- Home
- Politic
- ORADEA, (16.07.2013, 19:23)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iniţiativă civică europeană pentru o lege privind protecţia minorităţilor, depusă la CE
O iniţiativă cetăţenească europeană prin care se urmăreşte adoptarea la nivel european a unei reglementări comune pentru protecţia minorităţilor etnice, lingvistice şi religioase din statele UE a fost depusă la CE, a anunţat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Urmărește
284 afișări
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă la Oradea, că membrii Comitetului FUEN (Federal Union of European Nationalities) au depus la sediul Comisiei Europene o iniţiativă cetăţenească europeană prin care se urmăreşte adoptarea la nivel european a unei reglementări comune pentru protecţia minorităţilor etnice, lingvistice şi religioase din statele UE.
"Am depus ieri (luni - n.r.) la Comisia Europeană iniţiativa cetăţenească europeană pentru protecţia minorităţilor etnice, lingvistice şi religioase din ţările Uniunii Europene. (...) Dacă se încadrează (demersul - n.r.) în competenţele Uniunii Europene, Comisia Europeană şi Parlamentul European vor fi obligate să ia în considerare acest demers, care are ca scop păstrarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice şi religioase din ţările Uniunii Europene", a spus liderul UDMR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Iniţiativa cetăţenească europeană se va baza, potrivit lui Kelemen, pe textul depus luni la Comisia Europeană de către cei şapte membri ai FUEN: preşedintele acestei Federaţii, Hans Heinrich Hansen, Anne Spoorendonk, ministru în landul german Schlewsig-Holstein, Jannewietske de Vries, ministru regional în Friesland (Olanda), Karl-Heinz Lambert, guvernatorul Comunităţii vorbitorilor de limba germană din Belgia, Valentine Inzko, Înalt Reprezentant al ONU pentru Bosnia-Herţegovina, Luis Durnwald, guvernatorul regiunii Tirolul de Sud, şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.
"Aşteptăm de la Comisia Europeană până la 16 septembrie un răspuns privind încadrarea iniţiativei noastre în competenţele Comisiei, iar dacă va fi acceptată, şi va fi acceptată, avem un an la dispoziţie pentru a aduna un milion de semnături din şapte state ale Uniunii Europene. Apoi, etapa finală este cea a punerii textului proiectului în faţa viitorului Parlament European, care va adopta o reglementare juridică la nivel european", a declarat preşedintele UDMR.
Faţă de reglementările deja existente în plan naţional, liderul UDMR afirmă că reglementarea la nivelul UE a protecţiei drepturilor minorităţilor va aduce un plus de stricteţe în respectarea acestora.
"Reglementările naţionale sunt foarte importante pentru noi. Noi considerăm că dacă vrem să mergem către o politică de integrare, şi eu cred că acesta e viitorul, atunci trebuie o reglementare mai strictă la nivel european, ca în domeniul protejării mediului, concurenţei, agriculturii şi altele. Acesta e scopul, asta e intenţia, şi eu cred că acolo trebuie să ajungem", a adăugat Kelemen.
Întrebat care este, concret, textul proiectului depus de FUEN la Comisia Europeană, Kelemen Hunor a răspuns că acesta se referă la câteva domenii esenţiale pentru drepturile minorităţilor.
"Textul proiectului se referă la câteva domenii importante. Cultura, învăţământul, regiunile de dezvoltare, protecţia minorităţilor, mass-media - sunt cele 5-7 domenii unde vrem să cerem o reglementare la nivel european", a spus liderul Uniunii.
Întrebat dacă demersul FUEN completează o iniţiativă similară a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, preşedintele UDMR a răspuns negativ.
"Nu cunosc textul propus de Tokes, nu ne-am consultat. Ştiu doar că ei (reprezentanţii PPMT - n.r.) au procedat la o consultare juridică în Comisia Europeană şi răspunsul acesteia a fost negativ. Dar noi, când am pornit acest demers, nu ne-am aventurat. Textul nostru este pregătit de experţi internaţionali şi a fost adoptat la Congresul FUEN din Italia, din luna mai. Nu vreau să mai pierd timp din viaţa mea şi din a dumneavoastră comentând ce a declarat Tokes", a spus Kelemen Hunor.
Vicepreşedintele PPMT Szilagyi Zsolt declara, la începutul verii, că PPMT a trimis, în luna martie, Serviciului Juridic al Consiliul Europei o iniţiativă civică, pentru controlul prealabil al legalităţii. "Am cerut ca Uniunea Europeană să legifereze un act normativ conform căruia identitatea persoanelor aparţinând minorităţilor tradiţionale din Europa să fie protejată. Am mai cerut ca patrimoniul cultural al minorităţilor să fie considerat valoare europeană şi să fie protejat", spunea Szilagyi.
În iunie, răspunsul Serviciului Juridic al Consiliului Europei a fost negativ, declinând această responsabilitate statelor membre, dar reprezentantul PPMT afirma că este mulţumit că măcar a primit sugestii despre forma în care trebuie creionată iniţiativa pentru a fi admisă.
Întrucât UDMR şi Consiliul Naţional Secuiesc lucrau de atunci la textul unor iniţiative similare, Szilagyi Zsolt declara că PPMT va susţine oricare dintre cele trei variante care va primi controlul de legalitate din partea Serviciului Juridic al Comisiei Europene. "Nu trebuie să concepem această procedură ca o cursă electorală, ci trebuie să ne bazăm pe solidaritatea europeană a minorităţilor tradiţionale", afirma Szilagyi.
În cazul în care textul uneia dintre iniţiativele civice va fi acceptat de către Serviciul Juridic al Comisiei Europene, acesta va fi supus unei dezbateri publice. Pentru a sta la baza unei iniţiative legislative, iniţiativa civică va trebui să strângă în cel mult un an un milion de semnături de la cetăţeni din minim şapte ţări europene diferite.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe