- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU: Geoană: Nici Reagan, nici Mitterand, nici Chirac nu au câştigat Preşedinţia din prima - II
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, afirmă, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că, cel mai probabil, va candida la alegerile prezidenţiale din 2014 şi că va continua să se identifice ca o alternativă la "regimul Băsescu-Boc".
Geoană vorbeşte de necesitatea organizării cât mai rapide a Congresului PSD şi apreciază că propunerea ca Ion Iliescu să asigure conducerea partidului, interimar, pentru un an de zile, este neoportună şi nefuncţională.
Preşedintele PSD reconfirmă faptul că va candida, la Congres, pentru încă un mandat, considerând că a câştigat alegerile prezidenţiale, acestea fiind însă fraudate.
Geoană lansează şi ipoteza probabilă a unei noi candidaturi la prezidenţiale, în 2014, argumentând că nici Ronald Reagan, nici Francois Mitterand, nici Jacques Chirac nu au câştigat Preşedinţia la prima încercare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Vă prezentăm partea a doua a interviului acordat de Mircea Geoană Agenţiei MEDIAFAX:
Reporter: Revenind la PSD, cum apreciaţi propunerea senatorului Toni Greblă, ca Ion Iliescu să preia conducerea partidului, interimar, pentru un an, iar alegerile interne să fie amânate pentru această perioadă?
Mircea Geoană: Cred că este o propunere făcută cu bună intenţie. Dar amânarea deciziilor nu este o soluţie niciodată. Prefer să tranşăm aceste lucruri într-o manieră clară, bărbătească, democratică. De aceea cred că la începutul anului viitor este nevoie de un congres care să clarifice acest subiect şi să dea o perspectivă şi o viziune partidului. Faptul că domnul Ion Iliescu a declinat o implicare în funcţii executive în partid arată că o astfel de propunere nu este nici operaţională, nici oportună.
Reporter: Pe domnul Marian Sârbu nu l-aţi lăsat să participe acum în guvernul Boc cu argumentul că PSD trebuie să îşi asume statutul de opoziţie. Nu ar fi valabil acest argument şi pentru funcţia dumneavoastră de preşedinte al Senatului, obţinută în logica guvernării cu PDL?
Mircea Geoană:: Este o funcţie la nivelul unei Camere a Parlamentului. Lăsând persoana mea deoparte, a abandona o poziţie de autoritate în statul român ar reprezenta o imensă greşeală. Aceasta este regula în Parlament, funcţiile atribuite la început de mandat se păstrează pe durata întregului mandat, deci din punctul meu de vedere a onora cu multă energie cea de-a doua funcţie în stat reprezintă o obligaţie politică şi democratică faţă de cei care m-au votat.
Reporter: În timpul care a trecut de la alegeri aţi făcut o minimă autocritică şi aţi reuşit să identificaţi greşeala principală care a dus la pierderea alegerilor? Sau pentru care nu aţi obţinut măcar încă 70.000 de voturi în plus?
Mircea Geoană:: Unii spun că puteam să facem şi mai multe voturi, că maşina de fraudat a lui Băsescu făcea mai mult cu 70.000 sau cu 30.000 sau cât avea nevoie. Dar este evident şi un moment de autoanaliză. Nu spun că lucrurile au fost perfecte. Şi eu spun că, probabil, între turul întâi şi turul doi am pierdut câteva zile foarte valoroase în încercarea de a construi un tip de alianţă politică, care a fost foarte utilă dar care ne-a privat de câteva zile de campanie. Deci, cred că între turul întâi şi turul doi ar fi trebuit păstrat tempoul foarte bun de până în turul întâi. Sunt şi alte elemente pe care mi le pot reproşa, pe care ni le putem reproşa. Strategic vorbind, este clar că factorul dominant al acestor alegeri a fost o maşinărie cumplită de fraudare a alegerilor şi vreau să spun că principala mea prioritate, civică şi democratică, este să regândim cadrul electoral. Dacă dorim să avem la nesfârşit alegeri care sunt câştigate doar cu bani şi cu maşinăria statului, înseamnă că ne îndreptăm către o zonă antidemocratică de derapaj foarte sever. Deci, până în 2012 va trebui să regândim cadrul electoral, să decidem ce rol joacă banul şi ce risc de mită şi fraudare electoral există, pentru că acest risc este real.
Reporter: V-a dat domnul Traian Băsescu acea casetă despre care vorbea cu câteva zile înainte de turul doi?
Mircea Geoană:: Mi-a dat nişte mâncare într-un coş de produse alimentare, care reprezintă singurul gest din partea domniei sale.
Reporter: După douăzeci de ani, cu victoria lui Traian Băsescu şi probabila învestire a guvernului Boc, cum vedeţi România pe viitor?
Mircea Geoană: Eu nu îmi pierd speranţa în România. Foarte mulţi tineri cu care am vorbit în ultimele zile încep să îşi piardă speranţa că în ţara aceasta se mai poate întâmpla ceva bun şi vorbesc din nou de imigrare. Dar eu nu îmi pierd speranţa, deşi în douăzeci de ani se puteau face mult mai multe lucruri bune. Cred că ţara are încă potenţial, că dacă am avea un proiect care să ne unească şi nu să ne dezbine, am putea fi o ţară de succes. Din păcate, acest mandat repetat al lui Băsescu nu reprezintă o soluţie de bun augur. În mod normal, după douăzeci de ani, ar fi trebuit să avem cu toţii o răsuflare, să ne oprim o secundă, să medităm la ceea ce a mers bine şi la ce nu a mers bine în aceşti douăzeci de ani. Sunt absolut convins că proiectul meu de reconciliere naţională ar fi fost o soluţie mult mai bună. Voi continua să pledez pentru o Românie mai corectă din punct de vedere social, în care şi cei care trăiesc la ţară şi în familii modeste să aibă o şansă reală, o Românie care să investească în talente, o Românie care să înceapă să se uite cu mai multă încredere în viitor. Din păcate, România trece acum printr-un moment de mare îndoială şi de mare oboseală şi cred că rolul meu, dar şi al altor lideri, nu doar politici, ci şi din societatea civilă, din mediul academic, este să avem curajul să spunem că ţara aceasta merită o şansă şi după douăzeci de ani trebuie să învăţăm ceva din lucrurile care au mers prost în această perioadă.
Reporter: Anul 2010 se anunţă destul de dificil. Aţi vorbit în campanie de multe scenarii pesimiste în ipoteza unui nou mandat al lui Traian Băsescu. La ce vă aşteptaţi în 2010, luând în calcul şi programul de guvernare trimis de Emil Boc în Parlament?
Mircea Geoană: Practic, va fi continuarea unui tip de politică guvernamentală, în special economică, ca şi în 2009, fără modificări. Consider acest lucru o eroare. Propunerea domnului Boc şi a echipei pe care o prezintă Parlamentului este axarea întregului efort de relansare economică şi păstrare de locuri de muncă în jurul programului cu Fondul Monetar Internaţional. Dar acesta este o precondiţie şi nu un substitut de plan de relansare economică. Teama mea este că principala preocupare a guvernului Boc va fi recompensarea clientelei care a oferit resurse pentru câştigarea acestor alegeri, sau fraudarea lor, că se va pune batista pe ţambal în ceea ce priveşte economia subterană, unde se scurge peste o treime din PIB, şi mi-e teamă că vom avea aceeaşi politică vitejească în care domnul Boc va spune că trebuie să strângem din dinţi după ce am strâns cureaua şi ne vom trezi cu un şomaj masiv, cu o situaţie economică şi socială proastă, cu lipsa reluării creditării către economia reală. Suntem ţara cu cele mai multe falimente de IMM din întreaga Europă. Am citit programul de guvernare şi el nu prezintă niciun element de noutate faţă de experienţa negativă a anului 2009. Este şi o reluare a programului pe care l-am avut şi noi în comun cu cei de la PDL, dar una era declaraţia de intenţii de la sfârşitul anului 2008 şi alta este realitatea dură a finalului anului 2009, cu o recesiune economică şi presiune socială imense. Deci aceeaşi lipsă de imaginaţie şi de soluţii pe care le-am văzut la domnul Boc şi la echipa PDL.
Reporter: Vorbiţi de iminenţa creşterii şomajului, dar prin ieşirea PSD de la guvernare câteva mii de oameni au rămaşi şomeri: consilieri, funcţionari, şoferi în agenţiile şi structurile deţinute de PSD. Din această perspectivă nu regretaţi decizia ieşirii de la guvernare?
Mircea Geoană: Deciziile în viaţă şi deciziile într-o structură democratică cum este partidul nostru se iau pe baza evaluării argumentelor pro şi contra la momentul respectiv. Există multe voci care au spus că era bine să nu intrăm la guvernare încă de la început cu cei de la PDL, dar decizia majoritară în partid a fost să intrăm. Alte voci spun acum că ar fi fost mai bine să fi rămas la guvernare şi sunt multe din aceleaşi voci care au spus că era bine să nu intrăm. Din punctul meu de vedere decizia intrării la guvernare în 2008 am considerat-o utilă în acel moment, iar decizia ieşirii de la guvernare pe motivul eliminării domnului Nica pentru că a semnalat elemente de fraudare reprezintă un dat politic. Cred că a încerca să căutăm motive fundamentale în această decizie este greşit. Trebuie să ne poziţionăm corect faţă de aşteptările opiniei publice româneşti. La modul cum merg lucrurile acum, mă aştept la un an 2010 extrem de intens din punct de vedere politic, economic şi social.
Reporter: V-aş propune să nu încheiem pe un ton pesimist. Spuneţi-mi un banc cu Traian Băsescu, dacă ştiţi.
Mircea Geoană: Aveam câteva, dar erau de campanie, nu ştiu dacă se mai potrivesc acum.... (către consilierul său: Avem ceva bancuri după alegeri?). Cum să spun, cu bancurile de multe ori am trecut momente grele, dar de data asta avem nevoie de guvern şi de politici publice. Ca să închei, trecem printr-un moment foarte, foarte complicat, care de obicei se depăşeşte prin solidaritate în societate. Din păcate, în mesajul pe care l-am auzit de la domnul Băsescu în Parlament la învestitură, în afară de retorica şi tehnica de comunicare obişnuite nu am văzut absolut niciun accent nou. Este din păcate un debit de prost augur pentru noi toţi şi probabil că bancul cel mai prost al acestei perioade este că Băsescu a câştigat fraudulos un nou mandat.
Vezi aici prima parte a înregistrării video a interviului acordat de Mircea Geoană
(Interviu realizat de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO