- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU INTEGRAL “Gândurile lui Cristoiu”: Scenariu de coşmar pentru Occident. Care este planul B, dacă sondajele îl arată perdant pe Iohannis în faţa lui Dragnea/ “Tudorel Toader are interese de a rămâne în joc”
Alegerile din acest an, europarlamentare şi prezidenţiale, pun partidele şi candidaţii în situaţii complicate. În emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul face o analiză la rece a scenei politice, pe baza datelor unui sondaj de opinie intrat în posesia sa.
Deşi admite că dosarul deschis joi pe numele Codruţei Kovesi, acuzată de organizarea unui grup infracţional, ar putea să o termine pe fosta şefă DNA, Ion Cristoiu crede că reţinerea ei pentru 24 de ore o va face preşedintele României, fără alegeri. “Dacă voiam să o facem preşedinte mâine, mâine o facem, o reţin şi o eliberează justiţia. În acel moment s-a terminat”, a afirmat jurnalistul.
Aceeaşi Codruţa Kovesi este personajul care ar avea câştig de cauză şi în cazul în care Klaus Iohannis va deveni perdant în faţa lui Liviu Dragnea în cursa pentru Cotroceni. Ion Cristoiu spune că vrea sau nu, fosta şefă a DNA ar putea fi înlocuitorul lui Iohannis, pe un scenariu similar cu cel al retragerii lui Stolojan în favoarea lui Băsescu, din 2004, deoarece marile puteri nu ar fi interesate să lase România la voia întâmplării. “Dacă cu o lună, o lună şi ceva, sondajele îl arată perdant pe Iohannis în faţa lui Dragnea. Puteţi să spuneţi că nu? Nu ştiu, ştiu eu? N-am nevoie de un plan B, n-am nevoie de un înlocuitor? Kovesi. Cum a fost Băsescu în raport cu Stolojan”, a explicat jurnalistul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Iar un sondaj intrat în posesia lui Ion Cristoiu arată că Iohannis este perdant în Ardeal, un fief tradiţional al PNL, în favoarea lui Dacian Cioloş. „La ora actuală, pentru PNL, pentru Klaus Iohannis pericolul mortal îl reprezintă USR, alianţa”, a mai spus jurnalistul.
Sondajul mai arată că la alegerile europarlamentare electoratul vrea feţe noi, de aici şi iniţiativa PNL de a pune în fruntea listei un jurnalist. „Au nevoie de feţe noi, asta vrea electoratul anul ăsta, de aia votează USR. Vreau unul nou, s-a săturat, PNL-PSD, nu ştiu, aceeaşi mizerie. Şi nu că i-a apucat pe ei, sunt calcule, sondaje săptămânale”, a explicat Ion Cristoiu.
Nu în ultimul rând, spune jurnalistul, europarlamentarele vor tranşa conflictele interne din partid şi vor da startul lansării candidaţilor la Preşedinţie. „Domnul Barna ar trebui să nu mai doarmă noaptea, pentru că acest moment a adus partidul, alianţa şi electoratul alianţei la mâna lui Nicuşor Dan”, a dat exemplu Ion Cristoiu.
Sunt însă şi politicieni care vor să rămână în jocul politic, fără a candida neapărat la europarlamentare. Ion Cristoiu spune că ministrul Tudorel Toader este un exemplu, arătând că, în ciuda presiunilor, acesta nu va demisiona din funcţie din cauza propriilor interese politice. “Din câte ştiu eu vrea să facă politică, poate să candideze la preşedinţie, n-am de unde să ştiu. Sigur am înţeles că va candida la Primăria Iaşului”, a dezvăluit jurnalistul.
Redăm intergral textul interviului:
Monica Mihai: Domnule Cristoiu, am avut o săptămână interesantă pe plan politic intern, dar şi una agitată am putea spune sau destul de complexă pe plan extern din punctul de vedere al Laurei Codruţa Kovesi. Subiectul cel mai important, poate al săptămânii, sau personajul cel mai important al săptămânii este Laura Codruţa Kovesi care a fost audiată la Secţia pentru anchetarea magistraţilor, dar în acelaşi timp s-a decis la Bruxelles cine vor fi cei care vor negocia pentru funcţia de procuror şef al Europei. Îl avem pe Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, care a trimis o scrisoare către publicaţia Financial Times în care scotea în evidenţă în această scrisoare trimisă, abuzurile pe care domnia sa consideră că le-a săvârşit Laura Codruţa Kovesi. Trebuie spus că această scrisoare a venit într-un moment interesant, a fost trimisă a doua zi după ce în Parlament trebuia să se voteze moţiunea simplă împotriva sa, moţiune care nu a avut cvorum şi urmează să fie votată săptămâna următoare. Avem o săptămână în care a apărut şi informaţia că BEC-ul respinge alianţa USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare, alegerile europarlamentare la care deja avem principalii pioni pentru aceste alegeri şi avem în discuţie topul prezidenţiabililor, având în vedere că este un an important, un an în care vor fi alegerile prezidenţiale şi în care nu avem numele foarte clare pentru candidaţi. Haideţi să începem cu subiectul cel mai important al săptămânii, audierea Laurei Codruţa Kovesi. Aceasta a fost chemată joi la secţia pentru anchetarea magistraţilor, acolo unde a aflat că mai există încă un dosar pe numele ei. Cum vedeţi această situaţie?
Este un dosar foarte greu şi care îi va face mari probleme, s-ar putea chiar să o înfunde pe Codruţa Kovesi
Ion Cristoiu: În primul rând că nu este încă un dosar, este cel mai greu dosar al ei, pentru că primul dosar era un dosar care pare mai uşor. E vorba de aducerea lui Nicolae Popa, dacă a plătit, nu a plătit, e greu de dovedit că ea l-a rugat pe Ghiţă, nu există înregistrări, plus că din punctele de vedere ale opiniei publice ea spune cum, şi admiratorii, fanii ei, că până la urmă a adus un infractor şi ce mare lucru a făcut. Al doilea dosar, trebuie precizat pentru că am văzut că la ora actuală nu au apărut în presă despre ce dosar e vorba, trebuie neapărat o scurtă incursiune pentru că este un dosar foarte greu şi care îi va face mari probleme, s-ar putea chiar să o înfunde pe Codruţa Kovesi.
Monica Mihai: Aceasta a fost acuzată că ar fi organizat un grup infracţional, mai exact alcătuit din procurorii Onea si Negulescu şi că practic aceasta i-ar fi comandat acele dosare fabricate...
Ion Cristoiu: Da, este vorba numai de un singur, în punctul central, este un singur dosar. Şi anume, dacă vă reamintesc, eu am şi scris despre... pe 24 iunie 2015 în cadrul campaniei împotriva lui Ghiţă, DNA, unitatea de la Ploieşti, a dat un comunicat în care spunea în felul următor: că inculpatul Ghiţă Aurelian a conceput, iniţiat şi coordonat o activitate, e foarte important, de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din 2014 în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul Ponta. Suma remisă de inculpat pentru înfiinţarea opţiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 de euro. Imediat după apariţia acestui comunicat, care îl agăţa şi pe Ponta, divizia presă a binomului, adică televiziunile pe care le avea la vremea respectivă, între timp unele au trecut de partea poporului, au adus amănunte, potrivit tradiţiei care era atunci, nu ştiu dacă se va continua, din dosar. Şi anume, principalul amănunt era, vă citez din ziarul Adevărul ca să înţelegem de ce este grup organizat, spunea aşa: ”Unul dintre angajaţii în această operaţiune a trimis la DNA mai multe documente pe care un domn Petran le-a lăsat la sediu”. Şi acest tip, care a trimis, spune din dosar:”În campania prezidenţială am fost angajat în Chişinău de domnul Petran să muncesc la negru pentru candidatura lui Ponta” - şi el se numea Serghei Petruş.
Monica Mihai: E clar până acum.
Ion Cristoiu: E clar. Pe 11 februarie domnul Cosma, dacă mai ţineţi minte, 2018, a apărut la televizor cu înregistrări şi a dat o lovitură de teatru. Şi anume, a zis că Serghei Petruş era el. Şi ăsta e dosarul.Ce a făcut unitatea de elită? Aveau nevoie de un document...
Monica Mihai: De un denunţ.
Ancheta încearcă să o agaţe, să arate că sub coordonarea ei s-a făcut acest dosar
Ion Cristoiu: Da, de un denunţ serios, făcut de unul din campanie. Deci acuzaţia era că, acolo la Chişinău un domn Petran, cutare, cutare a mituit alegătorii şi a lăsat nişte documente. Printre aceste documente, care vor fi puse în plic, acest domn Serghei Petruş, care nu era altul decât Cosma, nu era de la ei, era de la noi, deci domnul Cosma a povestit, cum l-au pus Negulescu şi Onea să scrie că se numeşte Petruş, cum au ales numele cum l-au pus la poştă, deci nu era nimeni din Moldova, nu era...asta e o probă zdrobitoare, nu era el, îl şi arată, deci nu avea nici ...
Monica Mihai: Era un personaj fictiv?
Ion Cristoiu: Da, era numită ”plantare de probe” să zicem, da? Ei, în legătură cu acest dosar s-a deschis o anchetă penală împotriva celor doi. Şi pe baza unor mărturii, din câte am aflat, făcute în faţa acestei secţii de către adjuncţii lui Kovesi de atunci, dosarul, ancheta încearcă să o agaţe, să arate că sub coordonarea ei s-a făcut acest dosar. Este cea mai mare problemă pentru Kovesi.
Monica Mihai: De altfel, şi dumneavoastră cred când i-aţi luat interviul lui Sebastian Ghiţă, acesta chiar asta spunea, făcea referire la cei doi dacă au lucrat cu ştirea doamnei Laura Codruţa Kovesi sau fără ştirea ei, haideţi să urmărim să vedem ce a zis atunci Sebastian Ghiţă.
Fragment din interviul Ion Cristoiu – Sebastian Ghiţă, Belgrad, martie 2018:
” Poate că Parchetul General va verifica dacă doamna Kovesi îi coordona pe Onea şi pe Negulescu sau doar îi foloseau numele. Sunt curios, când o să mă întâlnesc cu prietena mea Codruţa să o întreb dacă a complotat, a gândit împreună cu cele două personaje să-mi facă tot ce mi-au făcut în anii ăştia”
Este asemănător cu toate dosarele făcute de DNA în perioada binomului
Monica Mihai: Asta a declarat Sebastian Ghiţă atunci, iată că suntem în 2019 şi există această suspiciune care planează asupra fostei şefe a DNA, că i-ar fi coordonat pe cei doi.
Ion Cristoiu: E un dosar foarte interesant deoarece este asemănător cu toate dosarele făcute de DNA în perioada binomului. Am citit rechizitorii mai mult decât pe Balzac. Marea majoritatea a rechizitoriilor abuzive din perioada DNA erau false pentru că nu aveau probe directe, un singur exemplu vă dau, dosarul referendumului a lui Dragnea, era alcătuit din două părţi, ca şi ăsta. În cazul dosarului de acum avem o chestiune certă, recunoscută şi de Onea şi de Negulescu, au falsificat probe şi au obligat, teoretic pe baza denunţului lui Cosma să facă un... clar nici nu mai ai ce să discuţi că e semnat de ăla, adică ăla vine şi spune... lasă la o parte faptul că el i-a şi fentat, i-a şi înregistrat şi a mai şi lăsat nişte semne, urme...
Monica Mihai: Ca să poată să îşi dovedească credibilitatea ulterior.
Ion Cristoiu: Problema care se pune este în ce măsură sunt probe directe, asta o spun eu, nu indirecte, că ea a ştiut, că ea a coordonat, că ea le-a zis? Pentru că, în cazul referendumului s-a stabilit că cei de la Suraia, o comună de lângă Vrancea, lângă Focşani, au falsificat voturile, adică au pus morţi pe liste şi domnul Dragnea nu era probă directă... că Dragnea le-a zis, era o poveste... adică, Dragnea fiind acolo şef la Bucureşti ăia s-au temut... deci o poveste, nu era probă directă. În cazul de faţă, e foarte important, nu ştiu...
Nu cred că era atât de proastă încât să lase urme
Monica Mihai: Credeţi că Laura Codruţa Kovesi a fost cea care i-a instruit sau le-a recomandat să facă acest dosar?
Ion Cristoiu: Nu, chiar dacă da, nu cred că era atât de proastă încât să lase urme. Nu cred, adică dacă, discutăm acum că nu ne aude nimeni, când faci aşa ceva, chiar faci aşa ceva şi eşti şefa DNA, nu laşi urme. Dau un singur exemplu - făcând parantezele care vă enervează pe dumneavoastră - în momentul în care Senatul american a stabilit că CIA a ordonat asasinarea unor lideri străini, ceea ce încălca... au fost chemaţi directorii SRI, directorii SIE de la vremea respectivă ... şi aceste operaţiuni erau cu aprobarea preşedintelui...şi unul dintre ei, cred că Richard Helms sau nu ştiu care, şi-a scris în memorii că l-au întrebat ăia de la comisia senatorială de anchetă, serioasă nu ca a lui Manda, şi într-adevăr şi preşedintele? Păi, zice: ”Noi ne-am dus la preşedinte şi i-am zis vrem să îl asasinăm. Şi ce a zis preşedintele? Păi, preşedintele s-a uitat în sus şi a zis aveţi grijă. Şi ce aţi înţeles voi? Păi noi am înţeles să îl asasinăm”.
Monica Mihai: Era liber la interpretare...
Ion Cristoiu: Păi asta spun, adică nici preşedinte, nici Traian Băsescu, nu ştiu... deci nu ştiu, din punctul acesta de vedere, dacă nu sunt probe directe e o poveste şi eu o voi apăra pe Codruţa Koveşi, dacă nu s-au spus probe directe, adică dacă e o poveste.
E pentru prima dată când Codruţa Kovesi trăieşte această experienţă în viaţa ei
Monica Mihai: Cum vi s-a părut Laura Codruţa Kovesi la finalul celor 5 ore de audieri, în momentul în care a ieşit şi a făcut acele declaraţii în faţa presei, comparativ cu data trecută când a fost audiată?
Ion Cristoiu: Cred că a început să fie tot mai obosită şi erodată de această situaţie, nu cred că a mai trăit, eu v-am mai spus, am avut cinci procese, e tare incomod să stai în faţa unui magistrat. Am fost o dată chemat la DIICOT ca martor, să ştiţi că este cumplit de... ca martor, dacă eram acuzat cred că mă prăbuşeam. Te duci acolo, ăia pun o cameră, pun o cameră de luat vederi, una care notează, procurorul sau procuroarea e de oţel, să nu credeţi că zâmbeşte cineva.
Monica Mihai: Doamna Codruţa Kovesi ar trebui să fie obişnuită, totuşi a fost pe cealaltă parte a baricadei atâţia ani.
Ion Cristoiu: Nu, nu. Camil Petrescu spunea că cei mai mari polemişti sunt cei care se tuflesc imediat când îi răneşti. Să ştiţi că... e foarte interesant ... e pentru prima dată când ea trăieşte această experienţă în viaţa ei şi s-ar putea... sunt cinci ore, încă o dată în care procurorul nu zice „Ce mai faceţi?”. Te întreabă nişte lucruri, te întreabă, cum am zis eu, cu ochi de oţel.
Acum pare ca o victorie a lui Sebastian Ghiţă
Monica Mihai: Şi totuşi, această situaţie prin care trece Laura Codruţa Kovesi vine în aceeaşi săptămână în care Sebastian Ghiţă, fugarul Sebastian Ghiţă, a aflat că i s-a anulat şi ultimul mandat de arestare şi se poate întoarce în ţară.
Ion Cristoiu: Da, da, ea pare... cele două decizii par că au o legătură deoarece Sebastian Ghiţă s-a dat drept victimă a unităţii de elită de la Ploieşti şi desigur că acum pare ca o victorie a lui Ghiţă pentru că ea tot s-a plâns pentru faptul că i s-a ridicat şi acest mandat de arestare, dar proba, din câte am văzut eu, nu s-a scos în presă, din câte am văzut eu până acum, deocamdată în actul de acuzare de acum, nu ştiu, nu mi s-a confirmat până acum, un fel de dări în gât, ca să mă exprim eu nejuridic, din partea lui Onea şi Negulescu. Să ştiţi că, dacă e aşa, ăia nu au... când ajung la procurori şi ăla spune ”Fi atent că trebuie să iei 20 de ani, vrei să iei numai 2?”....
Monica Mihai: Dă cu subsemnatul şi...
Ion Cristoiu: Da, negociezi... o chestiune absolut corectă, s-a mai criticat şi înainte, adică şi pe vremea binomului era o chestiune, de ce procurorul negociază cu... păi, el negociază cu peştele cel mic ca să ajungă la peştele cel mare, adică normal.
Monica Mihai: E o procedură standard în astfel de situaţii.
Ion Cristoiu: Da, şi în America se negociază, aţi văzut, cu mafiotul numărul 2 ca să îl dea pe numărul 1. Dar unul dintre argumente sunt declaraţiile celor care sunt acum la DNA, subordonaţii ei, care spun că ei, deşi au respins acest dosar, doamna Kovesi a intervenit şi a zis să i se dea drumul. Dar repet, încă o dată spun că...
Monica Mihai: Rămâne de văzut ce probe vor fi la dosar...
Ion Cristoiu: Spun ca profesie de credinţă, dacă nu sunt probe directe, în sensul înregistrări din partea din partea lui Negulescu, în care Negulescu spune: ”Băi, Negulescule, pe ăla îl execuţi, sau faci aşa!”, sau convorbiri....numai pe presupunerea că Negulescu o luase razna ştiind că e protejat, singur...Din punct de vedere al opiniei publice avem iar un mare semn de întrebare, vine din faptul că doamna Kovesi nu s-a delimitat. Aici este, apropos de urmă, e chiar o mare nerozie de şef. Şi dacă îţi este subordonatul frate, încerci să te delimitezi, adică, dacă vezi că a luat-o razna nu sari decât dacă a fost în complicitate cu tine. Nu am înţeles niciodată de ce ea a apărat unitatea aia de elită, că putea să se disocieze, spunea:”Nu ştiu!”.
Dacă sunt probe directe, automat au terminat-o
Monica Mihai: Şi totuşi nu a făcut-o!
Ion Cristoiu: Da, asta e un semn de întrebare, dar mă reîntorc. Dacă sunt probe directe, automat au terminat-o. Poate să o pună pe ea de 20.000 de ori ... procurorii ăştia nu au cum, nu mai au cum să mai dea înapoi. Dacă sunt probe directe, ai un dosar beton, că ăia chiar au făcut şi ... a venit unul din România care s-a dat drept moldovean, ai o axiomă că ăia erau nişte derbedei, gata, opinia publică, din punctul ăsta de vedere, e câştigată. Acum trebuie să vedem. Sigur că cei care o antipatizează pe Kovesi sunt convinşi că ea a dat ordine, iar ceilalţi sunt convinşi că nu. Din punct de vedere juridic nu ştiu, repet, dacă sunt numai probe indirecte, poveşti, eu o să o apăr.
Monica Mihai: Sau există numai probe concludente.
Ion Cristoiu: Dacă sunt directe nu am ce să apăr.
Monica Mihai: 7 martie, ziua în care Laura Codruţa Kovesi a fost chemată la secţia pentru anchetarea magistraţilor a coincis şi cu ziua în care în Parlamentul European se purtau negocieri pentru desemnarea funcţiei de procuror şef şi totodată ziua în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, trimitea o scrisoare către Financial Times în care prezenta abuzurile pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut şi prin care sugera, foarte insistent, că aceasta nu e potrivită pentru funcţia de procuror şef european şi că ar fi o greşeală din partea celor care ar numi-o. Cum vedeţi atitudinea lui Tudorel Toader, a ministrului Justiţiei, vis-a -vis de această situaţie şi cum vi se pare momentul în care acesta a trimis scrisoarea?
Scrisoarea lui Tudorel Toader este o premieră. Cred că această mişcare este şi efectul unui sondaj
Ion Cristoiu: Din câte ştiţi, e an electoral şi totul e... până şi florile cresc în chip electoral, nu, s-a terminat...
Monica Mihai: Florile cresc mai repede.
Ion Cristoiu: An cumplit, dublu, electoral, cumplit pentru că sunt prezidenţialele, sunt europarlamentarele, am mai explicat. O să vă spun că după părerea mea.. e o premieră. Până acum, noi în cazul Kovesi, guvernul PSD-ALDE a fost aşa ... de mămăligă. Cred că această mişcare este şi efectul unui sondaj, eu îl am, de opinie, serios, care arată că electoratul e împărţit exact în două, spre stupoarea mea, nu mă aşteptam. Adică PSD-ALDE este, are gen 43 la 43%, aşa ceva nu am pomenit...
Monica Mihai: E mult mai mare decât v-aţi aşteptat?
Ion Cristoiu: Nu! E egalitate. Eu credeam că şi nu numai din partea dreaptă, dar şi din partea stângă sunt, nu ştiu, mămăici, mituitori care zic: ”Bine că a luptat împotriva corupţiei!” să trec de partea ei. Deci, e foarte important. La ora actuală este electoratul care are 43-43%, aşa ceva nu există. Este exact electoratul de dreapta cu ea, indiferent de ce face, indiferent de ce spun, că a făcut abuzuri, că e împuşcată, că e arestată şi electoratul PSD- ALDE care o condamnă. Şi, în acest moment, probabil că a fost şi un gest electoral din partea PSD că şi PSD e cu motoarele turate... hai să facem ceva pentru că acest electorat care o urăşte pe ea, e foarte important, nu că e electorat că e indiferent, ne împinge să facem ceva.
Guvernul vrea prin scrisoare să-şi convingă electoratul său. Persoana Codruţa Kovesi a împărţit electoratul în două
Monica Mihai: Pe cine vrea guvernul să convingă prin această scrisoare?
Ion Cristoiu: Pe electoratul lor. Deci, electoratul lor a fost până acum într-un fel buimăcit şi nedumerit de faptul că PSD nu face nimic ca să o oprească. Deci, atenţie, să nu facem această greşeală, să credem că partea de stânga a electoratului, partea de stânga plus ALDE, ar muşca din teza ... e româncă, să ajungă acolo... nu! Persoana nu lupta împotriva corupţiei, atenţie, nu lupta, persoana, că aşa e în România, la noi suntem pe persoane, da? Persoana Codruţa Kovesi a împărţit electoratul în două. Perfect.
Monica Mihai: Cei care sunt cu ea şi cei care sunt împotriva ei.
Ion Cristoiu: Dar care coincid cu electorate. Sunt foarte multe situaţii în care electoratele nu coincid. Adică, mai e şi de la PSD-ALDE care votează cu ceva care e al dreptei. Nu, în cazul de faţă, persoana aia poate... şi în acest moment PSD Guvernul este obligat să o împiedice făţiş. Scrisoarea face parte din acest gest ”Bă, gata!”. Aţi văzut că şi l-a asumat şi Dăncilă. Până acum, aţi observat, ei nu au avut curaj, crezând că teza...
Monica Mihai. Au avut totuşi diverse persoane care au vorbit, dar nu...
Ion Cristoiu: Da, dar nu au avut... E foarte important electoratul. Deci, până acum ei au ezitat deoarece erau convinşi, ca şi mine, mă rog şi eu sunt adesea tras pe sfoară, că teza ”românca noastră care ajunge la Parchet şi e europeană, şi cutare, şi ne reprezintă, dacă noi n-o sprijinim, ne-a luat dracul cu electoratul!”. Nu. Electoratul PSD cere să o radă. Aşa cere el, nu ştiu. Ceilalţi... ştiţi care este povestea? că şi PNL, că una din surprize ... PNL-ul, jumătate din PNL sunt anchetaţi de DNA, şi ei sunt obligaţi să o sprijine.
Monica Mihai. De ce?
Ion Cristoiu: Păi, pe de o parte pentru că au această ... tot electorat de dreapta ... şi deoarece dacă n-o iau ei în braţe, o ia Cioloş. V-am mai spus că şi florile înfloresc, totul se judecă acum numai electoral.
Monica Mihai: Şi totuşi, această scrisoare a fost transmisă joi dimineaţa după ce miercuri în Parlament trebuia supus votului moţiunea simplă împotriva ministrului Tudorel Toader, o moţiune la care PSD a declarat că nu va vota. De altfel, imediat după ce s-a anunţat că moţiunea va fi reluată săptămâna care urmează a şi existat o declaraţie a lui Liviu Dragnea care spunea că urmează să analizeze în această săptămână până ce anume să facă în privinţa lui Tudorel Toader. Haideţi să urmărim declaraţia.
Fragment din declaraţia lui Liviu Dragnea din 6 martie 2019
”Liviu Dragnea: Lucrurile trebuie tranşate şi limpezite într-un fel sau în altul pentru că au fost declaraţii contradictorii şi din partea domnului ministru Toader, sau neclare, şi din partea unor colegi de-ai noştri, şi lucrurile nu mai pot continua aşa.
Reporter: Dumneavoastră susţineţi declaraţia lui Cătălin Rădulescu făcută în interior că Tudorel Toader vă sfidează?
Liviu Dragnea: Pe mine, nu! Dar este părerea lui Cătălin şi nu e numai a lui”
Tudorel Toader are interese de a rămâne în joc. Dacă n-avea, demisiona de acum un an
Monica Mihai: Există varianta ca, prin faptul că PSD s-a abţinut de la vot şi s-a amânat acest vot să fie o monedă de negociere cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader? Şi să fi cerut ceva PSD în schimbul păstrării lui în Guvern?
Ion Cristoiu: Nu cred, şi domnul Toader are nişte interese politice. Are interese de a rămână în joc. Dacă n-avea, demisiona de acum un an.
Monica Mihai: Care sunt interesele lui Tudorel Toader de a rămâne în joc?
Ion Cristoiu. Din câte ştiu eu vrea să facă politică, poate să candideze la preşedinţie, n-am de unde să ştiu. Sigur am înţeles că va candida la Primăria Iaşului. Adică...
Monica Mihai: Deci, deja există o calificare politică.
Ion Cristoiu: Da, şi atunci ... V-am mai spus înainte cu floarea, n-aţi fost atentă, sunteţi romantică. Pe măsură ce te apropii, la ora actuală toate motoarele sunt turate, toate.
Monica Mihai: În fiecare partid există tensiune, sunt pregătite alegerile.
Ion Cristoiu: Sunt consilieri, au deja toate partidele, au consilieri străini, totul se lucrează. În fiecare zi de-aia şi am sondaje. Se fac sondaje. Gata, s-a terminat. În aceste condiţii totul se interpretează, adică pe măsură ce ne apropiem şi încep să duduie da? că încă nici nu au duduit, nu mai poţi să fii între scaune.
Monica Mihai: Cine este între scaune?
Ion Cristoiu: Tudorel riscă să fie între scaune. Deci, va fi clară o împărţire. Nici ALDE nu-şi va mai permite ... se apropie bătălia e Waterloo, da?... păi, când se apropie bătălia toate motoarele se turează şi, electoral, partidele se strâng... Aţi observat mişcarea interesantă pe care începe să o facă Dragnea. S-a deschis către Iliescu, către electoratul lui, felicitându-l. Există presupuneri că va fi pus pe listă Mihnea Năstase, fiul lui Adrian Năstase.
Monica Mihai: Adică electoratul lui Adrian Năstase.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: