Geoană, preşedinte al Institutului, a afirmat că actuala criză economică constituie o perioadă de "imense mutaţii", comparabile, ca magnitudine şi ca reaşezări geo-politice, cu căderea comunismului de acum 20 de ani.
El a spus că, după o primă fază de "răspuns ad-hoc" al autorităţilor de la Bucureşti la provocările crizei globale, ar trebui să se intre într-o a doua etapă, mai strategică, de pregătire a relansării economice.
Geoană s-a declarat optimist moderat cu privire la repornirea creditării, după semnalele date de Banca Central-Europeană şi Banca Naţională a României. "Există licăriri de speranţă", a spus el.
Geoană a afirmat că, după 20 de ani de la schimbarea regimului politic în România, actuala criză ar putea constitui momentul recunoaşterii faptului că administraţia publică este încă nereformată.
De asemenea, el a criticat "atitudinea de vătaf" a guvernelor post-decembriste faţă de firme şi a apreciat că Executivul ar trebui să dedice mai multă energie pentru transformarea mediului de afaceri într-unul european.
"A sosit momentul recunoaşterii faptului că principalul adversar al modernizării României este administraţia publică şi modul în care funcţionează statul. (…) Nu poţi deveni o naţiune modernă cu un stat nereformat. (…) A sosit momentul să ne reaşezăm priorităţile naţional şi să ne debarasăm de comoditatea «lasă că merge şi aşa»", a declarat Geoană.