- Home
- Politic
- (29.08.2019, 13:48)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU Theodor Paleologu: Propun un pact anti-PSD. Dăncilă-gospodina neconflictuală, Barna-salvatorul galactic/ Ce legătura are Iohannis cu istoria PNL? | VIDEO
Prezidenţiabilul PMP Theodor Paleologu a vorbit, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre contracandidaţii săi în cursa pentru Cotroceni, dar şi care sunt şansele sale în faţa lui Klaus Iohannis. Paleologu a făăcut referire şi la politica externă şi ce nu a făcut actualul preşedinte timp de 5 ani.
Urmărește
6057 afișări
Principalele declaraţii:
“Pe mine procentele lui Iohannis nu mă sperie absolut deloc aşa cum pe David nu îl impresiona înălţimea lui Goliat. Sunt convins că procentele lui Iohannis se vor topi precum untul la soare pentru că pur şi simplu alegătorii vor putea face comparaţia între proiecte şi personalităţi diferite. (...) Iohannis s-a dovedit o pacoste pentru PNL. De când este Iohannis preşedinte cât timp a fost PNL la guvernare? Nici măcar o zi. Ce legătura are Iohannis cu istoria PNL? Niciuna”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Este absolut ruşinos ceea ce s-a întâmplat în diplomaţia română sub Meleşcanu şi este de mirare pentru că Meleşcanu este diplomat de carieră. Meleşcanu a fost un bun ministru de Externe în anii `90 în contextul de atunci. Însă ce a acceptat din partea PSD-ului în ultimii ani este absolut lamentabil. Numiri de tot felul de incapabili, secretari de stat care nu aveau niciun fel de legătură cu ministerul de Externe, tot felul de nulităţi provenite din diferite organizaţii ale PSD”.
„Problema cu preşedintele Iohannis este că nu învaţă absolut nimic. Şi asta are în comun cu doamna Dăncilă. Viorica Dăncilă are urechile astupate, nu aude nimic, nu ascultă nimic. Ideea că ar fi neconflictuală este o afirmaţie cu totul falsă, îi aparţinea lui Dragnea. Când te uiţi la ce a reuşit Viorica Dăncilă îţi dai seama că este extrem de conflictuală, că nu înţelege nimic, este foarte autoritară de fapt, ascunzând totul în spatele unei aparenţe de neconflictualitate, dar nu e deloc adevărat”.
„Să nu uităm că Dan Mihalache este un fost vicepreşedinte al PSD. Eu nu înţeleg ce caută Dan Mihalache la Londra. Unul dintre primele lucruri pe care le-aş face în calitate de preşedinte ar fi să îl înlocuiesc pe Dan Mihalache cu un diplomat serios”.
„În momentul de faţă PSD este foarte jos, eu cred că e necesar să constituim un adevărat cordon sanitar, eu chiar propun un pact anti-PSD celorlalţi actori politici. Mă refer la USR-PLUS şi PNL. Cred că PSD trebuie ţinut în carantină, pentru că în ultimii ani a devenit captivul unui grup infracţional. Nu mai este un partid în sensul adevărat al cuvântului. Trebuie cel puţin ţinut în carantină o vreme. În plus de asta, cu doamna Dăncilă în frunte se duce direct către un dezastru”.
„Iohannis-e vorba de un mit în cazul lui, este mitul neamţului neromânizat. Dan Barna- salvatorul galactic, un alt mit. Viorica Dăncilă- gospodina neconflictuală. Mircea Diaconu-bun actor în roluri de prost. Viorel Cataramă- un am care ar face bine să mă susţină, pentru că îşi pierde vremea”.
Redăm interviul integral:
“Pe mine procentele lui Iohannis nu mă sperie, aşa cum pe David nu îl impresiona înălţimea lui Goliat”
Mediafax: Domnule Paleologu, care credeţi că sunt şansele reale să intraţi în turul doi?
Theodor Paleologu: Mă întrebaţi ca analist politic sau candidat pentru că istoria ne arată că alegerile prezidenţiale sunt cele mai imprevizibile alegeri şi în România şi în alte ţări. E un tip de scrutin cu totul aparte şi întotdeauna există surprize la alegerile prezidenţiale. De un singur lucru putem fi siguri, că nimic nu e sigur. Ăsta e singurul lucru pe care îl putem afirma cu certitudine despre tipul ăsta de alegeri. În 2014 credea cineva că va câştiga Iohannis până aproape de scrutin? Nu. Trump a câştigat deşi toată lumea credea că nu va câştiga. Macron în Franţa a câştigat, deşi François Fillon părea marele favorit şi aş putea da tot felul de alte exemple. Un exemplu. Un exemplu la care mă gândesc în mod special e cel din 1995 în Franţa, când Édouard Balladur era prim-ministru. Avea o cotă de popularitate de 65-67% şi a candidat şi a terminat pe locul trei.
Aşadar pe mine procentele lui Iohannis nu mă sperie absolut deloc aşa cum pe David nu îl impresiona înălţimea lui Goliat. Sunt convins că procentele lui Iohannis se vor topi precum untul la soare pentru că pur şi simplu alegătorii vor putea face comparaţia între proiecte şi personalităţi diferite. Iohannis avea 40% în sondaje pentru că nu exista alt candidat. Acum ne apropiem de campanie, se aliniază candidaţii, forţele politice şi vom vedea schimbări spectaculoase.
Sunt absolut convins că am un bulevard în faţa mea pentru că sunt singurul bine plasat pentru a unifica întreaga dreaptă. Cei care îl susţin pe Iohannis nu îl suportă pe Barna şi cei care îl susţin pe Barna nu îl suportă pe Iohannis. Eu sunt un liant între aceste tabere PNL şi USR. Vă amintesc că eu am fost dat afară din PNL în 2016 pentru că am susţinut alianţa cu Nicuşor Dan şi USB-ul de atunci. Mi se pare că sunt cel mai bine plasat pentru a aduna voturile întregii drepte. Sunt convins că am un bulevard în faţa mea, pornesc de la un soclu sigur şi nu pot decât să cresc în această competiţie electorală. Şi mai e un lucru important de spus, alegerile prezidenţiale sunt alegeri în care lumea votează uin om şi un proiect.
Mult prea puţin contează partidul pe care îl susţine. Sigur, contează ideologia. Alegători de dreapta evident că nu vor vota în ruptul capului pentru Dăncilă sau Diaconu, dar în interiorul dreptei totul e posibil. Faptul că PMP e un partid mai mic decât PNL nu înseamnă absolut nimic. Şi mai am un argument important. Iohannis s-a dovedit o pacoste pentru PNL.
De când este Iohannis preşedinte cât timp a fost PNL la guvernare? Nici măcar o zi. Să nu mi se spună că nu are nicio responsabilitate. Evident că are o responsabilitate pentru că a promovat anumite persoane în interiorul PNL. Exact acele persoane care m-au exclus pe mine în 2016. De ce m-au exclus? Pentru că eu sunt reprezentantul adevăratei tradiţii liberale. Încarnez istoria PNL. Ce legătura are Iohannis cu istoria PNL? Niciuna. Nu are nicio legătură organică cu liberalismul românesc. Sunt convins că liberalii adevăraţi se vor recunoaşte în mesajul meu şi îşi vor da seama că eu îi voi aduce la putere.
Mediafax: Ce vă diferenţiază de ceilalţi candidaţi?
Theodor Paleologu: Nu vreau să vorbesc despre persoana mea, vreau să vă vorbesc despre proiecte. Poate că nu vom avea timp acum, poate că ne vom revedea şi vom putea lua fiecare subiect în discuţie. Sunt teme mari pe care e important să ne pronunţăm, să comparăm diferitele proiecte. Mai cu seamă politică externă şi securitate, lucrurile care ţin de competenţele preşedintelui.
Dan Barna are tendinţa de a promite lucruri care nu prea au legătură cu fişa postului. Pe de altă parte, Iohannis se ascunde în spatele faptului că nu ar avea atribuţii. Fals. Are atribuţii pe care însă nu le exercită sau nu le cunoaşte. Revin. Politica externă şi securitate, un domeniu extrem de important şi aici am multe de spus pentru că sunt diplomat şi ştiu bine ce trebuie făcut. Apoi este întregul domeniu important al educaţiei, culturii, patrimoniului la care de asemenea cred că am lucruri importante de spus.
Mai este o altă dimensiune, cea economică, unde într-adevăr preşedintele nu are atribuţii. Dar preşedintele trebuie să creeze majorităţi. Asta este cel mai improtant lucru. Preşedintele trebuie să fie un diplomat nu doar în exterior, ci trebuie să fie un diplomat în interior. Să fie capabil să federeze diferite forţe politice în jurul unui proiect. Aici evident că anumite principii economice sunt fundamentale. Un preşedinte nu trebuie să vină cu un proiect economic detaliat, însă trebuie să vină cu principii de politică economică în privinţa impozitării, în privinţa predictibilităţii legislaţiei.
“În ultimii ani diplomaţia română a cunoscut o adevărată degringoladă”
Eu ce îmi doresc în primul rând este un stat predictibil. Statul român este complet impredictibil din toate punctele de vedere. Se schimbă mereu regulile, lucrul ăsta este absolut dezastruos. Deci în domeniul economic trebuie avute în vedere nişte principii pe baza cărora să se poată negocia o majoritate suficientă de mare, apoi este un al patrulea mare domeniu care ţine de reformă constituţională, justiţie, anticorupţie şi ordine publică. Astea sunt domenii în care preşedintele are atribuţii şi le poate exercita. Despre asta vreau să vorbesc şi în toate aceste domenii am lucruri importante de spus şi vreau să le apuc să le spun pe parcursul campaniei.
Profit de faptul că zilele astea are loc Reuniunea Diplomaţiei Române pentru a spune câteva lucruri, din păcate neplăcute. În ultimii ani diplomaţia română a cunoscut o adevărată degringoladă. Este absolut ruşinos ceea ce s-a întâmplat în diplomaţia română sub Meleşcanu şi este de mirare pentru că Meleşcanu este diplomat de carieră. Meleşcanu a fost un bun ministru de Externe în anii `90 în contextul de atunci. Între `92 şi `96 Meleşcanu era un ministru decent în contextul de atunci şi a făcut unele lucruri bune în minister. Însă ce a acceptat din partea PSD-ului în ultimii ani este absolut lamentabil. Numiri de tot felul de incapabili, de tot felul de persoane neavenite, secretari de stat care nu aveau niciun fel de legătură cu ministerul de Externe, tot felul de nulităţi provenite din diferite organizaţii ale PSD, puşi prin consulate, trimişi la misiuni diplomatice, este efectiv o degringoladă inacceptabilă şi e grav că Iohannis a asistat pasiv la această degringoladă. Vă dau un exemplu, Ambasada de la Bruxelles, mă refer la capitala Belgiei, trei ani de zile a stat fără ambasador. Eu sunt un fost ambasador care ştie foarte bine că o ambasadă nu trebuie să rămână fără ambasador mai mult de două-trei săptămâni. Este un afront pe care îl aduci statului respectiv.
“Iohannis în acest domeniu, ca şi în atâtea altele, a stat fără să spună absolut nimic”
Este inadmisibil că misiuni improtante au stat fără ambasador ani de zile. Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple şi cu mine la Cotroceni acest lucru nu se va mai întâmpla. Sunt proiecte mari de diplomaţie care au fost puse între paranteze. Mă refer la diluarea parteneriatelor noastre strategice foarte importante. În ultimii ani s-a pierdut substanţa acestor parteneriate strategice cu SUA, Franţa. Nicio investiţie majoră nu s-a mai produs în România de la Oracle şi Ford, dacă ţineţi minte acum mulţi ani. Sunt o serie întreagă de chestiuni pe care vreau să le abordez, acum v-am dat doar un eşantion. Este vorba de falimentul PSD în primul rând.
Este rezultatul unei politizări la nivelul cel mai de jos, adică instalarea tuturor incompetenţelor pentru că au legături în mafia PSD. Iar pe de altă parte, Iohannis în acest domeniu, ca şi în atâtea altele, a stat fără să spună absolut nimic. Era de datoria lui să arate cartonaşul galben şi nu a făcut-o. Are atribuţii constituţionale pentru acest lucru, de ce nu le exercită?
“Eu nu cred că Dan Barna sau Iohannis sau Dăncilă sau Mircea Diaconu sunt în postura de a crea acest consens”
Mediafax: Aţi vorbit despre atribuţiile preşedintelui. Credeţi că sunt limitate? Ar trebui o revizuire a Constituţiei?
Theodor Paleologu: Da, trebuie o revizuire a Constituţiei. Sunt incoerenţe în Constituţia noastră pe care eu le-am relevat de multă vreme. Un exemplu este legat de dizolvarea Parlamentului În momentul de faţă dizolvarea Parlamentului este teoretic posibilă, dar de facto este o imposibilitate absolută. Trebuie să existe posibilitatea autodizolvării Parlamentului. Nu există această posibilitate în momentul de faţă. Putem lua în discuţie eventual dreptul preşedintelui de a dizolva Parlamentul, aşa cum există în ţări a căror Constituţie noi am copiat-o, pentru că această Constituţie a României este copiată după Constituţia Franţei. Ori unul dintre elementele fundamentale ale Constituţiei franceze este dreptul preşedintelui de a dizolva Parlamentul. Eu nu pledez neapărat pentru această variantă. Eu sunt un om de dialog, asculte diferitele puncte de vedere, dar trebuie cel puţin coerenţă. În momentul de faţă Constituţia noastră nu este coerentă. Sunt logici diferite care intră într-un conflict ale cărui rezultate le-am văzut în trecut. Mă gândesc de exemplu la suspendările preşedintelui Băsescu.
Mi s-ar părea normal că dacă Parlamentul a votat pentru suspendarea preşedintelui, iar această suspendare a fost refuzată la referendum, mi s-ar părea firesc ca Parlamentul să se autodizolve prin însuşi faptul că a iniţiat o procedură inutilă. Sunt exemple de acest gen care pledează pentru o reformă a Constituţiei. Pentru o reformă a Constituţiei ai nevoie de o majoritate foarte largă. Trebuie să clădeşti un consens. Aici văd rolul unui preşedinte diplomat. Eu nu cred că Dan Barna sau Iohannis sau Dăncilă sau Mircea Diaconu sunt în postura de a crea acest consens necesar unei reforme constituţionale şi nici nu cred că au viziunea necesară pentru aşa ceva.
Mediafax: Faceţi o analiză pentru Klaus Iohannis. Unde credeţi că a greşit în acest mandat şi unde a avut dreptate?
“Ludovic Orban de multe ori a încercat să mă readucă în PNL”
Theodor Paleologu: În primul rând nu şi-a exercitat atribuţiile constituţionale, aşa cum spuneam mai devreme. A intervenit în viaţa internă a PNL aiurea. susţinând persoane pe care nu trebuia să le susţină, precum Gorghiu sau Buşoi şi ce e foarte grav este că în perioada 2014-2016 a reuşit să delapideze enormul capital politic cu care a fost ales.
În 2014 a fost ales cu o diferenţă de un milion de voturi, o victorie netă, clară, iar doi ani mai târziu a pierdut umilitor alegerile parlamentare. O să mi se spună că de vină e PNL. Evident că da, în primul rând sunt de vină Alina Gorghiu şi Vasile Blaga şi cei care le-au cântat în strună, pentru că nu e vorba doar de ei, ci şi de conducerea de atunci care nu a avut curajul să tragă niciun fel de semnal de alarmă. Singurul care a avut curajul să tragă semnale de alarmă a fost dat afară din PNL. De aceea acel cineva care a fost dat afară în 2016 din PNL este cea mai legitimă persoană în raport cu PNL.
Lucrul ăsta cred că îl înţelege foarte bine Ludovic Orban. Ludovic Orban de multe ori a încercat să mă readucă în PNL. Eu am toată simpatia pentru Ludovic Orban şi cred că a înţeles poziţia mea şi cred că o respectă. Însă revenind la Iohannis, astea cerd că sunt principalele obiecţii pe care le-aş avea. Sunt şi altele care ţin de stilul lui, dar nu aş vrea să personalizez discuţia.
Am făcut câteva afirmaţii, dacă ar fi fost mai deschis, mai destupat, nu ar fi greu să ţii cont de ele. Nu e atât de greu să îţi iei un profesor de vorbit în public, se poate învăţa. Eu predau retorică, se învaţă, dar trebuie să şi vrei să înveţi. Atunci când îţi propui să înveţi cel mai important este să îţi doreşti acest lucru, să vrei într-afevăr să te ameliorezi. Problema cu preşdintele Iohannis este că nu învaţă absolut nimic. Şi asta are în comun cu doamna Dăncilă.
Viorica Dăncilă are urechile astupate, nu aude nimic, nu ascultă nimic. Ideea că ar fi neconflictuală este o afirmaţie cu totul falsă, îi aparţinea lui Dragnea. Când te uiţi la ce a reuşit Viorica Dăncilă îţi dai seama că este extrem de conflictuală, că nu înţelege nimic, este foarte autoritară de fapt, ascunzând totul în spatele unei aparenţe de neconflictualitate, dar nu e deloc adevărat.
Mediafax: Există plusuri care să o ajute pe Viorica Dăncilă în campanie? La fel şi pentru Klaus Iohannis?
Theodor Paleologu: La Viorica Dăncilă chiar nu văd nimic. Iar Klaus Iohannis poate invoca faptul că în anumite momente a denunţat samavolniciile făcute de PSD. Ăsta ar fi un merit fără îndoială. Dar foate intermitent. De altfel, în primii ani ai preşedinţiei sale nu s-a opus deloc PSD-ului sau foarte puţin. Abia când a văzut că iese lumea în stradă a început să mai zică din când în când ceva. pe doamna Kovesi nu a susţinut-o deloc.
E vorba şi despre responsabilitatea lui în domeniul diplomaţiei. Să nu uităm că Dan Mihalache este un fost vicepreşedinte al PSD. Eu nu înţeleg ce caută Dan Mihalache la Londra. Unul dintre primele lucruri pe care le-aş face în calitate de preşedinte ar fi să îl înlocuiesc pe Dan Mihalache cu un diplomat serios. Cunosc ministerul de Externe, cunsoc foarte bine diplomaţi cu stofă, cu substanţă şi pe ei i-aş numi într-un asemenea post.
M-am gândit deja şi la numiri de ambasadori. Nu e vorba să vinzi pielea ursului din pădure, dar cerd că un candidat serios se gândeşte din timp nu doar la proiectele cu care vine în faţa alegătorilor, ci şi la persoanele cu care va lucra şi cred că e improtant să îşi anunţe măcar o parte din consilieri în avans.
Mediafax: Despre George Maior ce părere aveţi?
Theodor Paleologu: Foarte bună. L-aş menţine la Washington fără absolut niciun fel de ezitare. E un om pe care îl cunosc de multă vreme, îl apreciez foarte mult, a făcut treabă bună la Washington.
Mediafax: Revenind la Klaus Iohannis, a susţinut în nenumprate rânduri că ar vrea Guvernul lui. Dumneavoastră dacă aţi ajunge preşedinte aţi susţine „Guvernul meu”?
Theodor Paleologu: În niciun caz, sub nicio formă. În primul rând partidul care mp susţine e un partid de 6%. Ar fi absolut ridicol să pretind că vin cu „guvernul meu”. Plus că nu îmi stă în fire. Eu nu am genul ăsta de infatuare autoritară şi narcisistă.
Eu cred că un preşedinte ar trebui în primul rând să asculte. Asta este esenţial, să asculte şi să înveţe de la alţii. Să întrebe, să negocieze, să discute, să îi aducă pe ceilalţi împreună şi Guvernul nu poate reieşi decât din acest dialog între preşedinte şi principalele forţe din Parlament. Depinde de compoziţia politică a Parlamentului. Sigur că preşedintele nu trebuie să se ascundă aşa cum face Klaus Iohannis în spatele unei pretinse absenţe de atribuţii. Nu e adevărat deloc. Preşedintele are atribuţii importante. El nu are putere aşa cum are primul-ministru. Aş face aici o distincţie terminologică. Preşedintele are mai puţină putere efectivă, nu are niciun fel de putere executivă spre deosebire de primul-ministru în schimb are altceva extrem de important. Are autoritate, care este distincţia clasică între autoritate şi putere şi în plus de asta are influenţă foarte mare prin numirile pe care le face, are nişte pârghii pe care trebuie să le folosească. Dar ele stau nefolosite în acest moment. De cinci ani de zile preşedintele nu îşi exercită atribuţiile sau nu le exercită până la capăt.
“Eu chiar propun un pact anti-PSD celorlalţi actori politici”
Mediafax: Aţi accepta un Guvern PSD în timpul mandatului dumneavoastră?
Theodor Paleologu: Dacă PSD câştigă alegerile nu am încotro, dar nu cred că se pune problema. În momentul de faţă PSD este foarte jos, eu cred că e necesar să constituim un adevărat cordon sanitar, eu chiar propun un pact anti-PSD celorlalţi actori politici. Mă refer la USR-PLUS şi PNL. Cred că PSD trebuie ţinut în carantină, pentru că în ultimii ani a devenit captivul unui grup infracţional. Nu mai este un partid în sensul adevărat al cuvântului.
Trebuie cel puţin ţinut în carantină o vreme. În plus de asta, cu doamna Dăncilă în frunte se duce direct către un dezastru. Deci ipoteza dumneavoastră nu prea e realistă. Cred că în momentul de faţă situaţia este coaptă pentru o alternanţă, numai că să nu uităm un lucru: În 2014 Iohannis a câştigat covărşitor, apoi a reuşit să rateze cu poarta goală. Tare îmi e teamă că Iohannis va repeta această contraperformanţă. Eu nu am nicio încredere în capacitatea lui de a marca fie şi cu poarta goală.
“Cred că întregul Guvern trebuie înlocuit”
Mediafax: Despre înlocuirea lui Birchall cu Gîrbovan ce părere aveţi. Este pozitivă?
Theodor Paleologu: Mi se par înlocuiri nerelevante. Doamna Gîrbovan are o mai bună pregătire profesională decât Birchall, dar e discutabil şi asta. Problema e contextul guvernului PSD. Contextul guvernului este cel pe care îl ştim. Faptul că cineva are o competenţă profesională nu schimbă cu totul lucrurile. Uitaţi-vă la Tudorel Toader, poate că omul ştia anumite lucruri, era mai abil decât Florin Iordache, dar a schimbat cu ceva lucrurile? Nu.
Doar că a făcut aceleaşi ticăloşii într-un mod ceva mai subtil. Cred că acest guvern trebuie să plece în ansamblul lui cu cine o fi, cu Birchall, cu Gîrbovan dacă o fi să fie. Cred că întregul Guvern trebuie înlocuit. Acum problema e cât de realist este acest lucru şi ajungem la o temă importantă. Ieri am avut o conferinţă de presă pe tema crizei politice actuale izvorâte din ieşirea lui Tăriceanu din Guvern şi am spus un lucru foarte clar. Este art 85 (3) -Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita atribuţiile sale....numai pe baza aprobării Parlamentului-. Deci suntem în situaţia în care Guvernul nu mai are aceeaşi compoziţie politică.
Deci remanierea nu se va putea face decât cu acordul Parlamentului, care nu cred că se va obţine. Cu atât mai mult cu cât ne îndreptăm către o moţiune de cenzură. Sigur că doamna Dăncilă poate să mai tragă de timp, dar este doar un final lamentabil. Eu am spus ceva după alegerile europarlamentare şi anume că Viorica Dăncilă ar face bine să se retragă şi să organizeze alegeri anticipate, aşa cum a făcut Tsipras în Grecia. Tsipras în Grecia nu a obţinut un rezultat satisfăcător la europarlamentare, a organizat alegeri anticipate, le-a pierdut, dar le-a pierdut cu demnitate, cu un scor respectabil de peste 30%. PSD se îndreaptă către un dezastru.
Eu nu le plâng de milă, dimpotrivă îmi pare foarte bine că se duc direct în prăpastie. Le urez succes pe această cale, dar nu pot să nu constat ce se întâmplă şi îmi imaginez totuşi că sunt oammeni în PSD care îşi dau seama de ce s-a produs în ultimii ani.
“Victor Ponta e un om de la care te poţi aştepta la orice”
Mediafax:Moţiunea de cenzură anunţată de Opoziţie are şanse să treacă în contextul actual?
Theodor Paleologu: Cred că da, dar să vedem care sunt calculele lui Victor Ponta. E un om de la care te poţi aştepta la orice. El cred că vrea să facă un hold-up asupra PSD, o preluare ostilă a PSD. Asta planifică fără îndoială, un fel de deturnare a navei, deci nu putem să ştim exact ce se va întâmpla. Dar vreau să spun un lucru legat de posibilitatea unor alegeri anticipate, pentru că se tot vorbeşte despre acest lucru, ştim şi am auzit că diferite persoane şi-ar ca alegerile parlamentare să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile locale. Lucrul ăsta nu e posibil, pentru că există o decizie a CCR din 2012 care în mod explicit interzice acest lucru. Că e bine, că nu e bine, asta e altă discuţie.
Dar există o decizie a CCR. Eu am părerea mea despre CCR, a devenit o instituţie liberticidă. Este o instituţie profund viciată în modul ei de funcţionare, dar până una alta CCR a dat această decizie în 2012. Are logica ei. Nu se pot organiza alegeri parlamentare odată cu alegerile locale. Politicienii care spun că se poate spun prostii, sper să se oprească din această vorbărie inutilă.
“Poate să fie o singură Cameră sau pot fi două cu atribuţii clar differentiate”
Mediafax: Numărul de parlamentari şi numprul de ministere. Aţi susţine o reducere?
Theodor Paleologu: Categoric. în 2009 poporul s-a pronunţat cât se poate de clar în privinţa reducerii numărului parlamentarilor. Am fost eu însumi deputat timp de două legislaturi. Sunt mult prea mulţi parlamentari. 300 este arhisuficient. Aici nu am o idee legată de Camere. Poate să fie o singură Cameră sau pot fi două cu atribuţii clar diferenţiate. Dar că e nevoie de o reducere a numărului de parlamentari absolut. E o bătaie de joc faţă de alegători să nu pui în practică ce au hotărât. Mi se pare absolut lamentabil acest lcuru, că zece ani după referendumul din 2009 sunt tot atât de mulţi parlamentari.
Mediafax: Dar numărul de ministere vi se pare un număr acceptabil?
Theodor Paleologu: Problema e alta în momentul de faţă, mult mai grav este că sunt enorm de mulţi secretari de stat. Sunt şase la ministerul de Externe, în mod normal sunt trei. Peste tot PSD a dublat numărul de secretari de stat pentru a numi tot felul de politruci în aceste funcţii. Dacă te uiţi la lista secretarilor de stat vei vedea că unii au ceva competenţe pentru că provin din ministerul respectiv şi altă jumate din secretari sau în unele ministere toţi secretarii sunt incompetenţi. Este incredibil. Sunt trei, patru, cinci secretari de stat şi niciunul nu se pricepe la nimic. Este incredibil acest lucru. Trebuie redus numărul de secretari de stat. Evident că o altă majoritate va trebui să reducă drastic numprul de secretari de stat.
“Iohannis- este mitul neamţului neromânizat. Dăncilă- gospodina neconflictuală”
Mediafax: În încheiere aş vrea să îmi daţi o caracterizare, de preferat într-un cuvânt, a următorilor contracandidaţi. În primul rând domnului Klaus Iohannis?
Theodor Paleologu: E vorba de un mit în cazul lui, este mitul neamţului neromânizat.
Mediafax: Dan Barna?
Theodor Paleologu: Salvatorul galactic, un alt mit. E mitul salvatorului.
Mediafax: Viorica Dăncilă?
Theodor Paleologu: Gospodina neconflictuală, dar e un fake total, este de fapt foarte conflictuală.
Mediafax: Mircea Diaconu?
Theodor Paleologu: Aşa cum am spus, bun actor în roluri de prost.
Mediafax: Şi Viorel Cataramă?
Theodor Paleologu: Un om care ar face bine să mă susţină, că îşi pierde vremea.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Zegrean, despre cum se tranşează criza guvernamentală: Dăncilă poate să nu se mai prezinte în faţa Parlamentului şi să renunţe la remaniere
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe