- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU: Paleologu: Sloganul meu -"Un primar cu nume de stradă". Capitala are nevoie de un intelectual
Theodor Paleologu a declarat, miercuri, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că doreşte să candideze la Primăria Capitalei sub sloganul "Un primar cu nume de stradă", că Bucureştiul are nevoie de un intelectual, nu de "marţafoi", iar, dacă PDL îi va cere, se va bate ca un "samurai ronin".
Theodor Paleologu a spus că el ar fi un primar care merge cu autobuzul, tramvaiul, metroul sau bicicleta, că îl recomandă pentru această funcţie onestitatea, faptul că nu face afaceri cu statul, notorietatea, că are capacitatea de a vorbi pe limba oamenilor şi că nu este un intelectual închis în turnul său de fildeş.
"Aş fi un primar care merge cu autobuzul, care merge cu tramvaiul, care merge cu metroul, care merge cu bicicleta şi cunoaşte realitatea străzii pentru că eu sunt un om al Bucureştiului. Unii ar spune un aristrocrat al Bucureştiului, dar în niciun caz un împostat al Bucureştiului", a arătat Paleologu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marea Britanie ia în considerare trimiterea de trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
El a mai spus că este "o ruşine pentru o capitală europeană" ca o treime din votul din Bucureşti, în unele situaţii, să fie cumpărat, precizând că, dacă va fi candidatul PDL la Primăria Capitalei, îşi propune să îi reprezinte pe "oamenii de treabă" care nu merg la vot.
Vicepreşedintele PDL a susţinut despre contracandidatul său în competiţia internă pentru desemnarea candidatului la Primăria Capitalei, Silviu Prigoană, că acesta are un atuu important din faptul că are mulţi bani, dar că nu crede că "toţi banii lui Prigoană ar fi suficienţi pentru o campanie la nivelul Bucureştiului".
Theodor Paleologu a afirmat că este unul dintre puţinii politicieni preocupaţi de urbanism, arătând că dacă va fi primar general îl va angaja pe urbanistul danez Jan Gehl, care a scris cartea "Viaţa între clădiri", pentru a regândi spaţiul public în Bucureşti, iar modelele sale de urmat sunt foştii primari ai Tiranei, Bogotei şi Budapestei, Edi Rama, Antanas Mockus şi, respectiv, Gabor Demszky, care sunt intelectuali.
Paleologu vede ca soluţie generală pentru câinii vagabonzi sterilizarea, cu opţiunea eutanasierii atunci când chiar nu se poate altfel.
Prezentăm integral interviul acordat de către vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu agenţiei de presă MEDIAFAX:
Reporter: De ce vreţi să candidaţi pentru Primăria Capitalei?
Theodor Paleologu: Preocuparea pentru Bucureşti este cea care a provocat intrarea mea în politică. Dacă ar fi să mă uit în urmă, în 2008, înainte de a intra în campanie, înainte de a mi se fi făcut oferta de a candida, am fost revoltat de o serie de distrugeri pe care le-am văzut în Bucureşti în 2008. A fost o temă majoră de campanie pentru mine, apoi m-am ţinut de această temă atunci când am fost ministru şi, ulterior, când nu am mai fost ministru. Şi ăsta este crezul meu. Sunt bucureştean, pe de ală parte, familia noastră este printre cele mai vechi din Bucureşti, fără îndoială, din secolul 18 deja. Deci, mă preocupă apărarea propriului meu habitat care este într-o stare jalnică din multe puncte de vedere: al traficului, al distrugerii patrimoniului, al poluării.
Poluarea în Bucureşti este absolut înfiorătoare, este o diferenţă de aproape 2 ani de speranţă de viaţă între Bucureşti şi Stockholm, numai din cauza poluării. Toate aceste lucruri trebuie să le oprim într-un fel sau măcar să le încetinim nocivitatea şi să introducem un nou curs, o nouă direcţie în gestionarea Capitalei, iar Capitala este touşi blazonul României. Dacă vrem aşa să ne prezentăm în lume, este treaba noastră, este foarte trist dacă vrem să perseverăm în mizerie, în distrugere, în toate formele acestea distrugătoare de mitocănie nihilistă, ca să spun aşa.
Reporter: Cum vă veţi convinge colegii de partid să vă desemneze candidat şi care sunt două-trei calităţi pe care le aveţi şi vă recomandă pentru funcţia de primar general?
Theodor Paleologu: În primul rând, o totală onestitate, pentru că o mare parte din problemele Bucureştiului vin din corupţia cvasigeneralizată din Bucureşti, la nivel de Primărie generală, la nivel de primării de sector. Eu îmi dau foarte bine seama că un primar absolut incoruptibil nu va schimba dintr-odată practicile înrădăcinate. Fără îndoială se va mai fura şi după, că n-ai cum să opreşti totul dintr-odată, e prea puternic sistemul. Dar, măcar să nu fie primarul agent al acestei corupţii generalizate. Acesta este deja un prim aspect.
Eu nu am contracte cu statul, nu am contracte cu Primăriile şi nici nu voi avea niciodată, nici nu-mi propun aşa ceva. Eu îmi propun să utilizez banul public cât mai bine cu putinţă. Nu să fac bani din afaceri cu statul. Aceasta este o primă chestiune foarte importantă. Apoi, viziunea pentru ceea ce trebuie în Bucureşti şi asta cred că o am din plin. Sunt unul dintre puţinii politicieni care chiar sunt preocupat de urbanism, chiar sunt preocupat de dezvoltare durabilă şi chiar am lecturi în domenul ăsta, fără a fi un specialist, nu sunt urbanist, nu sunt arhitect, dar am un dialog constant cu oamenii din această zonă. Citesc. Altminteri, autorul meu de referinţă, biblia mea, dacă vreţi, este cartea lui Jan Gehl, un foarte mare urbanist danez - "Viaţa între clădiri". A fost tradusă această carte şi în româneşte de câteva luni, este tradusă în peste 20 de limbi. Şi dacă ajung primar general al Capitalei, cu Jan Gehl voi lucra. Anunţ din start că pe el îl voi angaja pentru a regândi spaţiul public în Bucureşti.
Şi o a treia calitate, fără îndoială, notorietatea, capacitatea de a vorbi pe limba oamenilor. Nu sunt un intelectual închis în turnul lui de fildeş. Este o prejudecată că un intelectual nu se poate ocupa de administraţie publică. Ba se poate foarte bine şi modelele mele sunt Antanas Mockus, este un profesor de filosofie, rector al Universităţii din Bogota, care a fost un mare primar al oraşului Bogota. Să nu ne imaginăm că problemele oraşului Bogota sunt mai mici decât ale Bucureştiului şi acest om a reuşit în mandatele pe care le-a avut ca primar. (...) La fel, mai aproape de noi, Edi Rama, este o referinţă pentru mine foarte importantă, a fost timp de 10 ani primar al Capitalei Albanei, Tirana, a fost ministru al Culturii. Legătura între cultură şi gestionarea unei capitale este esenţială. Dacă nu avem ambiţia ca Bucureştiul să fie o metropolă culturală, nu am înţeles nimic din ce înseamnă o Capitală europeană în ziua de azi şi am proiecte foarte serioase pentru a revitaliza Bucureştiul. Problemele de trafic sunt esenţiale, de reducere a poluării. Toate acestea ţin de primarul general.
Reporter:Aţi candidat pentru preşedinţia PDL, ştiind că nu veţi câştiga. Acum situaţia este diferită?
Theodor Paleologu: Nu este deloc acelaşi lucru. În PDL am obţinut ce vroiam. Pentru mine era clar de dinainte de începutul campaniei că va câştiga Emil Boc din primul tur. Eu am obţinut ce am vrut, o prezenţă în BPN şi impunerea unor anumite teme de dezbatere, printre care şi Bucureştiul, dezvoltarea urbană sănătoasă şi am atras atenţia în moţiunea mea că bătălia decisivă în 2012 se va da în marile oraşe, Bucureştiul fiind primul dintre ele. Aici avem nevoie de a recâştiga un electorat liberal care este nemulţumit de deriva stângistă a PNL în forma sa actuală.
Reporter: Domnul Lăzăroiu spunea că Silviu Prigoană l-ar învinge pe Sorin Oprescu. E mai bun Silviu Prigoană decât dumneavoastră?
Theodor Paleologu: Domnul Lăzăroiu se bazează pe un sondaj pe care nici nu l-am văzut. Un sondaj este un mic element dintr-o discuţie, nu poţi să faci politică numai pe bază de sondaje, e total neserios acest lucru. În rest, nu am ce să comentez. Vreau să văd şi eu sondajul respectiv şi cred că pentu a lua o decizie de felul acesta e nevoie de mai mult decât de un simplu sondaj.
Reporter: Contracandidatul dumneavoastră în cursa internă, Silviu Prigoană, are un atuu faţă de dumneavoastră?
Theodor Paleologu: Are mai mulţi bani. Are un atuu important, este un om de afaceri care a realizat o avere personală considerabilă, din câte ştiu. Dar, evident, asta contează în partid ,că este un om cu bani. Însă nu cred că politica trebuie monopolizată de oamenii cu bani şi, pe de altă parte, nu cred că toţi banii lui Silviu Prigoană ar fi suficienţi pentru o campanie la nivelul întregului Bucureşti.
Reporter: Ce soluţii vedeţi pentru problemele principale ale bucureştenilor: traficul şi câinii vagabonzi?
Theodor Paleologu: În privinţa traficului, evident că nu poţi schimba totul dintr-odată, pentru că va lua câţiva ani de zile să diminuăm traficul în centrul Bucureştiului. Sunt multe chestiuni care trebuie abordate gradual şi date alternative. Soluţiile pur punitive nu duc nicăieri. Nu e de ajuns să le ridici oamenilor maşinile sau să le faci tot felul de mici mizerii ca să reduci traficul. Nu este deloc convingător să faci acest lucru, trebuie luate alternative. Alternative, în primul rând transportul în comun. Se pot face foarte multe cu transportul în comun. În loc să aruncăm banii pe fereastră pe proiecte aberante, pe demolări fără rost, cum au fost cele din zona Berzei, Uranus. Acela este un proiect care discreditează un primar. Deci, un primar care a făcut asemenea prostii şi ilegalităţi, în mod normal, nu prea mai are ce să caute.
În loc să aruncăm banii pe prostii, să investim în transportul în comun şi într-un transport comun de calitate. Nu ştiu dacă mergeţi cu autobuzul sau troleibuzul, eu în orice caz o fac din când în când. Vara mori de căldură în cele mai multe dintre autobuzele din Bucureşti, nu în toate, sunt unele linii care au aer condiţionat. Când vorbesc de transport în comun de calitate, mă gândesc şi la decizia luată pe baza unei experienţe directe. Pistele de bicicletă sunt făcute de oameni care habar nu au ce înseamnă să mergi cu bicicleta, sunt făcute total anapoda, numai ca să se dea nişte bani şi să se pape nişte bani, în rest nu au niciun fel de finalitate, în afară de cele de pe Kiseleff şi de pe Aviatorilor.
La fel şi cu autobuzele. Aş fi un primar care merge cu autobuzul, care merge cu tramvaiul, care merge cu metroul, care merge cu bicicleta şi cunoaşte realitatea străzii, pentru că eu sunt un om al Bucureştiului. Unii ar spune un aristrocrat al Bucureştiului, dar în niciun caz un împostat al Bucureştiului.
Cu câinii vagabonzi problema e mai complicată şi orice soluţie simplă este simplistă, nu e satisfăcătoare. Eu am un reprezentant al ONG-urilor, iubitoare de animale chiar în casă. Sora mea este medic veterinar, a fost implicată în redactarea legii privind protecţia animalelor, dar cred că în unele situaţii nu se poate face altceva decât eutanasiere. Atunci când ai câini agresivi, când ai haite de câini care îţi fac viaţa imposibilă în anumite zone, atunci trebuie să faci acest lucru, cu toată părerea de rău, dar nu cred în eutansiere ca mijloc universal şi unic, pentru că nu şi-a dovedit eficienţa. Este o mare zonă de corupţie în ceea ce priveşte problema canină. Se cheltuiesc bani şi, apoi, se spune că au fost eutanasiaţi sau sterilizaţi câini şi nu s-a întâmplat acest lucru. Vedeţi foarte bine că sunt câini cu cipuri care se împerechează, îi vezi în stradă. Ce s-a întâmplat? Nu a mers sterilizarea lor? În principiu, cred că sterilizarea este un remediu eficient pentru că nu mai vin alţi câini din anumite zone sau arii. Exemplul Oradei este interesant pentru că s-a diminuat numărul de câini în mod evident în câţiva ani.
În mare, ca soluţie generală, sunt pentru sterilizare, cu opţiunea eutanasierii atunci când chiar nu se poate altfel, pentru că sunt şi situaţii de genul acesta.
Reporter: Cum aţi caracteriza Bucureştiul de acum?
Theodor Paleologu: Un oraş care are nevoie de o schimbare reală. Trebuie încercat după 22 de ani altceva. Nu trebuie să încercăm soluţii care ne situează în acelaşi registru ca până acum. Cum l-aş caracteriza? Un incredibil haloimăs. Am soluţii concrete care şi-au dovedit eficienţa în alte părţi. Eu nu cred în excepţionismul românesc, că nimic nu se poate la noi, din principiu. Mi se spune: nu compara Bucureştiul cu Copenhaga, nu compara Bucureştiul cu Parisul. De acord. Dar, cu Bogota sau cu Tirana putem să-l comparăm. Iar dacă comparăm Bucureştiul cu Budapesta vedem diferenţa, câţi turişti atrage Budapesta şi câţi turişti atrage Bucureştiul. Şi tot aşa, primarul Budapestei a fost timp de 20 de ani un intelectual, un sociolog universitar, Gabor Demszky. Timp de 20 de ani a avut o politică luminată, de asta are nevoie Bucureştiul, nu de marţafoi care se pricep la toate.
Reporter: Cum vedeţi electoratul bucureştean?
Theodor Paleologu: Pasiv, din păcate pasiv. Bucureştiul este oraşul cu cel mai mare procentaj de abţinere la vot. Din păcate sunt oameni foarte informaţi, foarte cultivaţi, educaţi care nu merg la vot. Din cauza aceasta ponderea votului cumpărat este foarte mare în Bucureşti, ceea ce este o ruşine pentru o capitală europeană, ca o treime din votul din Bucureşti, în unele situaţii, să fie cumpărat. De ce? Pentru că oamenii de treabă nu merg la vot şi îmi propun să-i reprezint pe aceşti oameni de treabă care nu merg la vot, care vor altceva de la capitala noastră.
Reporter: Ce slogan aţi avea, dacă veţi fi candidatul PDL?
Theodor Paleologu: Nu m-am gândit. Cred că va fi: "un primar cu nume de stradă, din secolul 19". Şi nu este numele unui Paleologu, ci a familiei Paleologu. Acea stradă pe care cred că o ştie foarte multă lume, care leagă bulevardul Coposu de bulevardul Carol I.
Reporter: Aţi spus că veţi lupta ca un kamikaze sau ca un samurai pentru Primărie. Vă menţineţi formula?
Theodor Paleologu: Dacă mi-o cere partidul. Evident că îmi menţin formula. Este o formulă care a fost foarte mult citată şi am văzut că şi Adrian Năstase în stilul său ironic şi jucăuş a vorbit de samurai ronin. Vreau să-i transmit că într-adevăr a înţeles ce am vrut să spun. E vorba de samurai ronin.
(Interviu realizat de Alina Novăceanu, alinaz@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO