INTERVIU: Predoiu: Problema imunităţilor, călcâiul lui Ahile din raportul de ţară al CE

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că problema imunităţilor este călcâiul lui Ahile din viitorul raport de ţară privind reforma justiţiei din România, că sesizarea Consiliul Magistraturii de neconstituţionalitate a Legii ANI este inoportună, iar argumentele acestuia nu sunt sustenabile.

Urmărește
46 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Predoiu: Problema imunităţilor, călcâiul lui Ahile din raportul de ţară al CE

INTERVIU: Predoiu: Problema imunităţilor, călcâiul lui Ahile din raportul de ţară al CE (Imagine: Mediafax Foto)

Totodată, ministrul Predoiu subliniază, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că magistraţii şi Parlamentul ţin în mâini soarta viitorului raport de ţară, iar oficialii europeni aşteaptă de la România să nu regreseze.

Prezentăm integral interviul acordat de către ministrul Justiţiei:

Reporter: Domnule ministru, aţi avut o întâlnire astăzi cu vicepreşedintele Bundestagului, Susanne Kastner, care nu are o părere bună despre ce se întâmplă în reforma justiţiei din România. Cum a decurs această întrevedere?

Cătălin Predoiu: Susanne Kastner a condus o delegaţie parlamentară a grupului de prietenie româno-germană din Bundestag. Discuţiile s-au axat pe problematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare în justiţie al Comisiei Europene. Practic, am avut o discuţie tehnică şi am luat rând pe rând toate benchmark-urile, unde i-am explicat ce evoluţii avem şi ce pasive sunt la această oră, precum şi perspectivele - până la alegeri, dar şi după alegeri - de progres în toate cele patru direcţii.

Am arătat că în ceea ce priveşte obiectivul numărul 1 din Mecanism (n.r. - referitor la administrarea Justiţiei şi la unificarea jurisprudenţei), practic, ministerul este foarte aproape să-şi bifeze toate sarcinile concrete, care sunt legate, în primul rând, de o mai bună legislaţie. Am arătat că săptămâna trecută am finalizat lucrările la Codul civil şi că, în următoarele două-trei săptămâni, le finalizăm şi la celelalte trei coduri (Codul de procedură civilă, Codul penal şi Codul de procedură penală), astfel încât, până la alegeri, să fim pregătiţi să trimitem codurile în Parlament, aşa cum ne-am angajat şi în primăvară.

De asemenea, am menţionat că se află în dezbatere publică o strategie de resurse umane, elaborată de CSM şi ne vom aduce contribuţia la această strategie, formulând în cadrul termenului de 15 octombrie, fixat de CSM, o serie de propuneri, de amendamente. Suntem foarte preocupaţi de această chestiune, care este una structurală, aceea a resurselor umane şi de problema resurelor umane pe termen lung. Am arătat că s-au făcut evoluţii şi-n această direcţie, de exemplu, finalizarea studiilor privind gradul de complexitate a cauzelor la instanţe şi parchete. Pe baza lor, urmează ca CSM să stabiliească volumul optim de activitate şi aceasta, în legătură cu competenţele date de noile coduri, vor da o imagine mai clară de ceea ce avem nevoie în sistem.

Am subliniat faptul că, în luna septembrie, la rectificarea bugetară, Guvernul a injectat practic în sistem nu mai puţin de 241 de milioane de euro, care, fără îndoială, îşi vor aduce un efect de stabilizare a sistemelor şi a nevoilor pe care sistemul le are.

În fine, am arătat că avem în continuare o foarte bună colaborare şi o foarte bună comunicare cu CSM, chiar şi acolo unde, poate, părerile noastre nu sunt aceleaşi.

În ce priveşte obiectivul numărul 2, legat de ANI, de asemenea, Ministerul Justiţiei a finalizat toate aţiunile concrete pe care le-a iniţiat din privăvară: finalizarea cadrului normativ; suplimentarea finanţării; susţinerea - din punct de vedere instituţional al Agenţiei - şi-n continuare ne pronunţăm pentru eficientizarea acestei Agenţii şi păstrarea ei într-o zonă de totală neutralitate, care să-i construiască credibilitatea pe termen lung

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici