Încrederea maghiarilor în Traian Băsescu a scăzut cu 15% în acest an

Încrederea maghiarilor în preşedintele Traian Băsescu a scăzut cu 15 la sută faţă de septembrie 2006, principalul motiv fiind ultimele declaraţii ale şefului statului privind autonomia, relevă datele unui sondaj de opinie realizat la comanda UDMR şi dat publicităţii joi.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Încrederea maghiarilor în Traian Băsescu a scăzut cu 15% în acest an

Încrederea maghiarilor în Traian Băsescu a scăzut cu 15% în acest an

Sondajul a fost realizat de către Institutul de Cercetări Kvantum, la solicitarea UDMR, în perioada 13 februarie - 9 martie, pe un eşantion de 1.910 subiecţi din Transilvania, marja de eroare fiind de 2,9 la sută.

Sociologul Kiss Tamas, coordonatorul sondajului, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în septembrie 2006 preşedintele Traian Băsescu se bucura de încrederea a 62 la sută dintre maghiari, în timp ce în luna martie a acestui an numai 47 la sută dintre etnicii maghiari mai aveau încredere în preşedintele României.

"Această scădere este cauzată, în principal, de ultimele declaraţii ale lui Traian Băsescu despre autonomie", a spus Kiss.

Potrivit sondajului, o scădere similară a încrederii a avut şi fostul lider al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, de la 46 la sută la 32 la sută.

Încrederea în preşedintele PSD, Mircea Geoană, a scăzut doar cu unu la sută, de la 12 la 11 la sută.

Potrivit sondajului, Traian Băsescu se bucură de cea mai mare notorietate - 98,8 la sută - printre maghiari, dintre toţi politicienii români.

Sondajul a arătat că maghiarii au în proporţie de 39,7 la sută încredere în Emil Boc şi în proporţie de 32,3 la sută în Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în februarie, la finalul unor discuţii cu omologul său ungar, László Sólyom, că în România nu va exista niciodată autonomie teritorială, iar preşedintele Ungariei spunea că ţara sa va continua să susţină această aspiraţie a minorităţii maghiare din România.

Traian Băsescu a fost întrebat dacă este posibilă autonomia teritorială în regiunea secuiască şi când va fi acest lucru posibil. "Referitor la termen, vi-l pot da, este «niciodată», pentru că România este definită ca stat naţional unitar şi suveran", a spus Băsescu.

El sublinia că niciodată România nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minorităţi, dar va susţine drepturile individuale pentru cetăţenii aparţinând minorităţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici