- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU: Eckstein: Eu sunt un om mai vesel, mai cu chef de viaţă, aş vrea ca şi UDMR să fie la fel
Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, candidat la şefia UDMR, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că se spune despre el că este un om mai vesel, mai cu chef de viaţă şi şi-ar dori ca şi Uniunea să fie tot aşa de mulţumită şi dornică de un trai bun.
Eckstein Kovacs susţine necesitatea realizării unor schimbări la toate nivelurile în UDMR.
El precizează că pentru UDMR principalul scop trebuie să fie accederea în Parlament şi după alegerile din 2012, astfel că, dacă pentru realizarea acestui obiectiv, va fi necesară ieşirea din Guvern, va susţine acest lucru, ceea ce nu înseamnă însă trecerea de partea opoziţiei.
Pe de altă parte, consilierul prezidenţial apreciază că atât menţinerea unui premier politic, cât şi desemnarea unui prim-ministru tehnocrat pot fi soluţii viabile pentru perioada următoare.
Prezentăm integral interviul acordat Agenţiei MEDIAFAX de Peter Eckstein Kovacs:
Reporter: Deviza dumneavoastră în campania pentru preşedinţia Uniunii este "Doresc schimbarea". Este vorba despre o schimbare internă sau a sistemului de alianţe al UDMR?
Peter Eckstein Kovacs: Eu cred că electoratul nostru aşteaptă o schimbare şi la nivel de conducere, şi la nivel de persoane, şi la nivel de optică, şi la politici publice. Eu percep, mai mult empiric decât pe bază de sondaje, deşi cele realizate arată că suntem sub 5%, undeva între 3 şi 4 la sută, dar realizez şi empiric că o parte din electorat s-a cam îndepărtat de UDMR, motivul principal fiind asistarea sau susţinerea măsurilor de austeritate. Ca atare, eu vreau o schimbare de stil de conducere, să fac din UDMR o formaţiune politică atractivă, în care îşi găsesc susţinere interese divergente din cadrul comunităţii maghiare, şi aici constat că în perioada trecută a fost o anumită intoleranţă faţă de cei care gândesc altfel decât elita politică a UDMR şi, ca atare, scopul schimbării, în opinia mea, este crearea unei atmosfere care să atragă electoratul maghiar să voteze cu UDMR la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele locale din acelaşi an.
Rep.: Parteneriatul UDMR cu PDL în aplicarea măsurilor de austeritate a fost dezavantajos pentru Uniune?
P.E.K.: Sunt câteva constatări de-ale mele, că măsuri de echilibrare a bugetului trebuia să fie luate, că această coaliţie îşi are rostul ei şi că trebuie să fie continuată. Ceea ce aţâţă spiritele în comunitatea maghiară din România este efectul şi felul în care au fost implementate măsurile de austeritate. Eu cred că scopul principal al UDMR în perioada următoare este de a-şi păstra prezenţa în Parlament. Prezenţa în Guvern este o chestiune de dorit, fiecare formaţiune politică doreşte acest lucru, dar nu este un scop în sine. În perioada următoare, până la alegeri, trebuie analizate foarte atent consecinţele participării sau neparticipării noastre, ceea ce nu înseamnă că trebuie dată peste cap coaliţia, să fiu bine înţeles şi nici apropierea de partidele din opoziţie. Noi avem o experienţă în acest sens, ca să nu evoc decât perioada 2000-2004, când UDMR a sprijinit fără a participa la guvernare o anumită coaliţie sau partid la guvernare. Soluţiile sunt multiple de a nuanţa poziţia UDMR. Ceea ce este important este să intrăm în Parlament în 2012.
Rep.: Contracandidatul dumneavoastră Kelemen Hunor a declarat că organizaţia va rămâne alături de PDL şi în următori doi ani. Dumneavoastră aţi da astfel de garanţii?
P.E.K.: Eu am vorbim vorbit de o coaliţie al cărei angajament trebuie să fie respectat. Nu sunt de acord cu niciunul dintre contracandidaţii mei, că noi trebuie să ne amanetăm viitorul alături de un partid sau chiar de mai multe partide, dar se vorbeşte în principal de PDL şi de partidele de centru-dreapta. Eu cred că UDMR a dus o politică corectă până acum. Este capabilă să facă alianţe după alegeri cu oricare dintre partidele importante româneşti, nu este vorba despre o inconstanţă, este vorba despre o capacitate de a intra în astfel de coaliţii şi nici UDMR nu este ancorată în una sau alta dintre ideologii sau în curentele politice.
Rep.: Deci, personal, pentru ce optaţi - PDL sau USL?
P.E.K.: Nici vorbă despre asta. Eu, dacă voi fi preşedinte al UDMR, voi fi raţional. Simpatiile mele politice sunt de ordinul trei sau de ordinul patru. Ceea ce este important este ca deciziile să fie luate după o analiză serioasă, după analiza rezultatelor şi după discuţiile cu partidele parlamentare.
Rep.: Există în prezent numeroase discuţii dacă un viitor premier ar trebui să fie angajat politic sau independent, un tehnocrat. Pentru care variantă aţi opta?
P.E.K.: Mă raportez diferit în principal cu principalul meu contracandidat, Kelemen Hunor, care a spus apăsat că avem nevoie de un prim-ministru politic. Eu spun că nu am participat la discuţiile din partid, respectiv dintre partide. Eu cred că ambele soluţii sunt deschise, sunt viabile şi pot să fie argumente pentru una sau alta dintre soluţii. În mod nomal, premierul trebuie să vină din rândul partidului celui mai puternic din coaliţie. Pe de altă parte, există exemple şi, unul pentru mine cel mai la îndemână, este exemplul din Ungaria, unde, în cazul unui premier, fostul prim-ministru Ferenc Gyurcsany, care a pierdut foarte mult din popularitate. S-a optat într-o perioadă de criză economică şi de măsuri de austeritate la vecinii noştri din vest pentru un prim-ministru tehnocrat, Bajnay Gordon, şi care a dus mai departe nişte măsuri absolut necesare, în calitatea lui de tehnocrat. Eu aş lăsa, fără a cunoaşte dedesubturile şi luările de poziţie ale partidelor politice şi nici eventualele personalităţi care ar fi posibil solicitate pentru postul de prim-ministru, eu cred că ambele soluţii sunt viabile şi nu este necesar să ne pronunţăm "ab ovo" pentru un ministru politic.
Rep.: Dacă veţi fi ales preşedinte al UDMR, care va fi prima măsură pe care o veţi lua?
P.E.K.: De a face o analiză, unde stăm în societatea maghiară din România, un inventar al situaţiei şi al problemelor pe care îl moştenesc, o consultare, în primul rând, a organizaţiilor judeţene, iar, mai apoi, consultarea posibililor noştri parteneri din societatea ungurească de la noi dar şi cu partidele româneşti, o perioadă de tatonare, de a face un inventar.
Rep.: Aveţi o relaţie apropiată de preşedintele Traian Băsescu. Credeţi că acest lucru vă va avantaja în competiţia pentru preşedinţia Uniunii sau dimpotrivă?
P.E.K.: Toate acestea sunt cu două tăişuri. Pe de o parte sunt unii, şi cred că ei gândesc bine, că o relaţie personală de lucru bună pe care consider eu că o am cu preşedintele României consider eu că e un avantaj. Traian Băsescu va fi, totuşi, după toate previziunile, omul puternic al următorilor ani. Pe de altă parte, antipatiiile faţă de preşedinte, care există şi nu pot să fie negate, se mai răsfrâng asupra persoanei mele, ceea ce consider că este de acceptat acest punct de vedere, şi cu plusuri, şi cu minusuri.
Rep.: Care a fost cea mai mare realizare a UDMR în ultimii douăzeci de ani, dar cel mai mare eşec?
P.E.K.: Uniunea a rămas o formaţiune deosebit de solidă în interiorul comunităţii maghiare, pe de altă parte a rămas o formaţiune independentă, care ascultă numai de alegătorii ei. Ca atare, faptul că UDMR nu este la remorca niciunui partid din România sau Ungaria, o coloană vertebrală, dacă vreţi, este principalul atu al UDMR. Şi ce-a fost rău - atunci când nu a ascultat de voinţa alegătorilor, atunci a mai comis şi greşeli. Dar, în principiu, bilanţul este net pozitiv.
Se spune despre mine că sunt un om mai vesel, mai cu chef de viaţă. Eu doresc ca şi Uniunea să fie tot aşa de mulţumită şi dornică de un trai bun cum sunt eu şi doresc o colaborare sinceră atât cu electoratul maghiar cât şi cu cel român, cu elitele politice maghiare şi române, sunt omul dialogului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO