INTERVIU - Lăzăroiu: Premierul m-a sunat pentru postul de ministru, am avut jumătate de oră să decid

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că premierul Boc l-a sunat pentru a-i transmite propunerea de a ocupa această funcţie, că a avut o jumătate de oră la dispoziţie pentru a lua o decizie şi că "nevoia de implicare" e motivul pentru care a acceptat.

Urmărește
1081 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Lăzăroiu: Premierul m-a sunat pentru postul de ministru, am avut jumătate de oră să decid

INTERVIU - Lăzăroiu: Premierul m-a sunat pentru postul de ministru, am avut jumătate de oră să decid (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Reporter: Absorbţia fondurilor europene continuă să fie redusă. Cei mai mulţi acuză proceduri greoaie. Aveţi vreun plan pentru a creşte absorbţia fondurilor europene?

Sebastian Lăzăroiu: Ca minister, nu stăm rău în privinţa aceasta, am văzut chiar zilele trecute un top publicat de presă, iar Ministerul Muncii este pe locul al doilea, cu 18 la sută grad de absorbţie. Sigur că noi avem în responsabilitate şi acel program operaţional pentru dezvoltarea resurselor umane - POSDRU. Într-adevăr, am preluat această moştenire, este o instituţie care la un moment dat s-a blocat. Sunt chestiuni tehnice pe care noi le-am analizat, acolo a fost şi o schimbare. A fost schimbată directoarea cu două sau trei săptămâni înainte să vin eu. Acolo sunt probleme de management. Acolo, numărul contractelor depuse acoperă 80 la sută din finanţare, dar s-au blocat plăţile. Cel mai important este că s-au blocat refinanţările. Asta s-a întâmplat pentru că, din păcate, cei de acolo nu au monitorizat rambursările. Deci, oamenii şi-au luat banii, dar n-a mai stat nimeni să-i întrebe şase luni de zile pe ce au cheltuit banii respectivi şi s-au trezit după şase luni că mulţi nu şi-au depus actele pentru rambursare, facturi, şi aşa mai departe. Motiv pentru care nu au mai fost bani nici pentru refinanţare, pentru că e ca şi cum nimeni nu a mai dat bani pentru ca să-i arunce într-o gaură neagră. Din cauza asta avem deja un plan de măsuri şi o monitorizare foarte strictă, zilnică, cu ce se întmplă acolo. Acolo e o problemă de proceduri şi de management, nimic altceva. Avem un director interimar şi eu o să urmăresc cu mare atenţie ceea ce se întâmplă. Deocamdată nu mă gândesc la măsuri de înlocuire. Lucrurile s-au deblocat în mare parte, dar sunt departe de a merge cum ar trebui.

Dacă lucrurile merg în continuare prost, atunci cred că va trebui să regândim altă formă de structură de organizare acolo. Am fost deja, pentru că acest POSDRU are filiale în cele opt regiuni de dezvoltare, la Călăraşi într-o vizită neanunţată, am văzut ce se întâmplă acolo. Erau cinci-şase oameni care-şi luaseră concediu ... asta-i o problemă de management. Eu am fost director al unei instituţii, la CURS, şi acolo încercam să nu aprob concediul la toţi oamenii, pentru că munceam eu dacă plecau toţi oamenii în concediu. Eu acolo (la Călăraşi, n. r.) am fost, directoarea nu era acolo şi am constatat că cei care trebuiau să se ocupe să recupereze tot timpul acesta pierdut cu procedurile erau în concediu în acelaşi timp. Nu neg dreptul oamenilor de a-şi lua concediul, dar aici ţine de director să facă într-un fel eşalonat să nu se oprească maşinăria. Probabil că acolo vom lua măsuri foarte repede. O să mai fac astfel de vizite în teritoriu, neanunţat, pentru că pe de o parte vreau să şi înţeleg cum funcţionează lucrurile, că una e ce citeşti aici în hârtiile din minister şi alta este să vezi la faţa locului ce se întâmplă. Nu voi ezita să iau măsuri chiar pe loc acolo unde va fi cazul.

Reporter: Vorbeaţi de intenţia de nu înlocui oameni. Vă referiţi şi la secretari de stat sau şefi ai instituţiilor din subordinea ministerului?

Sebastian Lăzăroiu: Secretarii de stat oricum nu intră în atribuţiunea mea să-i schimb, ci a premierului. Eu pot să propun asta, dar premierul este cel care decide. Mă refer la directori, la cei care au responsabilităţi de conducere. Deci nu am venit cu intenţia asta, să-i schimb. Fiecare ministru vine şi face ordine. Vreau să fac ordine, asta e sigur, şi dacă asta înseamnă schimbarea unor directori, se va întâmpla. Deci, nu o să am niciun fel de problemă în sensul ăsta, pentru că eu sunt realmente orientat către obiective şi indicatori. Din punctul ăsta de vedere am o componentă tehnocrată în ministeriatul pe care-l voi avea. Deci, nu ezit să-i schimb, dar vreau să o facem pe bază de performanţă şi indicatori de performanţe. Îi urmăresc şi dacă nu respectă nişte indicatori şi nu se văd rezultatele pot pleca. Sunt convins că sunt mulţi alţii care vor să le ia locul şi care pot fi mai competenţi.

Reporter: Dialogul social a devenit aproape inexistent la Ministerul Muncii. Aţi avut până acum vreo întâlnire cu sindicatele şi cu patronatele?

Sebastian Lăzăroiu: Nu, încă nu am avut. Bine, sunt şi doar două săptămâni de când sunt aici. Cu sindicatele - pe de altă parte, majoritatea liderilor înţeleg că au fost plecaţi la o reuniune la Geneva - trebuie să avem o întâlnire, pentru că pe implementarea Codului Social urmează să fie stabilite ramurile sectoarelor pe care vor fi încheiate contractele colective şi care, sunt conştient, are un impact asupra structurii sindicalizării din România în viitorul apropiat. Eu nu ezit să vorbesc cu aceşti oameni. Nici nu au mai fost evenimente foarte speciale, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când au fost tăierile salariale şi ei şi-au exprimat nemulţumirea, dar mă aştept să am foarte curând un dialog cu sindicatele. Mi se pare firesc. Cu patronatele la fel. Trebuie să discutăm pentru că deşi au primit bine Codul Muncii şi văd şi ei efectul de zi cu zi asupra firmelor lor, probabil că mai sunt lucruri de pus la punct cu privire la piaţa forţei de muncă, care s-a flexibilizat în momentul acesta, dar mai sunt câteva lucruri de făcut, în special pe partea de ocupare, unde încă nu se întâlneşte foarte bine cererea cu oferta. Le voi face o invitaţie. Repet, nu am niciun fel de reticenţă în a mă întâlni cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor. Probabil că vine vara şi se intră aşa, într-un fel de amorţeală, dar eu nu vreau să las lucrurile amorţite, putem să ne întâlnim şi în vacanţă, deşi nu cred că voi avea vacanţă în vara asta.

Reporter: La preluarea mandatului aţi afirmat că nu sunteţi străin de Ministerul Muncii întrucât aţi avut o lună de concediu. În momentul în care aţi demisionat din funcţia de consilier prezidenţial ştiaţi că veţi prelua acest portofoliu?

Sebastian Lăzăroiu: Nu, nu ştiam acest lucru. Eu nu am pus în legătură cele două, eu am spus că vin după o lună de concediu în sensul că am lucrat în administraţie până atunci. Patru ani de zile am avut o lună de concediu şi revin în administraţie. De aceea am spus că, din punct de vedere al experienţei mele, nu am avut decât o lună întrerupere. Lumea, când vii într-un minister, te întreabă dacă vii din sectorul privat, de exemplu, şi zice că nu ştii cum funcţionează rotiţele birocraţiei româneşti. Eu ştiu foarte bine, ştiu, că am lucrat patru ani la Cotroceni şi acolo ai o vizibilitate mult mai mare asupra administraţiei din România. Nu mă refer strict la administraţia prezidenţială, ci mă refer la toată administraţia, având alt gen de analiză şi raportări acolo. Cum, pe de altă parte, la Ministerul Muncii ... am spus că nu sunt străin de problematica Ministerului Muncii pentru că eu am lucrat atunci când s-a făcut raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice, am lucrat în strânsă colaborare cu preşedintele acelei comisii, domnul Marian Preda. De fapt, a fost în responsabilitatea mea. În general, comisiile prezidenţiale intră în responsabilitatea unor consilieri prezidenţiali, care, chiar dacă nu sunt vizibili ei, practic gesionează tot ce se întâmplă acolo. Comisiile au câte un preşedinte care vine din afară şi care e liber să facă ce doreşte în privinţa analizelor şi raportului final. Deci ştiu despre ce este vorba, nu sunt un străin de domeniu. Sunt sociolog şi multe lucruri pe care azi le văd aici în minister le-am văzut în multe studii anterioare pe care le-am coordonat cu mulţi ani în urmă, dar lucrurile nu sunt esenţial diferite.

Reporter: Spuneaţi că vreţi să vă dedicaţi analizei politice. Ce v-a determinat să acceptaţi funcţia de ministru?

Sebastian Lăzăroiu: Este adevărat. Acesta a fost primul meu gând când am plecat de la Cotroceni. Aş fi vrut să rămân în domeniul acesta al analizei politice. Pe de altă parte, nu ascund că, de când cu Alba ca Zăpada, asupra mea a fost o presiune, nu din partea unor oameni din partid, ci din partea unor cunoştinţe, prieteni, chiar din partea unor oameni care nu mă cunoşteau şi cu care mă întâlneam pe stradă, iar ei m-au îndemnat tot timpul să fac ceva. Adică toată lumea a observat că Lăzăroiu vorbeşte, face analize, dar nu trece la acţiune. M-au pus pe gânduri şi m-am gândit de multe ori dacă sunt potrivit, dacă aş putea să mă implic pe palierul politic. Probabil că asta a contat mult atunci când am luat deciziile şi să ştiţi că nu am avut mult timp să iau decizia respectivă. Am avut o jumătate de oră să mă gândesc. În acea jumătate de oră asta a contat cel mai mult. Mi s-a părut că pot să vorbesc mult, pot să fac analize deştepte, dar care nu au neapărat un impact asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor. Cred că din poziţia asta pot să fac mult mai mult.

Reporter: Cine v-a propus această funcţie?

Sebastian Lăzăroiu: Premierul m-a sunat, mi-a transmis propunerea. Am cântărit şi am acceptat din acest motiv, al unei nevoi de implicare.

Reporter: Cu două săptămâni înainte de numire spuneaţi că raţiunea ar trebui să-l determine pe Emil Boc să lase locul unui tehnocrat la Guvern. Vă menţineţi declaraţia?

Sebastian Lăzăroiu: Nu aş vrea să mai comentez, pentru că nu mai sunt în poziţia în care eram atunci, de analist politic. Chiar înainte de a fi analist politic, atunci când eram consilier prezidenţial, mi-am permis să fac asemenea analize publice legate de recredibilizarea Guvernului. Dar nu era o dezbatere pe care eu să o fi provocat. A fost o dezbatere chiar în PDL legată de recredibilizarea Guvernului. Acum nu mai sunt în poziţia de analist politic, nu mai pot să discut în public lucrurile acestea. Cine a insinuat că eu am o relaţie proastă, din cauza unor afirmaţii pe care le-aş fi făcut în timp despre Guvern şi despre premier, se înşală. Eu am o relaţie foarte bună cu premierul, pentru că din 2007 am fost umăr la umăr cu premierul şi cu mulţi oameni din partid, am fost în multe campanii electorale. Ne ştim prea bine ca să avem o tensiune de vreun fel. Eu am spus public, dar nu a remarcat nimeni: premierul şi-a sacrificat în bună parte imaginea pentru a face ceea ce e bine pentru ţară. Eu am apreciat asta şi mulţi alţii, dar evident că s-a erodat, pentru că oamenii au fost nemulţumiţi, au fost măsuri nepopulare care s-au luat. Asta nu îl face mai puţin erou. Eu am spus la un moment dat, dar toată lumea mi-a sărit în cap că îi ridic statuie premierului. În continuare cred asta, cred că puţini oameni au făcut ce-a făcut Emil Boc şi anume să-şi sacrifice imaginea pentru bine ţării.

Reporter: Vă înscrieţi în PDL?

Sebastian Lăzăroiu: Nu m-am gândit la asta şi nu am în momentul ăsta un plan. Legătura mea cu PDL e veche şi nici măcar nu am ascuns. Eu sunt, dintr-un anumit punct de vedere, un ministru tehnocrat, pentru că sunt orientat pe obiective şi indicatori de performanţă şi am mai puţin sensibilităţi politice. Pe de altă parte, trebuie să spun că sunt un ministru mai politic decât mulţi miniştri politici din actualul cabinet, din punct de vedere al convigerilor pe care le am, nici nu am ascuns-o niciodată, convingeri de centru-dreapta. Eu am avut întotdeauna o reţinere de a mă înregimenta într-o structură politică. O să vedem cum decurge în continuare această relaţie. Nu vreau să închid şi să spun nu mă voi înscrie niciodată în PDL sau în vreun partid de centru dreapta, dar deocamdată nu m-am gândit.

Reporter: La cine vă refereaţi când aţi spus că sunteţi mai politic decât alţi miniştri politici?

Sebastian Lăzăroiu: Nu mă refeream la cineva anume, dar sunt convins că au fost în acest cabinet, poate mai sunt, miniştri care nu au aceeaşi tărie a convingerilor politice pe care o am eu. Asta nu e ceva rău sau bine, important e ca cei care sunt acolo să-şi facă treaba şi să creadă în ceva. Am văzut, toţi miniştrii au nişte obiective şi nişte convingeri, dar, repet, eu le am poate mai pronunţate decât a multora dintre ei.

Reporter: Vin alegerile parlamentare. Veţi candida?

Sebastian Lăzăroiu: Nu m-am gândit la aşa ceva. Ca să candidez trebuie să fiu membru al vreunui partid politic. Şi cum nu sunt în momentul ăsta ... decizia merge mână în mână cu aceea de a mă înscrie în PDL sau în alt partid de centru-dreapta.

CITEŞTE CONTINUAREA...

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici