INTERVIU: Predoiu: Problema imunităţilor, călcâiul lui Ahile din raportul de ţară al CE

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că problema imunităţilor este călcâiul lui Ahile din viitorul raport de ţară privind reforma justiţiei din România, că sesizarea Consiliul Magistraturii de neconstituţionalitate a Legii ANI este inoportună, iar argumentele acestuia nu sunt sustenabile.

Urmărește
46 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Predoiu: Problema imunităţilor, călcâiul lui Ahile din raportul de ţară al CE

INTERVIU: Predoiu: Problema imunităţilor, călcâiul lui Ahile din raportul de ţară al CE (Imagine: Mediafax Foto)

Per ansamblu, aş vrea să adaug că dialogul a fost exterem de constructiv, agreabil şi a fost un schimb util de vederi. Este foarte important să observăm că România evoluează şi că România nu mai e cea din 2004 sau din 2000. Există, evident, pasive pe anumite zone, dar noi nu trebuie să confundăm combaterea efectelor unor realităţi trecute cu starea de lucru din societatea prezentă. Nu putem să nu recunoaştem că toate aceste acţiuni de reformă a justiţiei şi de combatere a corupţiei au avut şi un efect disuasiv şi că societatea în care trăim astăzi este departe de a fi perfectă, dar în orice caz se află într-un progres faţă de momentul la care au început reformele în justiţie. Şi cred că ceea ce este important este ca acest lucru să continue, mai ales după alegeri, în noua legislatură, indiferent de rezultatul alegerilor, forţele politice care vor forma Guvernul să continue efortul în direcţia reformelor şi a combaterii corupţiei.

Reporter: Înţeleg că singurul reproş al Susannei Kastner se referă la imunitatea miniştrilor-parlamentari?

Cătălin Predoiu: Este pe benchmark 3 şi recunosc că nu a fost o surpriză. Am constatat şi la Bruxelles. Aici este punctul slab, călcâiul lui Ahile, dacă vreţi, al raportului, al Mecanismului şi al poziţiei noastre în mecanism.

Reporter: Care este totuşi explicaţia, de ce se aşteaptă atât de mult aceste ridicări de imunităţi ?

Cătălin Predoiu: Cred că interpretează aceasta ca un semnal politic clar, dacă România degajă voinţa politică, indiferent de culoarea politică, de a continua această luptă împotriva corupţiei şi de a spune: "Stop, în viitor nu se va mai întâmpla nimic din ce s-a întâmplat în trecut! Stop, nu vrem să cădem sub standardele pe care Uniunea Europeană le impune!". Asta este important pentru partenerii din Europa, pentru Comisie, dar şi pentru statele membre, să vadă că există voinţa de a merge într-o oarecare direcţie. Rezultatele sunt întotdeauna pe etape şi nimeni nu aşteaptă minuni peste noapte, dar se aşteaptă să mergem continuu - mai încet, mai repede - dar să mergem în această direcţie şi să nu regresăm. Şi, din această perspectivă, votul din vară a reprezentat un semnal care trebuie poate schimbat în viitoarea legislatură.

Reporter: Spuneaţi că tot ce se va întâmpla cu viitorul raport ţine strict de Parlament şi de magistraţi...

Cătălin Predoiu: În primul rând, am spus. Sigur că ministerul rămâne în această acţiune, nu trebuie să ne derobăm - nici la nivel de minister, nici la nivel de ministru al Justiţiei - dar am vrut să arăt că sunt anumite lucruri care nu mai sunt în puterea Ministerului Justiţiei.

Reporter: Poate că ar trebui un dialog mai intensiv cu Parlamentul?

Cătălin Predoiu: Da, poate, într-adevăr, acest lucru ar trebuie făcut mai insistent, poate ca ar trebui la nivel de minister, de ministru de Justiţie, să avem un dialog mai strâns cu liderii din Parlament, să explicăm mai bine ce înseamnă mecanismul, care e miza lui şi ne-am fixat şi acest lucru ca prioritate în următoarele două luni.

Interviu realizat de Lucia Efrim, lucia.efrim@mediafax.ro

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici