- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU INTEGRAL | “Gândurile lui Cristoiu”: OUG 7 e făcută pervers. Toader, când o să ajungă în faţa lui Sf. Petru, nu o să ştie de ce/ Despre relaţia Dragnea- Timmermans: Este comportamentul unui provincial faţă de unul din Capitală
Ion Cristoiu crede că în jurul candidaturii Coduţei Kovesi la şefia Parchetului european s-a ţesut o poveste electorală al cărei scop este crearea unui profil de candidat. Jurnalistul a afirmat la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” că însăşi controversata ordonanţă 7 a fost dată pentru a pune umărul la triumful lui Kovesi.
Ion Cristoiu spune că povestea creată pentru Kovesi este demnă de o telenovelă, iar destinatarii finali sunt românii, nu occidentalii. În opinia sa, crearea unei astfel de poveşti cu iz electoral este o enigmă deoarece, dacă, undeva în culise, s-a decis ca ea să fie procuror-şef european, această poveste nu-şi mai avea rostul. “Tot ce vedem noi în plan aşa zis al alegerii ei este o chestiune de teatru (...) înseamnă că undeva s-a decis pentru ea sau că undeva e o bătălie între mai multe forţe”, a afirmat jurnalistul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a lansat inclusiv ipoteza ca OUG 7/2019, de modificare a legilor justiţiei, să fi fost dată pentru a-i asigura succesul lui Kovesi în obţinerea postului de procuror-şef european. Ion Cristoiu nu exclude posibilitatea ca ministrul Justiţiei Tudorel Toader să fi avut interesul să trimită ca procuror naţional un judecător.
Jurnalistul a susţinut că Tudorel Toader nu este un ministru simplu, ci o instituţie care îşi urmăreşte propriul interes şi a avertizat că secţia de investigare devine un fel de control al controlului, inclusiv asupra procurorilor militari care anchetează SRI-ul. “Este de 100 de ori mai puternică decât DNA, decât tot ce vreţi la un loc, pentru că ai controlul exact al magistraţilor. (...) Deci, secţia poate să ia şi pe ăla de la comercial şi pe ăla de la civil şi pe ăla de la divorţuri. De aia probabil că protestează magistraţii”, a atras atenţia jurnalistul.
În ciuda controverselor create de emiterea OUG 7, Ion Cristoiu spune că Tudorel Toader este totuşi un bun politician, iar Sorina Pintea unul dintre cei mai buni miniştri ai Cabinetului Dăncilă, alături de Eugen Teodorovici.
Redăm integral textul interviului:
Monica Mihai: Avem în această săptămână, a fost o săptămână aglomerată atât pe plan intern cât şi pe plan extern, multe subiecte importante. O avem pe Laura Codruţa Kovesi care a primit cele mai multe voturi în comisia de buget şi în comisia LIBE atunci când a fost audiată pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European, avem renumita ordonanţă 7 care modifică legile justiţiei şi care a stârnit proteste în rândul magistraţilor în toată ţara. Săptămâna trecută, duminică, au avut loc alegeri parlamentare în Republica Moldova şi de asemenea a avut loc şi congresul socialiştilor europeni. De asemenea tot în ediţia de săptămâna trecută am discutat despre statele paralele şi astfel ar trebui să discutăm, poate să aprofundăm caracatiţa acestor state paralele haideţi să începem cu cel mai important subiect al săptămânii şi cel mai discutat, audierea Laurei Codruţa Kovesi în comisiile din Parlamentul European.
Ion Cristoiu: Nu cred că aşa ar trebui formulat subiectul, este revenirea în ţară a Simonei Halep a penalului, pentru că adevăratul eveniment, avem mai multe, audierea e numai o parte, audierea transmisă în direct la televiziuni, apoi anunţul cu rezultatul votului, revenirea în ţară care toate fac parte dintr-un pachet, pe care eu deocamdată îl văd numai din punct de vedere electoral, nu ştiu ce se urmăreşte, de aia este foarte important, sunt mai multe etape, cea mai importantă este venirea victorioasă, glorioasă, cum vreţi, revenirea în ţară cu toate ingredientele pe care dacă o să le spunem telespectatorilor să le înţeleagă.
Monica Mihai: Pentru că tot vorbeaţi de revenire avem imaginile de joi, atunci când Laura Codruţa Kovesi a revenit în România, de miercuri.
Fragment din declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, 27 februarie 2019
”Aş vrea să spun că acest vot nu este doar pentru mine, este pentru tot sistemul de justiţie român, acest vor este pentru toţi cetăţenii din România care în ultimii ani au susţinut lupta anticorupţie şi au susţinut statul de drept. Este un vot pentru toţi procurorii şi judecătorii din Europa care lucrează sub presiune. M-am înscris singură în această procedură, m-am înscris ca procuror, ca profesionist, nu am avut sprijinul Guvernului de la Bucureşti, nici nu l-am cerut, nici nu l-am aşteptat şi nici nu-l aştept. Aş vrea să vă spun că sunt alături de colegii mei procurori şi judecători pentru tot ce se întâmplă în aceste zile, este ceva extrem de grav, este un protest prin care colegii şi-au suspendat activitatea, se luptă cu îndârjire împotriva subordonării justiţiei de către politic, se luptă cu îndârjire împotriva adoptării unor modificări legislative care contravin normelor europene, contravin tuturor recomandărilor făcute de Comisia de la Veneţia”.
„E o poveste electorală şi pentru mine rămâne o enigmă de ce este nevoie de povestea asta”
Monica Mihai: Aceasta a fost Laura Codruţa Kovesi întoarsă imediat după votul din Comisia LIBE, a venit cu un mesaj pentru magistraţi ştiind că este o săptămână destul de agitată în acest domeniu cu numeroase proteste şi a spus că nu este un vot dat doar ei ci este un vot dat românilor şi celor care se luptă pentru justiţie.
Ion Cristoiu: Aceste imagini de la aeroport le-am văzut şi în varianta de pe la televiziunile de ştiri. Face parte dintr-un story, dintr-o poveste de imagine, pe care nu ştii cine o construieşte, în nici un caz nu o construieşte ea, adică...
Monica Mihai: Ce ar trebui să arate această imagine?
Ion Cristoiu: Păi nu că... deci să vedem povestea, hai să o luăm... povestea. Ştiţi că la Hollywood ăia fac câte o poveste din aia şi pac fac un serial care nu se mai termină. Povestea venirii şi a unui episod este episodul Juanita, ca în telenovele, revenirii la aeroport, dacă aţi observat sunt următoarele note ale venirii. Ea este o femeie simplă, aţi observat, nu vine, nu are nici însoţitor, nici SSP-işti, vine ca...
Monica Mihai: Ca un simplu cetăţean.
Ion Cristoiu: Cred că şi dumneavoastră veneaţi mai complicat decât ea.
Monica Mihai: Înţeleg că a călătorit şi la clasa economic în avion...
Ion Cristoiu: Aşa, deci este un simplu cetăţean. În alte imagini eu am văzut, are şi o valiză de 2 lei, eu am una mai bună, deşi nu am fost, nu voi fi procuror general, procurorul UE, din asta de plastic aproape. A venit şi normal ar fi fost să spună, o să fiu procuror, nu o să fiu procuror european, acolo o să fac şi o să dreg. A vorbit despre, era un semnal pentru români. Deci la ele se adaugă două mari poveşti scrise de doi colegi de breaslă. O poveste a lui CTP (n.r. Cristian Tudor Popescu) cu pedestraşa cum era ea pe jos şi cum erai ăia călare, aşa un fel de poveste, tot de imagine. Şi cealaltă a lui Dan Tăpălagă care ne-a povestit cum era a pe aeroport singură, cum era la clasa economic.
Monica Mihai: Cum a aflat că a primit cele mai multe voturi...
Ion Cristoiu: Ea era la clasa economic şi ăia, călăii, erau europarlamentari la clasa business, deci o poveste. Povestea, personajul la care se lucrează ca imagine, spun asta la rece, este următorul: în România, care e coruptă din câte ştiţi, adică nu mai e nici un secret pentru cei din occident şi pentru electoratul de dreapta, este o ţară şi din nenorocire în fruntea acestei Românii a venit un regim condus de Liviu Dragnea care vrea să pună în genunchi justiţia pentru ca ei corupţii, ei penalii, ei ticăloşii să poată să îşi facă de cap, asta este povestea. În această realitate de Harap-Alb feminin, a apărut o luptătoare...
Monica Mihai: Laura Codruţa Kovesi.
Ion Cristoiu: Jeanne d'Arc, Ana Ipătescu, cum vreţi, o luptătoare, care e femeie, nu, femeia fragilă, mă rog, o întreagă imagistică. Ea s-a luptat aici pe teritoriu României cu balaurul, balaurul corupţiei şi balaurul corupţilor.
Monica Mihai: A fost ajutată la un moment dat în această luptă?
Ion Cristoiu: Nu, eu spun imaginea. Până la urmă ăia au învins, însă temporar, şi ea de una singură, am citit acum, tot a unei colege din generaţie, că eu sunt mai bătrân decât dumneavoastră, dumneavoastră sunteţi veşnic tânără, un text din ăsta, se intitula aşa: ”Adevărata poveste tristă şi tragică a Codruţei Kovesi” şi ea ne reprezintă pe toţi. În aceeaşi temă ca celelalte două, în acelaşi ton. Femeia a accesat într-o zi, cum spune ea, adică era ea aşa... şedea tristă şi izolată şi deodată a văzut acolo pe site...
Monica Mihai: Că există un loc disponibil şi aşa a început...
Ion Cristoiu: Şi a accesat cum accesează o româncă de la Fălticeni, dacă ştie, ajutată de alţii, un loc de muncă în Italia şi ea s-a dus şi iată că a învins. Asta este povestea. Acum, să nu mă întrebaţi dacă e adevărat. Nu e adevărat, ca orice poveste în lumea contemporană, este o poveste. O poveste electorală şi pentru mine rămâne o enigmă de ce este nevoie de povestea asta? Pentru că dacă s-a decis ca ea să fie procuror european, nu e nevoie de nici o poveste, că hai să fin serioşi că aţi văzut şi dumneavoastră cum s-a desfăşurat votul, a intrat cine a vrut, ştim, dacă Germania a decis. Dacă s-a decis că e altcineva, nu ştiu procurorul francez, atunci iar este inutil. Atenţie toată povestea asta este pentru români.
„Avem de a face cu un fenomen, un eveniment, o problemă a lumii contemporane unde lucrurile se rezolvă în culise”
Monica Mihai: Şi totuşi candidatul german a primit voturile cele mai puţine. Şi în această idee, săptămâna trecută susţineaţi că Laura Codruţa Kovesi ar juca rolul unui iepure, mai susţineţi acest lucru acum?
Ion Cristoiu: Ţin mai multe ipoteze. Avem de a face cu un fenomen, un eveniment, o problemă a lumii contemporane unde lucrurile se rezolvă în culise, nu am de unde să ştiu. Ştiu că de regulă jurnaliştii, liderii de opinie spun...
Monica Mihai: De altfel şi Laura Codruţa Kovesi în momentul în momentul în care a ajuns la Bucureşti a spus că ea a făcut tot ce a ţinut de ea şi că acum este de fapt o miză politică, un joc politic. Cine ar mai susţine-o din punct de vedere politic pe Laura Codruţa Kovesi având în vedere că propriul guvern nu o susţine?
Ion Cristoiu: Dar nici nu era, nici cei doi, francezul şi germanul nu au accesat în numele...aplicat, că nu suntem în barbarism, în numele guvernelor. Regulamentul este aberant în sensul că echipa e alcătuită din procurori naţionali, iar şeful este independent. Deci, hai să fim serioşi, cred că e o întrebare ca să mă provocaţi, ce credeţi că ea şedea de una singură? Ea în momentul în care, dacă observaţi în decembrie, când ea s-a înscris a mai făcut un gest, cu plângerea de la CEDO. Tot ţinând, dar încă o dată, spun că avem de a face cu un fenomen, cu un eveniment asupra căreia nu am curajul să mă pronunţ pentru că nu ştiu, pentru că este un fenomen strict de culise, nu ştiu. Noi vedem un spectacol, cu audiere, cu venire, ce e în spatele acestui spectacol şi ce urmăreşte. Pot să merg şi pe varianta că ea nu va fi, că de fapt se lucrează câţiva ani sau de un an doi, la un scenariu în care ea este candidat. Nu ştiu, nu îmi cere să îţi spun...
Monica Mihai: Candidat la prezidenţiale?
Ion Cristoiu: Da, nu ştiu, eu nu fac altceva decât să sesizez, asta e misiunea mea, anormală, toată povestea e anormală cu ea care vine singură, cu ea care nu ştie, cu ea care e la audiere, anormal da? Anormal prin raportare la ce vrea ea. Deci, ea vrea să ajungă procuror, da?
Monica Mihai: Va ajunge procuror?
Ion Cristoiu: Nu, atenţie! Ea vrea să ajungă procuror. În aceste condiţii tot ce a făcut ea până acuma nu are nici o legătură cu funcţia de procuror pentru că, pentru că ea nu o decide revenirea pe aeroport. Deci, ea vine pe aeroport şi spune despre sistemul de justiţie. Are asta vreo influenţă asupra deciziei? Nu! Deci nu putem spune că ea este un candidat care acum se bate să cucerească pe europarlamentari şi atunci face o serie de... dacă voia să îi cucerească pe europarlamentari vorbea numai despre funcţia de procuror, cum o să facă ea, cum o să se prezinte. Ea până acum, inclusiv în audieri nu a vorbit despre funcţia ei. Dumneavoastră deveniţi directoare la CNN şi când vă întoarceţi în ţară şi veţi vorbi peste tot în lume şi în America, despre CNN, nu despre mine din România. Deja pentru ea România e undeva...
Monica Mihai: Şi atunci de ce a făcut-o?
Ion Cristoiu: Păi nu ştiu, spuneţi-mi dumneavoastră că sunteţi mai deşteaptă decât mine. Am zis că ceva e în neregulă, deci nu pot să mă pronunţ în legătură cu... dacă ea va ajunge procuror, dacă s-a decis, dacă se mai continuă bătălia câtă vreme eu văd atâta, atrag atenţia, între ce a făcut ea de la început, inclusiv de la văicăreala aia de miercuri seara.
Monica Mihai: Când a fost chemată la audieri?
Ion Critoiu: Da, când a jucat teatru, a sunat speriată, ea nu e o speriată că a fost şefă, a fost procuror şef de atâţia ani şi până la venirea pe aeroport nu are nici o legătură cu funcţia de procuror, cu bătălia pentru funcţia de procuror pentru că această bătălie nu are nici o legătură cu votul. Tot ce se întâmplă acum, se vede este, tot ce vedem noi în plan aşa zis a alegerii ei, este o chestiune de teatru, aţi văzut, pleacă ăia ca să vină în locul lor ai noştri, înseamnă că undeva s-a decis pentru ea sau că undeva e o bătălie între mai multe forţe. Poate să fie şi pe ideea că ea este încărcată cu un capital politic uriaş, pierde şi chiar dacă pierde, ea deja a câştigat...
Monica Mihai: Prin simpla sa prezenţă...
Ion Cristoiu: Prin asta, prin tot ce a făcut, ea deja e pe cai mari şi că nu ştiu cum va fi folosit, nu am de unde să ştiu, de aia atrag atenţia, nu ştiu, vom vedea.
„Eu cred că Tudorel Toader când o să ajungă în faţa lui Sfântul Petru, nu o să ştie de ce pentru că nu văd care este rostul acestei OUG”
Monica Mihai: Şi totuşi la întoarcerea ei în ţară după audierile din comisii, după ce a aflat că a primit toate acele voturi, a transmis un mesaj magistraţilor care e important să spunem, în această săptămână au fost proteste în toată ţara, după ce Tudorel Toader a dat ordonanţă de urgenţă, ordonanţa 7 care modifică legile justiţiei. Ce rol a avut această ordonanţă?
Ion Cristoiu: Nu ştiu, cred că nici Tudorel Toader nu ştie. Oricum PSD-işti nu ştiu. Am citit undeva prin Sadoveanu la un moment dat că nu ştiu, când ajungi acolo în Rai te aşteaptă Sfântul Petru şi îţi spune tot felul de întrebări: de ce ai făcut aia? Eu cred că Tudorel Toader când o să ajungă în faţa lui Sfântul Petru, nu o să ştie de ce pentru că, dacă vreţi să mă întrebaţi, nu văd afacerea. Adică nu văd care este rostul acestei OUG, adică ce câştigă ei din ordonanţa asta. Am înţeles, dacă dădeam cu amnistia să spunem că...
Monica Mihai: Existau nişte interese...
Ion Cristoiu: Da, eu discut interesele. Deci hai să vedem cine, al cărui interes s-a rezolvat cu ordonanţa asta? Al nimănui. Pentru că una dintre prevederile ordonanţei este aceasta: că în termen de 45 de zile încetează...
Monica Mihai: Încetează mandatele...
Ion Cristoiu: Da... să presupunem că în capul lui Tudorel Toader au fost acestea: fac această ordonanţă, o propun pe Adina Florea, pe Ioana Popescu, dau un exemplu, la DNA şi ea nu mai poate fi refuzată de preşedinte deoarece preşedintele...
Monica Mihai: Nu poate delega pe altcineva.
Ion Cristoiu: Bun, şi eu vin şi spun şi ce îl opreşte pe preşedinte să refuze? E prima dată? Bugetul e pe undeva, nici nu mai ştiu pe unde. Deci din punctul acesta de vedere e ineficientă, el ştie că preşedintele poate refuza, doi: la fel, cine crede în această lume şi cunoaşte această minimă istorie, că un om pus de tine şi dacă îţi este iubit şi dacă îţi este frate şi a ajuns la manete va fi omul tău, este cea mai mare prostie.
Monica Mihai: Mai ales într-un domeniu atât de sensibil ca justiţia.
Ion Cristoiu: Nu contează, dau un exemplu pe domnul Bănilă ăla, mai ţineţi minte, ăla e DIICOT, da? Ăla când a fost numit că el este procuror de Bacău, a fost numit şi a fost o mare controversă că nu are nici o legătură cu DIICOT-ul că este omul lui Toader, da?
Monica Mihai: Şi totuşi au anunţat greva, da?
Ion Cristoiu: Şi acuma au anunţat greva, să fie clar, eu nu cred că există un politician atât de prost în România să nu ştie că indiferent că ajungi tu plin la manete, nu mai eşti. Deci spuneţi-mi care e rostul ordonanţei.
Monica Mihai: Dar ce nu au consultat CSM-ul înainte de emiterea acestei ordonanţe?
„Eu cred că rostul a fost să o facă pe Codruţa Kovesi să fie triumfătoare”
Ion Cristoiu: Dumneavoastră îmi puneţi o întrebare mai complicată care este suplimentar la ce am zis. Care e rostul? Dacă dădea amnistia, da? Eu cred, dacă vreţi să mă credeţi, că rostul a fost să o facă pe Codruţa Kovesi să fie triumfătoare. Pentru că unul din lucrurile care au făcut pe unii pe bune să voteze, eu am spus că şi eu aş fi votat dacă eram străin, au fost această OUG, care iar nu înţeleg protestele lor. Dacă aţi observat nu am înţeles nici de ce sunt supăraţi. Nici ei nu ne spun. Adică uite domne în ordonanţa aia e o prevedere, doamna Gârbovan a zis, e cea cu confuzia celor două funcţii şi s-a decis că se dă o ordonanţă de urgenţă unde ne revenim. Dar eu niciodată, nici un magistrat care iese pe trepte nu mi-a explicat care este problema. La amnistie am înţeles, dăm amnistia şi scapă corupţii, dar la OUG cu recurs în anulare şi care nu a dat-o am înţeles, este teama că e o problemă că nu putem relua procese din 2014, am înţeles, dar la asta?
„Diferite forţe studiază profilul şi găsesc un idiot util. <Aha, domnul>, probabil că aşa au zis ăia care l-au manipulat pe Tudorel Toader”
Monica Mihai: Explicaţi puţin raţionamentul...
Ion Cristoiu: Spuneţi-mi dumneavoastră ...
M: În spatele afirmaţiei că o ajută pe LCK, adică Tudorel Toader ar fi făcut ar fi făcut de bună voie ceva care să fie în ajutorul Laurei Codruţa Kovesi?
Ion Cristoiu: Nu ştiu? Vă recomand să vedeţi, dacă nu aţi văzut un serial numit Homeland care într-unul din sezoane apare un senator american care este considerat idiotul util. Deci, diferite forţe studiază profilul şi găsesc un idiot util. Adică se manipulează, ştiu eu ce... normal nu e, încă o dată vă spun, pentru că nici interesul lui e. Şi atunci zice „aha, domnul”, probabil că au zis aşa ăia care l-au manipulat pe Tudorel Toader: ”Tudorel Toader este certat cu cine, cu Lazăr, da? Hai să ne ducem să spunem: Dai ordonanţă! Şi Lazăr nu poate să mai facă nimic”, cred că asta e... noi trebuie să plecăm în analiza comportamentul oamenilor, nu numai faptului că i se spune, ci că el nici nu ştie ce face, el se ia profilul lui şi ştie: X, dumneavoastră îl citiţi pe Marquez, aha vine şi vă face cineva cadou o poză a lui Marquez şi dumneavoastră leşinaţi şi nu ştiu...
Monica Mihai: Şi mă influenţează într-o anumită măsură...
Ion Cristoiu: Da şi vă câştigă încrederea, nu am de unde să ştiu. Eu, încă o dată, nu pot să spun, dumneavoastră vedeţi ce a urmărit, interes chiar de penal, interes mafiot....
„Ordonanţa e făcută pervers. Nu este exclus că Tudorel Toader a avut interesul să trimită ca procuror naţional un judecător”
Monica Mihai: Şi a făcut-o cu sau fără ştirea lui Tăriceanu?
Ion Cristoiu: A lui Tăriceanu în nici un caz, nu, nici a PSD-iştilor sunt şi ei buimăciţi. Doamna Dăncilă a şi zis acuma că nici ea nu a ştiut despre ce e vorba. Pentru că ea e făcută pervers. Prima parte este făcută cu Institutul lor al Magistraturii şi la un moment dat pune asta. Nu a stat de vorbă cu nimeni, nu s-a consultat cu nimeni, sunt de partea lui şi acum ne-a anunţat că dă o ordonanţă de urgenţă prin care revine. Nu este exclus, pot să zic aşa, că a avut interesul să trimită ca procuror naţional un judecător, asta e posibil, adică acolo chiar îl cred.
Monica Mihai: Şi pentru acest lucru să fie ridicată o ţară întreagă în picioare?
Ion Cristoiu: Păi, pentru o funcţie, dacă o fi vreo pupilă de a lui sau vreun pupil sau vreun om de al lui? Asta da, aici merită. Aici într-adevăr nu te contrazice...
„Tudorel Toader nu este un ministru simplu, este o instituţie care îşi urmăreşte numai planul lui. Este uns cu toate unsorile şi are propriile lui interese”
Monica Mihai: Şi vă întreb din nou. Ar fi omul lui sau ar fi omul lui Tăriceanu? Pentru că Tudorel Toader este un simplu Ministru al Justiţiei.
Ion Cristoiu: Tudorel Toader nu este un ministru simplu, Tudorel Toader este o instituţie care îşi urmăreşte numai planul lui. Greşiţi fundamental, este uns cu toate unsurile şi are propriile lui interese.
Monica Mihai: Şi totuşi a apărut în scena politică de puţină vreme...
Ion Cristoiu: Cum? E pe scenă, dar între timp în culise a făcut ravagii. Uitaţi-vă a fost la CCR, el nu are o ascensiune...
Monica Mihai: Peste noapte, să spunem...
Ion Cristoiu: Şi nici nu e chiar atât de naiv. Dau un exemplu, el întotdeauna a evitat orice interviu la care să fiu şi eu. Pot să dau această ştire.
Monica Mihai: De ce?
Ion Cristoiu: Probabil că el s-a gândit, el se duce numai la posturi favorabile şi la cei care dau din cap.
Monica Mihai: La întrebări comode.
Ion Cristoiu: Da, a fost vorba la un moment dat să intervin şi eu, să particip la mâna a doua, cum particip eu şi nu a fost de acord. Cine ştie ce îl întreb, adică de regulă dacă aţi observat, interviurile pe care le dă el sunt interviuri în care moderatorul zice, da, da, aveţi dreptate. Moderatorul nu se pregăteşte. Dacă te pregăteşti, spui, staţi un pic, cum e cu aia? Deci eu nu cred... imaginea unui Tudorel Toader care este păpuşa cuiva este cea mai falsă. Dimpotrivă el are această... acest interes propriu. Şi toată campania lui de reabilitare a ministrului Justiţiei pentru că, potrivit Constituţiei şi din 2003 şi din 1991, procurorii sunt sub autoritatea ministrului Justiţiei, pentru că procurorii nu sunt magistraţi, procurorii sunt miliţienii oricărui stat din lume, ei reflectă interesele statului....
Monica Mihai: Ministerului Public.
Ion Cristoiu: Ministerul Public e al statului, Ministerul Public reprezintă încă o dată forţa statului, este statul versus avocatul apărării, bun. Am stat de vorbă o dată cu domnul Predoiu care era ministru, chiar ministru, am avut un interviu. Şi se plângea de faptul acesta că ministrul nu are nici, deşi e trecută autoritatea asupra procurorilor, spunea că a primit foarte multe plângeri, cum e la Minister, mai ales împotriva procurorilor. Şi a zis că nu există, această autoritate a fost pusă la îndoială de Monica Macovei care nu avea nevoie de autoritatea oficială a ministrului, avea ea alte pârghii. Şi acuma el a reabilitat această autoritate, dar atenţie a reabilitat-o pentru el. Adică el a vrut să ne arate că a revocat-o pe Codruţa Kovesi şi pune pe cine vrea el, că o să îl revoce pe Lazăr şi...
Monica Mihai: Lazăr şi va pune pe cine vrea...
Ion Cristoiu: Dar, foarte, foarte important, este o mare prostie pentru că în momentul în care s-a cucerit această autoritate, chiar exagerată după părerea mea, şi pe care PSD-işti o aplaudă, dar dacă el nu mai e ministru al Justiţie şi vine mâine un regim cu Monica Macovei ministru, am dat un exemplu, şi cu sprijin internaţional ne arestează pe toţi.
“Legile justiţiei de acum nu polemizează cu legile Monicăi Macovei, ci cu ale lui Năstase, în virtutea cărora a fost el condamnat”.
Monica Mihai: Şi-au asumat acest risc?
Ion Cristoiu: Nu, niciodată un om politic nu îşi asumă, nu îşi asumă, vă reamintesc că domnul cu acea nebunie de diferenţă de mandat din 2003 a fost impusă de Adrian Năstase, care Adrian Năstase credea că va fi preşedinte şi a zis voi fi preşedinte şi lasă că le rezolv eu.
Monica Mihai: Şi totuşi peste noapte a pierdut tot.
Ion Cristoiu: Niciodată oamenii politici nu se gândesc la ăilalţi. Altă chestiune, puţină lume ştie că în 2004 legile justiţiei... că legile justiţiei de acum nu polemizează cu legile Monicăi Macovei, ci cu ale lui Năstase... dacă Năstase în 2004, când era pe cai mari s-a dus la Bruxelles în februarie, s-a întors de acolo cu un fel de listă şi lista aia prevedea următoarele chestiuni, el, ca viitor preşedinte, aşa credea el, că o schimbă pe Stănoiu cu domnul Cristian Diaconescu şi mă rog, nu pot să spun, ştim cine e dânsul, şi face legile justiţiei care sunt legi în virtutea cărora a fost el condamnat.
Monica Mihai: Cât de ironic...
Ion Cristoiu: Nu ironic, politicienii români şi românii în general nu se gândesc la principiu. Mai ţineţi minte, au ieşit în stradă, da? Păi nu au ieşit înaintea lor ăia în 2012, nu ştiţi? Că ăia tot PSD-işti, că erau acolo pe treptele Teatrului Naţional. Şi făceam gălăgie, era manifestare spontană şi eu atunci ziceam, băi... erau împotriva lui Băsescu da? Şi PSD-iştii aplaudau, nu s-au gândit că bă va veni o vreme când duşmanul meu va veni la putere şi va folosi... şi iată că...
Monica Mihai: S-a întâmplat.
Ion Cristoiu: Păi da, niciodată! Românii au această incapacitate totală de a gândi la principiu. Adică principiu, da? Dacă discuţi acum despre Codruţa Kovesi, adversarii ei şi din presă vor spune să o împuşte. Băi nu se poate, nu ne interesează, ea cum ne-a făcut nouă? Stai puţin că noi nu am bătut. Ca să nu se mai repete nu ca să mi-l înlocuiţi voi DNA cu secţia de investigare.
Monica Mihai: Spuneaţi că nu se gândesc la principii şi că se gândesc doar la momentul de acum.
Ion Cristoiu: Nici măcar la viitorul lor.
Această secţie de investigare devine un fel de control al controlului. Ştiţi ce are secţia asta în mână? Procurorii militari care anchetează SRI-ul.
Monica Mihai: Cine are de câştigat în urma acestei OUG şi cine are de pierdut?
Ion Cristoiu: Păi nu ştiu ce vrea Tudorel Toader, el crede că a câştigat din asta. Probabil că el s-a gândit la o întărire a autorităţii a Ministrului. S-a gândit că această secţie de investigare devine un fel de control al controlului, până acum a fost folosită justiţia, deci DNA era un instrument prin care justiţia era folosită pentru răfuieli politico-mafiote.
Monica Mihai: Şi acum această secţie de anchetare a magistraţilor ar fi folosită în acelaşi scop?
Ion Cristoiu: Este o secţie infernală...
Monica Mihai: Condusă de Adina Florea, omul lui Tudorel Toader.
Ion Cristoiu: Nu ştiu că e acolo. E un bulan, mă iertaţi, colosal pentru că atenţie, acuma nimeni nu a sesizat un lucru, ştiţi ce are secţia asta în mână? Procurorii militari care anchetează SRI-ul. Ea nu are numai procurori în general, păi are procurorii militari care erau în afara oricărui control. Procurorii militari nu puteau fi anchetaţi de secţia aia DNA, mai ţineţi minte? Deci în aceste condiţii...
Monica Mihai: Pot fi controlaţi şi ei.
Ion Cristoiu: Instituţia este foarte puternică. Alt lucru care ar trebui să ne dea de gândit, prin lege secţia are posibilitatea să discute şi dosare terminate de Parchet, că asta este esenţa. E o prevedere acolo, în această ordonanţă, care a scăpat. Spune aşa, a zis şi doamna Gârbovan că ea era de acord, că actele pe care le face această instituţie, vor fi semnate numai de procurorul şef superior, prin el înţelegându-se şeful secţiei, da? Dar ea a spus un lucru care a scăpat. Anume că această precizare, era de la sine înţeleasă, nu se referea la anchetarea Codruţei Kovesi de acum, ea se referea la următorul lucru: secţia, prin lege, are posibilitatea, dacă există o plângere, să discute şi dosare deja trimise în judecată de DNA.
Monica Mihai: Şi cum ar schimba cursul lor dacă ar fi anchetate aceste dosare?
Ion Cristoiu: Deci, dumneavoastră faceţi un denunţ în legătură cu procurorul care v-a anchetat şi v-a trimis în judecată şi în acel moment dosarul, partea cu procurorul e preluat de secţie care îl condamnă pe procuror şi, în acel moment, dumneavoastră aţi scăpat cu dosarul aţi înţeles şmecheria?
Monica Mihai: Nu poate fi retrimis?
Ion Cristoiu: Păi nu, cum să îl trimită... când el le trimite, le trimite cu ideea că procurorul a fost mituit.
Monica Mihai: Şi practic, se scapă persoana care era implicată în acel dosar. Şi spuneţi că asta e miza?
Ion Cristoiu: Da, dar era neclar şi dacă procurorul ăsta care a fost la DNA şi care e chemat la secţie şi anchetat, dacă sunt semnate de şeful DNA sau de şeful secţiei, păi prin ordonanţă semnează şeful secţiei. Deci procurorul DNA scapă de controlul DNA.
Această secţie are controlul justiţiei cu J mare. Este de 100 de ori mai puternică decât DNA pentru că ai controlul exact al magistraţilor
Monica Mihai: Şi intră sub controlul secţiei.
Ion Cristoiu: Da, care secţie, cum foarte bine aţi intuit, care secţie vine şi spune: ”În dosarul X în care a fost trimis în judecată, procurorul X a luat mită sau a făcut abuzuri, îl trimitem în judecată”, în acel moment inculpatul de dincoace, care bănuiesc că o fi un lider, un ghiorţan, zice: ”Îmi pare rău, gata s-a terminat!”, dosarul cade da? Deci, aici este uriaşa şmecherie. Doi: ca să scape de Mustaţă, mai ţineţi minte? DNA-ul de atunci cu binomul l-a arestat pe omul ăla, judecătorul ăla înainte de a a-şi pune roba, da? Păi, şi acum secţia poate să facă şi mai şi pentru că pot să fie plângeri şi împotriva judecătorului. Încă o dată, vreau să creionez acest lucru, DNA şi culoarul de justiţie erau instrumentele principale de răfuieli politico-mafiotice ale unor adversari ai PSD-ului, da? Acum prin această secţie este...
Monica Mihai: PSD recapătă puterea.
Ion Cristoiu: Nu, mai mare pentru că ea are controlul controlului, aţi înţeles? Deci staţi un pic ea are controlul justiţiei cu J mare. Adică într-adevăr DNA îl lua pe ăla, da, pe X da?
Monica Mihai: Şi trimitea dosarul la instanţă.
Ion Cristoiu: Păi da, ajungea la Magistratură... păi acum ce magistrat, ştiind cine e secţia, mai are curaj să îl condamne pe Dragnea? Că, repet, orice denunţ, face unul un denunţ şi zice aşa: ”Procuroarea aia care l-a anchetează pe Dragnea”...
Monica Mihai: ”A luat mită”...
Ion Cristoiu: A luat mită sau nu ştiu ce, a făcut abuzuri, da?
Monica Mihai: Şi se anulează dosarul.
Ion Cristoiu: În acel moment dosarul iese, aţi văzut la Tel Drum, dosarul e trimis la secţie, care secţie îl anchetează pe procuror. Păi, şi ce procuror, staţi un pic că şi te anchetează în secţie din asta, te anchetează şi zice aşa: procurorul a făcut abuzuri şi trimite în judecată, da? Păi, în acel moment tot dosarul, nu ştiu dacă sunt destul de clar ... tot dosarul de dincolo cade. Păi asta este marea...
Monica Mihai: Asta este miza de fapt...
Ion Cristoiu: Sunteţi de acord, este de 100 de ori mai puternică decât DNA, decât tot ce vreţi la un loc, pentru că ai controlul exact al magistraţilor. Eu mă duc la proces şi mă tem de magistraţi, da? Ăla, nu ştiu, poate că e al serviciilor, poate că e în ziua aia nebun, dar magistratul, la rândul lui, se teme de secţie, pentru că el poate fi înhăţat oricând şi atunci magistratul dacă ştie că eu sunt prietenul Adinei Florea se mai gândeşte, sunteţi de acord? Zice: ”Băi, a venit Cristoiu”... atenţie foarte important, la toate procesele, nu numai la penale, pentru că cele mai importante procese în România nu sunt alea penale, sunt alea comerciale...
Monica Mihai: În care miza economică este foarte mare. Deci, secţia poate să ia şi pe ăla de la comercial şi pe ăla de la civil şi pe ăla de la divorţuri. De aia probabil că protestează magistraţii. Ei nu spun, pentru că ei ştiu că au deasupra capului, teoretic aşa e: secţia asta a fost prezentată să nu mai fie abuzuri, da? Cine îmi garantează mie, vă întreb pe dumneavoastră, că nu se mai comit abuzuri? Adică...
Monica Mihai: Cine o mai verifică?
Ion Cristoiu: Pe ea nu o verifică nimeni. Pentru că ea nu mai e sub controlul nimănui. Dacă ar fost chiar sub controlul Parchetului, în primul rând dacă şeful de secţie ar fi fost numit cu dublă cheie. Să spunem că propuneam ministru şi cu CSM-ul şi preşedintele se mai gândea. Dacă era rămânea în sensul sub controlul procurorului general, nu ştiu, dar repet acum e frumos, pentru PSD, da? Dar dacă mâine se întoarce şi vine ministru al Justiţiei altul, procurorul general ăsta de acuma, păi şi secţia asta devine bastonul celorlalţi, dar se gândesc ăştia? Este o secţie, nici nu vă imaginaţi, niciodată nu m-aş fi gândit că ei se pot gândi la o asemenea mare şmecherie, uriaşă. O să vedeţi ce se va întâmpla acolo, deja au început.
După părerea mea povestea cu Timmermans, chiar şi cu Codruţa, e ca această secţie să vâre spaima în magistraţi
Monica Mihai: Trebuie să urmărim acest subiect.
Ion Cristoiu: Şi vreau să mai precizez, după părerea mea povestea cu Timmermans chiar şi cu Codruţa, deci această secţie ca să vâre spaima, nu-i aşa, trebuie să vâri spaima în magistraţi, trebuie să arăţi tuturor, procurori, magistraţi, procurori militari, suntem cei mai tari din lume, da? Si cum pot eu să dovedesc? O iau pe Codruţa, aşa poate am explicaţii de ce acum? Adică magistratul de la Fălticeni, zice: ”Bă, dacă a luat-o pe aia care va fi procuror, uite că puţin le pasă”, da? L-au luat pe Timmermans, da?
Monica Mihai: Dar Dragnea s-a delimitat de afirmaţiile...
Ion Cristoiu: Păi şi ce îl interesa pe Dragnea, eu spun... am dat un exemplu, primul lucru pe care o face orice instituţie care vrea să vâre spaima, adică să arate că nu are mamă, nu are tată şi că să te ferească Dumnezeu de ea este ... nişte lucruri imposibile. Timmermans, a fost o plângere, imediat a luat-o în seamă.
Republica Moldova este un caz tipic de dublu standard a americanilor. Omul numărul 1 acolo este acel domn Plahotniuc, care trebuia de mult arestat
Monica Mihai: Că tot vorbim de instabilitate şi de situaţia creată în domeniul justiţiei în România, tot instabilitate avem şi în apropierea graniţelor noastre, în Republica Moldova, acolo unde au avut loc alegeri şi unde în momentul de faţă nu se poate crea o coaliţie de guvernare. Sunt aceste alegeri un pas spre instabilitate în Republica Moldova?
Ion Cristoiu: Republica Moldova este un caz tipic de dublu standard a americanilor. Omul numărul 1 acolo este acel domn Plahotniuc, care este după toate normele americane, româneşti, europene trebuia de mult arestat.
Monica Mihai: Şi a cărui partid a luat locul 3.
Ion Cristoiu: Dar pentru că el e de al lor, dumneavoastră nu ştiţi sunteţi mai... deci la americani era aşa şi mai este la nivel de preşedinte: nu contează că tu eşti dictator în America, în Caraibe, da? Contează eşti sau nu cu ei, da? Şi Plahotniuc a jucat acest teatru că el e omul americanilor, că e cutare al Europei şi atunci dacă e omul nostru închidem ochii, apropo de principii. Deci şi el domină din punctul ăsta de vedere eu sunt mai mult, culmea, pentru partidul ăla socialiştilor, că ăla e partid, decât pentru ăla despre care multă lume de acolo ar spune că e un mafiot. Şi au mai instituit şi a treia grupare care este această pro europeană care... tot ce se întâmplă în Moldova este urmarea unei inadecvări a marilor puteri la o realitate.
Realitatea din Republica Moldova este că ea este rusificată
Monica Mihai: În ce sens?
Ion Cristoiu: Păi, pentru că realitatea din Republica Moldova este că ea este rusificată şi e şi normal, ştiu că o să vă supere.
Monica Mihai: Şi atunci totuşi nu este un eşec al Rusiei având în vedere că nu a obţinut partidul pro rus majoritate?
Ion Cristoiu: Păi, şi ce, trebuie să obţii partidul... a obţinut Pahotniuc care este la fel de rus. Am văzut, la noi au venit imediat teorii, că dacă obţineau la majoritate, ce? Rusia nu are nevoie să o aducă şi pe Republica Moldova în CSI-ul ăla, de ce? Contrat legendelor istorice, la noi în 1812, Rusia când a pus mâna pe Basarabia, a stârnit entuziasm în rândul boierilor, hai să fim serioşi, deci nu, de ce? Pentru că între Bucureştiul, Bucureşti care e Bucureştiul lui ăsta şi Moscova...
Monica Mihai: Marea Moscova...
Puţină lume ştie că moldovenii câştigă mult mai bine la Moscova decât chiar în Italia
Ion Cristoiu: Ei preferă Moscova. La Moscova puţină lume ştie că moldovenii câştigă mult mai bine la Moscova decât chiar în Italia. Pentru că ştiu limba rusă, se aranjează cu constructorii, moldovenii au vânzători, sunt în pieţe. Pentru că e foarte important ... puţină lume din România ştie că moscoviţii nu mai muncesc de mult. Muncile astea, ca şi în Italia, ca şi în ţările astea, sunt făcute de azerbaidjani, de moldoveni care sunt buni în construcţii, aţi înţeles ei sunt deja...
Monica Mihai: Ca americanii.
Ion Cristoiu: Aşa şi moldovenii, sunt printre cei care alimentează această forţă de muncă aproape...
Monica Mihai: Şi atunci interesul Rusiei ar fi?
Să încerci să faci europenizare în R. Moldova este o prostie. Un interes al Rusiei este tocmai această instabilitate
Ion Cristoiu: Nu eu spun că este interesul moldovenilor, pentru că ei se împacă mai bine cu piaţa, cu socialismul rusesc şi fac în felul următor.... vă dau un exemplu: munceşti acolo la construcţii da, şi vrei să te duci acasă ca să te însori sau să botezi, că ei sunt moldoveni da? Şi atunci, în Occident spune: ”Îmi pare rău, ai plecat acasă, nu poate să vină cineva, fratele tău, prietenul tău şi să îl înlocuiască?”, adică capitalismul rusesc este mult mai acceptabil pentru moldovenii noştri, am dat un exemplu. Şi dacă încerci să faci aici europenizare este o prostie.
Monica Mihai: Şi totuşi, în momentul de faţă situaţia este destul de tensionată acolo. E plauzibil scenariul unor alegeri anticipate?
Ion Cristoiu: E plauzibil, dar ei deja au trecut prin zeci de... dacă există un interes al Rusiei este tocmai această instabilitate. Interesul unei puteri cum este Rusia şi al serviciilor secrete este şi în Moldova şi în România şi nu trebuie să fie forţa, ce să facă cu ea? Să o poarte în spate? Nu, să fie cât mai multă instabilitate dacă mă întrebaţi pe mine, dar eu nu risc să avansez, foarte multe lucruri care ţin la noi de instabilitate sunt produse de ei, că ei au interesul. Ei au interesul ca în România să fie tot timpul aşa o colcoteală, o bulbuceală, ca să nu se mai înţeleagă nimic şi România şi tot ei au interesul ca noi să intrăm într-un conflict, dar asta nu înseamnă că e alimentat numai de ruşi la noi, poate că e alimentat şi de la Bruxelles, nu îmi spuneţi mie că nu o fi vreun funcţionar pe la Bruxelles, omul ruşilor, sau sub acoperire.
Socialiştii sunt într-o prăbuşire şi la nivel guvernamental, au câştigat, săracii, din prostie în Spania şi acuma sunt alegeri anticipate
Monica Mihai: Cu siguranţă că există peste tot şi o să ajungem şi la acest subiect cu „sub acoperiţii” aşa cum aţi scris şi dumneavoastră în editorial. De altfel că vorbim de tensiuni cu Bruxelles, săptămâna care a trecut a avut loc congresul socialiştilor europeni, un congres la care a participat şi Liviu Dragnea şi unde au apărut anumite diferenţe între declaraţiile lui Timmermans cu privire la negocierile sau la discuţiile cu Liviu Dragnea şi declaraţiile liderului PSD. Sunt românii babuinii Europei aşa cum îi numiţi de multe ori dumneavoastră în editoriale?
Ion Cristoiu: În cazul PSD, da. La Madrid, dar nu a scris nimeni, congresul acesta este în perspectiva alegerilor europarlamentare, dacă există un perdant de pe acum, sunt socialiştii.
Monica Mihai: De ce?
Ion Cristoiu: Pentru că ei vor intra între două blocuri. Avem o ascensiune în sondaje a scepticilor, mai ales a aşa zis-ului grup independent, am înţeles că şi Macron voia să îşi facă un grup independent. Avem pe de o parte euroscepticii, care cresc în sondaje...
Monica Mihai: Şi aici s-ar putea să vină din spate Salvini foarte...
Ion Cristoiu: Nu, dar ar veni tot din eurosceptici, adică eurosceptici în sensul de cei care cer ca şi Salvini reforma UE, pentru că el a avut dreptate, tot ce a fost asta cu comedia, sau cu audierea a procurorului şef ne spune că e o comedie şi încep să se prindă ţările, unele ţări, nu noi, şi PPE. În aceste condiţii, socialiştii sunt într-o prăbuşire şi la nivel guvernamental, deci au câştigat, săracii, din prostie în Spania şi acuma sunt alegeri anticipate. E clar! În Franţa sunt morţi, aţi văzut, în Germania sunt pe ducă, nu mai ştiu pe unde or fi, or fi pe undeva prin Belgia. La noi, PSD este singurul partid cu o asemenea majoritate în parlament din toată această familie europeană. În aceste condiţii, domnul Timmermans trebuie să îl lustruiască pe Dragnea şi nu Dragnea pe Timmermans, dacă nu ar fi babuin.
Monica Mihai: Şi totuşi, în declaraţiile pe care acesta le-a făcut a spus clar că încă nu au căzut de acord asupra direcţiei pe care vor merge dacă vor merge împreună sau nu, şi că urmează discuţii intense în următoarele săptămâni.
Domnul Dragnea este un brav reprezentant al ”babuinilor”. Pe mine mă miră de ce domnul Dragnea joacă pe sluga
Ion Cristoiu: Pentru că domnul Dragnea este un brav reprezentant al ”babuinilor”, v-am mai spus încă o dată. Domnul Timmermans... care acuma s-a decis să fie el şeful CE, v-am spus nu are nici o şansă, ei sunt spulberaţi, dar PSD este pe locul 3 sau 4 la europarlamentari... domnul Timmermans şi cu funcţionarii lui socialişti depind şi de votul nostru, ca într-un parlament, da? Depind de votul nostru. Şi doi: este foarte important pentru o grupare cum e cea socialistă, în raport cu PPE, să ai undeva un partid într-o ţară destul de mărişoară, şi majoritate. În aceste condiţii, pe mine mă miră de ce domnul Dragnea joacă pe sluga, că este invers, Timmermans ar trebui să vină aici să spună: ”Alo, domnu Dragnea, te rog frumos nu pleca!”. Pentru că domnul Dragnea ar trebui să spună: ”Stimate domn vrei să plec? Plec, că ne-au invitat deja italienii, aţi văzut cum joacă Orban? ”Adică dacă ne exclud pe noi...
Monica Mihai: Rămân fără un candidat important.
Ion Cristoiu: Gândiţi-vă, în Parlamentul României fac alianţa cu ALDE, da? Şi, aţi văzut că totuşi până la urmă Dragnea îi face curte lui Tăriceanu, că dacă pleacă ALDE s-a terminat cu ei în Parlament. Imaginaţi-vă că domnul Dragnea e Timmermans şi îi spune din 5 în 5 minute lui Tăriceanu...
Monica Mihai: ”Te rog pleacă”...
Ion Cristoiu: ”Pleacă” ... şi Tăriceanu spune ”Da, plec şi mă duc dincolo şi fac majoritate!”.
Monica Mihai: E posibil ca PSD să o ia în direcţia euroscepticilor? Vă şi spun de ce, există un sondaj al Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării care arată că există o masă importantă de xenofobi în România şi extremişti, ar putea PSD să se îndrepte în direcţia aceea? Şi să testeze acum apele să vadă...?
Ion Cristoiu: Nu, asta ar presupune că Dragnea are ceva în cap. Nu are nimic în cap, haideţi să fim serioşi. Deci, comportamentul lui faţă de Timmermans este limpede, este comportamentul unui provincial faţă de unul din Capitală, capitala lui. Pentru că o problemă a acestei slugărnicii a PSD-iştilor faţă de o grupare care depinde mult de ei, este complexul de provincial. Adică, la rândul lui domnul Dragnea nu are acces acolo, da? Şi el a venit de undeva de la Găgeşti Deal, pe vremuri, că şi ăia au internet acum, a venit de la Găgeşti Deal în Capitală, da? Şi şi-a pus pantofii la barieră....
Monica Mihai: Poate fi aici vorba de o problemă de credibilitate la nivel european al liderului PSD Liviu Dragnea?
Ion Cristoiu: Nu e vorba de credibilitate, nu aţi înţeles că ăla depinde de el? E vorba de slugărnicie, e vorba de sindrom, de complex. Dragnea e complexat, e din Teleorman. Complexul babuinului, e complexat. Dumneavoastră când vă duceţi în Occident sunteţi complexată? Nu! Eu nu sunt.
Monica Mihai: Nici eu.
Ion Cristoiu: Păi el e complexat, el când se duce pe aeroport... ”Aoleu, am ajuns în Franţa, mamă unde am ajuns eu!”. Aşa este şi stau de vorbă cu Timmermans, cine e Timmermans? Păi, e un politician de la Bruxelles pe care bănuiesc că poate să îl aresteze mâine, pe toţi, inclusiv pe Juncker, că el deja e anchetat în Luxemburg, da? Asta este şi atunci de aia i-am spus eu ”Cum să plece el?”. Asta presupune o gândire. Păi dacă avea gândire o oprea pe Codruţa Kovesi la acest vot, da? Păi nu a oprit nimic, el s-a dus acolo şi e fericit că Timmermans nu l-a dat afară.
Monica Mihai: Şi mulţumit că a fost invitat.
Ion Cristoiu: Când, repet, Timmermans pierdea dacă noi plecam. Dacă el avea cap, măcar jumate ca Orban, şi spunea ”Da... foarte frumos, plecăm, şi cu cine rămâi?” Că nu rămâne cu nimeni. El, Timmermans şi mişcarea Partidului Socialist European, nu mai are pe nimeni.
Monica Mihai: Totuşi mi se pare că din ce spuneţi dumneavoastră mi se pare că Liviu Dragnea încă nu şi-a dat seama care este raportul de putere şi de influenţă...
Ion Cristoiu: Nu auziţi că el e din provincie, el habar nu are, a venit şi el săracul la... nu ştiţi cum veneau pe vremuri şerbii la conac? Ăla, ştiţi că era în deal, „Să trăiţi, aoleu, ce mai faceţi...”.
Monica Mihai: Aţi scris în editorialul de marţi despre statele paralele din România.
Oricum bănuiesc că şi PSD-ul are un stat paralel
Ion Cristoiu: Mai multe, cel mai mult, plecând de la dezvăluirea din documentul lui MI6.
Monica Mihai: Înainte, în presă, se vehicula sau în rândul politicienilor se vehicula un singur stat paralel.
Ion Cristoiu: Şi eu vehiculam şi eu eram convins că este un singur stat, deşi era o prostie ce gândeam eu pentru că nu există, mai ales într-o democraţie, centre unice de putere. Chiar şi preşedintele la rândul lui, mai sunt şi altele. Şi acum acel document m-a convins că sunt mai multe paralele, chiar secţii.
Monica Mihai: Câte state paralele şi cine le conduce?
Ion Cristoiu: Nu ştiu, pe unele le vedem, altele nu le vedem. Oricum bănuiesc că şi PSD-ul are unul.
Monica Mihai: Şi acum vorbim de secţia de anchetare a magistraţilor.
Ion Cristoiu: Da, eu... de ce am plecat eu de la... pentru că din punct de vedere teoretic al realităţilor avem unu: în primul rând că noi nu avem un singur serviciu de informaţii. Toată lumea s-a năpustit pe SRI. Pe teritoriul României avem SIE, dar avem un serviciu mult mai puternic despre care puţină lume ştie care e clar al armatei. Dacă veniţi o dată şi o să vă arăt enciclopediile de intelligence, eu am foarte multe enciclopedii ale lumii, scrise de străini. Acolo nu există SRI, deci la fiecare ţară sunt trecute serviciile principale. Acolo este serviciul armatei care e de.... ăhăă!
DIPI este foarte puternică pentru are reţeaua de foşti miliţieni
Monica Mihai: Şi de care nu se vorbeşte deloc în România.
Ion Cristoiu: Păi nu, şi este la fel de viu, e DIPI, aia, direcţia de informaţii...
Monica Mihai: Din cadrul Ministerului de Interne...
Ion Cristoiu: De ce este foarte puternică aia? Pentru că are reţeaua de foşti miliţieni. Deci, în timp ce SRI, dacă are o reţea are la nivel aşa de... la nivelul nostru, pe ăştia intelectualii, ei au reţeaua poliţistului care are în subordine... nu, el are un poliţist, da? Şi care spune „Şi să vezi că lângă Cristoiu peste drum, nu ştiu, stă unu”. Ei sunt mult mai implementaţi în civil. Ăsta al armatei o să spuneţi că anchetează numai militari. Nu anchetează numai militari, pentru că ei pot să spună aşa: colonelul X stă lângă Monica Mihai, vecin. Ia să o anchetăm noi pe Monica Mihai deoarece s-ar putea ca colonelul să fie racolat de Monica Mihai. Vorbesc serios, am dat un exemplu, deci pot să ancheteze orice civil, sub pretextul că anchetează, dar atenţie, marele lor avantaj este că nu îi ştie nimeni.
Monica Mihai: Toată lumea vorbeşte doar de Serviciul Român de Informaţii.
Ion Cristoiu: Deci, avem pe de o parte mai multe servicii şi atunci o serie întreagă de lucruri sunt rezultatul bătăliei între ele. SIE cu SRI sunt la cuţite, aşa este peste tot la servicii. Doi: pe teritoriul României, dacă cineva ar fi văzut ”Divizia Berlin”, staţi că eu mă uit la seriale, ”Divizia Berlin” e un serial, bătălia între antena CIA de la Berlin si BND-ul, nu l-aţi văzut?
Monica Mihai: Nu l-am văzut.
Pe teritoriul României sunt mai multe servicii, nu numai FSB-ul. O serie de lucruri din care noi nu înţelegem nimic s-ar putea să fie rezultatul unei bătălii între ele
Ion Cristoiu: Vă recomand să îl vedeţi. Pentru că apare acolo şi SRI-ul ca nişte tâmpiţi, ei sunt tâmpiţii Europei. Şi o să vedeţi acolo cum se mănâncă ei unii pe alţii...
Monica Mihai: Da, dar aceştia sunt controlaţi politic, sunt cei care conduc în momentul de faţă în ţară, ei sunt cei care manevrează toate aceste state paralele?
Ion Cristoiu: V-am dat un exemplu, deci pe teritoriul României sunt mai multe servicii, nu numai FSB-ul. Deci, aceste servicii chiar dacă teoretic sunt amice, să spunem MI6, DSTE-ul al francezilor, avem BND, CIA care are o antenă foarte puternică, asta nu înseamnă că nu se lucrează unele pe altele, da? Şi atunci, o serie de lucruri din care noi nu înţelegem nimic, s-ar putea să fie rezultatul unei bătălii între ele, între servicii. Ele nu sunt întotdeauna subordonate... adică cearta dintre ele nu vine din subordinea politicului, vine din interesele şi din oamenii care conduc serviciile respective. Deci aşa şi se explică aceste sisteme paralele. Pentru că ceea ce la un moment dat nu înţelegeam, de ce e arestat ăla care pare că e omul preşedintelui, de ce ăla e scos din joc deşi... de ce e scos din joc Ludovic Orban? Nu ştiu. Atunci dacă vă uitaţi bine, scoaterea din joc a lui Ludovic Orban, mai ţineţi minte...
Monica Mihai: A fost un interes, era exact înainte de candidatura la Primăria Capitalei.
Ion Cristoiu: Şi cine a câştigat? Gabi Firea.
Monica Mihai: PSD.
Ion Cristoiu: Nu, Gabi Firea. De unde ştiu eu? Pentru că în servicii există aşa numitul instrument triplu X. triplu X înseamnă în felul următor: eu vă fac plângere dumneavoastră penală, da? Dar nu pe dumneavoastră vă vizez ci pe al treilea.
Monica Mihai: Care are are legătură cu mine, cumva.
Ion Cristoiu: Da, care are legătură sau ...deci eu îl scot pe Orban, am dat un exemplu de joc, dar de fapt nu e în... dar e în favoarea că poate Gabi Firea e omul meu, adică niciodată noi nu ştim şi atunci de aia eu vin şi fac aceste speculaţii, scenarii, nu ştiu.
CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN PAGINA 2
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: