- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Întâlnire pentru salariul minim: sindicatele susţin creşterea cu 143 de lei, Guvernul calculează
- Sindicatele susţin creşterea salariului minim pe economie la valoarea brută de 2.550 de lei, reprezentând o creştere netă de 143 de lei, a indicat CNS Cartel Alfa înaintea întâlnirii de marţi a Consiliului Naţional Tripartit de Dialog.
- Ministrul Muncii spune că banii de la rectificarea bugetară vor fi folosiţi pentru contractarea de expertiză necesară reformării sistemului de pensii şi sistemului salarizării, dar totodată şi pentru achiziţia de echipamente şi salariile personalului suplimentar implicat în procesul de digitalizare.
UPDATE 18:34 Raluca Turcan, precizări despre cum se vor folosi banii de la rectificarea bugetară.
Reprezentanţii Guvernului calculează care ar putea fi creşterea, a declat după întâlnire Bogdan Hossu, liderul cartelului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
CNS Cartel ALFA susţine realizarea unui acord tripartit (guvern – patronate- sindicate) care să cuprindă valorile de majorare ale salariului minim pe următorii trei ani, cu un mecanism de corecţie pe parcurs, în cazul în care indicatorii înregistrează modificări faţă de valorile prognozate, lucru cu care participanţii la întâlnire au fost de acord, a spus Hossu. „Rămâne să vedem prin calcule cu cât trebuie să crească şi care va fi modalitatea de rezolvare a tuturor problemelor”, a spus liderul sindical.
„Noi insistăm că nu deductibilităţile rezolvă problema, şi nu reducerea contribuţiilor de asigurări sociale care vor afecta veniturile salariaţilor la sfârşit de carieră, în special la pensie”, a adăugat Hossu. El a adugat că o maajorare a salariului minim are efect asupra creşterii veniturilor bugetului de stat, fapt recunoscut de Guvern.
Salariul minim, insuficient pentru a trăi
Sindicaliştii spun că valoarea netă a salariului minim acoperă doar jumătate din coşul minim de consum, a cărui valoare, calculate pentru anul 2020, este 2818 lei pentru o persoană şi 7.278 lei pentru o familie de cu doi copii. Din 1.386 de lei nu se pot asigura toate cheltuielile necesare unui trai demn, acest venit condamnând lucrătorii la sărăcie. PIB-ul pe cap de locuitor este acum 72% din media UE, dar salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE. Productivitatea muncii este de 65% din media UE, dar lucrătorii români primesc o pondere mult mai mică din PIB la crearea căruia contribuie: 38,2% din PIB revine muncii, faţă de 47,8% în restul UE. Pentru a echilibra această distribuţie inechitabilă, este nevoie de creşteri ale salariului minim mult peste creşterile productivităţii anuale.
„Trebuie să găsim o formulă să rămână, să fie predictibilă, în acelaşi timp să găsim o dinamică a salariului mini care să ţină cont de creştere economică, de nevoile românilor şi de perspective”, a declarat premierul Florin Cîţu la reuniunea Comitetului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
La rândul său, ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că nivelul actual al salariului minim este insuficient şi e nevoie de o majorare a acestuia. „Însă această creştere trebuie să fie sustenabilă din partea mediului economic şi în acelaşi timp trebuie să conducă la modul real la o creştere a nivelului de trai şi a calităţii vieţii. Aşadar, cu cât ancorăm majorarea salariului minim în indicatorii economici şi cu cât luăm această decizie într-un mod mai predictibil, cu atât mediul de afaceri se poate plia pentru susţinerea creşterii nivelului de salarii. Există în momentul de faţă două perspective – una prezentată de partea sindicală, alta de partea patronală. Evident că şi Ministerul Muncii are proiecţiile instituţionale. Noi până acum am abordat în ultimii doi ani această majorare a salariului minim plecând de la trei indicatori cărora li s-a adăugat un coeficient de corecţie. Aceşti indicatori arată în momentul de faţă situaţia economiei. Vorbim despre rata inflaţiei, productivitatea muncii şi creşterea câştigului salarial mediu brut. Dincolo de aceştia, un coeficient de corecţie pe creşterea economică cred că ar putea să ne conducă la o formulă de calcul a salariului minim care să răspundă cerinţelor pe care ni le-am asumat cu toţii”, a declarat demnitarul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO