INTERVIU: Câmpeanu: Revoluţia, o acţiune frumoasă şi curajoasă, care ne-a crescut prestigiul

Liderul liberal Radu Câmpeanu afirmă, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că Revoluţia din 1989 a fost o "acţiune foarte frumoasă şi curajoasă", care a crescut prestigiul poporului român, dar spune că după 20 de ani, nu ne-am aşezat "pe anumite valori morale şi intelectuale".

Urmărește
358 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Câmpeanu: Revoluţia, o acţiune frumoasă şi curajoasă, care ne-a crescut prestigiul

INTERVIU: Câmpeanu: Revoluţia, o acţiune frumoasă şi curajoasă, care ne-a crescut prestigiul (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Prezentăm intregral interviul acordat de Radu Câmpeanu Agenţiei de presă MEDIAFAX:

Reporter: Ce eraţi şi ce făceaţi la Revoluţie?

Radu Câmpeanu: Eu la Revoluţie eram încă în exil, eram în Franţa. Dar de acolo am urmărit tot ce s-a întâmplat în ţară cu o bucurie şi un respect deosebit pentru cei care au făcut ce au făcut în ţară. S-a petrecut un lucru foarte bun, toate evenimentele care se petreceau în ţară în primele zile au foarte bine urmărite în toată televiziunea franceză şi televiziunea germană. Pot să spun că efectul în populaţie şi în opinia publică occidentală a fost excepţional şi mi-a părut foarte bine, am fost aşa de mulţumit ca român să văd cum a crescut prestigiul poporului român prin această acţiune foarte frumoasă şi curajoasă pe care a făcut-o. Tot timpul în exil, 18 ani, m-am ocupat de politica românească. Acolo am făcut prima Asociaţie a Foştilor Deţinuţi Politici din România, am fost unul din autorii Consiliului Naţional, tot timpul am făcut acţiuni politice împreună cu alţi români împotriva regimului lui Ceauşescu.

Reporter: Aveaţi aşteptări de la Revoluţie? S-au împlinit?

Radu Câmpeanu: Am avut multe aşteptări şi sigur că s-a petrecut un lucru foarte important - prăbuşirea regimului comunist şi a lui Ceauşescu, care pentru mine a fost un lucru esenţial pentru evoluţia poporului român. E adevărat că de atunci încoace s-au produs unele lucruri care mi-au părut destul de dezamăgitoare.
Am revenit în ţară, am refondat PNL, am participat la acţiunea politică care s-a început atunci în deplină libertate. Dar începând din 1992-1993 a fost împotriva mea o acţiunea susţinută din partea vechilor structuri comuniste, ca să fiu scos din realitatea politică, şi lucrurile au culminat cu un atentat caraghios la Brăila împotriva mea, dar care n-a reuşit.

Sigur că nu s-au împlinit toate aşteptările mele. Dar totuşi există mai multă libertate în ţara asta, chiar dacă trebuie să recunosc de vreo doi-trei-patru ani nivelul general al vieţii politice a scăzut mult, şi asta mă întristează foarte mult şi mă revoltă în acelaşi timp, pentru că poporul român are calităţile necesare. Eu întotdeauna am fost sprijinitorul şi cel care am afirmat în străinătate valorile morale, spirituale şi intelectuale ale poporului român. Or nu văd de ce trebuie neapărat astăzi, datorită unor ambiţii personale şi a unor oameni lipsiţi de educaţie şi de cultură, începând cu cei din fruntea ţării, şi care produc această scădere de nivel a vieţii politice şi publice româneşti, şi e un lucru regretabil. Îl regret foarte, foarte mult.

Reporter: Unde se află societatea românească la 20 de la Revoluţie?

Radu Câmpeanu: Cred că se află acum într-o mare dezorientare şi încă într-o perioadă de reaşezare pe anumite valori morale şi intelectuale. Încă n-a făcut acest lucru.

Reporter: Mai este valabilă profeţia lui Silviu Brucan?

Radu Câmpeanu: Eu când l-am auzit prima oară pe Brucan, l-am contrazis şi l-am ironizat când a spus această chestiune. Nu cred că a greşit mult, uite că au trecut 20 de ani şi la ora asta începem să repunem în discuţie valorile democraţiei, adică începem să le desconsiderăm de către aceia care ar trebui să fie primii care să le respecte şi să le aplice. Din păcate, asta se petrece de doi-trei ani. Şi regret foarte mult ce s-a petrecut cu alegerile prezidenţiale în urmă cu câteva zile. Asta a făcut să nu fiu convins că lucrurile pot fi rezolvate repede.

(Interviu realizat de Nicoleta Nicolae, nicoleta.nicolae@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici