- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU: Olosz Gergely: UDMR arată ca o maşină de epocă la start la Formula 1; schimbarea e urgentă
Liderul deputaţilor UDMR, Olosz Gergely, candidat la şefia Uniunii, declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că este nevoie de producerea unei schimbări urgente în acestă formaţiune, întrucât UDMR arată ca o maşină de epocă la startul unui raliu de Formula 1.
Totodată, Olosz Gergely se pronunţă pentru rămânerea UDMR în coaliţia de guvernare, iar în ceea ce priveşte primul-ministru, spune că este mai puţin important dacă acesta este politic sau tehnocrat, importante fiind caracterul şi competenţa acestuia.
Prezentăm integral interviul acordat Agenţiei MEDIAFAX de Olosz Gergely:
Reporter: Spuneaţi că în Uniune lucrurile trebuie să fie schimbate cât mai urgent, că e nevoie de o reformă în profunzime. La ce vă referiţi, concret?
Olosz Gergely: În Uniune este nevoie de reformă, de o schimbare de urgenţă şi profundă a acesteia. Fără alinierea ei în pas cu vremurile pe care le trăim, nu cred că avem soluţii. Nu numai politica internă trebuie schimbată, ci trebuie schimbată şi viziunea asupra acesteia. Eu vreau să devin un preşedinte care aduce Uniunii 100.000 de voturi în plus faţă de ultimele rezultate ale alegerilor. Creşterea reprezentativităţii Uniunii nu este posibilă fără să avem o schimbare urgentă şi în profunzime, fără alinierea ei în pas cu vremurile pe care le trăim, nu cred că putem supravieţui. UDMR arată astăzi ca o maşină de epocă aliniată la startul unui raliu de Formula 1. Trebuie să ne păstrăm stilul, trebuie să ne păstrăm eleganţa şi, bineînţeles, identitatea, dar trebuie să ne schimbăm motoarele Uniunii, astfel încât să maximizăm şansele bunăstării şi de câştig ale fiecărui maghiar din această ţară. În plus, avem nevoie şi de un preşedintre care să ţină bine volanul în mână şi care să conducă Uniunea, nu pe drumul decis de câţiva oameni, nu de "oameni de casă", ci de maghiari, şi sunt convins că aceasta este singura cale pe care noi trebuie să mergem dacă vrem să păstrăm comunitatea întreagă, aşa cum este.
Rep.: Contracandidatul dumneavoastră Kelemen Hunor a garantat, în principiu, faptul că Uniunea va rămâne în parteneriat cu PDL în următorii doi ani. Aţi da, dacă veţi fi ales preşedinte, garanţii similare?
O.G.: Eu nu văd de ce ar trebui să schimbăm. Cu aceşti parteneri de coaliţie am putut să atingem ceea ce ne-am dorit şi ceeea ce ne-am propus, şi mă refer acum la Legea învăţământului, care era esenţială pentru comunitatea noastră, tocmai pentru a avea garanţii, şi această comunitate pe care o reprezentăm să supravieţuiască, să respecte tradiţiile şi să aibă un viitor. Parteneri de coaliţie am găsit. Până acum nu am putut să rezolvăm o problemă de acest gen, întrucât eu nu văd de ce am schimba. Mai ales de ce am schimba cu un PSD care s-a aliat cu PRM. În acest sens, eu cred că putem merge mai departe cu actualul partener de coaliţie, dar, bineînţeles, trebuie să avem în vedere că acum urmează să luăm nişte măsuri economice care să fie în interesul comunităţilor noastre, care să ajute comunitatea în perspectivă.
Rep.: Participarea la guvernare erodează. Există riscul privind accederea Uniunii în Parlament?
O.G.: Există şi această discuţie, de erodare. Noi am intrat la guvernare datorită faptului că am vrut să atingem nişte ţinte, pe care, una am şi atins-o, cea legată de Legea învăţământului. Urmează o relansare economică şi pe acest drum trebuie să ajutăm comunităţile noastre să devină competitive. Eu cred în forţa comunităţii noastre şi cred că putem realiza.
Rep.: Aţi afirmat că aţi fost un susţinător al preşedintelui Traian Băsescu în cadrul UDMR. Această poziţie faţă de şefului statului credeţi că vă va avantaja sau vă va dezavantaja în competiţia internă pentru preşedinţia Uniunii?
O.G.: Eu consider că, dincolo de opţiunea personală, am făcut singurul lucru pe care îl puteam face în condiţiile în care electoratul UDMR s-a pronunţat împotriva suspendării preşedintelui, în 2007, şi pentru realegerea acestuia în funcţie în 2009. Chiar dacă liderii UDMR au decis, la vremea respectivă, o politică diferită a Uniunii, eu le-am spus acestora că fac mare greşeală. Între maghiarii din România şi Traian Băsescu există o relaţie specială şi mă refer la oamenii de rând, nu neapărat la liderii UDMR. Preşedintele a fost corect în relaţia cu maghiarii din România, iar noi l-am tratat cu aceeaşi măsură. Eu cu domnul Traian Băsescu am o relaţie instituţională, cât timp am deţinut funcţia de lider al deputaţilor UDMR.
Rep.: În prezent se discută despre schimbarea premierului Emil Boc şi despre opţiunea între un premier angajat politic sau unul tehnocrat. Care este punctul dumneavoastră de vedere?
O.G.: În acest moment avem un premier preşedinte de partid politic, domnul Emil Boc, faţă de care eu am toată aprecierea. Este un om onest, corect, cinstit, care avut curajul şi care şi-a asumat măsuri nepopulare, dar extrem de necesare evitării colapsului ţării noastre. Nu ştiu cine şi-ar putea asuma astăzi un astfel de risc. Eu sunt convins că România este pe drumul cel bun. La nivelul macro se vede deja flacăra la capătul tunelului. Cine urmează, la un moment dat, după Emil Boc, eu cred că este o decizie politică. Cred că mai puţin contează dacă este sau nu înregimentat politic. În opinia mea, atârnă mai mult în balanţă caracterul şi competenţa. În rest, partidele din coaliţie sunt cele care au responsabilitatea elaborării unui program politic în serviciul cetăţeanului. Aceasta va fi o decizie politică dacă va fi numit un premier politic sau tehnocrat.
Rep.: Care va fi prima dumneavoastră măsură dacă veţi fi ales preşedinte al UDMR?
O.G.: Dacă voi fi ales preşedinte al UDMR voi deschide uşile preşedintelui pentru toţi membrii Uniunii şi voi deschide porţile Uniunii pentru toţi maghiarii din România. Nu am mult timp de pierdut, fiindcă m-am angajat să cresc scorul UDMR încă din prima zi.
Rep.: Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, principala realizare a UDMR şi principalul său eşec în ultimii optsprezece ani?
O.G.: În istoria de douăzeci de ani, Uniunea a reuşit să se menţină ca singura formaţiune reprezentativă pentru comunitatea maghiară din România şi să se impună pe scena politică naţională. UDMR a promovat legi care ne protejează ca etnie, care ne ajută să ne conservăm şi să ne promovăm identitatea naţională. De pe agenda UDMR au lipsit, însă, politicile sociale şi economice care să asigure bunăstarea maghiarilor din această ţară şi competitivitatea comunităţilor noastre. Prin detaşarea liderilor de mase, reprezentativitatea Uniunii în rândul maghiarimii este în scădere, iar unitatea comunităţii maghiare este în pericol. Nu în ultimul rând, UDMR are o politică izolatistă, în sensul unor legături între Uniune şi actualul Guvern de la Budapesta, respectiv cu celelalte organizaţii ale maghiarilor, şi din interiorul ţării, şi din afara graniţelor. Interesul meu este ca magiarii să câştige, aceasta e ideea cu care am pornit eu la drum şi sunt convins că ne trebuie o comunitate puternică şi competitivă. Aceasta este singura noastră şansă şi trebuie să subordonăm tot acestui scop.
Rep.: Dacă veţi fi ales preşedinte, ar putea exista negocieri pentru intrarea la guvernare a UDMR alături de USL?
O.G.: Eu nu văd de ce ar trebui să schimbăm. Ce ne-ar putea ei oferi decât avem acum? Eu sunt un om creştin şi cred că maghiarii din România se pot afirma mai bine într-un parteneriat cu partidele aparţinând aceleiaşi familii politice aparţinând PPE, fiind vorba şi de PDL, în România, şi de FIDESZ din Ungaria. Cadrul ne este cu atât mai prielnic cu atât cu cât PDL şi FIDESZ, ambele în ţările lor, au, la rândul lor, relaţii de bună colaborare şi de sprijin reciproc. La primele semne de ieşire din criză, România are nevoie de stabilitate pentru a continua acest trend pozitiv, iar UDMR este un pol de stabilitate. Eu ştiu că Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt în discuţii avansate cu unii lideri din UDMR, dar cum ar putea maghiarii să accepte un parteneriat cu USL, când, de exemplu, PSD s-a aliat deja cu PRM la Ilfov. PNL nu mai este ceea ce a fost. Nu mai este acel partener cu care noi am fost la guvernare, condus de Tăriceanu. Am văzut cum s-au comportat legat de Legea învăţământului. Astfel de comportament, ce am văzut în Parlamentul României la dezbaterea Legii învăţământului când su strigat, cu ură mare, că toţi cei care votează această lege, în care au fost introduse măsuri de protecţie pentru minorităţi, sunt "trădători de ţară", cu această abordare şi acest comportament nu pot să fiu de acord, când noi ne gândim spre o Europă liberă, care să fie în avantajul tuturor, şi nu pot să cred că unii pot să coboare la acest nivel.
Rep.: Ce puteţi să spuneţi despre competiţia pentru preşedinţia UDMR?
O.G.: În relaţia cu Kelemen, împreună cu Peter Eckstein, ne luptăm şi ţinem frontul şi schimbarea aceasta trebuie să aibă loc. Este în interesul comunităţii noastre şi sunt convins că eu voi câştiga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO