transmiterii ştirii, este în birou cu Victor Ponta, deputatul de Timiş- Adrian Pau, Daniel Constantin, fostul copreşedinte ALDE şi cu deputatul PSD de Iaşi, Nicolae Bănicioiu.
La ora 11.00 începe şedinţa de plen reunit în care se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Social democraţii şi reprezentanţii ALDE spun că au majoritate fără niciun fel de emoţie.
"Avem o cifră pe care v-am spus-o. Este cu vârf şi îndesat o majoritate necesară ca moţiunea să treacă. (...) Am făcut şi socoteala inversă. Ştim şi care sunt care sunt cei care vor vota împotriva moţiunii, deci ne-am asigurat că lucrurile sunt în regulă", a venit răspunsul, cu o zi înainte de vot, din partea lui Călin Popescu Tăriceanu.
Cei care puteau să joace un rol decisiv, aleşii UDMR, nu vor fi în sală la votul moţiunii. Toate negocierile au picat odată cu retragerea proiectelor din dezbatere, în cursul zilei de marţi.
Rând pe rând, proiecte ce vizau comunitatea maghiară prin alocarea de fonduri, numirea zilei de 15 martie, Ziua Comunităţii Maghiare sau pragul necesar pentru folosirea limbii materne în instituţiile publice, au fost retrase din dezbatere. Iar odată cu ele a plecat şi posibila susţinere din partea UDMR.
Rămaşi fără UDMR-işti şi cu ameninţarea că tabăra Grindeanu va atrage de partea sa parlamentari PSD, social democraţii păreau că sunt la limită în ceea ce priveşte majoritatea. Liderul formaţiunii, Liviu Dragnea, spune însă că "niciodată nu am avut calculele făcute şi cu UDMR".
Ceea ce înseamnă că de joi PSD poate forma un nou Guvern.
Potrivit unor surse, există deja o listă a PSD cu cine va face parte din viitorul Executiv, iar în locul lui Sorin Grindeanu ar ajunge prim vice-guvernatorul BNR, Florin Georgescu. Printre cei care rămân pe funcţiile lor sunt: Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Mihai Tudose şi Rovana Plumb.
Şi Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiţiei, în timp ce ALDE ar urma să-şi păstreze portofoliile actuale. La Finanţe, postul ar urma să fie ocupat de un nume care a mai deţinut funcţia, Eugen Teodorovici. Diplomatul de carieră, ambasadorul Sorin Ducaru (care acum ocupă poziţia de Secretar General Adjunct pentru Provocări de Securitate din cadrul NATO) ar urma să îl înlocuiască pe Gabriel Leş la Apărare. Sorin Moisă şi Simona Miculescu sunt alte nume vehiculate de apropiaţii lui Liviu Dragnea pentru noul Executiv.
În momentul de faţă, puterea are o majoritate care depăşeşte cu 14 aleşi numărul necesar de voturi, 233, pentru ca moţiunea să treacă. Întrebat care este numărul disidenţilor din coaliţie, preşedintele Senatului a spus marţi că în jur de 16-17. Ar rămâne însă discuţiile cu aleşi din alte formaţiuni, despre care nu se ştie nimic sigur, dar care vor putea fi văzute la vot.
Victor Ponta, secretar general al Guvernului de la începerea crizei, susţine că nu sunt chiar atâţia, doar vreo 13, dar suficient cât să nu treacă moţiunea de cenzură, bazându-se probabil şi pe absenţe sau alte negocieri.
"Eu sunt convins că 13 voturi, cu siguranţă, nu vor fi. Ceea ce e foarte urât, ceea ce ilegal, ceea ce doreşte în PSD - nu poţi dă-ţi dai jos propriul guvern negociind la bucată. Nu ştiu să se negocieze la bucată, dar sper să nu se negocieze la bucată, că e oribil. Dar mai sunt 19 ore în care poate să fie găsită o soluţie", a declarat Victor Ponta.
Şi tabăra Grindeanu pare sigură pe victorie, în condiţiile în care şedinţa de Guvern programată pentru marţi a fost amânată după moţiune, în ziua de joi.
Moţiunea de cenzură nu va fi votată în mod sigur de cinci parlamentari PSD de Timiş:
deputatul Alfred Simonis
deputatul Bianca Gavriliţă
senatorul Eugen Dogariu
senatorul Adrian Diaconu
deputat Adrian Pau
Judeţuţ Caraş-Severin este reprezentat de trei deputaţi şi un senator PSD. Deputatul Ioan Mocioală, preşedintele PSD Caraş-Severin, nu a putut fi contactat, iar senatorul Ionuţ Chisăliţă, deputatul Luminiţa Jivan şi deputatul Ion Spânu au precizat doar că vor fi prezenţi în sală miercuri, fără a spune cum vor vota.
Din Iaşi se află, în Parlamentul României, nouă aleşi. Lor le-a cerut Mihai Chirica, suspendat din partid, să nu uite de promisiunea făcută în campania electorală şi că, dacă că Guvernul va pica, tot în Iaşi se vor întoarce. Filiala judeţeană, prin vocea liderului Maricel Popa, a anunţat că aleşii din Iaşi vor vota moţiunea de cenzură. Se pare însă că fostul lider a avut un cuvânt greu de spus.
" PSD nu are dreptul sa îl lase pe preşedintele Iohannis să ducă tara din nou spre un guvern de tehnocraţi, cel mai dezastruos din ultimii 30 de ani! Votul meu se duce spre continuarea programului de guvernare aşa cum a fost el propus şi votat. În democraţie nimeni nu are dreptul sa se tina cu dinţii de o funcţie, indiferent care este aceasta! PSD a suferit prea mult pana acum din cauza orgoliilor, guvernarea suferă din cauza orgoliilor", a declarat Silviu Macovei. Parlamentar PSD Iaşi.
Alţi doi aleşi sunt plecaţi din ţară şi nu au participat nici la discuţiile dintre parlamentarii din Iaşi de duminică seara. Este vorba despre Nicolae Bănicioiu şi Vasile Câta. Rămân cinci parlamenari PSD care nu au anunţat cum vor vota.
Tot pe lista favorabilă lui Grindeanu se află deputatul Victor Ponta. Un alt nume vehiculat este cel al lui Daniel Constantin, exclus recent din ALDE şi care a fost văzut duminică dimineaţa la Palatul Victoria, unde a discutat cu premierul Sorin Grindeanu.
Alături de el ar putea veni şi alţi apropiaţi:
Damian Florea (demisionar din ALDE)
Eugen Durbaca (demisionar din ALDE)
Mircea Banias (demisionar din ALDE)
Sorin Câmpeanu (demisionar din ALDE)
Pe lista lui Grindeanu ar mai fi Alin Vacaru , parlamentar trimis în Legislativ de PSD Gorj. Acesta nu a semnat moţiunea de cenzură. Un alt nume vehiculat este cel al lui Şerban Nicolae, care a făcut un apel la colegii săi să poarte un dialog şi să nu mai caute duşmani în partid.
Eugen Teodorovici apare şi în tabăra lui Grindeanu, având în vedere apropierea de Victor Ponta. Pe acelaşi motiv ar mai fi Rovana Plumb, al cărei nume apare în ambele tabere.
UDMR, PMP şi USR au anuţat că nu vor fi în sală la votul pe moţiunea de cenzură, în timp ce aleşii PNL vor sta în bănci, dar nu vor vota.
Citeşte şi: Dragnea, după ce a căzut negocierea cu UDMR: Niciodată nu am avut calculele făcute şi cu UDMR
Citeşte şi: Cine ar urma să facă parte din Guvernul PSD, dacă moţiunea de cenzură trece. Posibil premier: Florin Georgescu
Citeşte şi: Preşedintele PMP, Traian Băsescu: În principiu am stabilit să nu intrăm în sală la moţiune
Citeşte şi: VIDEO Kelemen Hunor, anunţ oficial: Nu participăm la votul pe moţiunea de cenzură. Dacă nu era vorba de ţară, de săptămâna trecută nu m-aş opri din râs/ Tăriceanu: Nu ne-am certat, dar ne-am despărţit. Avem o majoritate pentru moţiune
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Dragnea, după ce a căzut negocierea cu UDMR: Niciodată nu am avut calculele făcute şi cu UDMR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:28
Sonda Parker de la NASA intră pe un teritoriu necunoscut în Ajunul Crăciunului
-
astăzi, 11:24
LIVE TEXT Marcel Ciolacu, desemnat de Iohannis pentru a forma Guvernul / Ilie Bolojan şi Ciprian Şerban, la şefia Senatului şi Camera Deputaţilor / Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale