Video INTERVIU- Chiliman: Nu mi-am pus în cap să candidez la Primăria generală. Plus: Ce îi răspunde Elenei Udrea şi care este părerea acestuia despre eutanasierea câinilor fără stăpân
Liderul PNL Bucureşti Andrei Chiliman declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că îşi doreşte încă un mandat de primar al Sectorului 1, pentru a-şi putea continua proiectele şi că nu şi-a pus în gând să candideze la Primăria Capitalei, deşi consideră că ar fi un bun primar general, fiind inginer.
"Nu exclud însă un lucru: fiind inginer, cred că aş fi un foarte bun primar general al municipiului Bucureşti. Dar nu mi-am pus niciodată în cap ideea să candidez pentru Primăria municipiului Bucureşti. Eu ce-mi doresc este să pot să-mi continui munca începută la nivelul Sectorului 1 încă un mandat din 2012 încolo", afirmă Chiliman.
Primarul Sectorului 1 îi răspunde şi preşedintelui Traian Băsescu pe tema referndumului, considerând că şeful statului îi desconsideră pe bucureşteni atunci când afirmă că nu este nevoie de referendum şi că Parlamentul trebuie să decidă desfiinţarea sectoarelor.
Chiliman mai arată, răspunzând acuzaţiilor aduse de Elena Udrea, că nu este misogin şi că această acuză are la bază lipsa de argumente a ministrului Dezvoltării şi Turismului în disputa politică în care cei doi sunt angrenaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Şefa FMI: Ameninţarea tarifelor impuse de Trump sporeşte incertitudinea economică globală
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Câţi bani a produs Arena Naţională în 2024. Au fost 28 de meciuri şi 3 concerte
"Eu o apreciez foarte mult ca femeie pe doamna Udrea", spune primarul Sectorului 1.
Andrei Chiliman menţionează în interviu că este împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân şi spune că este nevoie să se organizeze adăposturi, care să aibă în jur de 20.000 de locuri.
De asemenea, preşedintele PNL Bucureşti precizează că fostul secretar general al PNL Radu Stroe nu a fost niciodată omul său şi că l-a susţinut în alegerile pentru Cameră la fel de mult ca şi pe Crin Antonescu în alegerea pentru Senat.
Liderul liberalilor bucureşteni mai afirmă, întrebat despre relaţia sa actuală cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, că nu are duşmani politici decât în afara PNL, respectiv în PD, şi a apreciat că interesul faţă de relaţia sa cu Antonescu are la bază nişte "tâmpenii care au apărut prin presă".
Prezentăm integral interviul acordat de preşedintele PNL Bucureşti, primarul Secrtorului 1 Andrei Chiliman, agenţiei de presă MEDIAFAX:
Reporter: Şeful statului, Traian Băsescu, declara azi că nu mai este nevoie de un referendum în Bucureşti în ceea ce priveşte desfiinţarea sectoarelor şi că Parlamentul este cel care trebuie să se pronunţe asupra acestui lucru. Cum vedeţi această problemă?
Andrei Chiliman: Ar trebui să spun că sunt suprins că un om care a fost un mare utilizator al referendumurilor şi, când a fost vorba de probleme importante, a folosit aceste referendumuri, ar trebui să fiu surprins că un om ca el, acum, nu mai vrea un referedum. Dar de ce nu sunt surprins? Păi nu sunt suprins dintr-un motiv foarte simplu: noi avem sondaje de opinie care arată că pe principalele probleme pe care le implică propunerile de lege ale Elenei Udrea pentru Bucureşti, ale PD, evident, şi anume alegerea primarilor de către CGMB şi nu de către cetăţeni, o dată, şi doi - concentrarea bugetelor sectoarelor în mâna CGMB - deci ambele fiind de fapt nişte forme de centralizarea administrativă a Bucureştiului, din sondaje rezultă foarte clar că bucureştenii resping aceste propuneri într-o proporţie covârşitoare. Deci la alegerea primarului între 87 şi 93 la sută dintre bucureşteni, în funcţie de sector, vor să-şi aleagă ei înşişi primarul de sector şi între 65 şi 70 şi ceva la sută, în funcţie de sector, vor ca bugetul sectorului să nu depindă de CGMB.
Rep.: Preşedintele explica faptul că bucureştenii nu ştiu ce înseamnă şapte consilii într-un oraş şi ce compromisuri fac primarii pentru a obţine o hotărâre de consiliu.
A.Chiliman: Eu cred că îi desconsideră pe bucureşteni. Bucureştenii sunt, dacă vreţi, o parte dintre românii cei mai bine informaţi cu privire la chestiunile politice şi administrative şi e o desconsiderare de fapt a românilor să vii să explici că ei nu ştiu. Ştiu foarte bine ce este în spatele fiecărui primar de sector, că de aia i-au ales. De aia i-au reales pe unii dintre ei şi de aia nu i-au mai ales pe alţii.
Rep: Cum explicaţi resorturile a ceea ce a spus Traian Băsescu azi?
A.Chiliman: Pentru mine e foarte simplu: eu am spus de mai multă vreme că PD nu se aştepta ca noi să cerem un referendum pe o problemă atât de importantă cum e organizarea Bucureştiului - o problemă importantă pentru bucureşteni pentru că, până la sfârşit, o administraţie trebuie să fie cât mai apropiată, mai prietenoasă şi mai eficientă cu banul public pentru cetăţean. Ori, şi PD, şi cei care au iniţiat aceste dezbateri încă de anul trecut din vară, nu s-au aşteptat ca noi să cerem referendum şi, mai ales, să le cerem cetăţenilor, prin adunarea de semnături, ca să ajungem să se ţină acest referendum. Pentru mine a fost o surpriză - şi sunt din 1989 în PNL - numărul mare de semnături pe care l-am putut aduna în favoarea organizării referndumului - peste 125.000 de semnături în numai 14 zile. Şi au fost zile ploioase şi aşa mai departe. Deci interesul în jurul acestui subiect este extrem de mare, ceea ce mă face să cred că bucureştenii nu numai că sunt interesaţi, dar chiar înţeleg bine problemele şi vor un anumit lucru. Ori PD a căzut într-o capcană. A decis în CGMB - nu prea avea cum să scape - să se organizeze refendumul, dar, în acelaşi timp, a încercat să-l arunce în derizoriu, şmechereşte, punând nişte întrebări care nu au legătură cu nimic - nu cu referendumul, nu cu organizarea adminstrativă. De fapt au pus nişte întrebări - şapte - practic în bătaia de joc a bucureştenilor. Şi-au cam dat seama că bucureştenii nu au înghiţit bătaia asta de joc şi în momentul de faţă nu ştiu cum să facă ca să iasă din încurcătura asta cu organizarea refrendumului. Ar vrea ca să nu se mai ţină referendumul deloc, dar nu ştiu cum să o facă, că nu ar vrea să fie ei cei care propun să nu se mai ţină referendumul. Şi atunci apelează la toate mijloacele posibile ca să aibă argumente în defavoarea referendumului. Eu vă spun însă un lucru: în Bucureşti, bucureştenii au nevoie de acest referendum pentru ca, indiferent ce politician - că suntem noi, că sunt adversarii noştri politici - să se ştie ce vor bucureştenii, trecând prin acest filtru. Mai departe, e adevărat, legea trebuie aprobată de Parlament, dar Parlamentul trebuie să aprobe o lege care să fie în acordul voinţei majorităţii bucureştenilor. Aşa se fac legile bune. Nu se fac pentru o minoritate care vrea ceva trecând cu tăvălugul peste majoritate. Legile se fac pentru cei mulţi, pentru cei pentru care se şi aplică ulterior. Ori, din sondaje, ei ştiu că bucureştenii nu vor şi atunci, ca să nu aibă încă o înfrângere, fug ca dracul de tămâie de acest referendum. Au fugit la două şedinţe ale CGMB, unde primarul general, cu mult bun-simţ, a propus modificarea întrebărilor cu nişte întrebări care chiar să aibă legătură cu modificările propuse de PD şi de Elena Udrea la această organizare a Bucureştiului, ca bucureştenii să spună dacă sunt de acord sau nu cu modificările respective.
Rep.: Ce va face USL dacă acest referendum nu va mai avea loc şi dacă Guvernul va trece Legea Capitalei prin angajarea răspunderii?
A.Chiliman: Personal, nu cred că un politician responsabil poate să-şi permită să facă aşa ceva şi o să vă spun un lucru: majoritatea parlamentarilor din Parlamentul actual, din Camera Deputaţilor şi din Senat, nu sunt bucureşteni. Sunt oameni care au o tangenţă foarte limitată cu problemele reale ale administraţiei Bucureştiului. Foarte puţini din ei cunosc problemele reale şi vă spun că sunt puţini dintre deputaţii şi senatorii de Bucureşti care le cunosc. Ca atare, eu nu cred că poţi să laşi la mâna Parlamentului organizarea Bucureştiului fără să treci printr-un referendum unde să le ceri bucureştenilor punctul lor de vedere. Şi cred că un politician responsabil trebuie să ţină cont de acest punct de vedere. Nu poate să treacă cu tăvălugul... Cei care vor să facă lucrul ăsta au apucături dictatoriale şi noi în România nu mai avem nevoie de o nouă dictatură, indiferent cine are de gând să o impună.
Rep.: Propunerea dumneanoastră este ca la referendum să fie o singură întrebare, care ar fi aceasta?
A.Chiliman: Propunerea noastră este ca la referendum să fie maxim două întrebări. Dacă vreţi, una dintre ele ar putea să fie «Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de CGMB?» , o a doua ar putea să fie: «Sunteţi de acord ca atribuţiile primăriilor de sector să fie centralizate la CGMB?». În momentul în care pui cele două întrebări care prind esenţa modificărilor propuse de PD şi Elena Udrea la organizarea Bucureştiului, în momentul respectiv bucureştenii se vor pronunţa. Dar vă spun că din sondaje rezultă că o mare majoritate nu doreşte aceste modificări. Şi acum ei vor să omoare referendumul pentru că le e frică de el, le e frică de acest referendum. Fug ca dracul de tămâie de el.
Rep.: Credeţi că la referendum ar veni destui bucureşteni astfel încât rezultatul să fie unul validat?
A.Chiliman: Eu nu cred că e foarte important dacă referendumul este validat sau nu. Cred că e important să afli ce vor bucureştenii, ăia care vin la referendum şi care-şi spun punctul de vedere. Dar trebuie să le pui întrebări corecte. Referendumul trebuie să fie unul corect pentru bucureşteni, nu o şmecherie cu întrebări puse aiurea care să nu aibă legătură cu nimic. Dar, sigur, e o chestiune care ţine şi de bun simţ şi în politică e nevoie de foarte mult bun simţ, mai ales în zilele noastre. Şi e nevoie de oameni care să aibă caracter, nu care să fie lipsiţi totalmente de caracter. Din păcate, scena politică românească este plină de tot felul de oameni care, probabil, într-o democraţie normală nu ar avea ce să caute acolo.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: