- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU - Funeriu: Dacă echipa lui Blaga promova mai multe femei, situaţia era mai detensionată
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că pentru PDL campania actuală a fost un exerciţiu benefic, menţionând că dacă echipa lui Vasile Blaga ar fi promovat mai multe femei, atunci poate că situaţia ar fi fost "puţin mai detensionată".
El a mai spus, comentând acuzaţiile la adresa echipei lui Blaga privind susţinerea de care se bucură din partea USL, că vrea să creadă că niciun candidat la şefia PDL nu a făcut blat cu opoziţia.
Ministrul a mai spus, despre campania din PDL, că au existat momente tensionate şi că s-au spus lucruri care nu sunt neapărat adevărate.
Daniel Funeriu a menţionat că este necesar ca PDL să rămână la guvernare, dar că preşedintele şi premierul decid dacă actualul şef al Guvernului rămâne în funcţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Musk și Trump au făcut Revelionul împreună. Imagini virale cu cei doi executând „Dansul Victoriei” care l-a consacrat pe Trump
-
Câte eoliene şi solare s-ar putea pune în funcţiune anul acesta? Datele arată că ar putea fi cel mai bun an pentru regenerabile
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
-
Franţa îşi pierde influenţa în Africa. Încă o ţară a anunţat retragerea trupelor franceze
Pe de altă parte, ministrul a mai spus că PDL va câştiga alegerile din 2012 dacă va fi unit, menţionând că un alt capitol important vor fi prezidenţialele din 2014.
Prezentăm integral interviul acordat de către ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, agenţiei de presă MEDIAFAX:
Reporter: Candidaţi pentru o funcţie de vicepreşedinte PDL. De ce candidaţi pentru această funcţie? Ce vă recomandă pentru această funcţie şi ce vreţi să faceţi pentru partid din această funcţie?
Daniel Funeriu: În primul rând, cred că întrebarea la care o să încerc să răspund este ceea ce vreau să fac pentru România, dintr-o eventuală funcţie de lider al unui partid, de vicepreşedinţe în PDL. Constatăm cu toţii că după 2000, când Traian Băsescu a câştigat Primăria Capitalei, PDL a fost un partid de lider. Acum, această vreme, a unui partid de lider a apus, liderul providenţial în PDL şi de altfel şi în politica românească nu s-a mai profitat niciunul, nu s-a mai profilat niciun lider providenţial după Traian Băsescu. Acum vine vremea echipei. În acest moment, PDL a început trecerea de la un partid de lider la un partid de echipă. Ei bine, în acest context sigur că-ţi pui întrebarea care este cea mai bună echipă care poate să conducă un astfel de partid politic.
În cazul PDL răspunsul cred că este foarte simplu. Echipa care a demonstrat atunci când a fost într-o poziţie guvernamentală, a reuşit să facă nişte reforme pe care România le-a aşteptat 20 de ani, sigur într-o perioadă de criză extrem de dificilă. Cu toate acestea, această echipă, care doreşte să fie echipa care să conducă şi Partidul Democrat Liberal, a demonstrat. Pe de-o parte unii prin voturile pe care le-au obţinut, prin victoriile pe le-au obţinut, iar alţii au demonstrat că pot să conducă, pot să gestioneze un sistem şi că pot să schimbe un sistem, în domeniile pe care le-au gestionat.
De aceea cred că este important dacă vreţi inteligenţa colectivă a PDL-ului, delegaţii PDL-ului să-şi pună întrebarea foarte serios, dacă ei consideră că oameni care au demonstrat în locurile unde au fost aleşi sau desemnaţi pot să conducă şi partidul.
Acum, din păcate PNL şi PSD, la congresele lor respective, au ratat această şansă şi eu cred că până la urmă PDL are şanse în acest week-end să aleagă o echipă (...) s-a vorbit foarte mult, ştiţi, Alba ca Zăpada ... ei, noi putem alege oameni care au comportamente, care au demonstrat comportamente de asemenea factură.
Spuneam adineauri de interese, m-aţi întrebat de interesele PDL şi eu v-am răspuns despre interesele României. Sigur, atunci când faci politică întrebarea nu este ce interes de-al tău sau de-al partidului tău atingi, ci ce interes de-al României poţi să atingi, sigur prin această implicare politică. Cred că prin ceea ce a făcut PDL a demonstrat că este singurul partid loial României şi de aceea mă înscriu la această logică de echipă. Ce mă recomandă, lucrul ăsta îl vor decide delegaţii PDL , eu cred că prin munca pe care am depus-o nu am adus prejudicii partidului, ci, dimpotrivă, cred că s-a văzut că am reuşit să gestionez un sistem corect şi să imprim o schimbare...
Rep.: E suficient asta pentru o postură de lider politic într-un partid? La asta mă refeream, ce câştigă partidul din omul politic Daniel Funeriu?
D.F.: Partidul trebuie să câştige din noii lideri credibilitate, credibilitatea se obţine atunci când spui ceva şi realizezi. Oameni care au realizat ceea ce au spus, sunt oameni invitabili, care au o doză sporită de credibilitate. În ceea ce mă priveşte, cred că în tot ceea ce am promis m-am ţinut de cuvânt şi am dus până la bun sfârşit. Sigur, mai sunt multe de făcut, dar nu am reproşat prea multe lucruri despre care am vorbit şi pe care nu le-am făcut.
Rep.: Sunt în jur de 40 de candidaţi pentru funcţii de genul ăsta, credeţi că veţi reuşi, veţi deveni vicepreşedinte PDL?
D.F.: Răspunsul îl dau delegaţii. Am fost în echipa de campanie a premierului Boc, am mers mai în toate judeţele ţării, am discutat mai cu toate organizaţiile, desigur am avut reacţii pozitive din partea organizaţiilor. Repet, candidez în cadrul unei echipe, echipa şi delegaţii vor decide dacă ne înscriem în această logică şi dacă această validare politică până la urmă este benefică pentru partid. Oricum, eu privesc foarte liniştit aceast week-end pentru că tot ceea ce puteam să fac am făcut, de acum înainte, sigur, delegaţii PDL-ului vor decide.
Rep.: Cum caracterizaţi campania care a avut loc în PDL? Mă refer inclusiv la faptul că au existat voci care au spus că este vorba de un blat şi că unul dintre cei trei candidaţi la cea mai înaltă funcţie din partid ar urma să se retragă.
D.F. Să răspundem pe şleau... Nu a fost, nu este şi sunt convins că nu va fi un blat. A fost un exerciţiu foarte benefic Partidului Democrat Liberal, toţi candidaţii au mers în filiale, au discutat cu filialele, s-au pus pe masă lucrurile bune cât şi cele mai puţin bune, cred că un astfel de exerciţiu ar fi util, acest pelerinaj, dacă vreţ,i în filiale al liderilor partidului, ar fi util să fie făcut mult mai des pentru că, să ştiţi că vin foarte multe partide extrem de bune, din partea oamenilor care lucrează la firul ierbii. Nu doar pentru partid, ci şi pentru tot ceea ce se întâmplă în România în general. Sigur, acum au fost câteva lucruri care... câteva scăpări să le numim aşa, din partea unor contracandidaţi, am sesizat şi eu, în anumite momente, o tensiune şi spuse nişte lucruri care nu sunt neapărat corecte şi neapărat adevărate.
Dacă echipa adversă, mă refer aici la echipa domnului Blaga, ar fi promovat mai multe femei, de exemplu, poate că situaţia ar fi fost puţin mai detensionată şi poate ar fi fost, ar fi existat mai multă înţelepciune, unele lucruri ar fi fost mai ponderate. Dar, global, un exerciţiu foarte, foarte, foarte benefic Partidului Democrat Liberal.
Rep.: Ştiţi că au existat acuzaţii referitoare la tabăra domnului Blaga, cum că ar exista o colaborare cu opoziţia şi că opoziţia ar prefera ca tabăra domnului Blaga să devină conducătoarea PDL. Cum comentaţi asta?
D.F.: Aş mai fi spus următorul lucru, aş mai fi spus că în acestă competiţie... sigur că pot să existe acuzaţii, ele însă trebuie să fie şi credibile, ori cei care au spus că opoziţia l-ar prefera pe domnul Blaga au făcut-o în urma declaraţiilor opoziţiei. Nu cred, nu pot să cred că vreun candidat la preşedinţia Partidului Democrat... şi nu vreau să cred că vreun candidat la preşedinţia Partidului Democrat Liberal ar face un blat cu opoziţia.
Dar dacă ne uităm la fapte, Emil Boc şi echipa lui Emil Boc, din care a făcut parte şi unii dintre cei care sunt în echipa contracandidată, a câştigat tot ceea ce putea să fie câştigat, a câştigat toate alegerile şi, mai mult decât atât, a scos România din cea mai profundă criză în care se găsea, o criză structurală. Deci, din punctul meu de vedere răspunsul este simplu. Şi ştiţi ce este cel mai important: să câştige Partidul Democrat Liberal în această competiţie şi până acum Partidul Democrat Liberal a câştigat. Şi sper ca sâmbătă şi duminică să fie zile de sărbătoare pentru PDL.
Rep.: V-as mai întreba în legătură cu această campanie - nu ştiu mi s-a părut, de pe margine privind-o, nu e foarte transparentă şi nici foarte concretă, discuţiile din partid n-au fost, nu sunt cunoscute de public şi nu ştiu să spun care sunt diferenţele între cei doi candidaţi?
D.F.: S-a decis în această campanie că discuţiile între echipe pe care fiecare echipă le-are cu filialele să fie discuţii în afara presei şi să existe declaraţii de presă, după aceste discuţii. Lucrurile s-au petrecut întocmai, n-aş spune că a fost netransparentă, de exemplu echipa domnului Boc după fiecare astfel de moment făcea o declaraţie, o conferinţă de presă, lucrurile au fost spuse.
Ştiţi care este până la urmă diferenţa? Diferenţa programatică poate să existe, poate să fie mai vizibilă, poate să fie mai puţin vizibilă, diferenţa fundamentală însă este că am onoarea să fac parte dintr-o echipă care: unu - sub conducerea lui Emil Boc în fruntea partidului a câştigat toate alegerile, deci din punct de vedere politic o echipă câştigătoare; doi - atunci când această echipă a reluat, la nivel guvernamental sub conducerea lui Emil Boc, Guvernul României a demonstrat că poate să scoată ţara din criză şi să realizeze nişte reforme profunde.
Cum caracterizaţi de exemplu reforma în domeniul muncii? Vedem acum toată mizeria care era ascunsă ă sub preş, aproape 150 de mii, am înţeles, de oameni nu mai lucrează la negru. Este o reformă profundă în domeniul educaţiei, în domeniul administraţiei şi multe altele.
Rep.: Cine credeţi că va câştiga şefia PDL? Emil Boc, domnul Blaga, domnul Paleologu? Cine credeţi că va avea succes în acest week-end?
D.F.: Va câştiga sufletul şi raţiunea PDL, adică Emil Boc. Repet, PDL este cel care trebuie să câştige în urma acestei Convenţii. Nu există şi vă asigur de acest lucru , nu este niciun fel de tendinţă, nu ştiu, belicoasă sau revarşardă împotriva membrilor celorlalte echipe, dimpotrivă...
Rep.: Ce rol vor avea domnul Blaga şi Paleologu?
D.F.: ... dimpotrivă, cred că elementul cheie prin care PDL s-a definit pe scena politică din România a fost disciplina, unitatea, nu este un partid care să aibă vocaţia scindărilor, sunt convins că aşa va fi şi acum.
Rep.: Nu vor exista scindări?
D.F.: Eu sunt convins că nu. Sunt convins că nu ... pentru că în primul rând PDL este un partid care este loial României, or o scindare, deci pierderea guvernării acum... Nu cred că există un singur om raţional care să creadă că PSD sau PNL la guvernare ar fi un lucru bun pentru România. Ar fi o catrastrofă pentru România la ora actuală , PSD sau PNL la guvernare. Deci, eu cred că dacă orice membru al PDL priveşte interesul României şi dacă priveşte interesul României este limpede că partidul trebuie să rămână unit.
Rep.: Vedeţi această continuare la guvernare cu Emil Boc în fruntea guvernului, cu Emil Boc premier?
D.F.: Ca membru în Guvernul României, pot să vă spun că acesta este ordinea firească, instituţională, a României nu un membru al Guvernului trebuie să spună sau să decidă acest lucru, este o decizie care aparţine preşedintelui României, este o decizie care aparţine inclusiv premierului României.
Rep.: Dar opinia dumneavoastră?
D.F.: Să ştiţi că membrii Guvernului sau oameni politici responsabili nu operează cu opinii, operează cu certitudini. Certitudinea mea este că echipa Emil Boc funcţionează acum, atât în partid cât şi în Guvern, la parametri foarte buni. S-au reuşit lucruri care nu s-au reuşit în 20 ani în România, în consecinţă această decizie politică, eminamente politică şi funcţională, va aparţine preşedintelui României şi premierului Emil Boc. Asta este ordinea firească a instituţiilor din România.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
Citește mai departe: