- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU: Iurie Reniţă: Pe lângă momente lirice, să conferim mai mult pragmatism relaţiei bilaterale
Ambasadorul R.Moldova, Iurie Reniţă, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că autorităţile de la Chişinău îşi doresc ca, pe lângă momentele lirice, să confere şi mai multă substanţă şi pragmatism relaţiilor cu România, iar investitorilor români le-a adresat rugămintea de a trece Prutul.
Iurie Reniţă a subliniat că obiectivul actualilor lideri politici de la Chişinău este de a consolida relaţiile cu România. "Ne dorim, pe lângă momentele lirice, poetice, să conferim şi multă substanţă, mult pragmatism" relaţiilor bilaterale, a precizat diplomatul.
Ambasadorul a subliniat că R. Moldova doreşte ca România să revină pe locul întâi în rândul ţărilor în care R.Moldova face exporturi, dar şi ca investitorii români să se orienteze spre ţara vecină. De altfel, apelul diplomatului moldovean către investitorii români este următorul: "Vă rugăm, chiar vă implorăm să treceţi cu mai multă fermitate şi încredere Prutul".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Iurie Reniţă a mai declarat că articolele din presa internaţională care au criticat politica României faţă de cetăţenii moldoveni sunt consecinţa unei lipse de documentare, dar şi a unei campanii orchestrate a unor forţe politice.
Ambasadorul a evocat "posibilitatea de a fi prezente acele forţe politice care îşi doresc să se revină la situaţia de altădată, conflictuală dintre Bucureşti şi Chişinău".
În ceea ce priveşte numărul cererilor de redobândire a cetăţeniei române depuse de moldoveni, ambasadorul a spus că este un drept individual al fiecărui cetăţean al Republicii Moldova de a-şi redobândi cetăţenia şi că nu ar trebui ca exercitarea unui drept individual să genereze îngrijorare.
Ambasadorul a mai spus că la referendumul pentru alegeri prezidenţiale din 5 septembrie vor fi organizate în România şase secţii de votare - două la Bucureşti, şi câte una la Iaşi, Cluj, Timişoara şi Galaţi. El a ţinut să sublinieze că îndeamnă cât mai multe persoane care au cetăţenie moldovenească să se prezinte la urne.
Reniţă a precizat că relaţiile R.Moldova cu Federaţia Rusă rămân pe un făgaş al normalităţii, Rusia fiind un partener strategic.
Vă prezentăm integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă.
Reporter: Presa occidentală a criticat de mai multe ori în ultima perioadă politica României faţă de R.Moldova. Am să vă citesc doar câteva pasaje: «Preşedintele Traian Băsescu păcăleşte Uniunea Europeană, acordându-le paşapoarte româneşti la sute de mii de moldoveni care vor putea circula liber în spaţiul UE», a scris publicaţia italiană Il Giornale, notând că, fără să ştie, UE are neoficial 28 de state membre; «Marea Britanie ar putea primi un aflux de aproape un milion de cetăţeni moldoveni, care au câştigat la loto după ce România le-a oferit paşapoarte UE», a relatat, la rândul său, Daily Express, cerând guvernului de la Londra să renunţe la sistemul social devenit "magnet" pentru imigranţi. Publicaţia Der Spiegel a relatat că preşedintele Traian Băsescu intenţionează să le ofere cu generozitate sute de mii de paşapoarte româneşti locuitorilor din R.Moldova, astfel că aceştia ajung «pe uşa din spate» în paradisul economic al Uniunii Europene. Cum comentaţi aceste critici?
Iurie Reniţă: Mai întâi de toate aş dori să vin cu o remarcă, după mine foarte necesară vizavi de subiectul în cauză, care a fost vehiculat în presa occidentală, a mai fost de asemenea foarte des abordat la Chişinău, la Bucureşti precum şi în alte capitale europene. Dar este necesar să venim cu următoarea constatare: Republica Moldova este prin excelenţă o ţară europeană. În Republica Moldova există o stare de spirit europeană foarte clară. Dacă îmi permiteţi, am să vă zic că 75-80 de procente din populaţia Republicii Moldova îşi vede viitorul ei în cadrul Uniunii Europene. După mine, aceste detalii sunt extraordinar de importante atunci când abordăm acest subiect care a fost invocat de prestigioasele publicaţii din străinătate. Deci, pornim de la un fapt - că cei care ajung în UE, cetăţenii Republicii Moldova, sunt cetăţeni europeni. În al doilea rând, există un cadru legal atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău care prevede acordarea cetăţeniei. Cadru constituţional există în ambele ţări, care oferă această posibilitate. Deci, nu este ceva care nu s-ar cadra, care ar contraveni prevederilor legale din ambele ţări. Atât la Chişinău, Constituţia Republicii Moldova permite dubla cetăţenie, cât şi în România.
Reporter: Şi atunci ce credeţi? Este vorba despre o neînţelegere sau despre o campanie de presă intenţionată?
Iurie Reniţă: Sunt sigur că cei care au abordat un subiect la prima vedere sensibil - evident sensibil - nu s-au documentat suficient de bine pe domeniu, pe dosarul în cauză. Nu s-au documentat suficient de bine. Dacă ar fi studiat mult mai atent şi mult mai detaliat toate aspectele pe care le-am invocat le-aş fi solicitat respectuos chiar să meargă la Chişinău sau în oricare altă parte a Republicii Moldova, la nord, la sud, la centru, să se documenteze la faţa locului, să vadă care sunt stările de spirit acolo. Şi atunci, sunt sigur, abordările erau oarecum diferite. În niciun caz cele care au apărut.
Acesta e primul moment important. Al doilea moment care de asemenea urmează a fi luat în calcul: se pare la prima vedere că e o campanie cam orchestrată. Vedeţi, au apărut unul după altele articolele. S-ar părea că este cineva care din umbră dirijează, orchestrează apariţia acestor articole. N-aş fi tentat să cred că anume în modul acesta se procedează, dar sunt unele elemente care oarecum ar trăda pe cineva în spatele organizării acestor materiale. (...) Şi ar mai putea fi un moment după mine prezent, anume posibilitatea de a fi prezente acele forţe politice care îşi doresc să se revină la situaţia de altădată conflictuală dintre Bucureşti şi Chişinău. Se pare că ar exista. Nu vă pot da concret un nume al acestor forţe politice, detalii suplimentare. Dar se pare că pe alocuri aspectul cam nedocumentat ne-ar conduce la ideea că mai există forţe care îşi doresc să se revină la situaţia conflictuală de altădată dintre Chişinău şi Bucureşti. Cam în felul acesta aş da cu părerea vizavi de articolele respective.
Reporter: Aşadar, pe de-o parte, o lipsă de documentare, pe de altă parte o influenţă care continuă să existe din partea anumitor forţe cu interese contrare unei bune relaţii între România şi Republica Moldova, spuneţi dumneavoastră...
Iurie Reniţă: Exact, exact. Precum ştiţi foarte bine, relaţiile Republicii Moldova cu România sunt prioritare, sunt privilegiate şi sunt nişte relaţii strategice. Deci, din această calitate privilegiată, strategică, şi decurg acţiunile noastre. Actualmente există o deschidere fără precedent în raporturile bilaterale. Şi este obligaţia noastră, atât a ambasadei noastre aici, cât şi a factorilor decizionali, politici, de la Chişinău şi de la Bucureşti să valorificăm cât mai plenar această conjunctură extraordinar de favorabilă, inclusiv pe domeniile politic, economic, cultural, pe toate domeniile. Am avansat considerabil şi pe aspectul politic, care anterior a cunoscut, să zic. momente nu dintre cele mai plăcute. Sau, dacă doriţi, chiar a fost o perioadă de ruşine şi de umilinţă de care au fost marcate profund raporturile bilaterale. Noua conducere de la Chişinău, Alianţa pentru Integrare Europeană, are o altă abordare vizavi de raporturile bilaterale. Şi a manifestat-o prin acţiuni concrete. Aceasta este marea deosebire dintre ceea ce a fost anterior şi ceea ce este în prezent. Reiterez: scopul nostru este de a extinde şi de a consolida raporturile bilaterale pe toate palierele - politice, economice, culturale şi de altă natură.
Reporter: Care sunt aceste forţe care nu doresc buna înţelegere?
Iurie Reniţă: N-aş vrea să insist asupra lor. Cred că sunt cei care nu şi-au dorit nici anterior relaţiile bune între Chişinău şi Bucureşti.
Reporter: Spunea Ministerul de Externe român că în primele patru luni ale anului 2010 Ministerul Justiţiei a soluţionat 10.846 de dosare de redobândire a cetăţeniei pentru persoane din Republica Moldova. Cum vi se pare - mult, puţin?
Iurie Reniţă: Vreau să vă zic că este un drept individual al fiecărui cetăţean al Republicii Moldova de a-şi redobândi cetăţenia. Este stipulat foarte clar în cadrul legal de la Chişinău şi în cel de la Bucureşti. Deci, cred că nu este cazul să fim atât de îngrijoraţi, de preocupaţi de faptul că un drept individual este exercitat de o persoană anume. Dacă mă întrebaţi ca cifră dacă este mult sau puţin, consider că este dreptul fiecăruia şi nu aş putea să mă pronunţ pe marginea subiectului în cauză. N-aş vrea să dau cu părerea altfel, în caz contrar, ar însemna să provoc oarecum sentimente nu dintre cele mai plăcute persoanelor care au aplicat sau intenţionează să o facă. Important este să conştientizăm că este un drept individual şi este dreptul persoanei de a-şi exersa acest drept.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: