- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU: Antonescu: Nu am nevoie de o garanţie scrisă cu PSD că prezidenţiabilul va fi din PNL
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că nu are nevoie de o garanţie scrisă, în acordul cu PSD, că viitorul prezidenţiabil va fi membru al PNL, menţionând că această poziţie se câştigă şi nu este una "de algoritm".
Reporter: Unii v-au categorisit, nu neapărat maliţios, drept "micul dictator". Retrospectiv privind, vă puteţi reproşa faptul că aţi impus vreodată conducerii PNL vreo decizie?
Crin Antonescu: Am impus o decizie, nu-mi reproşez asta, şi am impus-o democratic. Decizia privitoare la guvernul din umbră a fost o decizie pe care am luat-o şi am împins partidul să o ia, fără să încalc vreo regulă statutară. A fost un moment tensionat, am înţeles foarte bine frustrarea multor colegi în faţa unui gest inuzual şi destul de brutal, admit acest lucru. Nu cred că putem să vorbim fără să glumim sau fără să ne alintăm, despre "dictatură", într-un partid precum PNL şi într-o ţară care chiar ştie ce a fost, ce într-o anumită măsură ar putea să fie şi azi, o dictatură. Nu se pune problema în felul acesta. Cred însă că anumite decizii care prezintă un risc, trebuie să fie precipitate de către un lider politic, dacă el e dispus să rişte şi dacă el crede în faptul că merită să rişti, aşa cum a fost cazul guvernului din umbră, în principal ca idee.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Reporter: O parte dintre liderii PNL sunt îngrijoraţi de faptul că partidul acesta ar putea să devină "partidul lui Crin Antonescu"? Este PNL partidul dumneavoastră?
Crin Antonescu: Este partidul meu din 1990, este partidul meu, cum este şi partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, tot de atunci, şi al lui Ludovic Orban, în fine, el a devenit şi partidul Adrianei Săftoiu. Este un partid al nostru al tuturor, nu cred că se poate pune serios problema "confiscării PNL" de către o persoană. A fost întodeauna loc pentru toate personalităţile şi toate opţiunile în acest partid. A pretinde sau a încerca să pretinzi că acest partid este al unui singur om, ar fi de prost gust şi am pretenţia de la prietenii mei, mai mult sau mai puţin apropiaţi din PNL, să nu mă bănuiască de prost gust, ci mai curând să mă bănuiască de aspiraţii dictatoriale, mă jigneşte mai puţin, deşi nu e adevărat, nici una, nici alta.
Nu, fac tot ce pot însă, şi e datoria fiecărui lider, să adaug ceva la acest partid, să deschid ceva în acest partid, şi până la urmă e un lucru destul de simplu şi care se măsoară în voturi. Nu am acceptat niciodată noi ca partid şi niciun lider al nostru n-a acceptat să obţină voturi cu orice preţ. N-am fost niciodată populişti, n-am făcut niciodată compromisuri inacceptabile pentru istoria şi ţinuta acestui partid. Am convingerea, şi o spun fără niciun fel de ezitare, că nici eu nu fac aceste lucruri, aşa cum nici ceilalţi care au condus partidul nu le fac.
Reporter: Aţi menţionat că PNL a devenit şi partidul doamnei Adriana Săftoiu. Regretaţi cumva că aţi invitat-o pe doamna Săftoiu să candideze din partea PNL?
Crin Antonescu: Nu eu am invitat-o. Dacă aş fi invitat-o eu, cine ştie, poate regretele m-ar fi pândit. Lăsând însă gluma la o parte, acest scandal chipurile între mine şi Adriana Săftoiu a fost gonflat cu pompa surselor. Eu am avut un schimb de cuvinte, dur, dar perfect civilizat, cu doamna Săftoiu, la Delegaţia Permanentă. Evident că niciodată nu mi-a dat prin gând să propun excluderea cuiva pentru că n-a fost de aceeaşi părere cu mine, sau, mă rog, eventual pentru că m-a jignit. Nu aşa se pune problema, şi din PNL nu a fost exclus nimeni până acum, decât pentru voturi politice majore împotriva interesului şi opţiunii partidului, cum ar fi învestirea unui guvern sau o moţiune de cenzură, cum bine ştiţi.
Discuţia care s-a făcut despre posibile victime, oameni care, cum se spune, "se ascundeau fără să îi caute nimeni", asta nu mai ţine de mine, şi chiar nu aş vrea să accentuez acest lucru. Adriana Săftoiu este un personaj public despre care eu am avut cuvinte de apreciere, chiar şi atunci când domnia sa era consilier al preşedintelui Băsescu, în exerciţiu şi în focul activităţii, aşa încât chiar nu e o problemă.
Reporter: Unii vă reproşează că sunteţi un liberal care a lucrat numai la stat. Voiam să vă întreb dacă nu v-au atras niciodată afacerile şi dacă în acest moment trăiţi exclusiv din salariul de parlamentar?
Crin Antonescu: Da, trăiesc exclusiv din salariul de parlamentar. Nu m-au atras afacerile, pentru că mă atrag atâtea alte lucruri. Nu poate să ne atragă toate câte există pe lumea asta. Nu cred că e ceva de incriminat că cineva lucrează la stat sau că nu lucrează la stat, nu cred că cineva nu poate fi bun liberal, dacă nu face afaceri. Nu cred deloc, dar deloc, că liberalismul se reduce la liberalismul economic, şi nici măcar nu cred că liberalismul începe cu liberalismul economic. Am spus totdeauna că esenţa liberalismului este libertatea, nu profitul, şi cred în sensul acesta că, dacă PNL a crescut, şi el creşte de bună vreme, nu mă refer doar la ultimul an sau doi, dacă e singurul partid istoric - nota bene- din Europa de Est, care a supravieţuit pe prima scenă, este pentru că a înţeles, prin oamenii care l-au reprezentat, că liberalismul nu e o doctrină politică şi PNL nu e un instrument politic doar pentru puţinii oameni, doar pentru oameni bogaţi, doar pentru oameni puternici.
Este o doctrină şi un partid care se adresează tuturor, şi care are miezul filosofiei sale în ideea că fiecare trebuie să aibă o şansă. Aşa încât cred că e mai puţin important dacă eu am sau n-am afaceri. Este mai important dacă, în calitate de preşedinte al PNL, reuşesc să fac mai mulţi compatrioţi să înţeleagă că liberalismul sau PNL sunt deschise şi doresc şi ele, şi doreşte partidul, să lucreze pentru toată România, pentru toţi românii, pentru toată societatea, cu convingerile sale, cu mijloacele sale, dar nu pentru un grup restrâns de oameni.
Reporter: Mediul de afaceri este foarte interesat de măsurile economice pe care le-a propus şi le propune în continuare PNL şi vrea să ştie poziţia liberalilor şi eventual a Alianţei cu PSD vizavi de cota unică. Ce le transmiteţi?
Crin Antonescu: Le transmit că citesc în atenţia şi interesul lor pentru ceea ce va angaja şi va face alianţa noastră, disperarea în raport cu ceea ce face actualul Guvern. Pentru că dacă ar mai avea vreo speranţă de la actualul Guvern, n-ar mai fi atât de interesaţi de ce o să facem noi. Şi găsesc că acest lucru este normal.
Le transmit că atunci când spun că PNL îşi păstrează intactă identitatea sa, că în această alianţă nu ne-am dus noi la PSD sau n-a venit PSD la noi, asta înseamnă că, împreună, am convenit asupra unor obiective şi unui program fundamental, care porneşte, nu de la lozinci electorale, ci de la raţionalitate şi de la realism, şi de la pragmatism. Iar acest pragmatism, în linii mari, se explică în felul următor: înseamnă că social-democraţii înţeleg că în economie nu merge cu lozinci justiţiare, ci merge doar cu legislaţie, cu măsuri şi cu politici guvernamentale, care să stimuleze crearea avuţiei naţionale în termeni de piaţă liberă, de antreprenoriat economic, de atragere şi stimulare a capitalului şi investiţiilor.
Şi că noi, liberalii înţelegem ceea ce am înţeles de mult, şi nu doar eu, fără să facem o alianţă cu PSD-ul, că o societate mai ales ca a noastră, cu gravele sale decalaje, cu gravele sale întârzieri, cu gravele sale dificultăţi, cu gradul ei de sărăcie şi excludere, nu poate să evolueze normal, dacă nu există echilibre sociale reale şi bine articulate, şi dacă nu există o dimensiune responsabilă a statului în raport cu marile sisteme publice, în principal cu educaţie, cu sănătate, cu ordine publică, cu protecţie socială, acolo unde şi atât cât ea este cu adevărat necesară.
Noi vom prezenta foarte clar în acest document de principiu de la semnarea alianţei, nu măsuri exacte: cotă unică, cât va fi, sau impozit progresiv, nu despre asta e vorba, vom prezenta un punct care se referă la viziunea şi la mijloacele economice şi care vorbeşte foarte clar despre dezvoltarea şi stimularea unui sector privat autonom de puterea politică, dependent doar de legile pieţei şi eonomiei libere, şi nu de bugetul de stat, cum s-a întâmplat de atâtea ori, şi de hotărârile administrative, de scăderea şi simplificarea fiscalităţii sub toate aspectele ei, de legislaţie stabilă, predictibilă, atractivă pentru investiţii, mai ales de sprijinirea capitalului naţional autohton sub toate formele sale.
Aşa încât, mediul de afaceri care este şi va fi pentru această alianţă, şi până ea va veni la guvernare şi mai ales după ce va veni la guvernare, un partener fundamental, nu are de ce să fie îngrijorat. Îngrijorarea mediului de afaceri trebuie să ţină doar de durata pe care acest Guvern Boc atât de nefast, şi pentru stânga, şi pentru dreapta, şi pentru bugetari şi pentru privaţi, îşi prelungeşte existenţa.
Reporter: Apropo de finanţe, ştim că după campania prezidenţială din 2009, PNL a rămas cu nişte datorii. Voiam să vă întrebăm dacă aţi reuşit să achitaţi din ele şi care este acum situaţia financiară a partidului?
Crin Antonescu: Nu aş putea spune că e o situaţie bună. Probabil că nu mai chiar atât de rea ca atunci când am pornit la acest drum. Partidul a făcut un efort destul de crâncen şi a strâns din cotizaţii suplimentare aceşti bani. Nu aş putea să vă spun în ce stadiu suntem. Nu cred că am terminat de plătit datoriile. Chipul unor cunoscuţi pe care îi mai întâlnesc pe la sediu, chipul lor trist, mă face să cred că mai avem destul. O situaţie exactă găsiţi la secretarul general, dar facem eforturi oneste să ne descurcăm singuri în a plăti aceste datorii. Ce înseamnă să ne descurcăm singuri? Înseamnă să încercăm printr-o mobilizare a membrilor şi a susţinătorilor noştri să strângem aceste sume, care se strâng greu. Nu putem să cesionăm aceste datorii altora şi nu vrem să facem asta.
Reporter: Dacă îmi permiteţi o ultimă întrebare, se ştie că unii dintre membrii PNL au o situaţie financiară bună, şi unul dintre aceştia este Dinu Patriciu, care recent a declarat că ar finanţa un partid nou. V-a transmis cumva semnale că ar finanţa şi o alianţă nouă?
Crin Antonescu: Nu. Acum haideţi să lămurim un lucru. Dinu Patriciu este un om care a avut şi are succes în afaceri cu totul remarcabil, dar Dinu Patriciu este un om care şi-a făcut averea întru-totul separat şi fără nicio legătură cu apartenenţa lui la PNL. El nu este un om care a câştigat această avere când a venit PNL la putere. Cu alte cuvinte, Dinu Patriciu nu are niciun fel de datorie de această natură faţă de PNL.
Legătura care s-a făcut întotdeauna, aproape folclorică, între bogăţia lui Dinu Patriciu şi presupusa bogăţie a PNL, între susţinerea financiară de către Dinu Patriciu a acestui partid, n-a avut nicio bază în realitate. PNL a fost şi rămâne cel mai sărac dintre marile partide româneşti, de departe.
Nu numai în PNL există membrii cu ceva dare de mână. Dacă ar putea cineva, şi ar avea răbdare şi acces la surse transparente, să vadă cam câţi bogaţi are PD, şi bogaţi nu ca Dinu Patriciu, ci bogaţi direct şi brusc de la guvernare, s-ar înspăimânta. "Partidul celor ce muncesc", ca să spun aşa, PSD, n-a dus niciodată lipsă de oameni gospodari şi înstăriţi, şi la nivel central, şi la nivel local, aşa încât, pentru noi, viaţa nu e mai uşoară din punctul acesta de vedere, pentru că Dinu Patriciu este membru al partidului.
Ceea ce însă e important, repet, şi ceea ce face legătura unui om ca Dinu Patriciu, ca şi a altora, cu PNL, nu sunt banii. Dinu Patriciu, repet, nu şi-a făcut averea, prin intermediul partidului, Dinu Patriciu e preţios pentru partid pentru că gândeşte cu adevărat liberal, pentru că are o experienţă în lumea mediului de afaceri intern şi internaţional, şi pentru că este una din vocile cele mai vechi, şi cele mai nealterate ale liberalismului.
Din păcate, programul său de afaceri se întâlneşte foarte rar cu programul nostru de partid politic, şi de altfel şi noi, ca şi persoane fizice, nu apucăm să ne întâlnim şi să schimbăm idei de câte ori ar fi necesar şi de câte ori ne-am dori.
(Interviu de Liviu Dădăcuş, Nicoleta Nicolae; nicoleta.nicolae@mediafax.ro, liviu.dadacus@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO