- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU EXCLUSIV - Cezar Preda: În spaţiul politic şi în mediul de afaceri apropiat există o paranoia a interceptărilor
Preşedintele Comisiei de control SRI, deputatul PDL Cezar Preda, a declarat, miercuri, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că în spaţiul politic şi în mediul de afaceri "care se învârte pe lângă politicieni" există "o paranoia" legată de ascultarea telefoanelor.
INTERVIU EXCLUSIV - Cezar Preda: În spaţiul politic şi în mediul de afaceri apropiat există o paranoia a interceptărilor (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
Cezar Preda a făcut afirmaţia comentând declaraţia lui Sorin Frunzăverde potrivit căreia polticienilor le este frică să vorbească la telefon pentru că le sunt ascultate telefoanele.
Preda spune că nimeni din mediul politic nu trebuie să se teamă că îi sunt ascultate telefoanele.
Preşedintele Comisiei de control a SRI afirmă că mandatele de ascultare sunt "extraordinar de bine controlate", precizând că există şi "o carenţă", care ar trebui îndreptată.
Prezentăm fragmentul pe această temă din interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de către deputatul Cezar Preda, liderul PDL Buzău:
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Reporter: Domnul Frunzăverde spunea, în conferinţa de presă susţinută astăzi: «Telefoanele ne sunt ascultate, ne e frică să vorbim la telefoane».
Cezar Preda: Este o afirmaţie, după părerea mea, care trebuie obligatoriu detailată de domnul Frunzăverde, pentru că la nivelul domniei sale, care a fost ministru al Apărării şi a condus un serviciu secret, este o afirmaţie riscantă. Trebuie să vină cu date. Eu, în calitate de parlamentar, de şeful Comisiei de control al SRI, pot să vă spun că am avut asemenea evaluări. Eu cu domnul George Maior am făcut, în 2010, o evaluare naţională să vedem dacă există această fobie, această paranoia a telefoanelor la nivelul ţării. Şi rezultatele n-au arătat decât că există în spaţiul politic românesc o asemenea paranoia şi în mediul de afaceri care se învârte pe lângă politicieni. În rest, cetăţenii nu au această paranoia şi nu au această preocupare, este un lucru demonstrat prin analiză statistică serioasă. Deci, când faci o asemenea afirmaţie, trebuie să fii mult mai precis. Aştept precizările de la domnul Frunzăverde.
Iar în privinţa afirmaţiei domniei sale că a spus public în timpul campaniei interne acest lucru cu stat poliţienesc, cu tot respectul, trebuie să-l contrazic, a spus-o numai în două cazuri, până noi ne-am întâlnit şi i-am spus: «Sorine, eşti bazat pe ceva? Măi, nu mai face afirmaţii din astea, că suntem într-o bătălie internă, se uită toată ţara la noi şi mesajul nostru care să fie? Că dacă Boc rămâne, noi vom fi stat poliţienesc. Ai argumente?» Şi, pe urmă, el a scos din discurs şi chiar a mărit discursul ca timp afectat ideologiei. Şi spunea aşa: e xistă o diferenţă fundamentală - şi rog să i se ia transcriptul - între liberalism şi creştin-democraţie, cu statul social, cu economia socială de piaţă, cu tot ceea ce înseamnă stat minimal şi ce înseamnă carenţele pe care o doctrină liberală... sunt contrabalansate, sunt pe urmă atenuate în folosul cetăţenilor de această ideologie creştin-democrată - pe care Sorin Frunzăverde ne-a inoculat-o.
El a fost artizanul intrări noastre în PPE, cu unul, doi, trei oameni. Cum s-a schimbat? Cum, acum, liberalismul este cel care îi oferă confort? E greu să intru cu Sorin Frunzăverde într-o asemenea polemică, pentru că este foarte bine pregătit din punct de vedere al ideologiilor şi presupun că, în carenţele pe care le am eu, va găsi argumente să-mi anuleze, până la urmă, percepţia. Dar eu o fac, pentru că e o reacţie la cald, din ce îmi aduc aminte din discursul lui. E posibil ca el să fi avut substraturi în discurs pe care eu nu le-am prins.
Reporter: Spuneţi despre ascultarea telefoanelor că ar fi o paranoia între oamenii politici.
Cezar Preda: Oamenii politici, media şi oamenii de afaceri care învârt....
Reporter: N-ar trebui să se teamă nimeni în mediul politic că îi sunt ascultate telefoanele?
Cezar Preda: Nu. Aceste mandate de ascultare sunt extraordinar de bine controlate, însă există, într-adevăr, o carenţă pe care v-a trebui să o îndreptăm, aceea că în dosarele de urmărire, sau în ceea ce înseamnă materialul întocmit de procurori, există pasaje care nu reflectă, până la urmă, implicarea unor oameni de politic şi nu numai în acţiunea pe care procurorul o instrumentează. Doar că apare ca nume. E, o asemenea extrapolare a folosirii numelui în anumite convorbiri telefonice ale unui politician nu trebuie să ducă sub nicio formă la acuzaţia acelui politician. Şi am să vă spun de ce. Primul argument este că trăim într-o perioadă grea, o recrudescenţă a escrocheriei la nivel naţional. Ne-am umplut de escroci care folosesc nume politice, partide politice, în a-şi atinge scopul, şi atunci spune «Trebuie să câştig asta, pentru că mă girează cutare». Până dovedesc eu că acel cutare l-a girat, e o cale foarte lungă.
Aş vrea să vă dau o serie de exemple de colegi de-ai mei care, pe bună dreptate, în observarea acestor similitudini făcute în spaţiul public al presei cu numele domniilor lor, cu acţiunea instrumentată de procurori, au venit şi-au spus: «Măi Cezare, spune-ne ce să facem. La noi vin în audienţă 10 inşi, 20 de inşi pe zi, care mă roagă să ajungă la cutare demnitar». El, ca şi preşedinte de organizaţie sau candidat, n-are cum să-i spună unui om «Domnule, nu mă interesează, dumneata faci ce trebuie, faci legal în 30 de zile». Orice deputat, pentru că aşa înseamnă că eşti aproape de om, pune mâna pe telefon şi spune «Domnule ministru, sau domnule şef de agenţie, domnule director general, vă rog eu să-l primiţi pe omul acesta că are să vă transmită ceva». Dacă toată această acţiune de răspuns la ceea ce înseamnă interlocutor se termină aici, acel parlamentar sau acel responsabil politic nu are de ce să-şi facă probleme. Dacă se merge mai departe, spunându-i «Rezolv problema», atunci înseamnă că omul acela merge mai departe decât ar trebui".
(Interviu de Emma Toader, ema@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO