Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a ţinut un discurs cu puternic impact emoţional:
”Mâine este începutul unui an istoric. Unul dintre cele mai importante din întreaga perioadă de după 1991. Săptămâna în care vom simţi răspunsul din partea Uniunii Europene cu privire la statutul de candidat al Ucrainei. Şi într-o astfel de săptămână trebuie să ne aşteptăm la intensificarea activităţii ostile a Rusiei. Într-un mod deosebit – ostentativ. Şi nu numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva Europei. Ne este teamă. Aşteptăm cu nerăbdare partenerii. Şi suntem recunoscători tuturor celor a căror forţă de astăzi este victoria noastră de mâine”.
„Inflaţia este inacceptabil de mare, parţial din cauza războiului Rusiei în Ucraina. Cauzele sunt globale, nu locale, este puţin probabil ca aceşti factori să se diminueze imediat”, spune Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA.
Informaţiile militare ucrainene spun că autorităţile ruse refuză să admită 27 de morţi, persoane aflate la bordul navei Moskva, care s-a scufundat în urmă cu două luni, lăsând rudele fără veşti şi ameninţându-le să nu vorbească.
„Oficialii şi serviciile speciale continuă să forţeze familiile marinarilor ruşi să ascundă informaţii despre rudele care au murit la bordul Moscovei. 27 de membri ai echipajului sunt dispăruţi, inclusiv 19 recruţi. La Sevastopol, doar cadetul Vahruşev a fost înmormântat oficial”, spun serviciile militare de la Kiev. Rudele victimelor sunt aruncate din birouri de autorităţile ruse şi „trimise la un grup de psihologi, medici şi avocaţi” creat special pentru a ascunde informaţii despre recruţii ucişi sau dispăruţi”.
Tensiunea socială în rândul rudelor ruşilor care au murit pe crucişătorul Moskva este în creştere. Navă emblematică a flotei ruse din Marea Neagră, Moscova a fost scufundată la mijlocul lunii aprilie de rachetele Neptun ale forţelor ucrainene.
„Propagandiştii ruşi sunt îngrijoraţi pentru că apărătorii ucraineni vor fi pregătiţi în străinătate, înainte de a merge pe front. Toate acestea pentru că Ucraina acordă cea mai mare valoare vieţii cetăţenilor săi. Cine este mobilizat în Rusia nu este instruit, ci trimis direct să întâmpine moartea ca şi carne de tun”, a scris, pe Twitter, consilierul prezidenţial ucrainean Mikhail Podoliak.
Comandanţii Regimentului Azov, capturaţi la Mariupol, sunt deţinuţi în închisoarea Lefortovo din Moscova, a spus o sursă rusă pentru agenţia Tass. Printre cei duşi la închisoarea rusă se numără şi comandantul adjunct al regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, şi Serghei Volinski, comandantul brigăzii 36 a puşcaşilor marini ucraineni.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, va participa la summitul ţărilor BRICS în legătură virtuală pe 23 şi 24 iunie. Presa rusă a relatat acest lucru. Ţările BRICS sunt Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud.
Moscova a raportat că ofensiva sa împotriva Severodoneţk, din estul Ucrainei, continuă cu succes, după ce a preluat controlul asupra unui district de la periferia oraşului. „Ofensiva în direcţia Severodoneţk se dezvoltă cu succes”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-un videoclip, care anunţă cucerirea aşezării Metiolkine, la periferia de est a oraşului. „Forţele armate ale Federaţiei Ruse continuă să lovească ţinte militare pe teritoriul ucrainean”, a adăugat el.
Statele Unite nu vor putea reduce la tăcere Rusia la nivel internaţional, a afirmat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat Rossja 1. Şi a adăugat: SUA „lucrează pentru ca Rusia să nu aibă dreptul de a se exprima în afacerile internaţionale. Cred că realizează foarte bine că nu vor reuşi”.
„Rusia încearcă să facă din Harkiv, în estul Ucrainei, un oraş de primă linie”, a declarat Vadim Denisenko, consilier al ministrului de Interne, preluată de BBC de la televiziunea naţională.
Germania va lua măsuri de urgenţă pentru a-şi asigura stabilitatea energetică în faţa recentelor scăderi ale aprovizionării cu gaze ruseşti, în special cu utilizarea sporită a cărbunelui. „Pentru a reduce consumul de gaz, este necesar să folosim mai puţin gaz pentru a genera energie electrică. În schimb, centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult”, a spus Ministerul Economiei, într-un comunicat. Guvernul reacţionează la anunţurile din această săptămână privind numeroasele reduceri de gaze de către Gazprom prin Nord Stream, pe fondul unei confruntări între ţările occidentale şi Rusia în contextul războiului din Ucraina. Această decizie este o inversare de poziţie pentru coaliţia de guvernare germană care include Verzii şi care promisese că va elimina treptat cărbunele până în 2030. „Este o alegere amară, dar este esenţială reducerea consumului de gaze”, a reacţionat ministrul Ecologului Robert Habeck, într-un comunicat de presă.
