- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU: Anastase: Nu mi-e teamă de demisie; într-o săptămână se poate debloca activitatea Camerei
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că nu se teme de demisie, crede că într-o săptămână ar putea fi deblocată activitatea Camerei, spune că îşi reproşează sinceritatea şi se declară o admiratoare a lui Madeleine Albright şi Margaret Thatcher.
Roberta Anastase îi acuză pe preşedinţii PSD şi PNL de blocarea activităţii Camerei Deputaţilor. Ea susţine ca la nivelul liderilor de grup se ajunsese la un acord privind respectarea a şase principii, însă liderii celor două partide din opoziţie nu au susţinut acest demers.
Preşedintele Camerei consideră, însă, că într-o săptămână activitatea din acest for legislativ ar putea fi deblocată.
Anastase susţine că discuţia despre persoana sa reprezintă doar un pretext al liderilor partidelor din opoziţie pentru blocarea activităţii parlamentare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Roberta Anastase vorbeşte în interviu despre discuţiile din ultima vreme legate de demisia sa de la şefia a Camerei. Ea susţine că nu îi este teamă de un asemenea gest. "Acest gest nu este un gest de care să-mi fie teamă. În niciun moment", susţine preşedintele Camerei.
Ea acuză însă opoziţia că foloseşte această cerere ca pe un instrument de şantaj.
Preşedintele Camerei Deputaţilor spune că în politică "trebuie să ai stomac" şi îşi spune opinia despre cât este mit şi cât este realitate din faptul că femeile din politică ajung doar dacă au un bărbat puternic în spate. "Femeii Roberta Anastase nu-i este uşor când i se vorbeşte urât, nu-i este uşor când este jignită. Omul politic înţelege această situaţie", mai spune Anastase.
În ceea ce priveşte PDL, Roberta Anastase consideră că trebuie îmbunătăţită comunicarea publică. "Cred că noi am lăsat prea multe lucruri să treacă fără a fi îndeajuns explicate", spune ea.
Prezentăm integral interviul acordat Agenţiei MEDIAFAX de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase:
Reporter: Doamna Roberta Anastase, cum vedeţi deblocarea situaţiei din Camera Deputaţilor? De mai multe luni există această criză, o situaţie tensionată, PSD şi PNL refuză să stea la lucrări, cer în mod insistent demisia dumneavoastră.
Roberta Anastase: Vreau să vă spun că săptămâna trecută am ajuns la un consens cu toţi liderii de grup. Împreună cu dumnealor am avut o serie de întâlniri, am discutat despre lucrurile care sunt menite să îmbunătăţească activitatea Camerei Deputaţilor. Majoritatea propunerilor, cei de la PDL şi eu, ca preşedinte al Camerei, le-am acceptat şi susţinut. Pot să vă spun că avem viziuni comune dintr-o raţiune simplă: cu toţii am văzut unde nu funcţionează şi ce e nevoie de schimbat astfel încât să îmbunătăţim activitatea Camerei Deputaţilor. Am ajuns la un punct comun, am ajuns la şase principii asupra cărora am picat de acord, urmând ca fiecare dintre liderii de grup prezenţi la discuţii şi care au venit cu încuviinţarea liderilor lor la aceste negiocieri, şi mă refer şi la PSD şi la PNL, dar şi la liderii din coaliţia de guvernare, au plecat către forurile politice pentru a-şi lua acordul.
Ei bine, în forurile lor politice a intervenit blocajul, în forurile lor politice s-a decis ca în Cameră lucrurile să nu fie îmbunătăţite. În aceste condiţii, liderii din coaliţia de guvernare au stabilit ca să semneze acest protocol şi să meargă pe principiile asumate de toţi liderii de grup şi să modifice Regulamentul. E un lucru foarte important de spus.
Acest acord a fost făcut între liderii de grup, iar persoana preşedintelui Camerei Deputaţilor nu a fost pusă de nicio culoare în discuţie. Nici măcar nu am deschis acest subiect pentru că noi am mers pe un principiu care, credem noi, este sănătos: Camera Deputaţilor este un for în care partidele politice sunt reprezentate. E firesc să existe şi dezbateri politice, dar în acelaşi timp mai presus de toate ne interesează funcţionarea acestei instituţii.
Din păcate, liderii celor două partide de opoziţie nu au înţeles acest lucru şi nu au susţinut acest demers. Suntem într-o situaţie care să spunem creează anumite dificultăţi liderilor de grup, cu atât mai mult cu cât eu am remarcat buna credinţă şi deschiderea tuturor liderilor de grup prezenţi şi, repet, toate lucrurile şi principiile asupra cărora noi am căzut de acord vizau îmbunătăţirea activităţii Camerei Deputaţilor.
Reporter: La întâlnirea de la Palatul Cotroceni s-a discutat despre o posibilă demisie a dumneavoastră din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor?
Roberta Anastase: Nu am discutat, nici măcar nu era subiectul discuţiei. Şi aici lucrurile sunt din punctul meu de vedere foarte clare: eu ştiu că există obsesia unor lideri politici cu privire la preşedintele Traian Băsescu, dar noi toţi trebuie să înţelegem că preşedintele Traian Băsescu nu se implică în activităţile noastre parlamentare şi este până la urmă incorect din partea liderilor politici ai opoziţiei că se solicită acest lucru.
Preşedintele a cerut un moratoriu şi oricine are o minimă cultură politică ştie că un moratoriu înseamnă doar îngheţarea anumitor dispute pentru o perioadă de timp. Preşedintele a vorbit de 45 de zile în intervenţia pe care a avut-o în plenul Parlamentului. Aceste 45 de zile în care forţele politice care altfel, sigur, au dispute, au puncte de vedere diferite, să se focalizeze în aceste 45 de zile asupra priorităţilor României, subiecte care sunt legate de interesul naţional. Este vorba despre un calcul economic, este vorba despre nevoia de a ieşi din criză. Şi până la urmă colegii mei din PDL au spus un lucru foarte corect, noi nu cerem opoziţiei să vină alături să sprijine aceste iniţiative pentru că poate am cere prea mult şi pentru că încă de la început partidele de opoziţie nu au acceptat ideea că România trece printr-o criză şi că împreună trebuie să găsim soluţii. De altfel, nici nu au aceste soluţii.
Ce am cerut noi este să nu blocheze activitatea Parlamentului astfel încât lucrurile care trebuie făcute pentru România şi pe care noi ni le-am asumat la guvernare să poată fi îndeplinite. Până la urmă, de la început am ştiut ce ne aşteaptă şi ne-am asumat chiar cu riscul de a pierde cel puţin pe moment voturi. În acelaşi timp, am credinţa că românii înţeleg foarte bine situaţia şi nu-i mai păcălesc vorbele goale ale unor lideri. Dar această situaţie evident va fi tranşată la momentul alegerilor. Până atunci, e important să trecem aceste legi care sunt în interes naţional, iar orice solicitare de negociere sună a negocia ceea ce e în interes naţional.
A te ascunde în spatele unei demisii este un gest de laşitate.
Reporter: Ce înseamnă "a te ascunde în spatele unei demisii"? V-aţi gândit dumneavoastră, de exemplu, să vă daţi demisia, v-a trecut prin gând?
Roberta Anastase: Am să despart puţin întrebarea. În primul rând, vreau să clarific un lucru. A te ascunde în spatele unei demisii înseamnă din partea celor doi lideri politici a cere un lucru care nu are legătură, în acest moment, cu interesul naţional. Pentru că trebuie să spunem iarăşi şi trebuie să fim cinstiţi, la momentul discutării legii pensiilor, mult invocata acea lege a pensiilor, la momentul respectiv, liderii celor două partide au decis scoaterea din sală a propriilor partide. Şi aici vine întrebarea: cum îţi reprezinţi electoratul, cum îi reprezinţi pe români în Parlament, dacă tu de fiecare dată ai altceva mai bun de făcut decât să fii în Parlament şi să-ţi susţii anumite puncte de vedere?
În al doilea rând, reamintesc un lucru. Şi aici este de exemplificat, poate, acest dublu limbaj care este folosit, de exemplu, la nivelul PNL. Crin Antonescu vorbeşte despre fraudarea voturilor. Păi, conform Regulamentului, responsabilul de numărarea voturilor era chiar cel care astăzi a fost înaintat în ierarhia partidului, şi mă refer la domnul Mihai Voicu, domnul Crin Antonescu precizând că este înlocuitorul de drept al acestuia la preşedinţia PNL. Până la urmă, ce să înţeleg din acest gest? Acest dublu limbaj până la urmă nu poate să meargă la nesfârşit. Doresc să mai reamintesc un lucru, la solicitarea mea ca preşedinte de şedinţă care am ca şi responsabilităţi un singur lucru, să urmăresc buna desfăşurare a şedinţelor şi, în acelaşi timp, trebuie să vă spun şi din spatele lucrurilor, mi-au atras atenţia membrii Comisiei de muncă, chiar preşedintele acesteia, de un text de lege foarte complicat şi care are foarte multe amendamente şi foarte multe dintre ele erau contradictoriu şi atunci întreaga mea atenţie a fost focalizată asupra acestui proiect de lege.
Eu, ca preşedinte al Camerei, mi-am făcut datoria. Întrebarea este: Secretarul care ar reprezenta opoziţia de ce nu şi-a făcut îndatoririle? Şi de ce PNL nu vine să-i ceară demisia? Pentru că, într-adevăr, dacă vrem să vorbim despre un vinovat, atunci acesta este. Dar iarăşi intervine o inconsecvenţă: am cerut liderilor grupurilor parlamentare dacă au vreun dubiu să întrebăm plenul asupra reluării votului final pe Legea pensiilor, aşa cum, până la urmă, era corect de luat în discuţii. Am întrebat plenul, am supus la vot, au votat 33 de parlamentari din 333 pentru reluarea votului. Doar 33 de parlamentari au considerat că votul a fost incorect, restul au considerat că acest vot a fost dat corect. Atitudinea din acel moment a reprezentanţilor Camerei e firesc să fie în consonanţă cu ceea ce plenul a decis. Şi mai reamintesc un lucru: hotărârea Curţii Constituţionale care a declarat această lege constituţională.
Până la urmă preşedintele a făcut un gest important, a întins o mână Parlamentului. Şi a spus: "Ok, aveţi dispute interne, la Senat nu aţi dezbătut legea, la Cameră contestaţi şi aşa mai departe. Aveţi şansa să dezbateţi legea pe o temă care este unificatoare pentru toate grupurile politice". Aici este diferenţa între interesul naţional şi interesul personal al unor lideri de a-şi face imagine şi a câştiga în mod facil voturi.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
Citește mai departe:
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36