- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.04.2011, 13:11)
- Alina Novaceanu , Alina Novaceanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU: Raluca Turcan: Nu cred că UDMR ar fi apreciat pumnul în masă a lui Emil Boc
Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că îl susţine din "loialitate" pe Emil Boc în cursa pentru şefia PDL, a respins criticile unor democrat-liberali la adresa premierului şi a spus că UDMR nu ar fi apreciat "pumnul în masă" a lui Emil Boc.
Urmărește
122 afișări
"Poate că există aşteptarea şi probabil au existat critici că Emil Boc nu bate cu pumnul în masă, însă asemenea aşteptări trebuie încadrate într-un context, ori contextul politic este al unui moment politic dificil, cu handicap electoral, în care partidele aflate la guvernare suferă, politic, din cauza caracterului impopular al unor măsuri dure. Nu cred că partenerii din UDMR sau de la minorităţi ar fi apreciat pumnul în masă al lui Emil Boc şi cred că vorba bună contează foarte mult şi capacitatea de a asculta, de a cântări şi, până la urmă, de a lua deciziile juste", a spus Turcan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Israelul a reţinut medici după un raid asupra unui spital, spun oficiali din domeniul sănătăţii
-
Libanul expulzează 70 de ofiţeri şi soldaţi sirieni într-o acţiune de securitate intensificată
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
În opinia sa, Emil Boc a fost un "premier ardelean" de care România avea nevoie, "molcom, care să asculte toate opiniile, să ţină cont de sfaturile primite de la cei din jur".
"Emil Boc a fost un premier ardelean de care aveam nevoie, molcom, care să asculte toate opiniile, să ţină cont de sfaturile primite de la cei din jur, să facă parteneriat cu preşedintele României, Traian Băsescu, şi să ţină corabia pe drumul drept", a precizat Turcan.
Raluca Turcan speră ca această campanie din interiorul PDL pentru şefia partidului "să se deruleze într-un stil de fair play". "Ştiu că existau aşteptări sau temeri că în campania noastră internă să fie sânge pe pereţi, tocmai pentru că există şi interesul, în special din exterior, de a destabiliza partidului, de a slăbi partidul. Eu sper ca dezbaterea internă să fie în spirit de fair play, unele declaraţii mai acide să fie din partea unor suporteri mai înfocaţi în această competiţie, însă pe fond, nu ne atacăm", a opinat Turcan.
Raluca Turcan a mai spus în interviu că îi vede în conducerea partidului, după Convenţie, pe Elena Udrea, Roberta Anastase, Cristian Preda, Monica Macovei şi Sever Voinescu şi a apreciat candidatura lui Toader Paleologu pentru preşedinţia PDL ca fiind "un moment de descreţire a frunţilor".
Prezentăm integral interviul acordat de către deputatul Raluca Turcan agenţiei MEDIAFAX:
Reporter: Aţi decis să-l susţineţi pe premierul Emil Boc la preşedinţia PDL. De ce Emil Boc şi nu Vasile Blaga?
Raluca Turcan: În primul rând, din loialitate. Eu, structural, nu pot să întorc spatele unui om care mi-a întins o mână, care m-a luat într-o echipă şi care nu a făcut greşeli majore. Asta nu înseamnă că nu ar fi putut fi făcute lucruri mai bune, însă, greşeli capitale, erori politice nu s-au făcut şi, în acest sens, voi rămâne parte şi, îmi doresc, să rămân parte a echipei Emil Boc. Asta nu înseamnă că nu am toată consideraţia faţă de domnul Blaga. Chiar pe anumite proiecte parlamentare am avut sprijinul total al domnului Blaga, mă bazez în continuare şi mi-aş dori ca, la finalul acestor alegeri interne, echipa PDL să fie una unită şi mai puternică.
Dincolo de această loialitate pe care am menţionat-o şi, din structura mea, nu pot să întorc spatele unui om care m-a luat într-o echipă, mai există şi alte considerente, considerente care ţin de capacitatea premierului Emil Boc de a-şi asuma decizii majore în momente dificile. În acest context, aş putea spune că este foarte uşor să critici când România merge pe un drum dificil şi când politic eşti chemat să iei măsuri impopulare. Dar, în acelaşi timp, este foarte dificil să-ţi asumi acest drum şi, mult mai dificil, să-l urmezi. Aşadar, cred că suntem datori cu toţii să vedem lucrurile bune care s-au făcut, să tragem o linie la deciziile pe care le-am luat, să vedem ce putea fi făcut mai bine şi, în urma unor dezbateri serioase, după Convenţia din mai, să ne apucăm de treabă. Obiectivul major este să câştigăm alegerile în 2012, să capitalizăm politic ceea ce ne-am asumat guvernamental şi, pentru aceasta, este nevoie ca toate forţele pozitive din PDL să fie adunate la un loc şi partidul trebuie să iasă mai întărit.
Reporter: Alegerile se pot câştiga cu acelaşi preşedinte, în condiţiile în care s-a erodat PDL la guvernare?
Raluca Turcan: Evident că PDL are în momentul de faţă o problemă de credibilitate, lucru care reiese din sondajele de opinie. Ar fi o naivitate din partea noastră să spunem că nu avem nicio problemă şi că oamenii au la fel de mare încredere în noi. Însă, această problemă de credibilitate cred că poate fi corectată dacă acţionăm pe nişte planuri esenţiale. Un prim plan pe care îl văd eu pentru redresarea partidului este să analizăm performanţa în funcţia publică a tuturor membrilor PDL, să nu mai trebuiască să fim confruntaţi cu situaţii delicate în care membri ai PDL nu au performat în funcţia publică sau au creat unele probleme.
În acelaşi timp, un alt plan ar fi cel al oferirii unui suflu nou PDL. Asta nu înseamnă că faci excepţie de la oamenii cu experienţă, de la oamenii vechi din partid, dar să urmăreşti echilibrarea echipei PDL astfel încât să vină oameni noi, oameni mai tineri, cu o nouă viziune, fără tinichele legate de coadă, oameni chiar cu un spirit mai critic în evaluarea PDL şi care să reuşească să balanseze o parte din conservatorismul deja cunoscut în interiorul partidului.
Un alt plan pe care ar trebui să megem după aceste alegeri şi care necesită dezbateri, este acela al întăririi forţei primarilor şi parlamentarilor în PDL. Să nu uităm că primarii sunt printre primii în campania electorală. Aşadar, politic trebuie sprijiniţi primarii prin activităţile organizaţiilor judeţene astfel încât ei să fie pregătiţi şi cu motoarele la maximum în prima competiţie electorală. De asemenea, parlamentarii au un rol foarte important, pentru că ei au fost aleşi uninominal şi, evident, şi viitorul lor politic este direct proporţional cu evoluţia partidului. Nu degeaba l-am văzut pe domnul Voiculescu care a început să lanseze pe piaţă tot felul de speculaţii că parlamentarii nu-şi vor mai regăsi locul câştigat în colegiile lor. Asta este o intoxicare care are ca scop slăbirea forţei parlamentare şi a forţei PDL. O atenţie foarte importantă trebuie acordată parlamentarilor.
Şi, nu în ultimul rând, un plan important este cel al asumării culoarului de dreapta, pentru că măsurile guvernamentale, chiar dacă nu au fost conceptualizate, au fost de dreapta. Contextul politic este unul în care PNL a trădat valorile de dreapta, s-a dus cu USL şi, din dorinţa de a se regăsi pe anumite funcţii, a făcut acea alianţă împotriva valorilor şi principiilor liberale. S-au separat apele, pentru că practic ne despărţim de un model promovat de USL şi preluat de la Ion Iliescu, modelul acela al statului asistenţial în care puterea era câştigată în principal de la stat şi sărăcia era peticită cu pomeni electorale şi ne îndreptăm spre un stat performant, cu instituţii mult mai suple care, în final, să funcţioneze mult mai bine şi în interesul cetăţenilor. Evident că această trecere nu este una uşoară şi, de aceea, trebuie foarte multă abilitate în luarea acestor decizii politice şi contează mult şi structura echipei de conducere a PDL.
Reporter: Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a susţinut că dacă rămâne Emil Boc în fruntea partidului nu se va schimba nimic şi i-a reproşat premierului că nu a luat o decizie care să fie a lui şi că este nevoie de un conducător care să gândească cu mintea, cu capul lui. Cum comentaţi?
Raluca Turcan: În primul rând, dorinţa mea cea mai mare este ca această campanie să se deruleze într-un stil de fair play. Ştiu că existau aşteptări sau temeri că campania noastră internă să fie sânge pe pereţi, tocmai pentru că există şi interesul, în special din exterior, de a destabiliza partidul, de a slăbi partidul. Eu sper ca dezbaterea internă să fie în spirit de fair play, unele declaraţii mai acide să fie din partea unor suporteri mai înfocaţi în această competiţie, însă pe fond, nu ne atacăm. În acelaşi rând, dacă ne uităm la Emil Boc, nu putem face abstracţie de cariera politică a domnului preşedinte Emil Boc. Cine spune că domnul preşedinte nu ia decizii ar trebui să se uite la ce a făcut ca om politic. Eu nu cred că Traian Băsescu a câştigat competiţia pentru Primăria Clujului în locul lui Emil Boc. Eu nu cred că Traian Băsescu a fost primar în locul lui Emil Boc, eu nu cred că premierul nu are propria viziune asupra ceea ce trebuie făcut în România.
Poate că există aşteptarea şi probabil au existat critici că Emil Boc nu bate cu pumnul în masă, însă asemenea aşteptări trebuie încadrate într-un context, ori contextul politic este al unui moment politic dificil, cu handicap electoral, în care partidele aflate la guvernare suferă, politic, din cauza caracterului impopular al unor măsuri dure. Nu cred că partenerii din UDMR sau de la minorităţi ar fi apreciat pumnul în masă al lui Emil Boc şi cred că vorba bună contează foarte mult şi capacitatea de a asculta, de a cântări şi, până la urmă, de a lua deciziile juste. De aceea, cred că Emil Boc a fost un premier ardelean de care aveam nevoie, molcom, care să asculte toate opiniile, să ţină cont de sfaturile primite de la cei din jur, să facă parteneriat cu preşedintele României, Traian Băsescu, şi să ţină corabia pe drumul drept. Am auzit multă lume care dădea din colţ în colţ în perioada aceasta tulbure politic şi, vreau să vă spun un lucru, mie nu îmi este ruşine să recunosc importanţa istorică a acestei guvernări a premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu la Cotroceni, pentru că istoria nu o scrie Antena 3 sau Raluca Turcan sau Victor Ponta, istoria României se scrie cu curaj şi cu voinţă politică. În acest context, cred că s-au luat nişte măsuri foarte bune. Aşa cum spuneam, corabia aceasta a României a fost dusă pe drumul drept prin furtună şi, din fericire, la final, am scăpat şi corabia şi pasagerii. Aşadar, apartenenţa politică la această echipă a premierului Emil Boc, parteneriatul cu preşedintele Traian Băsescu, pentru mine ca om politic este un motiv de mândrie personală pentru că am convingerea că, la finalul drumului, România va fi modernizată.
Reporter: Vorbeaţi despre o campanie fără atacuri, dar au apărut acuzaţii venite din interiorul partidului, de exemplu, că titulul moţiunii Boc a fost preluat din moţiunea Blaga.
Raluca Turcan: Am văzut şi eu aceste comentarii, am văzut şi anunţul domnului Valeriu Stoica privind titlul moţiunii şi vă mărturisesc sinceră că citeam din presă informaţii ciudate referitoare la un moment la care am participat. Mirarea venea din faptul că noi am fi furat acel titlu al moţiunii, când eu ştiu foarte clar cum a fost el emanat. Eram într-o discuţie, gen brainstorming, cu colegi din PDL şi a fost un consens pe această denumire care a apărut spontan în dezbatere. Nu cred că are rost acum să insistăm acum pe cine şi ce a preluat, este poate un subterfugiu al acestei competiţii interne. Pe fond, ambele moţiuni ar avea ceva de spus şi vor constitui un plus ca partidul, după aceste alegeri, să fie unit. Ţin mult, mult, ca dezbaterea să nu fie pe persoane, cine pe cine susţine, cum a început. Dezbaterea să fie pe fond, pe ce vrea fiecare de la PDL, de aceea am şi accentuat ce văd eu ca să se întâmple în PDL pentru că, la final, tragem linia să intrăm pe drumul drept şi să câştigăm alegerile. Acesta este obiectivul cel mai important al PDL.
Reporter: Aceste atacuri în interiorul partidului nu pot duce la o scindare, la o ruptură? Fac bine partidului?
Raluca Turcan: Evident că nu fac bine dacă sunt atacuri virulente, deocamdată nu a existat aşa ceva, cu mici excepţii care, din fericire, nu au fost amplificate şi sper să nu le amplificăm. De exemplu, nu o să încurajez niciodată colegii să se jignească între ei. Dar, asta nu fac pentru că nu cred că oamenii ar trebui să se exprime liber în PDL, ci pur şi simplu că tot ceea ce ai de spus trebuie să spui pentru că face bine PDL. Dacă coborâm nivelul dezbaterilor şi nu ne concentrăm pe ceea ce contează, riscăm să ratăm un moment decisiv pentru noi.
Reporter: Ar putea exista plecări din PDL, din echipa necâştigătoare?
Raluca Turcan: Eu sper să nu existe aşa ceva pentru că ar fi mare păcat. Eu ştiu oamenii care au intrat în competiţie şi mă uit, aşa cum am spus, la domnul Vasile Blaga şi la echipa dumnealui şi cunosc oamenii care sunt în echipa domnului Boc şi ştiu că au maturitatea necesară ca, după o competiţie internă, chiar dacă va fi cu accente mai dure pe alocuri, să strângă rândurile, să moblizeze şi să dea mai departe forţă partidului. Am menţionat la început, sunt în echipa domnului Boc din diferite considerente, dar asta nu înseamnă că nu am respect faţă de domnul Vasile Blaga. Dimpotrivă, îmi doresc în continuare să dăm mâna atunci când avem de susţinut proiecte importante pentru ţară şi pentru PDL. Aceleaşi relaţii le am şi cu alţi colegi, semnatarii moţiunii domnului Blaga. Deci, nu cred că ar trebui să ne despărţim, personal, şi să ajungem la nişte animozităţi din acestea care să nu mai poată fi depăşite şi doar acest moment al competiţiei să-l luăm ca o dezbatere deschisă pe idei.
Reporter: Găsiţi oportună schimbarea siglei, denumirii PDL?
Raluca Turcan: Poate fi o discuţie, poate fi o soluţie. Teoretic, această schimbare de siglă se face cu mai mult timp înaintea alegerilor, unui tur de alegeri, unei prime confruntări în alegeri, dar cred că decizia aceasta nu poate fi luată după un simţ politic, unii să susţină că ea trebuie schimbată, iar alţii să spună că nu, că au un ataşament faţă de sigla respectivă sau lor li se pare că nu este nevoie. Cred că trebuie făcută o analiză sociologică temeinică şi, în funcţie de aşteptările oamenilor, de interpretările oamenilor, de modul în care percep PDL şi mai percep o nouă rebranduire a PDL, să luăm o decizie. Oricum, cred că rebranduirea partidul trebuie să aparţină viitoarei conduceri a PDL şi cred că merită o dezbatere. Nu exclud cu totul un astfel de demers, dar, aşa cum am spus, decizia trebuie luată cu instrumente profesionale.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:17
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 18:04
Israelul a reţinut medici după un raid asupra unui spital, spun oficiali din domeniul sănătăţii