„Să nu uităm de poporul ucrainean chinuit în acest moment, un popor care suferă. Aş vrea să rămână în voi toţi o întrebare: ce fac eu astăzi pentru poporul ucrainean? Fiecare să răspundă în inima lui”, a spus, astăzi, Papa Francisc.
Moscova a reacţionat dur la restricţiile Lituaniei privind traficul feroviar de marfă între enclava rusă Kaliningrad şi restul teritoriului rus. „Blocada incipientă” a Kaliningradului încalcă dreptul internaţional, a scris Konstantin Kosachev, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei Ruse, camera superioară a Parlamentului, într-o postare pe Telegram.
„Ca stat membru al UE, Lituania încalcă o serie de acte internaţionale obligatorii din punct de vedere juridic”, a adăugat el, referindu-se la acordul de parteneriat dintre UE şi Rusia, care interzice intervenţia în reţelele lor de transport respective. Figură marcantă în politica externă a Rusiei, Kosachev a intervenit după ce Lituania a interzis sâmbătă tranzitul pe teritoriul său a mărfurilor supuse sancţiunilor europene pe calea ferată, într-o măsură care afectează traficul către enclava baltică, strânsă între Polonia şi Lituania.
Potrivit guvernatorului Kaliningradului, Anton Alikhanov, 40-50% din tranzitul mărfurilor este astfel afectat, mai ales în ceea ce priveşte metalele şi materialele de construcţie.
Statele Unite transferă peste 1.400 de sisteme de rachete Stinger AA şi 6.500 de sisteme portabile antitanc Javelin în Ucraina. Liderul partidului politic ucrainean Golos, Kira Rudik, a declarat pe Twitter, după ce Departamentul de Stat de la Washington a anunţat săptămâna aceasta un ajutor în valoare de 1 miliard de dolari pentru Kiev. „Lista include sisteme antiblindate, drone Switchblade, obuziere, elicoptere Mi-17, sisteme Harpoon”, a adăugat Rudik.
Armata ucraineană a declarat că oraşul asediat Severodoneţk s-a confruntat din nou cu artilerie grea şi foc de rachete, în timp ce forţele ruse atacau zonele înconjurătoare. Statul major al armatei în buletinul său, relatează The Guardian, a recunoscut că forţele sale au suferit un regres în aşezarea Metolkine, chiar la sud-est de Severodoneţk, în timp ce lupta pentru oraşul industrial Severodoneţk continuă în estul Ucrainei.
„În urma focului de artilerie şi a unui asalt, inamicul a obţinut un succes parţial în satul Metolkine, încercând să pună un punct de sprijin”, a spus el, într-o postare pe Facebook.
Serghei Gaidai, guvernatorul Luhansk numit de partea aucraineană, într-o altă postare online a vorbit despre „bătălii grele” din Metolkine.
Sergiy Gaiday, guvernatorul din Lugansk, regiunea din estul Ucrainei, scena unor lupte grele cu Rusia, a spus că situaţia actuală este „dificilă, în oraşul Lysychansk şi în regiune în ansamblu”, deoarece ruşii „bombardează”. trupele noastre 24 de ore din 24. Există o expresie: pregătiţi-vă pentru ce este mai rău şi ce e mai bun va veni de la sine: trebuie să ne pregătim”.
De la Lysychansk, artileria ucraineană trage spre Severodonetsk, unde se ridică fum din fabrica Azot, iar trupele ruse trag gloanţe şi rachete. Gaiday a cerut ca proviziile de „arme cu rază lungă să sosească cât mai curând posibil”. „Faptul că Occidentul ne ajută este bine, dar este (prea) târziu”.
„Trebuie să ne pregătim pentru un război prelungit, pentru că Putin a trecut la o campanie militară de demolare”, a declara premierul britanic Boris Johnson.
Războiul Rusiei în Ucraina ar putea dura ani de zile, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, unui săptămânal german, adăugând că furnizarea de armament de ultimă generaţie trupelor ucrainene va creşte şansa de a elibera regiunea Donbas de sub controlul rusesc.
„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani. Nu trebuie să renunţăm la sprijinirea Ucrainei”, a declarat Stoltenberg pentru Bild am Sonntag. „Chiar dacă costurile sunt mari, nu numai pentru sprijinul militar, şi din cauza creşterii preţurilor la energie şi la alimente”.