- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU - Preda: Ungureanu poate fi din nou premier sau candidat independent la Preşedinţie în 2014
Europarlamentarul PDL Cristian Preda declară, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că Mihai Răzvan Ungureanu poate fi proiectat ca viitor premier după alegerile din noiembrie acest an sau ca un candidat independent la Preşedinţie în 2014.
În opinia lui Preda, Ungureanu se poziţionează foarte clar pe dreapta. "Adică spune: «Sunt pe această zonă şi ar fi bine să fie o coerenţă în această zonă a opoziţiei, în acest moment, faţă de stânga aflată la putere»", explică europarlamentarul PDL.
El mai declară că, având în vedere experienţa pe care o are, Mihai Răzvan Ungureanu poate fi "proiectat" ca viitor prim-ministru, după alegerile parlamentare din acest an.
Cristian Preda susţine, în interviul acordat MEDIAFAX, că în interiorul PDL există "o atitudine pozitivă" faţă de Mihai Răzvan Ungureanu, care va fi "mai clar conturată" după alegerile locale.
Întrebat dacă l-ar sfătui pe Mihai Răzvan Ungureanu să intre în PDL, Preda răspunde: "Nu neapărat. Nu. Sincer, i-aş spune că trebuie să aleagă drumul pe care vrea să meargă. Pentru că există un drum al repetării postului de prim-ministru, poate să-şi propună ca într-o zi să redevină prim-ministru, există şi drumul deschis al unei campanii pentru prezidenţiale, după ce Traian Băsescu îşi încheie mandatul".
Preda vorbeşte, în acest context, despre posibilitatea ca Ungureanu să candideze ca independent la alegerile prezidenţiale din anul 2014.
Prezentăm fragmentul pe această temă din interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de către europarlamentarul PDL Cristian Preda:
Reporter: Încep cu un citat: "Parteneriatul meu cu PDL continuă, iar ultimul cuvânt va fi peste ani. Avem deocamdată un drum comun şi un ţel comun. Ce va urma, rămâne de văzut. Visul meu este să existe o opoziţie unită, care să devină putere. Venim cu gândul că am plătit toţi foarte greu pentru ca România să nu se prăbuşească". Recunoaşteţi autorul, bănuiesc.
Cristian Preda: Da, Mihai Răzvan Ungureanu. Poziţionarea lui pe scena politică, eu cred că era un mesaj aşteptat.
Reporter: Există un parteneriat între Mihai Răzvan Ungureanu şi PDL în acest moment?
Cristian Preda: Cred că da. Ieri, Răzvan Ungureanu a fost la lansarea unuia dintre candidaţii PDL. E vorba de fostul ministru Bode. Va merge în continuare, în mai multe ocazii, în săptămânile de campanie, pentru a susţine unii dintre candidaţii PDL şi cred că asta e o formă de parteneriat.
Reporter: Dar preşedintele PDL, Emil Boc, spunea că nu are cunoştinţă despre invitarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la Sălaj, dar că, dacă merge, e bine. Deci, există o comunicare între Mihai Răzvan Ungureanu şi PDL sau între Mihai Răzvan Ungureanu şi anumiţi membri PDL?
Cristian Preda: Bun. Acum, lucrurile pot fi văzute din mai multe unghiuri. Campania pentru locale este o campanie la firul ierbii, cum se mai spune. Şi e un gest absolut clar din partea fostului premier Ungureanu, acela de a participa la lansări sau la întâlniri electorale alături de cei pe care îi ştie cel mai bine din PDL. Şi eu voi face acelaşi lucru, chiar dacă eu sunt membru PDL, iar Răzvan Ungureanu nu este. (...)
Ce am reţinut eu din micul citat pe care l-aţi prezentat este şi faptul că Ungureanu se poziţionează foarte clar pe dreapta. Adică spune: "Sunt pe această zonă şi ar fi bine să fie o coerenţă în această zonă a opoziţiei, în acest moment, faţă de stânga aflată la putere".
(...)
Reporter: Atitudinea sa nu poate leza unii membri PDL?
Cristian Preda: A, nu. Nu există acest risc. Cred că mulţi, foarte mulţi - mi-e greu să spun majoritatea, dar probabil că există o majoritate în acest sens - membri PDL şi-ar dori să îl aibă pe Ungureanu în partid. Aşa simt eu lucrurile. Ăsta e, cred eu, în acest moment, pulsul organizaţiei. Deci, nu cred că e stânjenit cineva pentru că Ungureanu sprijină candidaturile.
Reporter: Nu pentru că sprijină candidaturile, ci pentru felul în care se exprimă în raport cu PDL, pentru faptul că vorbeşte despre un parteneriat între el, ca persoană fizică, şi un partid. Până la momentul moţiunii exista un parteneriat între el ca prim-ministru şi partidul care îl susţinea...
Cristian Preda: Dvs. spuneţi persoană fizică, persoană particulară...
Reporter: Cetăţeanul Ungureanu...
C.P.: Da, lumea e făcută din cetăţeni, şi partidele sunt făcute din cetăţeni. Eu însumi asum mai degrabă această partitură care ne vine tuturor foarte bine. Nu sunt un militant orb şi cred că e bine să ai figuri destinse. Şi cred că o asemenea figură este şi Ungureanu. Şi atunci când vorbim despre el cred că trebuie să ţinem seama nu doar de cele din păcate 78 de zile cât a fost la Guvern, ci de întreaga lui carieră publică. E un om care din '98 a intrat în cele mai înalte structuri ale statului român, care de-a lungul acestei perioade a adunat foarte multă experienţă.
Reporter: Experienţă executivă. Se poate defini el ca un lider politic?
Cristian Preda: În momentul în care intri într-un partid vii cu anumite lucruri. Unii vin, s-o spun cinstit, cu un bagaj cultural şi cu un statut social precare, dar vin cu foarte mulţi bani, alţii vin cu idei, alţii cu notorietate, alţii, cum este Ungureanu, vin cu un parcurs în instituţiile statului, un parcurs în executiv nu e deloc rău. (...)
Experienţa lui e semnificativă pentru bătăliile politice care ne aşteaptă. USL are un prim-ministru în funcţie. Vom vedea dacă ţine la el până la alegerile locale. (...)
Cineva care, cum e cazul lui Mihai Răzvan Ungureanu, a fost prim-ministru poate să fie proiectat în acest fel. Dau acest exemplu nu pentru a anunţa că Ungureanu este candidatul PDL - nu-mi revine mie să fac un asemenea anunţ - pentru poziţia de prim-ministru la toamnă, dar vă spun că o experienţă cum este a lui, de fost ministru de Externe, de prim-ministru, chiar o perioadă scurtă, e semnificativă. (...) Eu nu văd un dezavantaj în a avea o experienţă partizană restrânsă, pentru Mihai Răzvan Ungureanu. Poate că în acest moment avem nevoie de oameni care să nu fie atât de marcaţi de experienţe partizane.
(...)
Reporter: Sunt membri PDL care spun: "Dacă vrea să construiască împreună cu noi, atunci să bată la uşă, să depună o adeziune şi să lupte".
Cristian Preda: Eu cred că e un echilibru bun şi, aşa cum văd eu lucrurile, în interiorul PDL - pentru că aşa cum aţi amintit am fost rechemat alături de colegii mei - există o atitudine pozitivă faţă de Mihai Răzvan Ungureanu şi sunt convins că ea va fi şi mai clar conturată după alegerile locale.
Reporter: Dacă v-ar cere sfatul Mihai Răzvan Ungureanu l-aţi sfătui să se înscrie în PDL?
Cristian Preda: Nu neapărat. Nu. Sincer, i-aş spune că trebuie să aleagă drumul pe care vrea să meargă. Pentru că există un drum al repetării postului de prim-ministru, poate să-şi propună ca într-o zi să redevină prim-ministru, există şi drumul deschis al unei campanii pentru prezidenţiale, după ce Traian Băsescu îşi încheie mandatul. După 2014, el poate avea în vedere, Ungureanu poate avea în vedere ca după 2014 să fie preşedinte al României. S-a vorbit despre asta înainte ca el să spună.
Reporter: Înscrierea în PDL nu ar exclude niciuna dintre cele două variante.
Cristian Preda: De ce nu? Poate că cineva care se pregăteşte de pe acum ca independent pentru Preşedinţia României face un lucru pe care alţii nu l-au mai făcut, cei care s-au prezentat ca independenţi până acum au fost figuri mărunte. Poate că e o opţiune, se poate discuta între un Crin Antonescu foarte marcat de alianţa cu PSD şi un independent ca Răzvan Ungureanu cred că - fie, dincolo de mine, că n-aş avea o ezitare în privinţa alegerii - cred că o parte importantă din public l-ar prefera pe Ungureanu. Şi ăsta sigur nu e un sfat pentru Crin Antonescu să se depesedizeze, mi-ar fi greu să cred că o va mai putea face în acest moment, dar e posibil şi acest parcurs. Nu îl exclud, asta nu înseamnă că e parcursul pe care îl va îmbrăţişa Răzvan Ungureanu. Însă...
Reporter: Dar cum vedeţi dvs.? Ar fi mai uşor, mai bine să acceadă într-o asemenea funcţie, să fie ales, să aibă o credibilitate mai mare dacă rămâne independent?
Cristian Preda: Bun, calendarul electoral pe care-l avem în faţă este foarte clar. El a plecat de la Palatul Victoria după ce se terminaseră de altfel înscrierile pentru autorităţile locale. Cineva sugerase să meargă candidat la Iaşi, nu s-a întâmplat asta, era în ultimul moment, era greu de crezut că de pe-o zi pe alta te trezerşti candidat la Iaşi.
Avem pe de altă parte în faţă alegerile legislative. Vom vedea dacă e tentant să îmbrace acestă postură de ales al cetăţenilor în una dintre circumscripţii. E posibil asta... Există şi posibilitatea să nu fie ales, uitaţi, de exemplu, Emil Constantinescu a ajuns preşedinte al României fără să fi fost înainte deputat, există această variantă. În timp ce Ion Iliescu a fost deputat, mă rog, inclusiv înainte de '89 a fost în Marea Adunare Naţională, mandate de-a rândul. Traian Băsescu a fost la rândul lui deputat înainte de a fi preşedinte. (...) Sunt parcursuri diferite. Nimic nu interzice să... Cum vedeţi, nu e o condiţie...
Reporter: Nu e o condiţie, dar cum apreciaţi dvs. situaţia, acum vedeţi lucrurile acum, la momentul acesta? Mihai Răzvan Ungureanu, în momentul acesta privind, ar avea un parcurs politic mai bun dacă ar rămâne independent?
Cristian Preda: Bun, trebuie văzut cum experienţa despre care vorbeam poate fi transformată, poate fi convertită într-o simpatie dincolo de apartenenţa la o structură partizană sau nu. Vom vedea. E un dialog cred în curs şi după locale lucrurile vor fi ceva mai precise, dar nu vreau să epuizez analiza înainte de a vedea alegerea lui Răzvan Ungureanu, alegerea pe care o face el însuşi.
Reporter: Oricum, din punctul dvs. de vedere, MRU poate fi o siglă?
Cristian Preda: Este deja, cred. Da, eu cred că este şi cred că adversarii se tem.
Vedeţi, se pot spune multe despre picarea Guvernului pe care l-a condus MRU, una dintre cauze este şi aceea că Răzvan Ungureanu ameninţa cota de credibilitate a liderilor opoziţiei. Spre deosebire de alţi politicieni, intrarea lui în postura de prim-ministru a fost rapidă, urmată de o plasare mai degrabă bună în ceea ce priveşte popularitatea, credibilitatea. Şi Victor Ponta şi Crin Antonescu ştiu acest lucru, l-au simţit. A şi fost un joc, pentru că Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au pregătit în interiorul USL fiecare propriul parcurs. Ponta anunţând că e candidat pentru postul de prim-ministru, Antonescu pentru poziţia de preşedinte, şi atunci sigur că fiecare se poziţia în raport cu MRU, văzând în el un posibil adversar. Pentru Ponta era adversarul direct, Mihai Răzvan Ungureanu la Piaţa Victoriei şi Ponta aspirantul, în timp ce pentru Crin Antonescu, din în clipa când a început să se vorbească despre MRU ca prezidenţiabil, l-a simţit drept un concurent.
Acum, amândoi aşteaptă, şi Antonescu, şi Ponta, pentru că nu ştiu ce va face MRU. E o postură bună în acest moment pentru fostul premier. Şi, repet, deocamdată cota de încredere, încrederea de care se bucură este o promisiune pentru dreapta.
(Interviu de Ioana Câmpean, politic@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO