INTERVIU | Preşedintele PNL, Ludovic Orban, la MEDIAFAX Live: Ceea ce ne-a lipsit, nu ne va mai lipsi. Sunt un garant că PNL nu va mai face înţelegere cu PSD/ Politicile guvernului sunt nişte aberaţii fiscale

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat într-un interviu pentru MEDIAFAX că cea mai mare problemă a PNL a fost aceea că nu avea o conducere aleasă, care să aibă autoritate. Liderul PNL susţine că prezenţa sa în fruntea partidului arată că e imposibil un troc cu PSD. "La ora actuala dupa alegerile interne, PNL este în poziţie de luptă şi este pregătit să-şi îndeplineasca misiunea pe care o are", a spus noul lider al PNL.

Urmărește
949 afișări
Imaginea articolului INTERVIU | Preşedintele PNL, Ludovic Orban, la MEDIAFAX Live: Ceea ce ne-a lipsit, nu ne va mai lipsi. Sunt un garant că PNL nu va mai face înţelegere cu PSD/ Politicile guvernului sunt nişte aberaţii fiscale

INTERVIU | Preşedintele PNL, Ludovic Orban, va fi în direct la MEDIAFAX Live, de la ora 13:00

Cele mai importante declaraţii ale liderului liberal:

Întrebare: Ce lipseşte PNL şi opozitiei în general pentru a fi reactiv în mod susţinut, coerent cu efecte?

- Sunt preşedinte de o luna de zile şi cred că PNL a fost extrem de prezent, a reacţionat prompt, a avut o activitate susţinută chiar şi dupa încheierea sesiunii parlamentare.

- Ne organizăm mai bine, construim comisiile de specialitate. Cred că am şi avut cateva reusite: împiedicarea adoptării celor trei acte normative care au făcut obiectul trocului politic dintre PSD si UDMR, comportamentul la moţiunea de cenzura şi reacţia pe care am avut-o imediat după, schimbarea programului de guvernare.

- Eu prefer să ma uit înainte să mă pregătesc pentru ce va să vina decât să ma uit înapoi. Ceea ce ne-a lipsit nu ne va mai lipsi. Mă refer la expertiza, la capacitatea de a genera răspunsuri potrivite la problemele cu care se confruntă societatea, oameni care să reprezinte PNL.

- Eu cred ca sunt un garant al faptului ca PNL nu mai face niciun fel de întelegere cu PSD şi ca va face opozitie de caracter, fermă, clară şi că va încerca să nu se limiteze la opoziţia politica şi că va mobiliza întreaga opoziţie din societate. 

- PNL nu a avut conduceri legitime. Foarte mult timp am functionat cu conduceri bicefale. La ora atcuala dupa alegerile interne, PNL este în poziţie de luptă şi este pregătit să-şi îndeplineasca misiunea pe care o are.

Întrebare: Mai este PNL un partid al clasei de mijloc?

- Politicile guvernului sunt nişte aberaţii politice. Introducerea unei taxe pe cifra de afaceri în domeniul energiilor şi comunicaţiilor. Pe ei nu îi interesează că românii să câştige mai bine, ci să facă rost de bani. Vor să oblige angajatorul să plătească CAS la nivelul salariului minim pe economie chiar dacă angajatul e angajat cu 2 ore, 4 ore şi nu cu durata de lucru în mod normal. Îi interesează să ia mai mulţi bani indiferent cu cât e plătit angajartul.

- Măsura creşterii salariului minim la 2000 de RON, în programul de guvernare, e o măsură aberantă. Trebuie găsiţi nişte indicatori economici, nişte parametri economici care să susţină creşterea salariului minim. Eu va spun că peste jumătate din cei care astăzi lucrează şi beneficiază de salariul minim îşi vor pierde locurile de muncă.

- Fondurile sunt insuficiente. M-am uitat în bugetele unor instituţii publice, cheltuielelie de personal nu sunt asigurate decât până în primele 9 luni ale anului. Nu mai pot să ia bani decât de la investiţii, cheltuieli de mentenanţă, sau cheltuieli de înzestrare a armatei lăsând economia fără motoarele naturale de dezvoltare reprezentate de investiţii. Atitudinea este una ostilă.

- Investitorii ar vrea să investească în România, dar nu vor investi dacă guvernul se comportă în acest fel. Ba bagă taxa de solidaritate, ba nu, ba bagă impozitul pe cifra de afaceri, ba nu introduc, ba introduc impozitul pe cifra de gospodărie, ba nu-l introduc. E o asemenea harababura în zona fiscal bugetară.

- În societate creşte nemulţumirea faţă de prestaţia guvernului. Nu mai există nicio aşteptare legată de activitatea. Nu Tudose conduce guvernul. Guvernul e condus de la Kiseleff. Tudose e o marionetă. E clar că guvern îşi pierde orice fel de autriotate şi că nu are capacitatea să facă faţă provocării cu care se confruntă.

Profilul politicianului liberal de succes

- Trebuie să creadă în valorile liberale, în proprietate privată, în mecanismele pieţei, să aibă o viziune care să ducă spre dezvoltarea României, pe o creştere economică solidă, nu artificiile PSD prin care au stimulat creşterea economică prin creşterea consumului. Deja cheltuielile publice nu pot fi susţinute din veniturile care sunt încasate astăzi din taxele şi impozitele la zi.

- La ora actuală suntem în procedura de repornire a activităţii comisiilor de specialitate. Avem 15 comisii de specialitate pe domenii de activitate care cuprind specialiştii partidului.

- Sunt foarte deschis pe o colaborare externă. Am demarat un amplu proces de întâlnire cu mediul de afaceri, care crează plus valoare. Intenţia e de a constitui pe termen mediu parteneriate că niciun fel de măsură economică, bugetară, să nu luăm decizii că partid fără să avem o consultare amplă cu mediul de afaceri. 

Consultări cu preşedintele

- O să avem consultări periodice. Ne-am întâlnit când au fost consultările de la Cotroceni.

Proiecţia listei PNL pentru viitoarele alegeri europarlamentare

- Intenţia mea e de a construi o lista pe sistem meritocratic. Să fie candidaţi desemnaţi din partea fiecărei regiuni. Voi ţine cont şi de competenţă pe care o au oamenii pe anumite domenii. Echipa pe care o trimiţi la Bruxelles trebuie să fie interdisciplinară. La ora actuală, cele mai multe decizii care sunt luate la nivelul instituţiilor europene afectează viaţă de zi cu zi a românilor. Vom fi foarte activi în susţinerea intereselor României. 

Priorităţile legislative din sesiunea parlamentară

- Vom avea întrunirea BPN. Sunt câteva iniţiative bune pe care le vom susţine că partid. Mă refer la modificarea legii 416, venitul minim garantat, în care să înăsprim condiţiile acordării ajutorului social. De asemenea, este depus un proiect care merită susţinut, este vorba de împărţirea redevenţelor, să nu mai ia bugetul de stat întreagă suma din redevenţe, ci să se distribuie şi autorităţilor locale.

- Vom susţine proiectul de lege privind acţiunile la purtător. Obligaţia fiecărei companii care vrea să participe la o licitaţie, să fie obligată să dezvăluie identitatea acţionarului.

- Susţinem reducerea contributillor de asigurări sociale, unificarea cotelor, susţinem reducerea TVA-ului. 

Sondajele noi demarate de PNL

- De-a lungul timpului am făcut multe sondaje. Nu am dat publicităţii sondaje. Mă interesează starea de spirit, aşteptările, mentalităţile, valorile, lucruri care ţin de analiză corpului social şi atitudinile pe care le au faţă de diferite programe, măsuri, decizii pentru a putea să ajustăm poziţionarea partidului în funcţie de aceste aşteptări care există în societate. Ele vor determina canalele de comunicare. 

Problema datoriilor partidului

- Este un partid care a acumulat în ultimii 5-7 ani de zile nişte datorii. Ne vom onora toate datoriile. Voi restabili disciplină financiară, voi asigura onorarea opricarui contract în care a fost implicat vreun membru al partidului.

Despre renunţarea la sediul PNL din Aviatorilor

- Noi venind dintr-o fuziune, fiecare a renunţat foarte greu la sediu. Am luat decizia imediat. Acolo după ştiinţă mea a stat Gh. Gheorghiu-Dej, nu sunt foarte legat sufleteşte.

Cea mai "modestă" declaraţie de avere

- Nu sunt cel mai sărac şef de partid. Am ocupat funcţii publice. Nu trebuie sa fii neapărat bogat ca să fii liberal.

Vă vedeţi prim-ministru?

- Nu contează cum mă văd eu. Suntem în situaţia în care trebuie să recredibilizam partidul. Am un program foarte serios de apropiere a partidului de cetăţean, la noi oamenii votează, după care cei care sunt votaţi nu prea mai sunt accesibili. Eu îmi propun că parlamentarii, grupurile de consilieri locali să fie disponibili cetăţenilor, să organizeze întâlniri pe diferite teme, să există deschidere din partea partidului.

Primele măsuri daca ar fi premier

- Primul lucru: reducerea aparatului administrativ. Avem prea multe ministere, agenţii, oficii, deconcentrate care nu-şi justifică existenţa. Avem prea multă birocraţie. Trebuie gândit un mecanism optim pentru o arhitectură instituţională care să fie funcţională, care să permită administrarea banului public şi o dezvoltare a României, să nu fie frână iniţiativei individuale, ci partenerul fiecărui individ. Trebuie o deparazitare în ceea ce priveşte regelemetarile.

- La noi a suferit foarte mult societatea, mediul de afaceri de pe urmă instabilităţii legislative, de pe urmă modului în care se adopta legile în România.

- Eu cred că trebuie interzise OUG-urile, trebuie guvernat numai prin lege, o lege să se dezbată 2 ani, dar să rămână în vigoare 10 ani. Trebuie simplificate procedurile.

- Fiscalitatea trebuie stabilită în cadru fiscal, acesta să rămână valabil cel puţin 5 ani de zile. Cred că e necesară o descentralizare reală. Comunităţile locale trebuie să aibă resursele astfel încât să poată să se dezvolte.

- Nu mai avem strategii de dezvoltare regională. Cred că trebuie să ne gândim la câteva din marile probleme cu care se confruntă unele comunităţi locale din România. Un proces de depopulare...Localităţi care au potenţial, care trebuie încurajate să se dezolte economic, să permită atragerea de investiţii. Infrastructură mare. E vital să dezoltam Portul Constanţa.

- Dacă viabilizam Dunărea şi refacem traficul comercial pe Dunăre, putem asigura dezvoltarea Sudului, a judeţelor dunărene.

Durata de viaţă a actualului guvern

- Mi-e greu să fac o prognoză. Viaţa va depinde de bunăvoinţa celor din Kiseleff. La primul semn de emancipare şi de nesupunere pe care îl va da permierul de mucava Tudose îşi va pune în pericol scaunul de premier. După episodul Grindeanu, probabil şi Tuodse va fi mai prudent în a-şi permite libertăţi de mişcare care nu sunt permise. Şi conducerea PSD va fi mai produenta ina genera o nouă demisie de guvern.

- După inepţia spusă ieri despre taxa de solidaritate, e o declaraţie comunistoidă. E ceva...De aici până la naţionalizare e un pas foarte mic. mintea domnului Tudose e probabil impregnată de „glasnot” şi „perestroika” din perioada lui Ion Iliescu.
 

----------------------------------------------------

Cât contează opoziţia în jocul politic, cum este apărată clasa de mijloc, cât de bogat este partidul, despre noul guvern din umbră şi armele legislative pentru sesiunea de toamnă, sunt câteva dintre temele ce vor fi discutate cu liderului principalului partid al opozitiei, în platourile MEDIAFAX Live.

Emisiunea MEDIAFAX Live va putea fi urmărită în direct, de la ora 13.00, pe site-ul www.mediafax.ro.


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici