Iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei, scoasă de pe lista de vot final

Deputaţii au votat, marţi, scoaterea de pe lista de vot final a iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei, la solicitarea liderului PSD, Marcel Ciolacu, care susţinut că aceasta trebuie transmisă Birourilor permanente reunite, invocând un conflict de competenţe între cele două camere.

Urmărește
2279 afișări
Imaginea articolului Iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei, scoasă de pe lista de vot final

Iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei, scoasă de pe lista de vot final (Imagine: pngmart.com)

„Vă propun ca iniţiativa legislativă privind revizuirea Constituţiei să nu mai figureze pe lista de vot final de astăzi, să fie retrimisă Birourilor permanente reunite pentru a discuta un posibil conflict de competenţe între cele două camere ale Parlamentului, să se decidă traseul legislativ al acesteia, având în vedere că iniţiativa legislativă a fost depusă la Senat, iar plenul acestuia în mod inexplicabil a decis ca propunerea legislativă să fie trimisă la Camera Depupaţilor, în calitate de primă cameră. (…) Nu există nici un argument legal sau constituţional care să consfinţească faptul că prima cameră este Camera Deputaţilor”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu, reamintind că iniţiativa cetăţenească a fost semnată de 3 milioane de oameni.

Propunerea liderului PSD a fost adoptată cu 139 „pentru”, 1 vot „împotrivă” şi două abţineri.

Marţi, în şedinţa de plen, nu erau întrunite condiţiile de prezenţă pentru adoptarea iniţiativei cetăţeneşti.

Pentru adoptarea iniţiativei de revizuire a Constituţiei erau necesare 219 voturi „pentru” (două treimi din numărul total al deputaţilor), iar totalul voturilor exprimate în şedinţa de marţi, când s-a făcut propunerea de scoatere de pe lista de vot final, era de 142 de voturi.

În fiecare cameră a Parlamentului, iniţiativa de revizuire a Constituţiei se votează cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, iar dacă textele celor două camere sunt divergente se votează cu trei pătrimi în plenul reunit.

Iniţiativa cetăţenească are ca obiect de reglementare revizuirea Constituţiei României, avându-se în vedere modificarea articolului 48, alineatul 1, în sensul stabilirii la nivel constituţional că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

Iniţiativa cetăţenească pentru reviziurea Constituţiei a fost dezbătută şi adoptată pe articole în şedinţa plenului de luni.

PSD, ALDE, PMP şi deputaţii PNL Daniel Gheorghe şi Ben-Oni Ardelean au declarat, în timpul dezbaterilor, că vor vota în favoarea iniţiativei cetăţeneşti pentru modificarea Constituţiei, pledând pentru susţinerea familiei tradiţionale.

Deputaul ALDE Varujan Vosganian a susţinut că "şansa de reîmprospătare a poporului român stă în familia care îşi educă odraslele în spritul valorilor tradiţionale".

Parlamentarii USR nu au luat cuvântul în dezbaterile din plen, în timpul dezbaterilor.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a atras atenţia, în şedinţa de luni, că modificarea propusă, va lipsi de protecţia unei norme constituţionale mama care îşi creşte copilul.

Andronache a propus plenului adoptarea amendamentului PNL, potrivit căruia „familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului prin măsuri economice şi sociale, inclusiv prin încheirea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, având la bază egalitatea între soţi, drepturi şi datoria părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, însă, amendamentul a fost respins.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici