Întâlnirea virtuală Biden-Xi s-a încheiat cu un mesaj pacifist

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit virtual marţi, în cadrul celei mai apropiate comunicări dintre liderii celor două ţări de la preluarea mandatului de către Biden, în ianuarie, scrie CNBC.

Urmărește
1089 afișări
Imaginea articolului Întâlnirea virtuală Biden-Xi s-a încheiat cu un mesaj pacifist

Întâlnirea virtuală Biden-Xi s-a încheiat cu un mesaj pacifist

În timp ce ambele părţi au remarcat punctele de tensiune, declaraţiile publice de după întâlnire au pus accentul pe modalităţile prin care cele două mari economii ale lumii pot evita conflictul.

Biden "a remarcat necesitatea unor demarcări de bun simţ care să asigure că competiţia nu virează spre conflict şi pentru a menţine deschise liniile de comunicare", a precizat Casa Albă într-un comunicat de presă după întâlnire.

În ceea ce priveşte Taiwanul, "nu a fost stabilit nimic nou, sub forma unor bariere de protecţie sau a altor înţelegeri", a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei Biden în cadrul unei convorbiri telefonice cu reporterii.

Xi a declarat în timpul întâlnirii că, pentru ca SUA şi China să intre "într-o nouă eră", ar trebui să fie urmate cele trei principii de respect reciproc, coexistenţă paşnică şi cooperare reciproc avantajoasă pentru ambele părţi, a precizat presa de stat chineză, potrivit unei traduceri CNBC. Beijingul foloseşte de obicei un limbaj precum "respect reciproc" pentru a cere condiţii mai favorabile din partea SUA.

"Întâlnirea [a fost] amplă, aprofundată, sinceră, constructivă, substanţială şi productivă", a declarat în limba engleză pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying.

Tensiunile dintre cele două naţiuni au escaladat sub conducerea fostului preşedinte Donald Trump, începând cu comerţul şi tarife la bunuri în valoare de miliarde de dolari.

Liderii au încheiat întâlnirea cu puţin timp înainte de ora 12:30, ora Beijingului (23:30, ora Europei Centrale, luni), la aproape patru ore după ce a început, potrivit presei de stat chineze.

Întâlnirea virtuală a debutat cu un ton pozitiv şi remarci cordiale. Xi a spus că este "foarte fericit" să îşi vadă "vechiul prieten", în timp ce Biden a spus că cei doi "nu au fost niciodată atât de formali unul cu celălalt", potrivit unei prezentări a Casei Albe a remarcilor de deschiderea întâlnirii.

Biden a declarat că responsabilitatea liderilor a fost "de a fi clari şi cinstiţi acolo unde nu suntem de acord şi de a lucra împreună acolo unde interesele noastre se intersectează, în special în ceea ce priveşte probleme globale vitale precum schimbările climatice".

"Responsabilitatea noastră, în calitate de lideri ai Chinei şi ai Statelor Unite, este de a ne asigura că competiţia dintre ţările noastre nu virează spre conflict, fie că este intenţionat sau nu", a declarat preşedintele american. "Doar o competiţie simplă şi directă".

Ambii lideri au declarat că ar fi mai bine să se întâlnească personal şi au făcut apel la o comunicare sporită.

De asemenea, liderul chinez "şi-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu preşedintele Biden pentru a construi un consens şi a lua măsuri active pentru a face ca relaţiile dintre China şi SUA să avanseze într-o direcţie pozitivă", potrivit Ministerului chinez de Externe. Xi a subliniat necesitatea unei relaţii "solide şi stabile" între cele două ţări, se arată în comunicat.

Vicepremierul chinez Liu He, ministrul de externe Wang Yi şi viceministrul de externe Xie Feng s-au alăturat întâlnirii virtuale, alături de Ding Xuexiang, directorul biroului general al comitetului central al Partidului Comunist Chinez, şi Yang Jiechi, directorul biroului de afaceri externe al comitetului.

Din partea SUA, printre participanţi s-au numărat secretarul Trezoreriei Janet Yellen, secretarul de stat Antony Blinken şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan. De asemenea, s-au alăturat şi trei reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Securitate: Kurt Campbell, asistent adjunct al preşedintelui şi coordonator pentru Indo-Pacific; Laura Rosenberger, asistent special al preşedintelui şi director principal pentru China; şi Jon Czin, director pentru China.

În ciuda accentului pus de administraţia Trump pe comerţ, un oficial de rang înalt al administraţiei Biden a declarat reporterilor înainte de convorbire că tarifele nu vor fi probabil pe ordinea de zi. Întâlnirea se referă la eforturile SUA de a gestiona concurenţa cu China, nu la anumite obiective sau la un rezultat, a spus oficialul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
china,
întâlnire

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici