- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU - Creţu: Politica românească e tot mai misogină, dar nu trebuie să fie nici podium de modă
Corina Creţu declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că politica românească e "tot mai misogină", dar şi că femeile politician trebuie să înţeleagă faptul că nu sunt pe podium, concurând care are geanta mai scumpă şi spune că, deşi a depăşit această etapă, e mândră de eticheta "omul lui Iliescu".
Vicepreşedintele PSD Corina Creţu spune că este greu să fii femeie în politica românească şi că e mai uşor la Bruxelles, pentru că acolo contează competenţa.
"Este foarte trist că politica românească este tot mai misogină şi mai discriminatorie faţă de femei", mai declară europarlamentarul PSD, arătând că este "jenant" să te prezinţi în UE cu un guvern în care până mai ieri era doar un ministru femeie.
Corina Creţu consideră şi că unele dintre femeile care sunt astăzi în politică discreditează rolul femeilor în politică, ceea ce însă nu justifică actuala stare de fapt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Şi atât timp cât nu se va schimba această mentalitate, că politica nu înseamnă spectacol, nu este un podium de modă... Sigur că suntem toate femei şi încercăm să arătăm bine, dar nu suntem într-o concurenţă care are geanta mai scumpă, care are bluza mai frumoasă. Nu. Haideţi să vedem, să ne aşezăm, poate chiar noi, femeile. Chiar aş putea să lansez un apel către femeile din celelalte partide să încercăm, să vedem cum poate fi ridicată reprezentarea femeilor în politică, cu ce venim pentru societatea românească, cu ce proiecte, cu ce programe, cu ce idei", adaugă Creţu.
În ceea ce priveşte relaţia sa cu Ion Iliescu, ea spune că eticheta "omul lui Iliescu" o onorează, dar că a depăşit această etapă, iar acum, la fel de bine, ar putea fi numită "om al lui Ponta".
"Sigur că au fost şi acţiuni ale domnului Iliescu care m-au dezamăgit, nu îl idolatrizez pe domnul Iliescu, îl admir foarte mult, dar ca orice om a făcut şi greşeli şi n-am avut niciodată nicio problemă să-i spun atunci când am avut alte păreri, inclusiv acum am de multe ori alte păreri decât domnul Iliescu, dar asta este o chestiune absolut inevitabilă între oameni", admite Corina Creţu.
Pe de altă parte, europarlamentarul PSD, care doreşte să se implice în relaţia cu Diaspora, susţine că, dacă PDL va forţa adoptarea votului prin corespondenţă, nu va face decât să confirme suspiciunile că vrea să fraudeze alegerile. "Eu aşa îmi explic faptul că, deşi toată lumea este împotriva PDL, mai sunt încă judeţe şi comune unde ei câştigă: tocmai pentru că îi cumpără pe oameni bucată cu bucată, ceea ce este foarte trist. Eu cred că trebuie să ne ridicăm şi nivelul nostru de demnitate", afirmă Creţu.
Corina Creţu susţine că, în mod inevitabil, tensiunile putere-opoziţie din ţară se translatează în delegaţia română din PE. Ea consideră, însă, că în probleme de interes naţional ar trebui ca întreaga delegaţie română să funcţioneze ca "o echipă". Problema este, în opinia sa, că interesul naţional nu este definit şi că nicio instituţie din România nu colaborează cu europarlamentarii români, deşi poziţiile lor sunt foarte importante, având în vedere că peste 60% din legislaţia ce se aplică în România este adoptată de PE.
Prezentăm integral interviul acordat de vicepreşedintele PSD Corina Creţu agenţiei de presă MEDIAFAX:
Reporter: Aţi devenit vicepreşedinte PSD după suspendarea, apoi demisia din partid a lui Adrian Severin. Sunteţi şi europarlamentar. De aceea, vă întreb în primul rând cum este să fi acum coleg cu Adrian Severin. Este o povară?
Corina Creţu: Adrian Severin a fost colegul nostru de la început. El a condus lista la alegerile pentru Parlamentul European şi tocmai pentru că nu era un europarlamentar oarecare, era şi vicepreşedintele grupului socialist, a fost şi şeful delegaţiei române, cu atât mai mult ne afectează acest scandal. Ne-a afectat pe noi ca partid, a afectat grupul socialiştilor europeni şi afectează Parlamentul European. Să fii coleg cu Adrian Severin... El avea un cuvânt de spus, deci e cu atât mai dureros cu cât era un om despre care nu te aşteptai să afli asemenea lucruri sau mulţi nu se aşteptau.
Reporter: Cum sunt priviţi acum europarlamentarii români, urmare a acestui scandal, şi mai ales cei din PSD?
Corina Creţu: Dacă un om greşeşte, vina este individuală. Deci, nu cred că se poate pune anatema asupra unui grup întreg, nu se poate pune anatema asupra grupului socialist, aşa cum nu se poate pune asupra întregii delegaţii române. Dar, evident, lumea judecă după alte standarde şi este clar că, după un astfel de scandal, toţi suntem priviţi cu o anumită suspiciune, iar unii ne declară vinovaţi pe toţi. Foarte mulţi oameni spun că vom avea mult de lucru pentru a schimba percepţia oamenilor despre munca noastră în general, munca de parlamentari europeni. Pentru că, oricum, percepţia generală este că noi nu prea facem nimic acolo. Nu există decât foarte puţini ziarişti acreditaţi din România care să urmărească activitatea noastră acolo. Nouă ne era oricum greu să facem cunoscută activitatea noastră.
Aici e o chestiune de principiu. În primul rând, după ce a izbucnit acest scandal, s-au luat măsuri şi la nivelul Parlamentului European şi la cel al grupurilor politice pentru adoptarea unui cod de conduită care să regleze mult mai bine conflictele de interese. Aceeaşi chestiune a apărut şi în România în privinţa ministrului Botiş, unde lucrurile sunt foarte clare. În primul rând, este imoral. Deci, la domnul Severin poate se va acoperi legal, poate acesta a şi fost motivul pentru care a rămas parlamentar european, dar moral este absolut inacceptabil să ceri bani pentru un amendament care mai şi contravine poziţiei grupului nostru politic, care susţine şi nişte interese economice, era foarte clar un amendament care susţinea interesele băncilor. Poziţia noastră ca grup, al cărui vicepreşedinte domnul Severin era, era cu totul alta.
Reporter: Într-adevăr, Adrian Severin era un om cu o poziţie importantă în delegaţia PSD, în delegaţia română din PE, chiar la nivelul Parlamentului European.
Corina Creţu: În grupul socialiştilor europeni, el era vicepreşedinte. Poziţia noastră, a grupului în care domnul Severin era vicepreşedinte era total contrară şi, pe de altă parte, noi suntem aleşi acolo să susţinem interesele cetăţenilor, nu ale lobby-iştilor, nu ale unor grupuri private. Este clar că ţine de o mentalitate care nu-şi găseşte locul. Noi chiar suntem plătiţi bine, nu ne putem plânge. Sigur, poate nu era suficient pentru pretenţiile dânsului. Dar cred că, în general, ca regulă se impune ca parlamentarii să trăiască din salariu. Este o idee care nu este foarte populară dar pe care eu, ca structură, o îmbrăţişez foarte tare.
Reporter: Şi Monica Macovei susţine acest punct de vedere, că ar fi bine să fie interzisă europarlamentarilor orice altă activitate remunerată.
Corina Creţu: În grupul nostru, al socialiştilor, au fost discuţii pe această temă. La domnul Severin este clar că este imoral şi a fost foarte clar că a obţinut bani exploatând poziţia de europarlamentar. Dar sunt colegi de-ai noştri care sunt medici, de pildă. Şi avem un coleg care este oftalmolog, care trei zile vine la Bruxelles şi trei zile îşi practică meseria. Avem un alt coleg, din Finlanda, care este preot şi mai avem profesori. Aici este discuţia dacă aceşti oameni să fie lăsaţi în continuare să-şi practice meseria. La domnul Severin nu era cazul, exploata foarte clar poziţia pe care o obţinuse în Parlamentul European. Ori, din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Nu ai de ce să te foloseşti de poziţia ta din Parlamentul European decât pentru cauze caritabile sau pentru alte asemenea lucruri, dar nu pentru a obţine şi mai mulţi bani.
Reporter: Ce părere aveţi dumneavostră despre situaţia acelor europarlamentari care au meserii ce nu le influenţează activitatea din PE? Pot ei să-şi desfăşoare bine atât activitatea din Parlament, cât şi meseria pe care o au?
Corina Creţu: Sunt unii oameni care reuşesc. Mie mi-e greu să cred că poţi să faci toate aceste lucruri bine şi la Bruxelles, şi la cabinetul privat. În orice caz, noi plecăm luni, venim joi. Sunt parlamentari din ţări pentru care efortul de a se deplasa la Bruxelles e mai mic. Francezii, de pildă, merg o oră şi jumătate cu trenul. Pot face şi zilnic naveta. Aici fiecare are aprecierile sale în ce măsură poate fi un super parlamentar, un super doctor, un super profesor şi toate să-i iasă bine.
Nu s-a adoptat o lege, este un cod de conduită. În grupul socialist s-a recomandat ca toţi parlamentarii europeni să trăiască din salariu. Şi, pe de altă parte, este această discuţie legată de firmele de lobby. La Bruxelles, după cum ştim, sunt mii de firme de lobby care reprezintă diferite grupuri de interese, mai ales economice, pentru că aici este bătălia cea mare.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
Citește mai departe: