- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU: Cezar Preda - Dacă PDL n-ar rezista fără Băsescu, toţi care îl conducem am fi ruşinea istoriei
Vicepreşedintele PDL Cezar Preda declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că României actuale nu-i corespunde profilul de preşedinte cum este Teodor Baconschi, că Vasile Blaga are cele mai mari şanse să fie preşedinte PDL şi că partidul ar rezista fără Traian Băsescu.
"Dacă partidul meu n-ar rezista fără Traian Băsescu, noi toţi care conducem PDL am fi ruşinea istoriei, înseamnă că noi nu am însemnat nimic, înseamnă că noi am fost numai nişte oameni care am fost în umbra unui copac şi n-am făcut nimic. E musai să facem orice", a spus Preda.
El a arătat că îi doreşte lui Traian Băsescu să stea liniştit preşedinte până în 2014 şi apoi să vină să ajute partidul. "Dar eu îi doresc preşedintelui Traian Băsescu să stea liniştit preşedinte până în 2014 şi pe urmă să vină să ne ajute să mergem în continuare, să construim în continuare, pentru că seniorul Coposu construia şi la 80 de ani, Iliescu construieşte, dar fiecare în felul lui, şi la 80 de ani. Noi avem nevoie de gândirea lui Traian Băsescu şi la 62 de ani", a adăugat Cezar Preda.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El a vorbit şi despre baronii PDL, arătând că partidul are nevoie de "o rebranduire de sus până jos" şi că "nu poţi să fii partid mare şi să-ţi creezi baronii tăi". "Nu poţi să fii partid mare şi să-ţi creezi tu baronii tăi. Eu vă pun o întrebare retorică: cum este posibil pentru mine ca PD-ist vechi, intrat într-un partid de spirit, să ajung într-un an şi jumătate cotat ca cel mai corupt partid din România? Cum e posibil aşa ceva? Înseamnă că am dat nişte exemple proaste, înseamnă că am creat nişte modele proaste, înseamnă că nu ne-am armonizat creşterea structurilor şi am devenit pe feude şi noi în anumite părţi ale ţării, aşa cum îi criticâm pe cei dinainte", a opinat Preda.
Vicepreşedintele democrat-liberal a apreciat că PDL a luat "un iz de nărav greu, de PSD greu, de partid mare care decide, care schimbă soarta oamenilor, de care depind oameni mulţi de o decizie, de pixul lui Mischie".
Preda recunoaşte că unii miniştri au fost numiţi în funcţie nu după criterii de profesionalism, ci ca nişte trofee pentru cei care au susţinut partidul. "Întotdeauna guvernarea unei ţări şi bunăstarea unei ţări nu se împart ca premii. PDL, dacă a făcut o greşeală, a făcut o greşeală că, ajungând la guvernare, a împărţit ţara în căştigători şi pierzători. (...) Un guvern se face cu oameni bine pregătiţi, ori nu s-a concluzionat că trebuie să fie nişte premii ale celor care au câştigat toate alegerile, care l-au scos şi pe Traian Băsescu preşedinte. Nu aşa faci un guvern", a afirmat liderul PDL.
Cezar Preda susţine că moţiunea de cenzură nu are şanse să treacă. El consideră, totodată, că parlamentarii PDL care au votat în favoarea moţiunii de cenzură precedente trebuia să fie sancţionaţi. "Eu nu înţeleg clemenţa de care s-a dat dovadă la cei care au votat împotriva partidului şi au şi spus-o că votează împotriva partidului şi au rămas în partid. Mi s-a părut că a fost o dovadă de slăbiciune a partidului. Eu cred că cine votează moţiunea pleacă", a declarat Preda.
Prezentăm interviul acordat de vicepreşedintele PDL Cezar Preda agenţiei de presă MEDIAFAX:
Reporter: Ce şanse credeţi că are moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie?
Cezar Preda: N-are nicio şansă să treacă, deşi suntem atipici în democraţia parlamentară, avem încercări de astea, puseuri de a da mesaje politice folosind instrumente parlamentare speciale. Moţiunea de cenzură este un mecanism parlamentar, este o acţiune foarte importantă pentru că ea în general se concretizează în toate democraţiile consacrate cu căderea Guvernului. Pentru că moţiunea înseamnă un document la care achiesează în afară de opoziţie şi un partid care compune coaliţia la putere şi, în momentul în care un partid iese din coaliţie şi spune că nu mai susţinem Guvernul, achiesăm la ceea ce înseamnă moţiunea de cenzură a opoziţiei, acel prim-ministru îşi dă demisia în orice stat european. La noi, deşi niciun partid din coaliţia noastră, nici UDMR, nici UNPR, nici grupul minorităţilor n-a anunţat că nu-l susţine, din contră că va susţine Guvernul, noi încercăm, aşa cum am încercat de fiecare dată, poate o trăda unul, poate mai agăţăm pe unul, poate reuşim să-l convingem să-i promitem, că îi promitem în 2012 nu ştiu ce. Or, din punctul meu de vedere, şi aşa am venit pe un sac de promisiuni şi noi, PDL, coaliţia că vom face, cred că românii sunt suprasaturaţi de promisiuni. Să le promiţi bunăstarea care se revarsă peste români începând din 27 octombrie, aducând un deficit bugetar de peste 12% numai în scopul de a convinge să lase puterea şi să vină ceilalţi la putere. Deci, răspunsul meu e clar, nu va trece. Dar asta nu înseamnă că nu sunt probleme, sunt probleme în ţară şi cred că aceste măsuri nepopulare şi de austeritate trebuie luate în continuare şi cred că finele lunii noiembrie va închide acest ciclu de măsuri nepopulare. Guvernul Boc va fi în continuare cel mai nepopular guvern din istoria modernă a României post decembristă dar face ceea ce trebuie să facă. Din punctul meu de vedere, ca şi lider al partidului, nu se pune problema ca cineva să nu înţeleagă că aceste lucruri trebuie făcute indiferent de costul politic pe care îl are ca persoană şi ca funcţie Emil Boc.
Reporter: Dacă moţiunea de cenzură nu are nicio şansă, de ce a decis PDL ca parlamentarii săi să fie prezenţi, dar să nu bage bilele în urnă? Există o teamă sau control mai mare?
Cezar Preda: Am să vă spun o chestiune. În general, în mecanismul parlamentar există situaţii când trebuie să strângi voturi sau când opoziţia trebuie să strângă voturi. La acest demers făcut de opoziţie regula spune că titularii, semnatarii moţiunii, trebuie să strângă numărul necesar de semnături. N-am nicio obligaţie. Eu puteam să am angajamente parlamentare miercuri, spre exemplu, în străinătate. Nimeni nu mă putea împiedica să plec să reprezint România sau să fac ceea ce trebuie pentru Parlamentul României şi să fiu obligat să stau. Nimeni nu-mi putea spune, pentru că nu e obligaţia mea să strâng 267 de parlamentari. Deci, din acest punct de vedere, există o justificare, vreau să vin, bine, dacă nu pot să fac în teritoriu, pot să fac ce vreau. Dar noi am zis să ne strângem toţi, pentru că e logic să nu avem aceeaşi procedură pe care noi am criticat-o de atâtea ori, în care şi PSD şi PNL au plecat din sală. Aţi văzut, ei de vreo 3 săptămâni, 4, invocând acel motiv cu Roberta Anastase, ei nu vin la lucru. Şi am spus: trebuie să fim în sală, iar noi vom sta în sală şi ne vom uita la ei dacă sunt în stare să obţină o majoritate parlamentară, 267. E adevărat că unul dintre motive, minor, dar există, a fost şi moţiunea trecută, când în afară s-a clamat foarte mult că în loc să strângem douăzeci şi ceva de voturi diferenţă, am strâns numai opt voturi şi au fost exemple clare, cum au fost senatorii Petru Filip şi Riceard Badea, care au greşit ei cum au pus bilele. Au venit stupefiaţi, foarte speriaţi că au greşit şi prinde orbu' scoate-i ochii, ce să-i faci? Vine el şi-mi spune că a greşit. V-am dat un exemplu doar. Evităm şi asemenea chestiuni, este tensiune, este presiunea balconului, aţi văzut huiduieli, Parlamentul României are deja o altă alură, are o alură de arenă de gladiatori, nu mai este acel modernism pe care şi românii la un moment dat îl invocă, deşi, sincer să fiu, am văzut că prinde mai bine ca rating când vezi scandal în Parlament decât dacă vezi o monotonie aşezată în care procesul de legiferare se desfăşoară.
Reporter: Deci, prin aceste situaţii evitaţi şi situaţiile precedente când s-a votat...
Cezar Preda: Nu există partid responsabil şi serios să nu şi înveţe din greşeli. Genul acela cu Teo care ridica bilele şi cu astea... Dom'ne, ai ceva şi vrei să te raliezi opoziţiei, du-te frumos, ia-ţi bilele, du-te, votează, nu vei avea parte de alt tratament decât de aşteptare, vedem cum votezi, ce faci, deşi, dacă există în interiorul coaliţiei colegi de-ai noştri care vor vrea să susţină moţiunea, n-au decât să se ridice din bancă, să se alăture demersului opoziţiei şi asta este.
Reporter: Dacă vor fi totuşi astfel de parlamentari ai PDL care vor vota moţiunea, deşi linia partidului este alta? Ar trebui sancţionaţi, excluşi din partid sau nu?
Cezar Preda: Părerea mea, poţi să critici un Guvern din interior, dar asta nu înseamnă că vei vota împotriva guvernului tău. Ăla zboară din partid. Eu nu înţeleg clemenţa de care s-a dat dovadă la cei care au votat împotriva partidului şi au şi spus-o că votează împotriva partidului şi au rămas în partid. Mi s-a părut că a fost o dovadă de slăbiciune a partidului. Eu cred că cine votează moţiunea pleacă. Eu, cât voi sta în PDL, indiferent de ce scrie într-o moţiune, n-o pot vota.
Reporter: A fost vorba despre o slăbiciune a partidului sau o slăbiciune a preşedintelui?
Cezar Preda: În general, preşedintele partidului se confundă cu partidul. Şi Emil Boc, şi partidul, şi eu suntem exact cum ne vedeţi, nici mai buni, nici mai răi. Şi slăbiciunile noastre şi poziţiile noastre mai principiale pentru ţară se văd. Se văd şi slăbiciunile, şi laşitatea, şi naivitatea, şi modul în care gestionăm anumite chestiuni. Le vede lumea.
Reporter: Cine ar avea şanse să fie şef al PDL, după următoarele alegeri interne?
Cezar Preda: Sunt mulţi băieţi buni, lideri politici puternici. Sincer vă spun, n-am auzit pe niciunul să spună că vrea, în afară de Vasile Blaga, care a dat-o mai mult ca un avertisment. Vasile, în general, a fost echilibrat şi echidistant la toate moţiunile care s-au depus în partid, în PDL. Cred că a simţit ceva, că se întâmplă anumite tensiuni în filiale sau pe acest joc piramidal pentru a accede la vârf, şi a anunţat că s-ar putea să candideze. Dacă luăm această afirmaţie ad literam, deşi eu am reţineri că el a făcut-o în sensul de a-şi anunţa candidatura, eu vă spun că Vasile Blaga este omul cu cele mai mari şanse din partid să preia partidul. Dar mai sunt doritori. Sincer să fiu până la capăt, foarte mulţi se uită spre Cotroceni când e vorba de a fi preşedinte PDL. Nu trebuie să ne ascundem după degete. Aşteaptă să vadă cam ce zice preşedintele, cam cum este preşedintele. Nu există PD-ist adevărat să ignore vreodată părerea şi poziţia (preşedintelui Traian Băsescu - n.r.). Deşi, cine îl cunoaşte foarte bine pe Traian Băsescu ştie că nu întotdeauna când afirmă ceva înseamnă că aceea e bătută în cuie sau nu are şi alte scopuri când afirmă despre cineva sau despre ceva. Pe acest considerent, cred că nu s-a dus nimeni cu jalba în băţ să vadă exact cam ce s-ar întâmpla.
Reporter: Susţineţi ce spune preşedintele Băsescu, că o candidatură feminină la şefia partidului, a ţării ar fi lipsită de şanse? Ce şanse are Elena Udrea?
Cezar Preda: Eu am avut două modele când am intrat în politică. Unul era Traian Băsescu cu care am mers cu dânsul peste tot şi merg până la capăt şi, al doilea, Vasile Blaga. Ceea ce v-am spus de Vasile Blaga, că dă semnale atunci când spune ceva, vă pot spune în general acelaşi lucru şi de preşedinte (Traian Băsescu - n.r.). Preşedintele când vorbeşte totdeauna dă semnale, preşedintele spune nişte chestiuni pe care le simt mulţi şi pe care nu au curajul să le spună.
Dar revenim la Elena Udrea, ea este un coleg foarte bun. Eu, de când a venit ea în partid, am apreciat-o, pentru că eu nu sunt un om al cancanului şi în general poveştile care se ţes în jurul unei persoane, ştiind din propria mea experienţă ce poveşti s-au ţesut, nu le iau de bune. Am vrut să văd în ea pedelistul care munceşte şi care face, este bună ca politician, însă revenind la o persoană de sex feminin preşedinte, iarăşi mi se pare discriminarea asta pozitivă de-a dreptul nelalocul ei şi nefirească. Cum a mai făcut Sulfina Barbu de a băgat o lege în Parlament că minimum 40% din candidaţi ai partidului trebuie să fie femei. Măi, dar de ce nu 50%, de ce nu 60%, de ce nu 30%? Mi se pare de a obţine ceva în spatele unei legi - Doamne, n-oi fi eu bună, dar trebuie să fie 40%, n-are ce să facă, mă pune pe mine. Nu sunt adeptul discriminării ăsteia pozitive, deci, din punctul meu de vedere, oricine poate să fie preşedintele PDL sau al României dacă are valoarea necesară.
Reporter: Chiar dacă e femeie?
Cezar Preda: Da. Dar am să revin şi am spus-o. Uitaţi-vă la o chestiune verificată de 20 de ani de democraţie: nu poţi să ajungi primar femeie la o localitate cu peste 700 de metri altitudine. Muntenii noştri nu aleg femei, ei vor bărbat, frumos, drept, roşu în obraz, asta e treaba lor, poţi să le duci tu pe cea mai bună femeie politician. Asta e o verificare, nu o iau ca şi lemă, dar e verificată. Şi, pe acelaşi considerent, cred că preşedintele, care are informaţii şi-şi dă seama, pentru că, ştiţi dumneavoastră, dacă împarţi România în politică între misoginism şi feminism, mai mult te duci înspre misoginism. Asta e o analiză pe care noi numai în încercarea de a demonstra celorlalţi că noi nu suntem aşa, dăm nişte exemple proaste. Dar noi suntem nişte misogini în politică, şi coroborând cu această stare de fapt, cu ce mai are preşedintele, cred că n-a grăit departe de adevăr că românii foarte greu îşi pot alege preşedinte femeie sau PDL un preşedinte femeie. Dar asta nu ca să-i tai elanul Elenei Udrea, că aţi văzut pe urmă că preşedintele a spus că este cel mai bun produs pe care l-a scos PDL în ultimii ani. Deci, (preşedintele - n.r.) îţi dă cu o mână şi cu o mână îţi ia.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
Citește mai departe: