INTERVIU: Kelemen Hunor: Deciziile mele vor fi ale mele, nu vor fi deciziile lui Marko Bela

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, candidat la şefia UDMR, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că sunt oameni care, de faţă cu Marko Bela, spun ce bun este acesta, iar când nu sunt cu el spun că nu trebuie continuată linia acestuia, Kelemen precizând că deciziile sale nu vor fi ale lui Marko.

Urmărește
6 afișări

Pe de altă parte, Kelemen Hunor se pronunţă pentru rămânerea UDMR în coaliţia de guvernare. El mai susţine că un premier tehnocrat nu ar reuşi să ţină unită coaliţia de guvernare.

Prezentăm integral interviul acordat Agenţiei MEDIAFAX de Kelemen Hunor:

Reporter: Toţi contracandidaţii dumneavoastră vorbesc despre necesitatea unei schimbări urgente şi majore în UDMR. Sunteţi de acord cu acest punct de vedere?

Kelemen Hunor: Categoric este nevoie de o schimbare, dar cei care vorbesc despre schimbare ar trebui să facă măcar un singur pas concret, să ia un pix şi o hârtie şi să pună pe acea hârtie acele modificări pe care vor să le propună Comisiei pentru modificarea Statutului, pentru că dacă acele modificări pe care doresc să le facă nu sunt trecute în Statut nu pot fi făcute. Deocamdată, eu sunt cel care am propus schimbări în structura UDMR, în modul de a lua deciziile, în privinţa reorganizării anumitor structuri. Aceste modificări au fost acceptate până acum atât de organizaţiile teritoriale, cât şi de CRU şi, sigur, că vor primi şi votul majorităţii membrilor Congresului. Restul e vorbă goală, aşa se spune la noi la ţară, "vorbă goală". Eu văd o schimbare de generaţie, am propus lărgirea mecanismului decizional, în două trepte. Trebuie puse în practică proporţionalitatea, echilibrul şi solidaritatea. Nicio comunitate, nicio organizaţie, indiferent de comunitatea pe care o reprezintă, nu rămâne în afara cadrului decizional. Organizaţiile noastre interne, structurile noastre interne, construite pe reprezentarea la nivelul autorităţilor locale, vor fi mai puternice în mecanismele, în structurile decizionale. Vor fi platformele politice, ideologice, doctrinare din cadrul Uniunii, care până acum aveau doar un rol consultativ în UDMR, dar acum vor fi reprezentaţi în Consiliul Permanent, unde se iau deciziile şi este şi normal să fie aşa.

Rep.: Parteneriatul cu PDL în cadrul coaliţiei de guvernare va continua şi după o eventuală alegere a dumneavoastră la conducerea UDMR?

K.H.: Absolut. Nu are nicio legătură alegerea mea. Noi avem o înţelegere, un program de guvernare şi, până când se respectă programul de guvernare, până când înţelegerile sunt respectate, până când putem colabora, şi acum nu avem niciun motiv să nu credem că nu reuşim mai departe în 2011, vom merge mai departe. În politică, de fiecare dată, trebuie pus şi semnul întrebării - ce se întâmplă dacă nu se respectă înţelegerile, nu se respectă programul de guvernare, dar experienţa noastră din anul 2010 nu ne duce cu gândul către o altă soluţie politică, mai ales că nici nu prea ai cu cine găsi o soluţie concretă, o soluţie de viitor. În acest moment nu văd altă posibilitate. Sigur, urmează, după Congres să vedem la ce concluzie ajunge PDL în privinţa premierului, în privinţa schimbărilor preconizate, dar, până atunci, poziţia mea, poziţia majorităţii din UDMR este să mergem în continuare în această coaliţie şi în acest program de guvernare, sperând şi acţionând în direcţia de a a asigura şi o creştere, nu zic eu foarte mare, în 2011, dar totuşi o creştere predictibilă şi solidă.

Rep.: Cunoscând că, în general, participarea la guvernare erodează poziţia oricărei formaţiuni politice, nu vă temeţi pentru un rezultat negativ la următoarele alegeri parlamentare?

K.H.: Într-o guvernare superbă şi cu o creştere mare între 2005-2008, PNL a pierdut alegerile fără discuţie, deci lucrurile nu sunt legate în acest sens. Depinde cum comunici, depinde cum reuşeşti să te înţelegi cu electoratul. Sigur, erodarea este vizibilă, dar alegerile nu sunt mâine.

Rep.: În acest moment există dezbateri privind schimbarea din funcţie a premierului Emil Boc. Pentru ce variantă optaţi - premier angajat politic sau premier technocrat?

K.H.: În această perioadă. un premier independent, technocrat, nu prea are posibilitatea de a ţine coaliţia unită. Un premier politic are capacitatea de a asigura majoritatea parlamentară. Eu cred că un guvern condus de un tehnocrat e mult mai vulnerabil decât un un om politic puternic.

Rep.: Schimbarea lui Boc este necesară, este oportună?

K.H.: UDMR nu a cerut înlocuirea premierului, nu cerem aşa ceva. Noi am colaborat bine cu premierul Boc, dar aici depinde de PDL. Orice om poate fi înlocuit, nu există om care să fie de neînlocuit, dar, sigur, aşteptăm decizia PDL.

Rep.: Care va fi prima măsură pe care o veţi lua ca eventual preşedinte al Uniunii?

K.H.: Foarte repede trebuie să facem, trebuie să înfiinţăm, trebuie să dăm drumul la instituţiile noastre interne, fiindcă avem nevoie de aceste instituţii. Lucrurile trebuie foarte repede clarificate şi voi înfiinţa un comitet consultativ în zona economică şi acest lucru trebuie să se facă foarte repede. Vom iniţia consultări care se vor finaliza în iunie-iulie, pe baza cărora vom formula strategia noastră politică pe termen lung. Sunt măsuri organizatorice interne, ca să avem cât mai repede toate instituţiile interne funcţionale.

Rep.: Contracandidaţii dumneavoastră invocă apropierea de preşedintele Traian Băsescu. În ce relaţie sunteţi dumneavoastră cu şeful statului, al cărui mandat se încheie în anul 2013?

K.H.: Suntem într-o relaţie normală, instituţională, ca un om politic cu un alt om politic, ca un ministru cu preşedintele ţării, ca un om care de foarte multe ori nu a fost de acord cu preşedinte Băsescu, care l-a criticat când era nevoie şi îl va critica în continuare când va fi nevoie. Ne cunoaştem din 1997, când el era ministru, eu secretar de stat, deci o relaţie cât de cât normală în condiţiile României de azi.

Rep.: Care este cea mai mare realizare a Uniunii şi care este cel mai mare eşec al organizaţiei?

K.H.: Cele mai mari realizări sunt în zona drepturilor minorităţilor naţionale, drepturile de a învăţa şi de a folosi limba maternă. Din acest punct de vedere, eu cred că rezultatele sunt vizibile şi sunt şi apreciate de comunitatea maghiară.

De eşecuri nu vorbesc eu, e bine să vorbească altcineva, dar au fost şi eşecuri, probabil semnificative.

În această perioadă, de fiecare dată când noi ne-am dus şi am cerut votul comunităţii maghiare, votul electoratului nostru, de douăzeci şi unu de ani, de fiecare dată, am primit încredere şi această încredinţare de a merge şi de a reprezenta comunitatea în Parlament. Dacă acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată înseamnă că rezultatele erau mai multe decât eşecurile noastre şi comunitatea maghiară, electoratul nostru a apreciat de fiecare dată foarte exact şi foarte foarte bine ce am propus noi, ce am realizat şi în ce condiţii am obţinut rezultate.

Rep.: Cum comentaţi criticile contracandidaţilor ca sunteţi doar un "epigon" al lui Marko Bela şi că nu veţi face decât să continuaţi în Uniune politica acestuia?

K.H.: Cei care nu au ce să spună, atunci mă acuză pe mine. Oamenii care în faţa şi în prezenţa lui Marko îl laudă pe Marko, spun cât de mare om politic e, cât de bine a condus UDMR şi ce păcat că nu mai continuă el şi au încercat să îl convingă, dar acum nu mai încearcă, sigur, să îl convingă să meargă mai departe. Când nu este acolo Marko sau nu sunt acolo eu, atunci spun că problema lui Kelemen este că a colaborat cu Marko, a fost un om cu care Marko a lucrat câţiva ani buni în conducerea UDMR şi că va continua linia lui Marko. Trebuie să îi întrebaţi pe ei, când spun adevărul. Nu cumva se lovesc trenurile în capul lor? Acolo unde trebuie, trebuie continuat, iar unde avem nevoie de schimbări vom opera schimbările necesare.

Deciziile mele vor fi deciziile mele, nu deciziile lui Marko. Valorile asumate încă de la începutul UDMR vor trebui şi vor fi duse mai departe. Noi vom avea un singur aliat - comunitatea maghiară, va fi, într-adevăr, o continuitate din acest punct de vedere şi sunt foarte multe lucruri unde nu vom continua - un cadru decizional mult mai lărgit, responsabilităţile şi munca foarte bine delimitate şi reorganizarea structurilor interne de la preşedinţia executivă până la celelelate instituţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici