- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.11.2011, 14:26)
- Thomas Dinca ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU - Harris: România nu are reputaţie de ţară curată pentru investitori, corupţia îngrijorează-VIDEO
România continuă să aibă probleme cu birocraţia şi nu are o reputaţie de "ţară curată" pentru afaceri, cazurile de corupţie continuând să reprezinte o îngrijorare pentru investitorii străini şi o problemă ce trebuie rezolvată de procurori, consideră ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris.
Urmărește
1077 afișări
El afirmă, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că reputaţia proastă este principalul dezavantaj al României în atragerea investiţiilor străine, în Marea Britanie existând legi stricte împotriva corupţiei.
Ambasadorul arată, fără a generaliza, că există companii mici şi mari care se confruntă cu problema "şpăgii", motiv pentru care autorităţile trebuie să se concentreze să schimbe reputaţia ţării.
Martin Harris vorbeşte şi despre intenţia României de a adopta moneda euro în 2015, atenţionând că este foarte dificil de spus în acest moment care este perspectiva pentru lărgirea zonei euro, prioritară fiind în prezent rezolvarea crizei în zona euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
În interviu, ambasadorul britanic se mai referă la criza din Grecia, salvarea monedei euro, Regele Mihai şi spune impresii personale legate de zonele turistice româneşti.
Prezentăm integral interviul acordat de ambasadorul britanic:
Reporter : Domnule ambasador, văzând recentele evoluţii din zona euro - nu este cert dacă s-au încheiat cu un rezultat fericit sau nu - în acest context consideră Londra un atu faptul că nu a fost adoptată moneda europeană ?
Martin Harris: În Marea Britanie nu este o ambiţie să fie adoptată moneda euro, dar evident că noi suntem foarte afectaţi de situaţia zonei euro şi cred că acesta este şi cazul României. Săptămâna trecută, prim-ministrul David Cameron a insistat că deciziile din zona euro, care au consecinţe pentru toţi membrii Uniunii Europene, trebuie să ţină cont de interesele tuturor membrilor Uniunii. Eu cred că este foarte important pentru România, pentru Marea Britanie, pentru toţi membrii UE, să conlucrăm pentru a face faţă şi acestei provocări, criza euro, şi pentru a face faţă provocărilor pe termen mai lung, adică dezvoltarea slabă a economiei europene în general.
Reporter: Vreţi să spuneţi că deşi Marea Britanie nu a adoptat moneda euro, este interesată însă de menţinerea stabilităţii acestei zone, de fapt, este în interesul Marii Britanii ?
Martin Harris: Exact, este foarte important pentru noi. Eu cred că aproape 40% din exporturile britanice sunt către zona euro şi cred că pentru România este o cifră de aproape 60%. Deci, evident că pentru toţi membrii pieţei unice situaţia din zona euro este o situaţie foarte importantă şi îngrijorătoare.
Reporter : Guvernul României vrea să adopte moneda euro în 2015. Credeţi că este posibil ?
Martin Harris: Eu înţeleg că este o ţintă importantă pentru România. Este o politică prudentă în ceea ce priveşte politica fiscală. Este foarte dificil să spun în acest moment care este perspectiva pentru lărgirea zonei euro. Cred că prioritatea zero acum este să rezolvăm criza actuală în zona euro.
Reporter : Legat de criza actuală din zona euro, după negocieri îndelungi s-a ajuns la o soluţie privind Grecia, însă acum în Grecia va avea loc un referendum pentru aplicarea măsurilor de austeritate. Ce părere aveţi despre organizarea acestui referendum ?
Martin Harris: Ţine de poporul Greciei şi de guvernul acestei ţări să hotărască modul de adoptare a măsurilor care au fost agreate la nivelul summit-ului euro şi summit-ului european. Pentru noi, cel mai important lucru este îndeplinirea în întregime a măsurilor adoptate şi eu cred că este, evident, o situaţie de urgenţă.
Reporter: Revenind la economia României, aţi avut timp să vă familiarizaţi cât de cât cu mediul de afaceri de aici din România, cu deciziile Guvernului. Să spunem că aţi fi prim-ministru al României, care ar fi prima decizie pe care aţi lua-o în această calitate pentru a stimula economia ?
Martin Harris: În primul rând, eu cred că România a urmat drumul cel mai bun în această situaţie, pentru că parteneriatul cu FMI a generat o stabilitate macroeconomică şi un nivel al datoriei publice scăzut. Cred că acest lucru este foarte important pentru România într-o situaţie de criză economică în Europa. În al doilea rând, cred că este important pentru toţi membrii UE să urmeze o agendă pentru dezvoltarea economiei. Dacă menţinem rata de creştere actuală în Europa, atunci după 2050 nu va exista nicio ţară europeană în topul zece al economiilor mondiale. E foarte important să fim competitivi faţă de economii emergente, ca India, China şi altele.
Şi noi am încheiat o agendă de măsuri, care a fost agreată în iunie, când şi preşedintele Băsescu s-a întâlnit cu prim-ministrul Cameron. Este vorba de piaţa unică, trebuie să completăm piaţa unică în Europa, deoarece comerţul liber este foarte important pentru o economie eficientă. Este important să se reducă şi birocraţia. În Marea Britanie am luptat cu birocraţia astfel încât este posibil acum să se înfiinţeze o afacere nouă în mai puţin de două săptămâni. IMM-urile sunt o sursă foarte importantă de creştere economică şi de noi locuri de muncă.
Reporter: Poate dintre aceste măsuri aţi recomanda României una dintre ele. Pur şi simplu ce vedeţi ca imediat necesar în plan economic pentru Guvernul României a adopta în perioada următoare pentru a stimula şi a lansa o creştere economică durabilă ?
Martin Harris: Eu cred că sunt importante măsurile naţionale, dar şi măsurile la nivel european. România, ca şi Marea Britanie, este membru al UE şi o parte din economia europeană. Evident că măsurile din plan naţional nu sunt suficiente fără măsurile la nivel european, dar eu cred că este posibilă o agendă complementară, şi la nivel naţional, şi la nivel european. Pentru România, flexibilitatea pe piaţa muncii este foarte importantă, absorbţia fondurilor europene, care este o sursă foarte importantă pentru creştere economică în viitor, şi atragerea mai multor investitori străini aici.
Reporter: Vedeţi probleme legate de modul în care decurg investiţiile în România ? Vorbeaţi de birocraţie, predecesorul dumneavoastră a vorbit şi el de faptul că birocraţia este încă ridicată în ţara noastră. Din experienţa, din contactul dumneavoastră cu investitorii, care sunt problemele cele mai frecvente pe care vi le-au ridicat cu privire la mediul de afaceri din România ?
Martin Harris: Eu cred că birocraţia continuă să fie o problemă pentru România, pentru economia României, dar, după părerea mea, dezavantajul principal este reputaţia României. România nu are o reputaţie bună, nu are o reputaţie de ţară curată şi transparentă pentru afaceri. După părerea mea, reputaţia României nu corespunde sută la sută cu realitatea, dar reputaţia contează mult, mai ales pentru un investitor, pentru un investitor din Marea Britanie unde sunt legi stricte împotriva corupţiei, inclusiv corupţia în străinătate. Deci, eu cred că este foarte important să se schimbe reputaţia României în acest sens.
Reporter: Reputaţia se bazează şi ea pe nişte date concrete. Care ar fi motivele pentru care România nu este considerată curată şi transparentă ? Nişte exemple, ce se întâmplă în desfăşurarea unei afaceri astfel încât România capătă o astfel de imagine ?
Martin Harris: Este foarte important ca piaţa să fie predictibilă şi transparentă. După părerea mea, agenda Mecanismului de Cooperare şi Verificare este o agendă foarte potrivită pentru a atrage investitori în România. Consider că autorităţile române au obţinut rezultate importante în ceea ce priveşte lupta cu corupţia şi reforma justiţiei. Consider că instituţii ca DNA şi ANI funcţionează bine şi înregistrează rezultate importante. În plus, punerea în aplicare a noului Cod Civil este un semn bun pentru investitori, fiindcă acum avem în România un cod coerent pentru comerţ. Îndeplinirea tuturor măsurilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare este metoda cea mai eficientă de a schimba reputaţia României şi pentru a demonstra că România este cu adevărat o ţară unde există un climat bun şi transparent pentru investitori şi pentru afaceri.
Reporter: Puteţi să ne spuneţi câte cazuri de corupţie sau, să spunem, probleme ciudate din partea autorităţilor v-au reclamat investitorii britanici în ultima perioadă ?
Martin Harris: Corupţia continuă să fie o îngrijorare pentru investitorii străini. Nu pot să vorbesc însă despre cazuri specifice, pentru că este o chestiune pentru autorităţile române şi pentru procurori, dar evident că este o problemă de corupţie şi de reputaţie. De exemplu, în indicele de percepţie a corupţiei, realizat de Transparency International, România nu are un loc bun.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Scholz şi Putin au vorbit la telefon / Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului