- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU - Tabără: Traian Băsescu îşi respectă partenerii, dar dacă faci greşeli e clar că nu te iartă - VIDEO
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că preşedintele Băsescu îşi respectă partenerii "dacă nu fac greşeli mari", dar dacă le fac e clar că nu îi iartă, ministrul apreciind totodată că disputele din interiorul PDL sunt, de fapt, "un mic divertisment".
"De altfel, eu cred că, dincolo de ceea ce spun unii, preşedintele îşi respectă partenerii, dacă nu faci greşeli mari. Dacă faci greşeli, e clar că nu te iartă, nu? Şi e normal să fie aşa", afirmă Valeriu Tabără în interviu.
În ceea ce priveşte disputele din interiorul PDL, Tabără spune că majoritatea protagoniştilor sunt prieteni, iar "ceea ce se întâmplă acum este un mic divertisment, nici măcar o stare conflictuală", deşi "campania este extrem de serioasă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Ministrul apreciază că PDL se află "într-o situaţie extrem de inedită", deoarece, în mod obişnuit, conducerea partidului nu se schimbă decât într-un eşec electoral, "ori preşedintele Boc nu a trecut printr-un astfel de moment".
Valeriu Tabără susţine că Emil Boc nu le-a spus miniştrilor faptul că preşedintele Băsescu i-ar fi cerut demisia. "Emil Boc nu a spus chestiunea asta în faţa noastră, a Guvernului sau dincolo. (...) Îmi păstrez punctul de vedere pe care l-am spus cu ani în urmă: partidele serioase îşi numesc prim-miniştri preşedinţii partidului. Ei sunt cei care răspund de programul partidului. (...) Eu nu cred că partidul poate câştiga schimbându-şi premierul din mers, numai după faptul că, ştiţi, ne detaşăm de politica lui Emil Boc", consideră Tabără.
Ministrul Agriculturii vorbeşte în interviu şi despre mama sa, în vârstă de 81 de ani, care locuieşte la ţară şi are o pensie de 300 de lei, însă este "o mare susţinătoare a preşedintelui Traian Băsescu".
Prezentăm integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de către ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără:
Reporter: Vom vorbi pentru început despre declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care l-a criticat dur pe Vasile Blaga spunând că PDL nu poate fi condus de un caporal. Sunteţi politician vechi, ministru în Cabinetul Boc. Cum vedeţi dumneavoastră aceste declaraţii?
Valeriu Tabără: Cred că e vorba despre o luptă chiar dincolo de ce ne aşteptam noi, ca membri ai partidului, e o competiţie cu adevărat şi e luată extrem de în serios de către toţi candidaţii. În principal, desigur de cei care au cele mai mari şanse, respectiv Emil Boc şi Vasile Blaga. Cred că într-un astfel de moment nu putea lipsi preşedintele, care consideră că trebuie să-şi spună un punct de vedere mai ales că s-a şi speculat pe mai multe zone publice care ar fi putut fi punctul domniei sale de vedere şi, sigur, dânsul şi l-a spus în mod specific, nu a făcut excepţie de la modul de a se pronunţa şi, sigur, cu o anumită caracterizare pentru fiecare dintre cei doi candidaţi. Referitor la Emil Boc, a spus clar că este un partener din 2004, un partener cu care a construit şi va construi în continuare. A lăsat într-un anumit fel să se înţeleagă că dânsul merge spre zona premierului.
Rep.: Dar despre Vasile Blaga a spus că este un caporal. Îl vedeţi caporal pe Vasile Blaga?
V.T.: Vasile este un tip mai direct, întotdeauna, mai scurt în fraze, mai precis în acţiunile pe care le face. E un organizator bun şi nu se poate nega acest lucru, are o contribuţie importantă la evoluţia PDL-ului. Sigur că e vorba de două personaje extrem de puternice, care sunt Traian Băsescu, respectiv Vasile Blaga. Sunt convins că, dincolo de aceste cuvinte, dânşii vor putea colabora împreună. De altfel, şi unul şi altul au lăsat acest lucru să se înţeleagă, că este loc de colaborare, aşa cum întotdeauna a existat în PDL.
Rep.: Spuneţi că sunt două personaje extrem de puternice Traian Băsescu şi Vasile Blaga. Emil Boc nu este un personaj la fel de puternic?
V.T.: Cred că Emil Boc este într-un anumit fel mai elegant în a se adresa. Este şi premier, este şi omul care trebuie să facă faţă nu numai problemelor din perioada campaniei din propriul partid, să nu uităm conduce o coaliţie, de altfel şi-a asumat răspunderea pentru două legi extrem de importante în Parlament şi care au nevoie de a fi susţinute. Se ştie că numai PDL singur nu poate să susţină aceste legi. Ori, Emil Boc a câştigat destul de multă experienţă în negocieri şi mai ales în a traversa momentele extrem de dificile, dacă luăm numai cele 13-14 asumări de răspundere guvernamentală, care spun ceva, experienţă, dar aş spune că şi o toceală de nervi care trebuie să ţi-i calmezi, să te aşezi la masă, să negociezi chiar şi atunci când ai puţine şanse. Şi, din fericire, Boc a câştigat extrem de multe partide, să spunem noi aşa, de negocieri şi momente.
Aş mai spune încă un lucru: noi ne găsim într-o situaţie extrem de inedită. În mod obişnuit, conducerea partidului nu se schimbă decât într-un eşec electoral, ori preşedintele Boc nu a trecut printr-un astfel de moment. Am traversat un moment de criză, într-un moment în care a trebuit să luăm nişte măsuri care nu întotdeauna au fost foarte populare. Iată că este un moment în care, sigur, timid, dar se văd rezultate pozitive. S-ar putea ca în câteva luni rezultatele să fie semnificative. Este un merit al celui care a putut să ducă un partid politic fără pierderi foarte mari, de fapt sunt nesemnificative, şi mai mult, traversând un moment parlamentar dificil, pentru că, iată, în Senat ne găsim la o limită foarte mică de majoritate, în Camera Deputaţilor de asemenea. Trebuie să ai un anumit joc, să spunem de glezne şi de minte ca să poţi să traversezi anumite momente. Pentru că e o diversivitate de opinii, inclusiv în zona colegilor parlamentari, unde nu de puţine ori erau probleme inclusiv în înţelegerea unor măsuri pe care Guvernul în care PDL-ul este reprezentativ trebuia să le ia.
Rep.: Cum vedeţi, cum simţiţi această campanie internă din partid?
V.T.: Eu vin mai puţin în contact cu partidul, prin prisma activităţilor mele de ministru. În puţine cazuri în care discutăm politică, de cele mai multe ori mă regăsesc în faţa propriilor parlamentari, legat de anumite probleme care probabil nu funcţionează cum aş dori eu în teritoriu. Am încă insule în ţară în care nu au fost achitate subvenţiile. Suntem în elaborarea unor decizii de agricultură şi în care de consultăm cu colegii parlamentari. În acelaşi timp, eu ţin legătură în general, dar n-aş spune că sunt foarte angrenat în aceste campanii. Oricum, ele se duc extrem de serios, mult mai serios decât au fost făcute cu alte ocazii în care PDL şi-a ales conducerea.
Rep.: Ce înseamnă "serios"?
V.T.: În primul rând, fiecare dintre cei doi sunt angajaţi cu trup şi suflet în competiţie, pentru a câştiga aceste alegeri. Şi nu este vorba de o competiţie de formă. E clară. Şi, dacă vreţi, eu aş reveni şi la afirmaţiile pe care le-am făcut în urmă cu 7-8 zile, în care spuneam că 80% din membrii partidului şi-ar fi dorit o armonizare a poziţiilor celor doi, pentru că eu, de pildă, şi o spun cu toată sinceritatea, cred în aceşti lideri. Sunt cu adevărat nişte lideri de partid, pornind de la Sorin Frunzăverde, căruia nu i se pot lua meritele în ceea ce a însemnat aducerea PDL spre zona de dreapta politică, în ceea ce a însemnat integrarea în Partidul Popular European şi în acelaşi timp, sigur, şi Vasile Blaga ca şi ceilalţi lideri. Dincolo de anumite păreri exprimate în media de anumite grupuri sau de opoziţie, ei sunt totuşi lideri puternici ai unui partid, poate ai celui mai puternic partid la această dată din România.
Sigur că a trebuit să traversăm un moment care nu s-a repetat din 90 încoace. Nici Convenţia Democrată nu a trecut prin aşa ceva, pentru că Convenţia Democrată nu a putut să ducă la bun sfârşit programul propriu cu care a venit la guvernare. PDL a fost pus în situaţia să-şi schimbe programul, să se adapteze la ceea ce a însemnat o criză, o criză care a fost extrem de greu de pătruns de a cunoaşte absolut toate elementele, care iată au izbucnit, au explodat practic în societatea românească. Şi nu numai. Pentru că nu ne găsim într-o criză politică sau într-o criză generată de anumite măsuri politice, ci sunt măsuri luate datorită unei crize în România din multitudinea problemelor care au fost create în zona celor mai mari puteri economice ale lumii. SUA, inclusiv Germania nu au scăpat de aşa ceva, de momentul acesta al crizei, şi, sigur, cred că cu atât mai mult cu cât la noi nu au funcţionat anumite instituţii, inclusiv ceea ce înseamnă elementele de prognoză.
Eu cred că într-o societate, mai ales în evoluţie, trebuie să ai elementele de prognoză şi de previziune, ori la noi au fost momente în care n-ai ştiut exact, de la preşedinte şi până la ultimul parlamentar, n-ai ştiut efectiv care va fi evoluţia peste o lună sau două. De multe ori eu cred că parlamentarii au tratat cu multă uşurinţă anumite decizii, mergând mereu spre ceea ce însemna elementul esenţial, obiectivul esenţial care este votul, şi nu este simplu să te desprinzi de acest obiectiv şi să te duci în realitatea în care trăieşte cetăţeanul zi de zi.
Rep.: Cum vedeţi implicarea preşedintelui Traian Băsescu în această campanie internă din PDL, faptul că susţine un candidat, pe Emil Boc, şi îl critică pe celălalt, pe Vasile Blaga?
V.T.: Cred că preşedintele a răspuns, nu s-a implicat direct, a răspuns unor afirmaţii. Şi ştiu sigur că ele au fost făcute. Şi atunci a vrut să rupă această chestiune. De fapt, el s-a şi referit la o concluzie, sper că am auzit bine aseară - am prins foarte puţin, am venit mult mai târziu în faţa televizorului - şi a vrut să clarifice situaţia ambiguă care s-a creat. Adică, a spus "am fost partener, sunt partener în continuare", s-ar putea ca anumite dispute care au avut loc să fi creat această tendinţă a preşedintelui de a spune un anumit punct de vedere faţă de colegul Vasile Blaga.
Rep.: Nu este destul de aproape graniţa între a răspunde unor afirmaţii şi a te implica?
V.T.: Sigur că momentul de ieri (duminică - n.r.) nu este unul fără urmări. Vocea preşedintelui este una puternică, pentru că până la urmă elemente esenţiale de abordare politică a guvernelor Boc, inclusiv a grupurilor parlamentare, au mers pe idei care au fost susţinute în totalitate de preşedintele Traian Băsescu. Să nu uităm că preşedintele chiar şi-a asumat anumite poziţii pe care Guvernul nu le... anumite poziţii pe care nu se ieşise. Cu aproape doi ani în urmă a apărut acea ieşire a preşedintelui la Cotroceni care s-au făcut previziunile cele mai bune, după care Guvernul şi întregul partid a trebuit să le pună în practică. Eram obligaţi să le punem în practică. E greu să spui că iese cineva să facă rău. Uitaţi-vă la ţările care n-au reuşit să ia măsurile la timp. Eu cred că dincolo de ce înseamnă disputa şi până la urmă faptul că mulţi oameni din această ţară au suferit datorită acestor decizii, dar cred că momentul acesta al suferinţelor a trecut. Şi eu cred că va veni un moment de reaşezare, de normalitate. Să nu uităm, după părerea mea, a fost mai gravă afirmaţia fostului premier Adrian Năstase, în plin avânt economic, că românii să plece spre străinătate să aducă valută. Sunt de notorietate acele îndemnuri de a pleca la muncă în străinătate să descongestioneze economia naţională, prin 2003 dacă nu mă înşel. (...)
Eu cred că ieşirea preşedintelui şi mai ales faptul că dânsul a afirmat că nu va mai lua altă poziţie, însă a avertizat că trebuie să rămână pe poziţia pe care o are şi căreia i-o conferă Constituţia. Repet, nu fără să aibă curajul să spună «da, domn'e, eu am colaborat excelent în 2004 cu Emil Boc» şi într-adevăr a fost un parteneriat care a funcţionat după părerea mea cel mai bine după 1990. Pentru că nici în perioada Iliescu, Văcăroiu...
Rep.: Un partener foarte bun pentru preşedintele Traian Băsescu?
V.T.: N-aş spune pentru preşedinte. În mod sigur şi pentru preşedinte, dar în abordarea unor programe grele, ori disfuncţionalitatea între instituţiile statului, ale Executivului, între Preşedinţie, respectiv Guvern ar fi fost o catrastrofă mare. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat în timpul Convenţiei Democrate, acea dispută între preşedintele Constantinescu şi premierii pe care i-a avut, exceptându-l pe domnul Isărescu, în ultima etapă, dar şi cu domnul Ciorbea au fost probleme şi cu Radu Vasile au fost probleme, de un anumit tip. Poate că sunt chestiuni care nu sunt prevăzute în Constituţie.
Rep.: Apropo de această dispută despre care vorbiţi pe timpul CDR între preşedinte şi premier. S-a tot vehiculat, au existat tot felul de zvonuri, dumneavoastră faceţi parte din Cabinet şi ştiţi mai bine, s-a tot vehiculat faptul că preşedintele i-a cerut premierului Emil Boc să-şi dea demisia din funcţia de prim-ministru.
V.T.: Eu am spus atunci, la grupurile parlamentare, probabil că n-a fost înregistrat, eu am spus atunci că momentul nu era pentru a demite sau a-i cere lui Emil Boc să-şi dea demisia.
Rep.: Dar a existat acest moment în care preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului să-şi dea demisia?
V.T.: N-aş putea să vă spun. Niciodată Boc nu a spus chestiunea asta în faţa noastră, a Guvernului sau dincolo. În Guvern, chiar l-am admirat atunci când era dezbaterea cea mai mare în presă pe demitere ş.a.m.d., cu destul de mult calm a condus Guvernul în evaluarea unor iniţiative legislative extraordinar de dificile. Nu ştiu de câte ori n-am dezbătut Codul Muncii, Legea salarizării în învăţământ, Legea educaţiei. Eu aici am admiraţia faţă de Boc, pentru că, chiar dacă de afară erau nişte presiuni cărora nu oricine le poate face faţă foarte uşor, şedinţele de Guvern au fost şedinţe de o analiză impecabilă şi eu aş spune cu rezultate foarte bune pentru legi, chiar dacă au unele mici fisuri, sunt legi excelente care au venit, sunt legi de reformă.
Rep.: După părerea dumneavoastră, ar trebui separată funcţia de prim-ministru de cea de preşedinte de partid?
V.T.: Îmi păstrez punctul de vedere pe care l-am spus cu ani în urmă: partidele serioase îşi numesc prim-miniştri preşedinţii partidului. Ei sunt cei care răspund de programul partidului. Eu cred că două mandate au fost la acest nivel. Şi Năstase, dar Năstase mai avea şi alţi şefi pe lângă el. Tăriceanu şi cu Emil Boc rămân responsabilii pentru politicile pe care le-au dus în perioada de gestionare a Guvernului. Cred că numai atunci îl poţi judeca corect pe Emil Boc, când şi-a încheiat mandatul şi când te-ai prezentat cu un mandat încheiat şi cu un program pe care ţi l-ai asumat în alegerile parlamentare în urma cărora ai putut să devii prim-ministru şi ai format Guvernul, pentru acest program ţi-ai asumat răspunderea în faţa cetăţenilor, după care te duci să culegi aprecierile. Dacă ele sunt pozitive, poţi continua pe o treaptă superioară, dacă nu, atunci se impune chiar înlocuirea preşedintelui, aşa cum este cazul în ţările cu tradiţie democrată, cazul Marii Britanii, în Germania. (...)
Eu cred că Emil Boc poate fi apreciat ca rezultat, după un scrutin electoral. Eu nu cred că partidul poate câştiga schimbându-şi premierul din mers, numai după faptul că, ştiţi, ne detaşăm de politica lui Emil Boc. Eu fac parte din acest Guvern, n-aş putea spune că sunt un prieten, un apropiat a lui Boc, sincer nu sunt, sunt momente de discuţii în special pe probleme de agricultură, dar responsabilitatea acestui program şi-a asumat-o cu destul de multă forţă.
Rep.: Cu alte cuvinte, până după alegeri...
V.T.: Eu nu împărtăşesc acest punct de vedere, de schimbare a premierului. Trebuie să-şi ducă responsabilitatea până la capăt. E o asumare a unei oferte electorale din 2008, noi va trebui să o finalizăm. Că între timp s-au făcut reajustări la acest program, din motive obiective, dintr-o situaţie care a fost reală şi de care nu este responsabilă doar o persoană politică şi chiar un partid politic. E un ansamblu de probleme, care s-au manifestat în societatea românească, în economia românească. Emil Boc trebuie să ducă acest program şi să arate "da, am putut duce până atunci angajamentele, de acolo am avut alte angajamente care de asemeni le-am realizat şi în acelaşi timp aceste angajamente". Eu sunt convins că 2011 va fi la acel obiectiv de 1-1,5 la sută creştere şi acest lucru este extrem de important pentru societate. Să nu uităm reformele acestea importante din sănătate şi, chiar dacă ministrul Cseke, după părerea mea unul dintre cei mai buni miniştrii, un tip tânăr care şi-ar putea rata cariera politică, e convins că ce face acum va fi un rezultat pozitiv în reforma din sănătatea românească în anii viitori.
Rep.: Deci, Emil Boc ar trebui să-şi ducă mandatul până la capăt?
V.T.: Absolut. Emil Boc ar trebui să-şi încheie mandatul, mandat de 4 ani, cu un program teribil de greu şi angajamentul PDL în oferta electorală n-a fost unul simplu, dar pe parcurs au apărut alte pietre de moară care au fost ridicate şi urnite din loc.
Rep.: Chiar dacă ar pierde preşedinţia PDL, să zicem, tot ar trebui să-şi după mandatul de premier până la capăt?
V.T.: Atunci este o chestiune legată de poziţia PDL. Însă, părerea mea este că Emil Boc va continua şi în calitate de preşedinte, şi în calitate de premier.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: