Prima pagină » Politic » Intâlnire Meleşcanu-Tăriceanu, la Senat, după criticile Departamentului de Stat al SUA. Ministrul de externe: O să fie o comunicare publică din partea Parlamentului

Intâlnire Meleşcanu-Tăriceanu, la Senat, după criticile Departamentului de Stat al SUA. Ministrul de externe: O să fie o comunicare publică din partea Parlamentului

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, în contextul mesajului transmis de Departamentul de Stat al SUA cu privire la modificările legilor Justiţiei.
Intâlnire Meleşcanu-Tăriceanu, la Senat, după criticile Departamentului de Stat al SUA. Ministrul de externe: O să fie o comunicare publică din partea Parlamentului

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi, după ce a discutat cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în biroul acestuia, că Parlamentul va face ”o comunicare publică” referitoare la comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

”Nu avem încă declaraţia. Am avut o discuţie (cu preşedintele Senatuilui, Călin Popescu Tăriceanu – n.r.). (…) O să fie o comunicare publică din partea Parlamentului”, a spus ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, întrebat de jurnalişti dacă va transmite o scrisoare către Departamentul de Stat al SUA.

Teodor Meleşcanu a ajuns marţi dimineaţa la biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, discuţiile având loc în contextul poziţiei publice a Departamentului de Stat al SUA cu privire la modificările aduse pachetului de legi în Justiţie.

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a avut, marţi, o ”întâlnire de dimineaţă” cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în biroul acestuia de la Senat, el precizând că o poziţie publică referitoare la comunicatul Departamentului de Stat al SUA va fi luată în cursul zilei.

”A fost cu preşedintele aliaţilor noştri. O să discutăm la ora 12 şi o să avem o poziţie publică foarte curând”, a declarat Codrin Ştefănescu, după ce a ieşit din biroul lui Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că nu s-a decis convocarea unei şedinţe a coaliţiei de guvernare. ”Calmaţi-vă, că o să fie totul bine”, le-a mai spus Ştefănescu jurnaliştilor.

Statele Unite au anunţat luni seara că îşi exprimă „îngrijorarea” în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.