- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU - Baconschi: Boc e integru, cu forţă de muncă, loial. Blaga are calităţi politice evidente
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că Emil Boc este "un om de o rară integritate, are forţă de muncă, ştie să fie şi fidel, şi loial", ceea ce nu înseamnă că Vasile Blaga nu are "calităţi politice evidente şi rodate în timp".
INTERVIU - Baconschi: Boc e integru, cu forţă de muncă, loial. Blaga are calităţi politice evidente (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Ministrul de Externe, care vizează un post de prim-vicepreşedinte la Convenţia Naţională a PDL de la sfârşitul acestei săptămâni, susţine că are "ecouri bune" în privinţa candidaturii sale, foarte mulţi colegi spunându-i că îl sprijină şi că li se pare oportună venirea sa în echipă. "Cred că am şanse destul de bune ca figura mea să împrospăteze galeria PDL şi să-i dea un plus de anvergură", declară Baconschi.
El mai spune că, dacă dreapta se va întări, va susţine orice formulă înăuntrul sau în afara PDL pentru dezoltarea României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Musk și Trump au făcut Revelionul împreună. Imagini virale cu cei doi executând „Dansul Victoriei” care l-a consacrat pe Trump
-
Începe criza gazului? O treime din gazul din depozitele din România s-a consumat deja
-
Câte eoliene şi solare s-ar putea pune în funcţiune anul acesta? Datele arată că ar putea fi cel mai bun an pentru regenerabile
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
"Un partid nu este eficient pentru că este nou, aşa cum un partid deja aşezat pe scena politică nu este neapărat nereformabil. Îmi doresc reforma în PDL şi am să vin foarte rapid cu idei în acest sens. În rest, dacă dreapta se va întări în România cu adevărat, voi susţine orice formulă înăuntrul sau în afara PDL, pentru că este nevoie de o guvernare de dreapta ca să scurtăm ciclul de ieşire a României din subdezvoltarea economică", afirmă Teodor Baconschi.
În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, ministrul de Externe menţionează că în dezbaterea publică pe această temă nu s-a discutat deloc despre faptul că "aderarea la acest spaţiu e 90% responsabilitate şi doar 10% facilitate".
"Toată lumea, printr-un efect de distorsiune poate mediatică, a identificat accesul în Schengen cu un soi de chermeză, de stare de celebrare a unor privilegii extraordinare, când de fapt noi ar trebui cu toţii să interiorizăm în primul rând aspectul ăsta al responsabilităţii pe care ne-o asumăm în raport cu noi înşine, în primul rând ca prim stat de graniţă, şi cu restul statelor membre", adaugă Baconschi.
Ministrul de Externe mai vorbeşte în interviu şi despre amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu.
Prezentăm integral interviul acordat de către ministrul de Externe, Teodor Baconschi, agenţiei de presă MEDIAFAX:
Reporter: Cum apreciaţi că s-a desfăşurat competiţia internă din PDL? Credeţi că putea fi mai elegantă?
Teodor Baconschi: Competiţia mi s-a părut destul de elegantă. Nu au fost atacuri şi campanii în presă cusute cu aţă albă. Sigur că unii dintre susţinătorii fiecărei moţiuni au avut şi accente polemice, care sunt fireşti într-o dezbatere democratică, dar important este că toate taberele au insistat pe unitatea partidului şi pe faptul că este o dezbatere care încearcă să se încarce cu idei politice, cu teme de actualitate pentru societatea noastră şi mai puţin cu elemente pur personale.
Rep.: De ce credeţi dumneavoastră că Emil Boc este mai bun, mai potrivit decât Vasile Blaga să se afle la conducerea partidului?
T.B.: Îl susţin pe Emil Boc pentru că este un om de o rară integritate, are forţă de muncă, ştie să fie şi fidel şi loial. Deci, are o serie de calităţi umane pe care le apreciez. O fac apoi din interiorul echipei guvernamentale. Mi s-ar fi părut o radicală lipsă de fair-play să fac altă opţiune în condiţiile în care am dus tot greul acestei părţi de guvernare alături de Emil Boc.
Pe de altă parte, Emil Boc a câştigat toate alegerile la care a participat. Nu este un învins, este un învingător. A câştigat de două ori Clujul, a câştigat şefia partidului. Bineînţeles că asta nu înseamnă că Vasile Blaga nu are calităţi politice evidente şi rodate în timp, sau că n-ar avea ce să aducă partidului în termeni de organizare şi reorganizare.
Rep.: Dumneavoastră vizaţi o funcţie importantă în partid - cea de prim-vicepreşedinte - deşi aveţi destul de puţină vechime în partid. Aveţi semnale dacă veţi câştiga sau nu această funcţie?
T.B.: Am puţină vechime în partid, dar 20 de ani de carieră diplomatică şi în societatea civilă. Am un doctorat la Sorbona, am publicat 10 cărţi, am fost de 3 ori ambasador, am condus instituţii publice şi cred în înnoirea acestui partid, pe care o cere electoratul de dreapta, lucid, electoratul cu discernământ, care ar vrea să creştem standardele în politica internă. Aduc partidului experienţa mea internaţională care va fi utilă şi în construirea unei reţele de contacte în interiorul Partidului Popular European din care PDL face parte. Cunosc foarte bine diaspora românească şi am o relaţie bună cu vârfurile acesteia. Pot fi o voce şi pentru societatea civilă şi pentru clasa de mijloc, pentru mediile urbane, academice. Şi, întrucât nu am schelete în dulap, pot să fiu şi o voce care să producă un plus de credibilitate.
La candidatura mea am ecouri bune până acum. Sunt foarte mulţi colegi care mi-au spus că mă sprijină şi că li se pare oportună venirea mea în echipă.
Rep.: Ne puteţi da şi câteva exemple de colegi care v-au anunţat deja de sprijinul lor?
T.B.: Nu este cazul să dau. Dar în contacte directe şi din ecouri care parvin, cred că am şanse destul de bune ca figura mea să împrospăteze galeria PDL şi să-i dea un plus de anvergură.
Rep.: Dacă totuşi nu veţi obţine funcţia aceasta sau dacă, să zicem, nu va câştiga echipa din care faceţi dumneavoastră parte, ce veţi face? Rămâneţi alături de PDL sau vă gândiţi la altă construcţie politică?
T.B.: Nu te înscrii într-o competiţie doar ca să câştigi. Faci tot ce depinde de tine pentru a o câştiga, dar, dacă pierzi, nu abandonezi lupta. Deci, nu am de ce să-mi fac de acum, dinaintea Congresului, calculele defetiste sau de retragere tactică. În acelaşi timp, sunt la curent cu aşteptarea unora faţă de apariţia unui nou partid. Un partid nu este eficient pentru că este nou, aşa cum un partid deja aşezat pe scena politică nu este neapărat nereformabil. Îmi doresc reforma în PDL şi am să vin foarte rapid cu idei în acest sens. În rest, dacă dreapta se va întări în România cu adevărat, voi susţine orice formulă înăuntrul sau în afara PDL, pentru că este nevoie de o guvernare de dreapta ca să scurtăm ciclul de ieşire a României din subdezvoltarea economică.
Rep.: Pentru că aţi menţionat societatea civilă, aş vrea să vă întreb dacă dumneavoastră sunteţi colegul din societatea civilă despre care a spus doamna Udrea că îl susţine pentru funcţia de prim-vicepreşedinte?
T.B.: Doamna ministru Udrea a menţionat mai multe nume de colegi nou-veniţi în partid. O las pe dânsa să ridice vălul de pe acest mister.
Rep.: Care credeţi că vor fi relaţiile preşedintelui Traian Băsescu cu partidul după data de 14 mai? Dumneavoastră credeţi că relaţiile se vor răci?
T.B.: Dar nu ştiu ce vă face să credeţi că relaţiile sunt reci. Traian Băsescu se bucură de o legitimitate firească în PDL. Toată lumea îi respectă autoritatea şi ar fi bine ca PDL să continue reforma statului atât timp cât se va afla la guvernare în sensul planului croit de preşedinte. În general, semnalele transmise de preşedinte în partid sunt foarte bine receptate.
Rep.: Ştiţi dacă o să vină sâmbătă sau duminică, la Congres?
T.B.: Ştiu că a fost invitat şi mi s-ar părea firesc să participe, pentru că este preşedintele ţării, în acelaşi timp refondatorul acestui partid şi cel care l-a condus de la 7% la de trei-patru ori pe atât.
Rep.: Trecând la întrebările de politică externă, în afara lucrărilor propriu-zise care vor fi făcute la baza militară de la Deveselu şi care am înţeles că vor fi în contul părţii americane, sunt avute în vedere şi lucrări de infrastructură sau de altă natură care să favorizeze, să ajute comunitatea respectivă sau comunităţile din apropiere?
T.B.: Lucrările de infrastructură în jurul bazei rămân în responsabilitatea autorităţilor locale care vor fi sprijinite şi de către Guvern, astfel încât toate conexiunile necesare pentru accesul la bază să fie în bună stare. Acolo vor veni, cum am mai spus-o, pe un sistem de rotaţie, circa 200 de militari americani şi cred eu că prezenţa lor va avea un efect pozitiv asupra economiei locale.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
Citește mai departe: