Video INTERVIU: Iurie Reniţă: Pe lângă momente lirice, să conferim mai mult pragmatism relaţiei bilaterale

Ambasadorul R.Moldova, Iurie Reniţă, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că autorităţile de la Chişinău îşi doresc ca, pe lângă momentele lirice, să confere şi mai multă substanţă şi pragmatism relaţiilor cu România, iar investitorilor români le-a adresat rugămintea de a trece Prutul.

Urmărește
104 afișări

Reporter: Domnule ambasador, se apropie un vot în Republica Moldova (referendumul de la 5 septembrie privind alegerea directă a preşedintelui - n.r.) şi citeam ştiri care menţionau sondaje potrivit cărora comuniştii ar beneficia în continuare de simpatie din partea populaţiei. Pe de altă parte, citeam zilele trecute o ştire în care se vorbea despre un schimb mai dur de replici între domnii Filat şi Lupu. Spuneţi-mi, ce credeţi că ar însemna pentru Republica Moldova o înfrângere a Alianţei?

Iurie Reniţă: Vroiam să vă transmit un mesaj foarte clar de optimism şi nu avem motive de a avea îngrijorări vizavi de ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Vreau, cu toată certitudinea, să confirm că procesul de integrare europeană este unul ireversibil. Indiferent de modul în care vor evolua, care va fi situaţia politică atât în cadrul referendumului cât şi ulterior sunt sigur că la Chişinău factorii decizionali, actorii politici principali conştientizează necesitatea menţinerii şi consolidării raporturilor bilaterale cu România. Faptul că aţi făcut referire la unele abordări în controversă în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, aş zice că este, mai întâi de toate, un semn clar al democraţiei. Normal că în democraţie există abordări diferite. Este importantă decizia adoptată la final. Faptul că se poartă discuţii multiple, opinii diverse, acesta este avantajul democraţiei.

Reporter: Ştiu că s-au făcut "nervoşi, invidioşi, supărăcioşi", "egoişti, orgolioşi, ambiţioşi". Vă citez aici.

Iurie Reniţă: Bine, indiferent de limbajul, vocabular... poate că acesta este şi farmecul politicii, de a mai condimenta alocuri unele momente. Dar, sunt sigur că toţi factorii politici de la Chişinău sunt conştienţi de faptul că Republica Moldova va avea şi urmează să aibă în mod obligatoriu relaţii foarte bune, privilegiate, stragegice cu România. Vizavi de alegerile din toamnă, iarăşi privesc cu optimism, pornind de la constatarea anterioară pe care am evocat-o: spiritul proeuropean, democratic de la Chişinău este mult prea puternic ca să deviem de la acest parcurs european. Cred că situaţia generală este de aşa natură că vom avea şi în perspectivă aceeaşi cale europeană. N-aş avea motive de îngrijorare serioase. Dar, reiterez, este un proces democratic, sunt elemente indispensabile ale democraţiei: diversitatea de opinii, o parte a populaţiei optează pentru o formaţiune politică, alta. Este tocmai ceea ce se înscrie perfect în contextul politic democratic care este astăzi în Republica Moldova.

Reporter: La precedentele scrutine din R.Moldova care au avut loc şi în România, populaţia a venit în număr mare la secţiile de votare. Vă aşteptaţi să fie la fel?

Iurie Reniţă: Chiar ne dorim foarte mult ca cetăţenii Republicii Moldova, indiferent că deţin doar cetăţenia Republicii Moldova sau dublă, sau triplă, ne dorim foarte mult să fie foarte activi. Să vină la referendum să voteze. Actuala guvernare are o abordare absolut diferită de cea anterioară. Dacă anterior erau deschise doar două secţii de votare, şi exclusiv la Bucureşti, în prezent, pentru referendumul din septembrie, vor fi organizate 6 secţii de votare - două la Bucureşti, o secţie la Iaşi, la Galaţi, la Cluj şi la Timişoara. Am deschis şase secţii pornind de la necesităţile curente şi luând în calcul lipsa unei impunătoare categorii, a elitei studenţeşti. Studenţii sunt în vacanţă. De aceea au fost deschise şase secţii de votare. Pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare vom examina şi vom detecta suplimentar acea concentrare a cetăţenilor noştri pentru a le oferi tuturor posibilitatea de a-şi exprima liber şi nestingherit dreptul la vot. Indiferent că deţine o cetăţenie sau mai multe, este un drept al cetăţeanului şi este de obligaţia autorităţilor să le ofere exercitarea acestui drept. Ar putea fi extins numărul secţiilor de votare, în funcţie de necesitate. Dar, pentru referendum este vorba despre 6 secţii şi ne dorim foarte mulţi. Şi fac un apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova cu dublă, cu triplă cetăţenie, să vină la referendum şi să-şi exprime liber dreptul la vot. Este vorba despre 5 septembrie şi o informare mai detaliată aţi putea să obţineţi accesând pagina de Internet a ambasadei noastre.

Reporter: Aveţi o rubrică specială?

Iurie Reniţă: Exact. «Votează». Acolo se pot documenta vizavi de necesităţile şi exigenţele votului.

Reporter: De ce acte vor avea nevoie?

Iurie Reniţă: Pe moment, este vorba despre paşaportul de străinătate. Azi sau mâine, Comisia Electorală Centrală ar putea decide să accepte şi paşapoartele expirate. Este examinată posibilitatea de a permite votul chiar şi cu paşaportul expirat. Dar spuneam că urmează să se pronunţe Comisia Electorală Centrală de la Chişinău. Oricum, documentul de bază este paşaportul pentru străinătate şi documentul de marinar în cazul categoriilor de persoane care sunt prin zona Constanţei, dar şi în alte părţi.

Reporter: Din perspectiva dumneavoastră, acest parcurs european ireversibil care se va aprofunda în viitor, cum spuneţi dumneavoastă, cum credeţi că va influenţa relaţiile cu Rusia?

Iurie Reniţă: Voiam să vă zic că relaţiile noastre cu Rusia urmează să se deruleze şi în continuare pe un făgaş al normalităţii. Rusia este un partener strategic pentru Republica Moldova pornind şi de la interesele economice extraordinare pe care le avem, dar nu numai economice. Orice ţară îşi doreşte o relaţie bună cu Federaţia Rusă şi, atunci când există interes şi respect reciproc, există şi relaţii foarte bune. Anume această abordare este cea pe care ne-o dorim şi pe care o vrem în relaţiile cu Federaţia Rusă. Chiar dacă apar, iarăşi, unele momente de altă natură, inclusiv ultimele evoluţii vizavi de vinurile moldoveneşti, cred că, sunt sigur că urmează să-şi spună cuvântul experţii din domeniu. Mă refer la experţii în calitatea vinului. Dacă vinul este de o calitate dubioasă, urmează să tragem concluziile de rigoare şi să acţionăm în consecinţă, dar aceasta urmează să fie constatat de către experţi. Partea mai puţin plăcută este atunci când politicul se implică. Sau, dacă vreţi, este extrem de periculos, am şi menţionat anterior, să turmentăm politicul în relaţiile economice. Este extrem de periculos. Fiindcă atunci sunt afectate relaţiile per ansamblu. Este tocmai ceea ce nu ne dorim, categoric nu ne dorim în relaţia noastră cu Federaţia Rusă.

Reporter: O ultimă întrebare pentru dumneavoastră. Vedeam o declaraţie a domnului ministru pentru reintegrare, zilele trecute, în legătură cu un anunţ pe care l-au făcut autorităţile din Transnistria după ce a fost dat acel aviz consultativ al Curţii Internaţionale de Justiţie referitor la independenţa Kosovo. Domnul ministru Victor Osipov spunea că autorităţile de la Tiraspol au folosit decizia Curţii Internaţionale de la Haga, a avizului de care vă spuneam, drept pretext pentru a-şi reitera la ONU aspiraţile. În ce măsură credeţi că dorinţa autorităţilor transnistrene ar putea găsi un fundament acum, în acest context?

Iurie Reniţă: Există o distincţie clară între situaţia din regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi cazul Kosovo. Sunt absolut diferite. Categoric diferite situaţii. În cazul regiunii transnistrene, avem eminamente un caz politic, ceea ce diferă absolut de cazul Kosovo. Faptul că autorităţile separatiste de la Tiraspol s-au adresat într-o instanţă internaţională sau internă în cazul de faţă chiar la Naţiunile Unite nu e ceva nou, le cunoaştem abordarea, modul de abordare al autorităţilor separatiste de acolo. Mult mai important ar fi pentru noi să continuăm dialogul, să identificăm soluţiile pentru soluţionarea definitivă a problemei transnistrene. În acest sens, aş privi cu optimism şi deja s-a menţionat că recenta semnare a Memorandumului Merkel-Medvedev a conferit mult optimism, inclusiv şi la Chişinău. Orice acţiune, orice activitate care are menirea să impulsioneze mecanismul "5+2", soluţionarea problemei transnistrene anume prin intermediul mecansmului "5+2" - fiindcă aceasta este poziţia oficială a ţării mele. Orice decizie care vizează soluţionarea problemei transnistrene urmează să parcurgă filtrul, dacă doriţi, mecanismul "5+2". Iar dacă sunt careva iniţiative adiacente, suplimentare care se înscriu perfect în acest mecanism nu ne rămâne decât să ne bucurăm, e tocmai cazul nostru cu memorandumul. De aceea, privim cu optimism că partenerii noştri şi actorii principali din acest mecanism au conştientizat necesitatea continuării dialogului chiar şi a impulsionării şi ne aşteptăm în continuare să reuşim să avem o nouă rundă de negociere în cadrul acestui mecanism, iar la ceea ce aţi făcut dumneavoastră referire la bun început cu adresările în diverse instanţe internaţionale vă zic că este o situaţie mai veche şi, atât în structurile internaţionale, regionale, europene, cât şi internaţionale sunt foarte bine documentate pe caz şi există o distincţie foarte clară, o diferenţă enormă, între cazul Transnistriei şi cazul Kosovo.

Reporter: Spuneţi că vă aşteptaţi să aibă loc o rundă de discuţii în acest format 5+2. Când credeţi că ar putea avea loc?

Iurie Reniţă: Categoric, ne dorim cât mai curând posibil şi, din declaraţiile domnului viceprim-ministru Osipov şi a altor factori decizionali de la Chişinău, din cadrul organismelor internaţionale inclusiv şi a preşedinţiei OSCE, Kazahstanul, se pare că suntem foarte aproape de această şedinţă. Evident că mai sunt necesare eforturi. (...) Cred că în cele din urmă se va reuşi în ajun de summit OSCE să avem o rundă de negocieri în formatul respectiv.

(Interviu de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici