- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU: Iurie Reniţă: Pe lângă momente lirice, să conferim mai mult pragmatism relaţiei bilaterale
Ambasadorul R.Moldova, Iurie Reniţă, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că autorităţile de la Chişinău îşi doresc ca, pe lângă momentele lirice, să confere şi mai multă substanţă şi pragmatism relaţiilor cu România, iar investitorilor români le-a adresat rugămintea de a trece Prutul.
Reporter: Apropos de neliniştile legate de cetăţenii moldoveni care ajung în România şi apoi pleacă spre celelalte state UE, aveţi cumva o estimare - bănuiesc că un număr exact nu există - al acestora?
Iurie Reniţă: Conform cifrelor oficiale, jumătate de milion ar fi peste hotarele Republicii Moldova. Dar când vorbim despre hotarele Republicii Moldova, avem în vedere atât ţările occidentale, europene, cât şi Rusia, Ucraina. Se pare că în realitate cifra este cu mult mai mare. Există şi imigraţia ilegală, în mare parte. O cifră exactă este foarte greu de dat pentru că procesul este în permanentă derulare şi, conform datelor oficiale, este greu de a face o estimare foarte, foarte clară. Oricum, este o cifră impunătoare pentru realităţile Republicii Moldova. Şi, evident, ne-am dori foarte mult ca cetăţenii Republicii Moldova să aibă posibilitatea de a activa pe teritoriul Republicii Moldova. Dar cunoaşteţi foarte bine că ne confruntăm cu mai multe aspecte economice dificile, inclusiv şi de natură separatistă - este vorba despre problemele din partea zonei de est a Republicii Moldova. Şi, în contextul acesta, este important că actualmente noua guvernare a reuşit să stabilizeze situaţia. Am să vă invoc un detaliu extrem de important, care ar putea părea neverosimil. În momentul în care în zonă, în regiune, sunt reduse salariile, pensiile, la Chişinău este tocmai viceversa. Recent, Guvernul a adoptat o hotărâre de Guvern care prevede majorarea salariilor profesorilor, pensionarilor. E tocmai ceva invers faţă de ceea ce marchează profund conjunctura regională şi chiar internaţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Reporter: Este o consecinţă a unei reveniri economice?
Iurie Reniţă: Aş zice mai degrabă că este o dexteritate a actualei conduceri de la Chişinău de a identifica soluţiile cele mai indicate pentru depăşirea problemelor economice şi financiare. Ziceam că este o echipă nouă, tânără, foarte energică, care ştie să-şi facă treaba bine pe toate domeniile, fie că este vorba despre politca externă, despre economie, despre alte domenii, finanţe. Republica Moldova actualmente este, să zic aşa, profund marcată de un elan, de un spirit tineresc, ceea ce conferă foarte multă încredere şi certitudine în parcursul ei european. De aceea ziceam că o parte din cetăţenii noştri oarecum au avut posibilitatea să se convingă şi să tragă o concluzie că ar putea să rămână şi acasă să activeze în cadrul Republicii Moldova. Evident, nu ne reuşesc toate. Pe parcursul unui an de zile este imposibil de a recupera ceea ce nu s-a făcut pe o perioadă mult mai îndelungată. Dar, oricum, sunt semnale, sunt mesaje foarte clare atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Factorul extern, prezenţa masivă a investiţiilor străine, a sprijinului, a suportului financiar extern este considerabilă.
Reporter: În topul investiţiilor, cine ocupă primul loc?
Iurie Reniţă: Vă referiţi în ansamblu?
Reporter: Investiţiile străine în Republica Moldova...
Iurie Reniţă:Ne-am dori foarte mult ca România să fie pe primul loc nu numai prin investiţii, ci şi prin posibilitatea exporturilor. Până în 2008, România era ţara numărul unu a exporturilor şi schimburilor comerciale ale Republicii Moldova. Evident, după aderarea României la UE au apărut unele restricţii fireşti exigenţelor europene. Dar ne-am dori foarte mult să identificăm şi alte posibilităţi care mai sunt a fi valorificate. Ele mai există. Chiar cu acele restricţii prevăzute de standardele, rigorile UE am putea să valorificăm acele posibilităţi. De aceea şi suntem aici, ca împreună cu colegii, cu partenerii noştri din România să le identificăm. Şi ne-am dori ca România, UE, să devină destinaţia principală a produselor din Republica Moldova.
Reporter: Şi, ca importuri? Din perspectiva Republicii Moldova care e ţara de unde importaţi cel mai mult?
Iurie Reniţă: E vorba de energie şi de gaze. Vă daţi seama despre ce ţară este vorba.
Reporter: Despre Rusia...
I.R.: Da. Dar ne-am dori foarte mult de asemenea să realizăm câteva proiecte cu România. Este vorba despre trei proiecte fundamentale care ar elimina dependenţa excesivă la aceeaşi sursă - mă refer şi gazele naturale, şi energetice, şi, dacă doriţi, în perspectivă posibilitatea construirii ecartamentului european. Dacă vorbim despre interconectarea la reţelele energetice şi de gaze naturale europene, sunt două proiecte lansate de domnul preşedinte Băsescu când a fost la Chişinău şi când a fost domnul preşedinte interimar Ghimpu la Bucureşti. După mine, acestea au o importanţă strategică pentru prezentul şi viitorul european al Republicii Moldova. Mă refeream la interconectarea la resursele energetice şi de gaze naturale şi în perspectivă ecartamentul european. Iată, sunt trei proiecte fundamentale.
Reporter: Preşedintele Traian Băsescu spunea în această iarnă că va fi acordat un sprijin de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova. Câţi bani s-au primit efectiv, în ce au fost aceştia investiţi sau sub ce formă au venit ei?
Iurie Reniţă: Cred că cel mai indicat ar fi să încep prin a-mi exprima profunda recunoştinţă atât autorităţilor, cât şi poporului român pentru acest gest extraordinar. Confirmăm o dată în plus că suntem fraţi şi fraţii trebuie să se ajute, este obligaţia lor, chiar dacă şi de o parte şi de cealaltă parte a Prutului avem suficiente probleme interne. Oricum, cred că s-a procedat foarte corect şi Republica Moldova deja a parcurs toate etapele interne care sunt prevăzute legal pentru punerea în aplicare a acestui acord. Evident, el este stabilit, suma respectivă este prevăzută pentru patru ani, în tranşe de câte 25 de milioane. De asemenea, exprimăm recunoştinţă României pentru modul în care a ştiut să reacţioneze la inundaţiile din Republica Moldova. Din păcate, ne-a afectat în egală măsură albia Prutului şi de o parte şi de alta. În sate, comune, populaţia a fost dramatic afectată. Oricum, s-a reacţionat prompt aici, la Bucureşti. Ştiţi foarte bine că a fost adoptată o decizie de Guvern recent în care prevede construirea şi reconstruirea mai multor case din zona respectivă, în sumă de 7 milioane de euro. Este o tranşă urgentă care, din câte cunosc, este în proces de licitaţie şi urmează a fi trimise materiale de construcţie. Colegii noştri de la Bucureşti cu cei de la Chişinău, fiind într-un contact permanent, au identificat cele mai multe soluţii. Este vorba de case cu două-trei camere, în funcţie de necesităţi şi tocmai sunt în stadiul de finalizare şi urmează în cel mai apropiat timp deja să fie transportate aceste materiale de construcţie.
Reporter: În ce zonă vor fi?
Iurie Reniţă: În zona Hânceştiului, mă refer la raionul Hânceşti, pe timpuri se numea judeţul Lăpuşna. Este vorba în principal de trei sate: Nemţeni, Cotul Morii şi Obileni, unde vor fi construite, precum şi în alte localităţi afectate de inundaţiile dezastruoase care au fost recent.
Dar mai era un moment care ţineam neapărat să-l elucidez. La prezentarea scrisorilor de acreditare de la Cotroceni, domnul preşedinte Traian Băsescu m-a informat despre viitoarea decizie a Guvernul, dar mi-a descris toate necesităţile în satele, în comunele respective. Ştia foarte bine câte case au fost distruse în Nemţeni, Obileni. M-a impresionat modul foarte concret şi pragmatic de abordare a unui subiect pe care îl aveam şi eu, desigur, în agendă, dar m-a impresionat această abordare pragmatică şi tocmai am confirmat domnului preşedinte că este modul, este stilul de abordare actual între Republica Moldova şi România. Ne dorim, pe lângă momentele lirice, poetice, să conferim şi multă substanţă, mult pragmatism adică această simbioză e tocmai ceea ce lucrează perfect.
Reporter: Pragmatic, cum au evoluat investiţiile româneşti în Republica Moldova după venirea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană?
Iurie Reniţă: A fost o deschidere fără precedent în primul rând politică şi, unde există o deschidere politică consolidată şi clară, urmează şi investiţiile. Actualmente avem 490 de firme, companii, agenţi economici care activează în Republica Moldova. Români. Dacă mă întrebaţi că e suficient sau nu, vă zic că ne-am dori să dublăm sau chiar să triplăm numărul acestor companii, acestor firme şi nu contează că finanţarea este autohtonă sau pur românească, poate fi şi mixtă ca de obicei: finanţare internaţională cu contribuţie românească. Oricum, şi anterior am adresat un apel către investitorii din România, vă rugăm, chiar vă implorăm să treceţi cu mai multă fermitate şi încredere Prutul. Să ştiţi că la Chişinău, în Republica Moldova, sunteţi aşteptaţi. Investiţiile sunt absolut necesare în Republica Moldova, iar cadrul juridic, cadrul legal vizavi de investiţii este unul favorabil. Vă asigur, profitul este garantat în Republica Moldova.
Reporter: Oamenii de afaceri moldoveni se simt la rândul lor la fel de aşteptaţi şi de bine primiţi în România?
Iurie Reniţă: Sunt sigur că cei care îşi fac un bussines corect au un bussines de succes.
Reporter: Sunt mulţi întreprinzători moldoveni în România?
Iurie Reniţă: Sunt. Sunt. Cunosc că sunt. Ca să intru în detaliu, chiar acum mi-ar trebui mai mult timp să vă spun informaţii, dar din primele contacte şi din informaţia anterioară, sunt mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova (...) care au performanţe deosebite aici, în România. E important că nu există niciun impediment şi, slavă Domnului, atât ei cât şi noi nu avem nevoie de traducători sau de altcineva ca să comunicăm. Slavă Domnului, vorbim aceeaşi limbă şi ne descurcăm de minune.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: