Potrivit unui memorandum intern al secretarului general al Camerei Gheorghe Barbu, este necesară constituirea unei Comisii pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor pentru a se putea implementa Hotărârea Biroului din 21 martie privind „procedura de lucru şi mecanismul decizional pentru exercitarea controlului parlamentar asupra proiectelor de acte legislative ale UE”.
În memorandum se arată că pentru înfiinţarea acestei comisii a Camerei Deputaţilor este necesară modificarea Regulamentului forului legislativ. În acest sens, deputatul PDL Iustin Cionca Arghir, preşedinte al Comisiei de Regulament, a depus, la Biroul Permanent, o propunere de modificare a documentului.
În prezent, în Parlament funcţionează o Comisie de afaceri europene comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, condusă de Viorel Hrebenciuc (PSD), iar, la Senat, a fost înfiinţată o comisie separată.
Potrivit unor surse parlamentare, coaliţia majoritară doreşte desfiinţarea comisiei comune de afaceri europene condusă de Viorel Hrebenciuc şi înfiinţarea, la fel ca la Senat, a unei comisii de afaceri europene a Camerei.
Liderii grupurilor parlamentare se vor întâlni, marţi, la ora 10.30, cu preşedintele Comisiei de afaceri europene Viorel Hrebenciuc şi cu secretarul general al Camerei pe această temă.
Senatul a aprobat, în 2 martie, înfiinţarea propriei Comisii pentru afaceri independente, condusă de către senatorul independent Vasile Nedelcu. Această comisie a fost înfiinţată de Senat în urma negocierilor de la începutul sesiunii parlamentare dintre liderii de grupuri, după ce Curtea Constituţională a decis că modificarea Regulamentelor Camerelor pentru constituirea grupurilor independenţilor este constituţională.
Membrii Biroului Permanent al Camerei au criticat, în şedinţa de săptămâna trecută, decizia Senatului de a-şi înfiinţa Comisie pentru afaceri europene, în condiţiile în care exista o comisie comună, Adrian Năstase sfătuindu-şi colegii, potrivit stenogramei, să înveţe cum să procedeze din „cele două divorţuri celebre” de pe tv.