Video INTERVIU: Ilie Sârbu: Dacă trece moţiunea, Băsescu nu pune premier PSD-PNL, dar îl sacrifică pe Boc

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că nu crede că preşedintele Traian Băsescu va nominaliza un premier propus de PSD şi PNL în eventualitatea adoptării moţiunii de cenzură, faţă de şansele căreia el se arată rezervat.

Urmărește
70 afișări

Tot pe scenariul adoptării moţiunii de cenzură, Sârbu apreciază că Băsescu s-ar putea folosi de situaţie pentru a "scăpa" de premierul Emil Boc. Senatorul PSD avansează ca posibile soluţii pentru propunerea de nou premier persoane fie din instituţii financiare internaţionale, fie dintr-o "bancă renumită", fie cu succes în afaceri.

El spune că singura şansă ca PSD şi PNL să formeze guvernul după eventuala adoptare a moţiunii de cenzură este ca parlamentarii PDL care o vor vota să se declare transparent împotriva actualei majorităţi guvernamentale, situaţie în care opoziţia ar putea trece, dacă va fi cazul, şi la suspendarea preşedintelui.

Sârbu mai afirmă că, deocamdată, partidele din opoziţie nu au deschis discuţia despre posibilii miniştri şi premierul unui eventual guvern de criză.

Despre afirmaţiile preşedintelui Băsescu şi ale unor lideri UNPR, că Victor Ponta ar fi negociat trecerea la independenţi în ajunul Congresului PSD din februarie, Ilie Sârbu declară că sunt parte a unui "scenariu" pentru a decredibiliza liderii PSD.

El menţionează că nici el, nici Ponta nu au mai discutat cu preşedintele de când s-a rupt guvernul PDL-PSD, în septembrie 2009.

Sârbu admite că intrarea la guvernare a PSD, alături de PDL, a fost o greşeală şi îşi asumă propria responsabilitate pentru a fi negociat în acest sens. El apreciază, pe de altă parte, că o greşeală şi mai mare a fost decizia de a ieşi de la guvernare, cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale.

Fostul vicepreşedinte al PSD spune că, deşi este blamat acum că a negociat guvernul cu PDL, mulţi s-au ales cu funcţii de pe urma acestor negocieri, inclusiv Mircea Geoană, care a ajuns preşedinte al Senatului cu ajutorul lui.

El afirmă că nu mai este interesat nici de funcţia de ministru, nici de cea de preşedinte al Senatului, acceptând cu greu şi funcţia de lider al senatorilor PSD.

Sârbu a comentat şi relaţia politică între el şi Victor Ponta, ginerele său, precizând că nu a fost ajutat de acesta să obţină funcţia de lider al senatorilor, aşa cum nu a fost ajutat nici să devină ministru sau senator. Fostul vicepreşedinte menţionează că este mândru de ginerele său şi spune că relaţiile familiale în politică sunt normale atâta vreme cât funcţiile sunt obţinute corect.

Sârbu mai afirmă că ar renunţa la politică în favoarea pasiunii pentru vânătoare, întrucât, în timp ce a ajuns în politică, în 1992, printr-un "accident", vânătoarea este pentru el un lucru "serios".

Reporter: Domnule Ilie Sârbu, aţi mai fost la vânătoare în ultima vreme?

Ilie Sârbu: Da.

Reporter: Când aţi fost ultima dată?

Ilie Sârbu: Cred că în urmă cu o săptămână sau două.

Reporter: La ce vânat?

Ilie Sârbu: Acum se vânează la vânat mare. Este o perioadă în care a început recoltatul la cerb, şi comun şi carpatin, şi la cerb lopătar.

Reporter: L-aţi convins cumva şi pe Victor Ponta să treacă la acest sport?

Ilie Sârbu: Nu, el este ecologist convins. Şi el, şi Daciana (soţia lui Ponta şi fiica lui Sârbu - n.r.) şi soţia mea. Probabil şi Irina (fiica lui Victor şi a Dacianei Ponta - n.r.). Aici va trebui să mai vedem, poate apar şi surprize de genul acesta, când toată familia este împotrivă, câte un moştenitor să facă exact lucrul acela. Asta este o glumă, fireşte. Dar fiecare are pasiunea lui, convingerile, trăirile lui. Este prea mult să intri în viaţa omului şi să îi spui să nu mai facă lucrul acesta. Nici mie nu mi-a plăcut să îmi spună cineva că neapărat dă bine din punct de vedere politic să nu mai merg la vânătoare. Nu pot să fiu nici demagog, să spun: vai de mine, mă las de vânătoare. Nu, atunci mai bine mă las de politică, dacă ar fi condiţionate cele două. Asta o practic de mic copil, din tată în fiu şi chiar este un lucru serios pentru mine. Politica a fost un accident, pe care, sigur, l-am dus mai departe din 1992 încoace, până atunci nu am mai făcut politică.

Reporter: Dar vânătoarea de voturi pentru moţiunea de cenzură cum merge? Acum două săptămâni spuneaţi că nu aveţi voturile necesare.

Ilie Sârbu: Este foarte greu să tragi linie şi să aduni, în momentul în care majoritatea celor cu care noi avem discuţii sunt încă sub această frică pe care a instaurat-o în rândul senatorilor şi deputaţilor actualul regim. Oamenii îşi manifestă nemulţumirile, spun foarte multe lucruri despre ceea ce se întâmplă în partidul lor, nu sunt de acord, nu le aprobă, dar este mai greu să vină pe faţă să spună că nu sunt de acord şi pleacă din partid pentru că nu acceptă ceea ce se întâmplă cu pensionarii, cu medicii, cu profesorii. Dar mizăm şi pe faptul că mulţi dintre ei, în faţa urnei şi a conştiinţei proprii, vor face ceea ce trebuie să facă.

Reporter: Dumneavoastră personal discutaţi cu vreun parlamentar PDL pentru votul la moţiune?

Ilie Sârbu: Da, şi de la PDL şi de la UNPR, e firesc când eşti lider de grup. Dar este foarte greu să faci o afirmaţie concretă, clară. De aceea am avut întotdeauna această rezervă, că încă nu avem voturile necesare.

Reporter: Credeţi că la un eventual succes al moţiunii de cenzură preşedintele Traian Băsescu va numi un prim-ministru propus de PSD şi PNL?

Ilie Sârbu: Nu, asta nu cred. Ar face ceea ce a mai făcut şi ştim. Ceea ce cred eu este că acum l-ar sacrifica pe Boc. Este tot mai evidentă această tendinţă a domnului Traian Băsescu, dar este o problemă a partidului. Domnul Băsescu este un om imprevizibil, nu putem noi să spunem ce va face mâine, cred că nici dânsul nu ştie astăzi dacă îl întrebaţi ce face mâine. Dânsul ia decizii, sigur de foarte mult ori a reuşit prin modul acesta de a acţiona, chiar a ajuns preşedinte de două ori. Ţine de convingerile dânsului, de experienţa pe care o are în viaţă şi în politică. Însă aici intuim şi noi, pe baza unor discuţii pe care le avem şi noi cu unii colegi din PDL, care ne transmit genul acesta de mesaje, că la ora actuală nu mai sunt relaţiile aşa cum au fost. A spus-o şi tatăl domnului Boc, e importantă această confesiune, dar se vede şi de la o poştă. Şi criticile pe care le-a făcut permanent în ieşirile din ultima perioadă domnul Băsescu. Pe lângă asta, au fost abordări şi mai dure între cei doi, de care aflăm şi noi, sigur, din direcţia Cotroceniului, că de la Palatul Victoria cred că e un act de smerenie şi supuşenie pe care puţini ar putea să îl îndure.

Reporter: Din aceste discuţii informale pe care le evocaţi, aveţi idee ce propunere de premier ar putea face preşedintele, dacă trece moţiunea?

Ilie Sârbu: Nu, este foarte greu să intuieşti. Putem merge pe unele soluţii pe care le-am mai văzut, un tehnocrat, un om dintr-o anumită instituţie internaţională, poate să fie un om dintr-o bancă renumită, poate să fie un om de afaceri de succes. Dar până la urmă, indiferent pe cine ar numi domnul Băsescu, are nevoie de susţinerea partidului şi a grupărilor care îl susţin şi va fi foarte greu să o facă singur. Dacă suntem (în Parlament - n.r.) la o diferenţă de câteva voturi, fără sprijinul celor care la ora actuală sunt în coaliţia guvernamentală, doar dictatul domnului Băsescu nu ajunge.

Reporter: PSD are un plan de acţiune politică dacă moţiunea trece şi preşedintele nu va numi premierul propus de PSD şi PNL?

Ilie Sârbu: Dacă am avea o majoritate clară, în mod firesc urmează să intrăm în etapa a doua - suspendarea. Liderii noştri, şi de la PSD, şi de la PNL, şi de la PC, au spus clar că, dacă vom avea o majoritate clară, care să se declare, nu din ce ne spun nouă pe coridoare că vor vota moţiunea, deci o majoritate declarată, atunci are o mare problemă.

Reporter: Cine credeţi că ar fi mai potrivit ca premier al unui eventual guvern de criză? Un social-democrat, un independent, un liberal?

Ilie Sârbu: Cred că aici discuţiile au rămas deschise şi este un lucru bun. Nu trebuie să ne cramponăm acum în scaunele de premier, de miniştri pentru o perioadă pe care noi o dorim determinată, de trei sau şase luni, până la anticipate. După aceea discuţiile vor intra într-o cu totul altă logică. Normal, dacă se va ajunge la o alianţă, partidul cu cele mai multe voturi va da prim-ministrul. Dacă nu se ajunge la o coaliţie, în ritmul în care merge PSD, cu 40-42%, s-ar putea să facem singuri guvernul. Dar acestea sunt doar supoziţii şi scenarii pe care le facem cu toţii. Nu trebuie să ne ferim de ele, dar nu trebuie să ne aducă în situaţia în care să înceapă în interiorul partidului anumite dispute şi răfuieli pe anumite posturi. Acestea trebuie decise în structurile de partid care au încărcătura tuturor membrilor din teritoriu şi nu mai sunt comentarii după. Dacă anticipăm, se deschide o cutie a Pandorei şi vom rămâne să dăm explicaţii, să justificăm de ce un anumit coleg, de ce nu altul, care este cel mai bun şi pierdem din energia de care avem nevoie pentru a realiza ce ne-am propus: să ajungem în etapa să dăm un guvern nou.

Reporter: Credeţi că l-ar avantaja pe Victor Ponta în cariera politică un eventual post de premier al unui guvern de criză?

Ilie Sârbu: Nu ştiu dacă Victor Ponta s-a gândit la lucrul acesta...

Reporter: Nu a negat.

Ilie Sârbu: Eu cred că în discuţiile care au avut loc s-au ferit de nominalizarea unuia dintre cei trei lideri de partid. Cam toţi, inclusiv Victor Ponta, au mers pe ideea că lucrul acesta se va decide atunci. Este greu să spun ce gândeşte Victor Ponta sau Crin Antonescu sau Daniel Constantin.

Reporter: Dată fiind situaţia politică în care s-a ajuns acum, regretaţi negocierile pe care le-aţi dus acum doi ani pentru formarea guvernului PDL-PSD?

Ilie Sârbu: Da, într-un anumit sens, că nu am crezut ceea ce ne-au spus colegii noştri care au experienţe directe şi cu domnul Băsescu şi cu PDL. E ca şi cu copiii, dacă văd un cuptor aprins şi e roşu, ei se duc să pună mâna acolo fără să îşi dea seama că e un pericol. Îi captează imaginea. La vremea respectivă, lucrurile au fost discutate în partid în repetate rânduri, eu eram doar exponentul unui scenariu. Şi atunci erau două scenarii, domnul Iliescu şi o parte din colegii noştri înclinau spre liberali. Cei mai mulţi, dovadă că şi Comitetul Executiv a spus că e bine, înclinau spre guvernare cu PDL. Dacă ne întoarcem în timp, să ne gândim şi la presiunea extraordinară a colegilor din teritoriu ca să intrăm la guvernare, ne-au cerut-o concret, nu mai rezistau. Acum e uşor să spui că a fost o greşeală. Eu îmi asum partea mea, dar eu nu puteam decide singur, pentru că aveam doar un vot, iar colegii mă puneau la punct în secunda următoare. Acum toţi au spus că a tratat Sârbu. Nu am negat lucrul acesta, nu mi se pare corect, când un adevăr e deja relevat să vin să mint. A fost, dar a fost cu acordul tuturor colegilor. Da, părerea mea este că greşeala cea mai mare pe care am făcut-o a fost atunci când am ieşit de la guvernare, când am început luptele în interiorul coaliţiei şi până la urmă guvernarea nu-şi mai avea raţiunea. Noi le făceam dosare, anchete pentru unii miniştri, la guvern stăteam la masă cu ei, iar în Parlament se vota cum se vota. De aici a plecat această dezbinare pe care nu am mai putut-o controla, iar în prag de alegeri a fost o greşeală extraordinară să pleci de la guvernare, când aveai şi tu jumătate din structuri, cele mai importante. Să venim apoi să plângem că au fost fraudate alegerile şi că ministerul de Interne şi-a făcut, cu ghilimemele de rigoare, datoria... Vedeţi că nimeni nu a adâncit acest subiect, Curtea Constituţională s-a bazat pe rezultatul votului, nu a făcut anchete, dar nimeni nu a făcut mai mult, erau dovezi şi casete, nu s-a vrut, pentru că instituţiile puternice ale statului dacă ar fi fost la noi nu că lucrau pentru noi, dar măcar se respecta o disciplină. Aşa s-a întâmplat la europarlamentare. Într-un fel răspundeau cei de la Poliţie când eu sunam să reclam vreo fraudă la vreo secţie şi în alt fel au răspuns în toamna trecută. Dar acestea sunt decizii pe care tot împreună le-am asumat, iar eu nu le comentez, nu le critic, doar fac o analiză post-mortem. Iar colegii care au insistat atunci pentru ieşirea de la guvernare ar trebui, aşa cum eu mi-am asumat greşeala că am intrat - şi recunosc că nu am crezut ce mi se spunea atunci despre Traian Băsescu - la fel să îşi recunoască şi ei greşeala.

Reporter: Şi cine au fost cei care au insistat cel mai mult pentru ieşirea de la guvernare?

Ilie Sârbu: Nu fac nominalizări, e un eveniment care deja e istorie. Dar se ştiu ei, în stenogramele mentale sunt suficiente argumente, că cele scrise au dispărut de mult.

Reporter: Dacă tot am ajuns la trecut, credeţi că ar fi fost mai bine pentru PSD să accepte propunerea pe care o făcea Viorel Hrebenciuc în 2007, pentru un parteneriat strategic cu PNL pe şase ani?

Ilie Sârbu: Păi, cu PDL stabilisem un parteneriat strategic pe opt ani, noi nu am mers să fim repede la guvernare ca să nu se întâmple o tragedie să ne pierdem toţi funcţiile de teamă că vin colegii din judeţe să aplice regula "Confort". Nimeni la ora respectivă nu a avut alt punct de vedere, iar domnul Hrebenciuc a mers doar până la un punct pe varianta liberală. Când ne-am dat seama că nu putem să ne armonizăm, am depus moţiunea de cenzură care a căzut tot din cauza unor colegi de-ai noştri, care apoi nu au fost stigmatizaţi. Unii au fost excluşi, dar s-a revenit ulterior. Şi atunci era vorba de disciplina de partid. Dar cred că era bine dacă se întâmpla (să cadă guvernul Tăriceanu - n.r.) pentru că era înainte de alegeri, ne cunoşteam, vedeam atunci că nu putem merge împreună şi mergea fiecare pe drumul lui. Dar asta e viaţa, e foarte greu să reproşezi ceea ce de fapt ai făcut tu şi noi toţi, singuri, am luat acea decizie cu PDL.

CITEŞTE ÎN CONTINUARE...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici