Înghesuială, plictiseală, zâmbete false în ziua când moţiunea de cenzură a învins Guvernul

Agitaţie mare, la Parlament, în ziua când, printr-o premieră post-decembristă, un Guvern a fost trimis acasă în urma unei moţiuni de cenzură.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Înghesuială, plictiseală, zâmbete false în ziua când moţiunea de cenzură a învins Guvernul

Înghesuială, plictiseală, zâmbete false în ziua când moţiunea de cenzură a învins Guvernul (Imagine: Mediafax Foto/Bogdan Maran)

Încă de dimineaţă, se simţea că este o zi specială, după numărul mare de parlamentari care stăteau la coadă la lift. După lift, deputaţii şi senatorii s-au înghesuit la listele cu prezenţa, pentru a semna.

"Pică Guvernul?", era întrebarea care frământa pe toată lumea. Răspunsurile parlamentarilor variau în funcţie de culoarea politică: "Depinde de unguri", a spus un liberal. "Sigur pică", a prevestit un social-democrat. "Vom trăi şi vom vedea", a răspuns un PDL-ist de frunte.

Citirea moţiunii de cenzură , la fel şi discursul premierului Emil Boc, i-au plictisit la culme pe unii dintre parlamentari, care s-au arătat preocupaţi de discuţiile cu colegii din bancă sau de telefoanele mobile.

De altfel, discuţiile şi şuşotelile între parlamentari au dominat ziua, sala şi holul Parlamentului, aleşii neamului perseverând în această atitudine.

Pata de culoare a fost reprezentată detaşat de ministrul Turismului Elena Udrea, venită la Parlament, într-un taior de culoare galben-ou de raţă.

Udrea a ieşit de mai multe ori din sala de şedinţe, în timp ce se citea moţiunea sau vorbea premierul Boc, ea preferând să stea de vorbă, pe hol, cu mai mulţi lideri ai PD-L. Se plictisea Elena Udrea la dezbaterea moţiunii? "Exclus", a fost răspunsul său, plin de zâmbet.

Ea a spus că a ieşit din sală deoarece a trebuit să stea de vorbă cu unii simpatizanţi ai PD-L din Galaţi, veniţi la Parlament, pentru a încuraja Guvernul. "Sunt colegi din teritoriu, din Galaţi, care au venit să-şi exprime solidaritatea cu Guvernul", a precizat, pentru MEDIAFAX, Udrea.

În afară de simpatizanţii Guvernului, care nu s-au remarcat, a venit, în schimb, la Parlament, în timp ce se discuta moţiunea, un grup de asistente maternale.

Cum au văzut-o pe Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei, femeile s-au îngrămădit în jurule ei pentru a o întreba diverse lucruri legate de copii şi şcoală. După explicaţii, a urmat o poză de grup, iar Andronescu s-a grăbit spre Comisia de abuzuri a Camerei, unde fusese chemată să vorbească despre Universitatea "Spiru Haret".

În acest timp, "bisericuţele" de pe holul Parlamentului se înmulţeau sau scădeau, în funcţie de interesul din plen sau de interese.

În plen, luau cuvântul, rând pe rând, candidaţii la Preşedinţie, în ordinea prognozată de sondaje: Mircea Geoană, Crin Antonescu, Kelemen Hunor.

În timp ce îşi susţineau discursurile, încă se discuta, pe la colţuri, despre parlamentari care ar fi fost cumpăraţi, ca să nu voteze moţiunea.

Toate scenariile au luat sfârşit când inevitabilul s-a produs: moţiunea de cenzură a trecut, Guvernul Boc a căzut! Învinşii au mimat zâmbete.

"Şi-au înfăptuit lucrarea", a spus ministrul Adriean Videanu, după aflarea rezultatului votului. "UDMR a jucat la două capete", a şuierat ministrul Radu Berceanu.

Cu înghesuială a început şedinţa, cu buluceală s-a terminat.

Doar Silviu Prigoană (PD-L) făcea notă discordantă, în faţa liftului, unde se poza cu diverse doamne. "Testez că nu m-am boşorogit", spunea surâzător Prigoană. El avea şi o explicaţie pentru veselia lui şi pentru situaţia PDL: "Am învins! Păi... altfel, mai putea ieşi preşedintele Băsescu să spună că face alt Guvern?".

Material realizat de Emma Toader, ema@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici