- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.05.2011, 17:59)
- Alina Novaceanu , Alina Novaceanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU - Paleologu: Vasile Blaga este "un om cald", iar Emil Boc - "un om al datoriei" - VIDEO
Theodor Paleologu, candidat la preşedinţia PDL, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că lumea nu are chef de şedinţe plicticoase de partid, că umorul e parte a strategiei sale şi că este deasupra "meciului de fotbal" din PDL, că Blaga este "un om cald", iar Boc - "un om al datoriei".
Urmărește
490 afișări
"Vedem că lumea nu are chef de şedinţe de partid plicticoase în care se face un fel de CSP, cum era pe vremuri. Nu, eu chiar am lucruri de spus, le spun singur, fără o armată de miniştri sau foşti miniştri după mine. Ideile mele se susţin prin forţa lor, nu prin ajutoare din afară. Am talentul meu în a le spune", a afirmat Paleologu.
El a mai spus că umorul face parte din strategia sa de comunicare, pe lângă faptul că aşa îi stă lui în fire să fie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
"În cazul în care aş fi eu ales preşedinte al partidului, nimeni nu ar avea de pierdut, pentru că nu am partizani de satisfăcut şi nici poliţe de plătit. Sunt deasupra meciului de fotbal la care asistăm, nu sunt în vreo echipă, pentru că, aşa cum spunea Andrei Pleşu mai demult, în România, adesea, ne împărţim în echipe de fotbal - sunt dinamoviştii şi steliştii, rapidiştii sau mai ştiu eu ce. La fel şi în confruntările politice, fie că sunt interne, în partid, sau confruntări între partide, avem tendinţa de a ne comporta ca la fotbal. Ei bine, eu nu mă comport ca la fotbal, sunt un vector de civilitate în acest partid, un om de convingeri, care ar fi un preşedinte echilibrat, moderat, care nu ar bate cu pumnul în masă nici în partid, nici în afara partidului", susţine Paleologu.
Theodor Paleologu îşi caracterizează şi contracandidaţii la şefia PDL. Astfel, Paleologu spune că "Emil Boc este un om al datoriei", acesta fiind un aspect la care rezonează. Iar despre Vasile Blaga spune că vrea să corecteze "imaginea de buldog pe care mulţi i-o fac". Paleologu susţine că Blaga este "un om mult mai cald" şi "un om mai subtil decât pare văzut din afară şi decât mulţi ai vrea să dea impresia că ar fi".
Paleologu nu regretă sintagma "pleaşcă" folosită de el în legătură cu Traian Băsescu. "Categoric rămân la aceaşi formulă şi îmi pare bine într-un fel că s-a lipit această poreclă şi de mine, pentru că este de bun augur. Pleaşcă înseamnă noroc. Şi îmi pare bine că o asemenea poreclă s-a lipit de mine, înseamnă că sunt şi eu norocos", a spus el.
Candidatul la şefia PDL mai declară că "pantofii cei mai comozi nu sunt întotdeauna cei mai arătoşi", întrebat despre situaţia în care a fost surprins Jeffrey Franks. "Fiecare dintre noi avem perechi de pantofi de care ne-am ataşat. În general, pantofii vechi sunt cei care sunt cei mai dragi, cei mai comozi. În rest, oamenii sunt ocupaţi", a spus Paleologu.
Prezentăm integral interviul acordat de Theodor Paleologu agenţiei de presă MEDIAFAX:
Reporter: Domnule Paleologu, sunt lideri ai PDL care nu au luat în serios candidatura dumneavoastră, spunând că destindenţi atmosfera. Dumeavoastră ce părere aveţi?
Theodor Paleologu: Asta nu e de rău, e bine. E bine şi pentru contrast să fie cineva care să captiveze auditoriile în faţa cărora vorbeşte. Vedem că lumea nu are chef de şedinţe de partid plicticoase în care se face un fel de CSP, cum era pe vremuri. Nu, eu chiar am lucruri de spus, le spun singur, fără o armată de miniştri sau foşti miniştri după mine. Ideile mele se susţin prin forţa lor, nu prin ajutoare din afară. Am talentul meu în a le spune. Mă rog, unii gustă talentul acesta, alţii îl gustă mai puţin, dar este adevărat că umorul face parte din strategia mea de comunicare, pe lângă faptul că aşa îmi stă mie în fire să fiu. Cred că o abordare senină, relaxată, plină de umor este de natură să convingă mai multă lume decât îmbufnarea şi încrâncenarea altora. Se confundă foarte adesea seriozitatea cu lipsa de umor sau lipsa de haz. Sunt oameni care nu au haz şi asta nu înseamnă să fim mai serioşi decât cei care au şi umor.
Reporter: Ce şanse apreciaţi că aveţi, în procente, la preşedinţia PDL?
Theodor Paleologu: Mi-e greu să apreciez. Dacă lucrurile ar fi lăsate la liber cu adevărat, probabil că această enormă simpatie faţă de demersul meu s-ar manifesta şi la vot. Însă, fiind numai 1400 de delegaţi, în măsura în care se va vota pe judeţe, sigur că şansele scad. Nu are rost să comentăm prea mult acest aspect. Sigur că şansele sunt reduse în contextul în care totul este foarte controlat, în care nu toate segmentele din partid sunt reprezentate cu adevărat, mult mai puţine femei decât ar trebui să fie, sunt multe lucruri de remarcat. Eu nu am de criticat ceva. Sigur, este o Convenţie a unui partid care se află la putere şi nu avem timp să facem o Convenţie foarte largă. Convenţia foarte largă, cel mai probabil, o vom face în 2012 sau 2013, după alegerile locale sau după alegerile parlamentare. Probabil va fi o Convenţie şi atunci, iar atunci va trebui să o facem cu adevărat cum trebuie, agrenând toate segmentele şi toate forţele prezente în partidul nostru.
Dar, în acest context, al unei Convenţii organizate în felul acesta, chiar şi 50 de voturi sunt foarte multe, contează de trei ori fiecare vot, dacă ne raportăm la contextul în care se desfăşoară aceste alegeri interne. Încă o dată, nu am nimic de obiectat, pentru că scopul meu este să se audă ceea ce aveam de spus, lucruri pe care vroiam să le spun neapărat, care nu se reflectă în actul de guvernare şi nu se reflectă nici în moţiunile celorlaţi doi candidaţi.
Reporter: Credeţi că nu este "lăsată la liber această Convenţie", fără niciun control al votului?
Theodor Paleologu: Evident că da, dar asta nu este o mare dramă, e un lucru de înţeles până la urmă. Nu mă deranjează cine ştie ce mult acest lucru. Evident că mi-aş fi dorit să fie prezentă mai multă lume la Convenţie, dar s-a decis aşa, asta este, din motive pe care le înţeleg. Sunt avantaje şi în această formulă redusă, e mai activ, mai economicos, e mai previzibil rezultatul. Nu mă deranjează deloc acest lucru.
Reporter: Cine lipseşte?
Theodor Paleologu: Mă întrebaţi cine lipseşte. Reprezentarea femeilor este o problemă foarte importantă. Eram zilele trecute să văd o filială care are peste 40 de delegaţi, numai 4 sunt femei. Este sub 10%. Acum, nu sunt un partizan al cotelor, nu cred că, dacă impui cote, poţi obţine mare lucru, poţi obţine rezultatul contrar probabil. Totuşi, un anumit echilibru trebuie observat, pentru că electoratul român nu este compus în exclusivitate din bărbaţi de vârsta a doua, iar partidul nostru nu este un club exclusivist de bărbaţi de vârsta a doua, sunt şi tineri, sunt şi pensionari, sunt şi femei. Toate aceste forţe trebuie să se regăsească în partid, iar eu cred că va veni vremea când PDL se va relansa, mobilizând cu adevărat pe militanţi, dându-le cu adevărat posibilitatea să se exprime, iar moţiunea mea prevede şi acest lucru: o mult mai largă democraţie internă pentru a angrena militanţii, a angrena chiar şi baza partidului în deciziile care se iau.
Reporter: Dacă ar fi fost mai mulţi delegaţi femei aţi fi avut mai multe şanse?
Theodor Paleologu: Evident că da, este clar acest lucru.
Reporter: De ce?
Theodor Paleologu: Nu trebuie să vă fac un desen cu de ce. E clar acest lucru şi îmi doresc din toată inima să fie mai multe femei în structurile de conducere ale partidului, dar chiar şi la Convenţia Naţională. Bun, hai să spunem, nu avem multe femei ministru, dar măcar să se exprime în cadrul Convenţiei, pentru că este şi o radiografie a societăţii româneşti. Societatea românescă este compusă din peste 50% femei, opinia lor contează. Că vor mai mult sau mai puţin în politică, este altă chestiune. Dar dacă vrem să avem o corespondenţă între ceea ce facem noi în partid şi societatea românească, evident că avem nevoie de mai multe femei în Convenţia Naţională. Eu, încă o dată spun, nu am ce să mă plâng, ce să critic, sunt foarte mulţumit de felul în care merg lucrurile, sunt foarte recunoscător membrilor din BPN pentru faptul că mi-au acordat în unanimitate derogarea de vechime, faptul că peste tot colegii mei, şefi de filială, m-au primit cu tot dragul, cu foarte multă simpatie, cu toată bunăvoinţa. Faptul că am avut discuţii foarte libere peste tot în ţară, lucrurile astea pentru mine sunt un câştig suficient. Pentru mine câştigul major este că am vizitat, mâine voi fi vizitat 40 de filiale ale PDL din toată ţara, am cunoscut sute sau poate mii de militanţi ai partidului, am reperat în fiecare organizaţie oameni de valoare pe care să pot conta în viitor. Deci, pentru mine, ăsta este câştigul principal, iar faptul că am dreptate acum se va vedea în curând, nu peste multă vreme, se va ajunge la vorba mea şi la dreptatea mea pe care ştiu că o am.
Reporter: Cum v-aţi caracteriza? Două calităţi sau două defecte ale dumneavoastră, dacă puteţi spuneţi?
Theodor Paleologu: Mi-e foarte greu să mă caracterizez singur, dar, în contextul care ne interesează, al Convenţiei partidului, cred că important este de relevat faptul că sunt un om de echilibru, că sunt profund moderat, echilibrat, un om al dialogului. În cazul în care aş fi eu ales preşedinte al partidului, nimeni nu ar avea de pierdut, pentru că nu am partizani de satisfăcut şi nici poliţe de plătit. Sunt deasupra meciului de fotbal la care asistăm, nu sunt în vreo echipă, pentru că, aşa cum spunea Andrei Pleşu mai demult, în România, adesea, ne împărţim în echipe de fotbal, sunt dinamoviştii şi steliştii, rapidiştii sau mai ştiu eu ce. La fel şi în confruntările politice, fie că sunt interne în partid sau confruntări între partide, avem tendinţa de a ne comporta ca la fotbal. Ei bine, eu nu mă comport ca la fotbal, sunt un vector de civilitate în acest partid, un om de convingeri care ar fi un preşedinte echilibrat, moderat, care nu ar bate cu pumnul în masă nici în partid, nici în afara partidului. În primul rând, nu-mi stă în fire să bat cu pumnul în masă şi, pe de altă parte, nu cred că obţii mare lucru bătând cu pumnul în masă, nici în interiorul partidului, unde sunt oameni foarte respectabili şi admirabili pe care îi am ca colegi şi nici în afara partidului, pentru că trebuie, pe anumite chestiuni, să obţinem consens. Chiar dacă ne plac liderii opoziţiei sau nu, dialogul cu partidele din tot spectrul politic este necesar şi un diplomat cred că poate face acest lucru cu succes.
CITEŞTE CONTINUAREA INTERVIULUI
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe