Reporter: Aţi vorbit despre explicaţii. M-ar interesa cum vedeţi dumneavoastră faptul că premierul Emil Boc, preşedinte al partidului, a prezentat unele explicaţii într-o metaforă, a spus un banc cu Mary, cu John, cu bani, care credeţi că a fost motivaţia premierului?
Sulfina Barbu: Pentru că am fost acolo, în sală, pot să vă spun că preşedintele partidului, pentru că a venit în calitatea de preşedinte al PDL să-şi prezinte programul politic pentru alegerile interne în faţa celor şase organizaţii din Bucureşti. Acolo noi suntem în familie, partidul e ca o familie, pentru că ne place sau nu ne place, dar eu sunt din 1997 în acest partid, eu sunt în campanie electorală, în alegeri locale, generale, în referendumuri, din 1997 sunt alături de ei. Suntem ca într-o familie. Eu la sediul partidului mi-am luat copilul când era fetiţa mea mică şi nu aveam cu cine să o las acasă şi erau zile în care trebuia să fiu la şedinţe şi am luat copilul la sediul partiduluim stătea într-un birou, îşi colora o carte sau desena, era la grădiniţă sau poate avea o temă de la grădiniţă şi eu stăteam la şedinţa de la partid. Inclusiv fiica mea ştie oamenii din partid şim când ne întâlnim, suntem ca într-o familie.
Reporter: Şi motivaţia preşedintelui partidului (n.r. – de a spune un banc)…
Sulfina Barbu: Tocmai pentru că dumnealui cu membrii de partid discută mai calm, mai liber, mai la obiect, nu poţi să fii numai în haina de prim-ministru când eşti preşedinte de partid cu proprii colegi de partid.
Reporter: Credeţi că e vremea bancurilor?
Sulfina Barbu: Eu cred că a fost potrivit ceea ce a spus preşedintele Emil Boc duminică pentru toţi membrii de partid. A fost practic o descreţire a frunţilor şi un moment de destindere după multe date foarte serioase, foarte concrete de cifre. În două ore şi jumătate, oamenii au fost foarte atenţi, au urmărit discursul, dar a fost un moment ,mai sunt şi artificii de discurs pregătite pentru ca oamenii respectivi să şi reţină din ceea ce le spui. Eu cred că a fost un moment potrivit, frumos bine încadrat în discursul general al preşedintelui PDL, pentru că am fost acolo.
Reporter: Aţi spus că nu puteţi să criticaţi candidaţii pentru preşedinţia PDL, v-aş ruga să enumeraţi câte trei calităţi pentru fiecare, pentru Emil Boc şi Vasile Blaga?
Sulfina Barbu: La domnul Emil Boc aş spune în primul rând onestitate, tenacitate şi asumarea de responsabilităţi, uneori chiar şi pentru noi, membrii de partid, a fost surprinzător cât de multe responsabilităţi şi ce obiective îndrăzneţe a asumat şi le-a atins. Domnul Vasile Blaga – un foarte bun organizator, un om de echipă şi un foarte bun politician, cu experienţă politică aş spune mare şi cunoscător al celorlalte partide politice. Sunt mult mai multe calităţi pe care cei doi candidaţi le au, sunt colegii mei alături de care am luptat, îmi amintesc inclusiv în campania electorală pentru alegerile din Cluj am fost cu echipa.
Reporter: Referitor la sigla partidului, domnul Theodor Paleologu a povestit, a arătat desene cu doi porumbei, o porumbiţă, a şi spus că porumbiţa ar putea fi doamna Elena Udrea, toată lumea s-a întrebat la dezbateri cine ar putea fi porumbelul. Dumneavoastră ce părere aveţi, doi porumbei ar putea fi o siglă pentru partid?
Sulfina Barbu: Cu siguranţă pentru sigla partidului, dacă vom avea probabil această discuţie în viitorul apropiat, trebuie făcut un studiu. În primul rând pe membrii partidului, apoi pe cei de afară, dacă ne gândim să schimbăm sigla şi simbolistica partidului e un lucru serios pe care trebuie să-l facem.
Reporter: N-a fost serios atunci când au fost propuşi doi porumbei ca siglă?
Sulfina Barbu: Eu cred că a fost o glumă. Domnul Toader Paleologu a propus aşa ceva, cred că a glumit pur şi simplu, pentru că eu mă gândesc mai mult la Partidul Popular European, către sigla PPE din care facem noi parte. Vedem dacă nu putem să ne apropiem de PPE ca simbolistică, mie îmi place foarte mult de exemplu inima PPE ca şi simbol. Dar astea dacă le vom discuta sunt lucruri serioase pe care trebuie să le analizăm pe baza unor studii, unor analize şi în rândul membrilor de partid şi în rândul oamenilor din afara partidului, pentru că nu este puţin lucru însemnul electoral, este extrem de important. Să ne amintim că în campaniile electorale fiecare ne ducem cu un însemn electoral, cu simbolistica partidului şi în momentul în care schimbi e posibil să creezi dificultăţi chiar în rândul membrilor de partid şi al susţinătorilor tăi.
Reporter: Mulţi dintre liderii PDL şi candidaţi în cursa pentru preşedinţia PDL vorbesc despre un parteneriat cu domnul Traian Băsescu, preşedintele ţării. V-aş întreba care credeţi dumneavoastră că ar putea fi locul lui Traian Băsescu după ce va finaliza mandatul de preşedinte al ţării?
Sulfina Barbu: Aceasta este problema domniei sale. Nu pot eu să comentez ce va face preşedintele României după ce va încheia mandatul de preşedinte. Cu siguranţă nu mă pronunţ eu aici.
Dar eu aş sublinia câteva lucruri esenţiale din punctul meu de vedere. Când vorbim de parteneriat cu preşedintele României, trebuie să vorbim de acţiune politică mai mult şi mai puţin de declaraţii. Orice declaraţie trebuie să fie susţinută de acţiune politică. Eu văd aşa: în primul rând, preşedintele României este pe cea mai înaltă funcţie aleasă în stat şi este fost membru al PDL, chiar preşedinte al acestui partid. Deci, nu putem să fim ipocriţi şi să spunem, ştiţi, nu ne mai interesează preşedintele Traian Băsescu, nu avem cum, face parte din istoria noastră, a PD, respectiv a PDL.
Doi. Conform Constituţiei, preşedintele României este parte a executivului. Şi a asumat nişte reforme extrem de importante pe care singur nu le-ar fi putut pune în practică, ci în parteneriat cu Guvernul actual al actualei coaliţii şi condus de Emil Boc a pus în practică aceste reforme. Despre acest parteneriat pe instrumente constituţionale putem să discutăm. Ce obiective îţi propui? Preşedintele am văzut că a avut obiective şi în perioada 2007-2008, dar neexistând un dialog între Administraţia prezidenţială şi Guvern, nimic din ceea ce preşedintele Traian Băsescu propunea atunci n-a fost pus în practică, poate nu mai era situaţia dificilă la sfârşitul anului 2008 – începutul anului 2009 dacă s-ar fi întâmplat ceva din proiectele comune. Eu cred în acţiunea politică de parteneriat între preşedinte şi Guvern în folosul public, mai avem o provocare extrem de importantă aceea de a reforma regiile autonome, companiile de stat care din păcate au rămas nereformate dinainte de 1989.
Reporter: Cine este responsabil pentru că au rămas nereformate? PDL s-a aflat la guvernare.
Sulfina Barbu: Haideţi să ne uităm puţin în istoria lor şi vom vedea că vin arierate din 1990 care s-au tot rostogolit, datorii neachitate, subvenţii datorate fără o analiză serioasă. Aici nu putem să spunem că PDL este singurul vinovat, toate guvernele şi toate partidele care au guvernat până acum sunt vinovate de situaţia companiilor şi regiilor autonome. Este o realitate. Pe de altă parte, PDL împreună cu partenerii de coaliţie asumă pe baza evaluărilor făcute cu specialiştii, nu poţi să te joci cu Transgazul şi să spui astăzi ceva şi mâine altceva sau cu Compania Naţională a Huilei, pentru că sunt şi probleme sociale şi probleme de exploatare a resurselor existente în România, de producere a energiei. Trebuie să ai un plan coerent şi să iei în calcul toate aceste lucruri şi implicaţii în domeniul social, economic. Şi cred că pe baza analizelor care s-au făcut acum este un plan coerent împreună cu FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană de reformare şi eficientizare. Nu ştiu dacă pot să vă spun dacă toate trebuie să fie privatizate, aş spune că nu. (…)
Reporter: Conducerea viitoare a partidului ar putea fi cam aceeaşi conducere, sunt cam aceleaşi persoane care candidează pentru funcţii de conducere.
Sulfina Barbu: Sunt şi oameni noi, haideţi să recunoaştem, în rândul parlamentarilor sunt parlamentari la primul mandat, care candidează acum fără să fi avut funcţii în BPN şi sunt multe exemple. Că vorbim de Cristi Petrescu, că vorbim de Ştefan Pirpiliu, de Toader Paleologu, de Mihaela Şandru, sunt mulţi colegi care sunt la primul mandat de parlamentar şi nu au fost în BPN.
Reporter: Şi credeţi că dânşii vor aduce această schimbare?
Sulfina Barbu: Sunt convinsă că această înnoire a echipei cu cei care au experienţă,pentru că şi din cei cu experienţă din actuala conducere vor fi realeşi şi din rândul europarlamentarilor,doamna Monica Macovei nu a fost în conducerea partidului, candidează acum la o funcţie de vicepreşedinte. Domnul Sever Voinescu candidează şi dumnealui la funcţia de vicepreşedinte. Pe lângă oameni cu experienţă,vin oameni noi care spun «Da, avem putere de muncă, ştim ce înseamnă activitatea partidului, vrem să ne asumăm la nivel naţional funcţii de conducere». Va ieşi o echipă care va îmbina şi noutatea cu experienţa şi tinereţea cu experienţa, va fi un suflu nou.
Reporter: Îl vedeţi pe domnul Emil Boc premier în continuare şi după această convenţie a partidului?
Sulfina Barbu: Cu siguranţă da, din moment ce nu avem şi nu a fost altă discuţie pe această temă, cu siguranţă domnia sa rămâne în funcţia de prim-ministru după convenţie, pentru că deocamdată alegerile sunt în PDL şi dorinţa noastră şi a primului-ministru a fost ca această campanie să afecteze cât mai puţin actul de guvernare.
Am auzit critici şi dacă îmi daţi voie să spun câteva lucruri… Am auzit critici că primul-ministru merge în teritoriu. Da, a mers în teritoriu şi a semnat contracte cu finanţare pe fonduri europene şi vă dau câteva exemple: contracte cu finanţare pe fonduri europene sau fonduri guvernamentale.
Reporter: În timp ce făcea campanie internă de partid?
Sulfina Barbu: Dacă în ziua de marţi a semnat un contract la Bistriţa, culmea, beneficiarul este primarul PSD al oraşului Bistriţa, s-a aflat în oraşul Bistriţa şi după-amiază s-a întâlnit cu organizaţia partidului, acolo cred că nu este nimic rău. Că la Constanţa a semnat cu primarul Mazăre un contract pe fonduri europene consistent sau dacă la Târgu Jiu s-au semnat tot cu un primar PSD două contracte tot pe POSDRU, eu nu cred că este un lucru rău dacă primul-ministru merge într-o localitate din România şi îşi face timp o oră şi merge chiar şi la organizaţia de partid. Este chiar logic să meargă la organizaţia de partid, a partidului pe care îl conduce.
„Eu cred că a fost potrivit ceea ce a spus preşedintele Emil Boc duminică pentru toţi membrii de partid. A fost practic o descreţire a frunţilor şi un moment de destindere după multe date foarte serioase, foarte concrete de cifre. În două ore şi jumătate, oamenii au fost foarte atenţi, au urmărit discursul, dar a fost un moment, mai sunt şi artificii de discurs pregătite pentru ca oamenii respectivi să şi reţină din ceea ce le spui. Eu cred că a fost un moment potrivit, frumos, bine încadrat în discursul general al preşedintelui PDL, pentru că am fost acolo”, a apreciat Sulfina Barbu.
Ea a precizat, în interviu, că partidul mai are multe lucruri de corectat pe partea de comunicare, apreciind că PDL a crescut în timp foarte scurt, fiind „ca un copil căruia i-a rămas puţin hăinuţa mică”.
„Este necesară pentru partid o echipă care să asume că avem nevoie de îmbunătăţirea comunicării în interiorul partidului, de la vârful partidului până la fiecare organizaţie şi la fiecare membru în parte”, a adăugat Sulfina Barbu, menţionând că este necesară şi o mai bună comunicare cu opinia publică.
„Dacă într-un partid politic există un politician care crede că nu îşi asumă măsurile, programul politic al partidului, câştigă, vedem că lucrurile nu stau deloc aşa. Este exact invers. Doar dacă îţi asumi programul politic al partidului, dacă eşti în echipa partidului din care faci parte, atunci eşti apreciat. Şi trebuie să fii şi la bine şi la rău, mereu. Într-un partid nu există să ieşi în faţă numai când este bine şi ai mult în sondaje sau câştigi alegerile şi când este o perioadă mai dificilă să stai să te conservi”, a precizat deputatul PDL.
Sulfina Barbu a vorbit şi despre relaţia partidului cu preşedintele Traian Băsescu, apreciind că acesta face parte din istoria democraţilor.
„Nu putem să fim ipocriţi şi să spunem, ştiţi, nu ne mai interesează preşedintele Traian Băsescu. Nu avem cum, face parte din istoria noastră, a PD, respectiv a PDL”, a spus Barbu.
Prezentăm integral interviul acordat de Sulfina Barbu agenţiei de presă MEDIAFAX:
Reporter: Vom începe cu un subiect legat de pantofi, un subiect agreat de majoritatea femeilor şi vă propun să vorbim despre pantofii şefului delegaţiei FMI, care a venit la Bucureşti cu pantofii găuriţi, aşa cum arată ultimele imagini. Ce credeţi dumneavoastră, ca politican?
Sulfina Barbu: Eu nu pot să am decât două explicaţii. Nu ştiu care este cea corectă. În primul rând, poate o lipsă de preocupare majoră pentru ţinută, pentru că, sigur, un om precum Jeffrey Franks are multe de făcut, multe calcule, multe analize, discuţiile de la toate ministerele nu sunt simple, pentru că discutăm de date, de cifre concrete. Poate să fie o precupare pentru ţinută trecută doar în planul doi datorită misiunii importante pe care o are domnia sa aici sau poate pur şi simplu să fie o neatenţie? Poate nu s-a uitat la pantofi. Poate nu a verificat că acei pantofi au probleme, nu ştiu să vă spun, dar oricare dintre variante eu cred că trebuie să tragă un semnal de alarmă. Pentru că orice persoană publică trebuie să fie atentă la ţinuta pe care o are. Asta denotă, dacă vreţi, şi respect pentru cei cu care te întâlneşti, pentru cei în faţa cărora vrei să apari, să-i convingi, să discuţi cu ei. Probabil că este o scăpare. Este departe de casă, o fi ezitat să meargă la magazin să-şi cumpere o altă pereche de pantofi, nu ştiu sau nu a avut o altă pereche de pantofi de rezervă, dar cert este că lucrul acesta a apărut şi acest lucru nu este bun pentru imaginea domniei sale, faptul că pantofii aveau acea gaură destul de mare în talpă.
Reporter: Este o situaţie oarecum paradoxală: politicienii români, care se împrumută, nu au fost surprinşi cu găuri în talpă, iar şeful delegaţiei FMI, care împrumută bani, e adevărat nu banii dânsului, a fost surprins în această situaţie?
Sulfina Barbu: Eu sunt convinsă că domnul Franks are o retribuţie, dacă vreţi, consistentă, nu cred că se pune problema lipsei resurselor financiare, dacă despre asta discutăm, pentru a-şi cumpăra o altă pereche de pantofi. Eu cred că este lipsă de timp, lipsă de preocupare sau pur şi simplu nu a avut timp să se uite după o pereche de pantofi noi. Nu ştiu să vă spun. Oricare dintre variante nu denotă lipsa de resurse materiale, asta cu siguranţă, am convingerea că-şi poate permite din retribuţia pe care o primeşte, este o funcţie de responsabilitate maximă, şi posibilitatea de a-şi cumpăra o pereche de pantofi. Cred că este o preocupare trecută pe planul doi vizavi de ţinută.
Reporter: Ceea ce nu se întâmplă, nu am putea să-l vedem pe domnul Videanu, de exemplu, pe domnul Boc într-o astfel de situaţie, nu l-am văzut până acum. Preocuparea pentru ţinută la noi…
Sulfina Barbu: Eu cred că este importantă pentru orice om politic şi pentru orice persoană preocuparea pentru ţinută. Şi pentru dumneavoastră ca ziarist există această preocupare atunci când mergeţi la o conferinţă de presă, indiferent unde se întâmplă evenimentul, indiferent că este într-un sediu de partid, în Parlamentul României sau undeva în oraş, sunteţi preocupată ca ţinuta dumneavoastră să fie decentă, să fie corectă, să fie adecvată pentru evenimentul respectiv. Acelaşi lucru este valabil şi pentru politicieni, sau mai bine spus cu atât mai mult pentru politicieni. Trebuie să fii îmbrăcat decent, îngrijit, trebuie să creezi o imagine care să ducă la credibilizarea mesajului pe care îl transmiţi. Eu cred că pentru orice persoană publică este important. Sigur, mai sunt şi stângăcii. Chiar şi în rândul politicienilor din România, pentru că nu poţi să mergi cu aceeaşi ţinută în oricare dintre situaţii. Sunt convinsă că sunt şi stângăcii. V-aş da un exemplu: atunci când eram ministru, am avut foarte multe zone în care am mers, pe diguri sau la zone afectate de inundaţii, unde trebuiau făcute anumite intervenţii. Nu întotdeauna eram pregătită cu o pereche de încălţări în maşină adecvată pentru zona aceea şi s-a întâmplat să merg şi cu o încălţăminte neadecvată. Eu recunosc şi pot să-mi recunosc şi această greşeală a mea personală, dar cred că era mai important să ajung acolo unde trebuia luată decizia decât să mă gândesc cu ce pantofi să mă încalţ. Recunosc, am suportat criticile, am învăţat între timp, dar cred că despre asta putem să discutăm mult.
Reporter: Revenind la problemele noastre politice. Sunteţi candidat la funcţia de secretar general al partidului. Care a fost motivaţia care v-a făcut să vă înscrieţi în această cursă? Domnul Cezar Preda şi domnul Ioan Oltean mai sunt în această cursă pentru singurul post de secretar general al partidului.
Sulfina Barbu: Am depus această candidatură fără să fac parte din niciuna dintre echipele care susţin o moţiune sau alta, tocmai considerând, aşa cum am judecat eu, că pot să discut cu oricare dintre organizaţii, în primul rând. În al doilea rând, am o experienţă pe zona de organizare, sunt de 13 ani în partid, am văzut partidul acesta din interior cum a crescut, ştiu exact care este posibilitatea unei organizaţii comparativ cu alte organizaţii din punct de vedere organizatoric şi din punct de vedere comunicaţional, ştiu Statutul foarte bine, pentru că secretarul general trebuie să vegheze la punerea în practică a deciziilor în conformitate cu Statutul şi am convingerea că, pe lângă fermitate, ai nevoie şi de posibilitatea de dialog. Eu cred că am aceste calităţi, sunt în Bucureşti, această funcţie să ştiţi că presupune foarte mult timp petrecut la sediul partidului, sigur, eficient. Cred că am demonstrat că am posibilitatea de a discuta cu oricare dintre organizaţii şi ştiu să zâmbesc atunci când trebuie, dar să fiu şi intransigentă atunci când este necesar. Voi vedea dacă şi colegii mei de partid consideră că îndeplinesc aceste criterii pentru a fi secretar general al partidului.
Reporter: Funcţia de secretar general este deţinută de mult timp de domnul Vasile Blaga. Dânsul deţine această funcţie în prezent. Ce nu a făcut domnul Vasile Blaga în calitatea sa de secretar general şi veţi face dumneavoastră?
Sulfina Barbu: Orice caracterizare aş face acum ar însemna o critică la adresa unui candidat, lucru pe care nu am să-l fac şi vă rog să-mi permiteţi lucrul acesta, pentru că sunt preşedinta Comisiei de organizare. Vă repet, nu am mers cu nicio echipă de susţinere pentru că am vrut să fiu consecventă ca om politic şi, mai mult decât atât, consider că partidul are nevoie de oameni care să fie neutri, să discute cu toate echipele din partid, să vegheze la buna organizare a Convenţiei şi CNC, să asigure un tratament egal, astfel încât să nu fie niciunul dintre candidaţi dezavantajat sau avantajat în detrimentul celuilalt. Deci, orice ai spune despre un candidat astăzi poate părea o critică, dar eu cred că sunt lucruri multe de îmbunătăţit. Gândiţi-vă că vine o echipă nouă la conducerea PDL din data de 16 mai şi această echipă trebuie să intre direct în pâine.
Pe partea de comunicare cred că sunt multe lucruri de corectat. Aici suntem de acord şi este un lucru recunoscut şi în interiorul partidului. Pe partea organizatorică partidul a crescut mult în ultimii ani, dacă ne uităm la ultimele alegeri ce procent am avut şi ce număr de membri, ce număr de membri avem astăzi, vedem că partidul a crescut într-un timp foarte mult. Este ca un copil căruia i-a rămas puţin hăinuţa mică, dacă vreţi aşa o explicaţie mai plastică. Este necesară pentru partid o echipă care să asume că avem nevoie de îmbunătăţirea comunicării în interiorul partidului de la vârful partidului până la fiecare organizaţie şi la fiecare membru în parte. E un lucru care trebuie îmbunătăţit, comunicarea externă a partidului, pentru că discutăm aici de o comunicare deficitară care din păcate a avut un rol important în scăderea în sondaje a partidului.
Reporter: Cine a făcut această comunicare deficitară?
Sulfina Barbu: Noi toţi. Toţi care suntem în conducerea actuală a PDL nu am fost suficient de abili şi de organizaţi să comunicăm măsurile pe care PDL, prin parlamentari, prin reprezentanţii din Guvern le-au luat. Uitaţi-vă cât de puţine lucruri se ştiu despre Codul Muncii, Legea Educaţiei, despre reforma în Justiţie. Şi în primul rând noi cei din PDL nu am avut o comunicare eficientă.
Reporter: Împărtăşiţi punctul de vedere al preşedintelui Traian Băsescu, care spunea că după părerea sa greii partidului stăteau ascunşi în tranşee şi doar domnul Tălmăcean sau ştiu eu care alt domn apăra partidul la televiziuni?
Sulfina Barbu: N-o să-mi permit niciodată să comentez declaraţiile preşedintelui României. Eu vă spun doar percepţia mea proprie şi, dacă vreţi, ceea ce şi eu constat că n-am făcut suficient de bine. Dacă discutăm despre aceste măsuri, cu siguranţă ar fi trebuit ca echipa de conducere a PDL în integralitatea ei să iasă şi să explice mult mai bine. Puteam să facem mici explicaţii pe hârtie şi să mergem în organizaţii. Uitaţi-vă ce mult a aşteptat PDL această dezbatere internă, plusvaloarea pe care au adus-o aceste moţiuni a fost dezbaterea internă din organizaţiile judeţene, membrii noştri aşteptau lucrul acesta. Era un lucru absolut necesar să audă direct de la liderii partidului explicaţiile, şi nu prin intermediari.
Dar recunosc că nu am mers suficient de bine pe zona aceasta de comunicare, chiar explicaţiile pe hârtie, un A4 în care să explici principiile pentru oricare dintre legile noastre ar fi fost de la conducerea partidului pentru membrii de partid cel mai bun argument. Gândiţi-vă că un membru de partid are vecini, stă de vorbă, are colegi la serviciu şi toţi îl întreabă «dar de ce faceţi aşa? dar de ce luaţi măsurile astea?». Pe mine, de exemplu, mă afectează. Şi colegul meu de partid trebuie să aibă argumentele de la mine, de la partid în primul rând. Nu s-a întâmplat asta.
Reporter: Care dintre cele două echipe ar putea realiza această comunicare eficientă?
Sulfina Barbu: Eu cred că oricare dintre echipe ar putea să realizeze îmbunătăţirea comunicării pentru PDL, cu siguranţă, care acum trebuie să recunoaştem că în perioada de campanie internă a fost un pic neglijată. A fost mai interesant şi pentru reprezentanţii mass-media şi pentru simpatizanţii noştri din exteriorul partidului ceea ce prezintă echipele decât explicarea măsurilor. Dar, aici e logic şi firesc, avem o lună de campanie internă, o terminăm. Oricare dintre echipe are oameni calificaţi, dar şi o îmbinare a celor două echipe într-o echipă de conducere, pentru că, atenţie, în prima zi în Convenţia Naţională noi votăm, alegem între cele trei moţiuni, moţiunea care obţine cel mai mare număr de voturi şi devine moţiunea câştigătoare şi conducătorul moţiunii respective preşedintele partidului. Mai votăm doi preşedinţi de comisie – preşedintele Comisiei de integritate şi Statut şi preşedintele Comisiei de revizie şi control. A doua zi ne votăm echipa. Oricare dintre membrii partidului a avut posibilitatea să-şi depună candidatura pentru echipa de conducere, pentru BPN, pentru că orice preşedinte are nevoie de o echipă.
Indiferent care va fi preşedintele votat de partid, ai nevoie de o echipă. Din 16 mai această echipă trebuie să intre în pâine. (…)
Reporter: Spuneţi că oricare dintre cele două echipe ar ajunge la conducere ar îmbunătăţi imaginea partidului şi comunicarea externă.
Sulfina Barbu: Cu siguranţă, şi sunt lucruri asumate în cele trei moţiuni de fiecare candidat.
Reporter: Să înţelegem că, dacă ar ieşi domnul Vasile Blaga preşedinte al PDL, nu există pericolul scindării partidului?
Sulfina Barbu: Cu siguranţă nu există acest pericol. Şi vă spun că eu refuz din start, şi cunosc PDL foarte bine, refuz din start asemenea speculaţii. Oricare dintre candidaţi va rămâne ataşat partidului indiferent dacă va câştiga sau nu va câştiga funcţia de preşedinte. Vor rămâne ataşaţi partidului, în primul rând sunt oameni ai PDL. Doi, susţinătorii dumnealor vor rămâne ataşaţi partidului şi candidează, sunt convinsă, că şi dintr-o echipă şi din cealaltă vor accede la o funcţie de conducere, pentru că sunt oameni cunoscuţi în PDL.
Şi am mai văzut un lucru extrem de important. Într-un partid cel mai important este jocul de echipă. Cred că putem să ne uităm în ultimii 20 de ani la evoluţia partidelor politice. Dacă într-un partid politic există un politician care crede că nu îşi asumă măsurile, programul politic al partidului câştigă, vedem că lucrurile nu stau deloc aşa. Este exact invers. Doar dacă îţi asumi programul politic al partidului, dacă eşti în echipa partidului din care faci parte, atunci eşti apreciat. Şi trebuie să fii şi la bine şi la rău, mereu. Într-un partid nu există să ieşi în faţă numai când este bine şi ai mult în sondaje sau câştigi alegerile şi când este o perioadă mai dificilă să stai să te conservi. Nu, eşti sancţionat în primul rând de membrii partidului care aşteaptă de la tine ca lider să ieşi să explici, să te baţi pentru măsurile partidului, să le explici mai bine pentru cei din exterior, dar şi pentru cei din interior. Dacă stai deoparte, ai făcut pasul înapoi şi nu te baţi pentru partid, nu înseamnă că-ţi conservi imaginea şi câştigi. Dimpotrivă, pierzi.