- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU: Vanghelie: De 1 Mai USL trebuie să dea un mesaj de speranţă. Speranţa nu stă într-un mic
Marian Vanghelie a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că micii şi vanghelioanele sunt o etapă depăşită a carierei sale politice şi că 1 Mai nu este oportun pentru petreceri cu mici şi bere, apreciind că USL trebuie să dea un mesaj de speranţă românilor şi că acea speranţă nu stă într-un mic
INTERVIU: Vanghelie: De 1 Mai USL trebuie să dea un mesaj de speranţă. Speranţa nu stă într-un mic (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
"În viaţă trebuie să îţi propui lucruri foarte mari. Dacă îţi propui lucruri mici, rămâi mic. Dacă îţi propui lucruri mari, ajungi mare. Ştiţi că există şi o zicală: dacă îţi propui, ai şanse să ajungi, indiferent pe ce funcţie îşi propui să ajungi. Dacă nu-ţi propui, sigur nu ajungi niciodată. Deci, asta cu micii, cu Vanghelionul, a fost ceea ce aţi vrut dvs., presa, să preluaţi din activitatea mea de 15 ani sau de 17 ani în politică şi de 10 ani în administraţia locală. Sunt într-o altă etapă", a spus Vanghelie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Primarul Sectorului 5 nu crede că 1 Mai ar fi un moment oportun pentru petrecerile cu mici şi bere, el apreciind că USL trebuie să dea un mesaj de speranţă românilor şi că acea speranţă nu stă într-un mic.
"Mici, bere? Mici, bere - şi aici e o chestie în momentul când lucrurile merg bine. Când nu merg bine ţi-e şi ruşine să inviţi pentru că nu trebuie să denaturăm că omul venea să mânânce doi mici sau să bea o bere. Era pur şi simplu o plăcere a românilor. Să stea şi ei un pic liniştiţi, se mai vedeau cu prietenii, erau şi colegii de partid, pur şi simplu se întâmpla. Eu cred că acum, inclusiv acei colegi ai mei, nu numai ei, şi cei din sindicate, angajaţii din societăţile astea care mai există în Bucureşti vor altceva. Mici şi bere pot să-şi ia şi ei. Trebuie să vedem, în discuţiile pe care le vom avea şi cu liderii din sindicat, factorii de decizie, colegii de la USL care e soluţia cea mai bună ca mesaj să dăm o speranţă românilor. Speranţa nu este într-un mic", a adăugat el.
Preşedintele PSD Bucureşti a precizat că nu crede într-un model anume de politician, ci vrea să "fure" de la cele mai bune modele câte ceva şi să ajungă mai bun decât acestea.
"Din punct de vedere al calităţii de lider de mase, care ştie să colaboreze - Ion Iliescu este un model. Din punct de vedere al imaginii internaţionale - Bill Clinton şi Tony Blair sunt oameni care au schimbat, au reuşit să lase o anumită amprentă, frumoasă cred, tuturor", a menţionat el.
Vanghelie a mai spus că citeşte în prezent despre modul cum a ajuns Barack Obama preşedintele Americii, fiind interesat şi despre cum au gândit inclusiv cei care au fost dictatori.
"Am citit deja două cărţi şi mai citesc. Mă interesează, mă pasionează. Am mai citit unele cărţi, dar nu vreau să le dau numele pentru că sunt singur că aş crea un subiect în următoarea lună de zile de ironie într-o formă sau alta că aşa suntem noi". Dar ca să pun o amprentă, aşa, citesc despre toţi cei care au condus lumea asta într-o formă sau alta şi sunt atent să văd cum au gândit nemţii într-o anumită perioadă, cum au gândit italienii cu acel conducător al lor vestit, cum au gândit cei care au fost chiar dictatori, că pe fond acuma, vrem sau nu vrem să recunoaştem, orice lider în felul lui, un pic are sămânţă de dictator", a mai spus el.
Primarul Sectorului 5 a apreciat totodată că, după părerea sa, ar fi o mare greşeală schimbarea legislaţiei astfel încât primarii să fie aleşi într-un singur tur şi a optat pentru menţinerea situaţiei actuale, în care primarii de sector să fie aleşi direct.
"Relaţia mea cu doamna ministru Udrea e pur şi simplu profesională pe un proiect foarte mare, e unul din cele mai mari proiecte din România dacă nu e cel mai mare. Eu sunt om realist, nu ţin ciudăţeniile sau ambiţiile politice sau orgoliile când e vorba de proiecte mari de tot", a mai spus el.
Reporter: Bună ziua şi mulţumim celor care urmăresc pe site-ul www.mediafax.ro discuţia cu invitatul nostru, domnul Marian Vanghelie, preşedinte al PSD Bucureşti, vicepreşedinte al PSD şi primar de trei mandate la Sectorul 5. Domnule Vanghelie, să intrăm direct în subiect. Voiam să vă întreb de ce simţiţi nevoia unei rebranduiri, a unei schimbări de look, aşa cum vă exprimaţi acum câtva timp, dacă aţi obţinut toate aceste funcţii, toate aceste poziţii cu look-ul actual?
Marian Vanghelie: Eu cred că oamenii cât trăiesc în viaţă învaţă şi cred că este nevoie încontinuu de schimbări. Şi societatea românească are nevoie de schimbări. Am câştigat pentru că, cum îmi place mie să aud că sunt natural ca brânza de oaie - făcând o glumă - asta nu înseamnă că trebuie să rămân şi să rămânem pe loc. Cred că oamenii trebuie să evolueze şi, cu atât mai, mult cred că, dacă sunt într-o altă etapă a vieţii şi am ajuns până aici, nu înseamnă că nu trebuie să dau mai mult. Eu cred că societatea are nevoie de mai mult, are nevoie de politicieni pregătiţi şi, ca atare, nu fac altceva decât ceea ce ar trebui să se întâmple natural. Dacă dvs. mă mediatizaţi într-o formă sau alta, câteodată pozitiv, câteodată negativ, eu nu am decât să vă mulţumesc.
Reporter: Imaginea dvs. era asociată până acum cu Vanghelionul de Anul Nou şi cu micii şi berea de 1 Mai. Acum, iată, începe să fie o imagine asociată cu SUA, cu Casa Albă - aţi fost acolo. Nu vi se pare o distanţă prea mare?
Marian Vanghelie: În viaţă trebuie să îţi propui lucruri foarte mari. Dacă îţi propui lucruri mici, rămâi mic. Dacă îţi propui lucruri mari, ajungi mare. Ştiţi că există şi o zicală: dacă îţi propui, ai şanse să ajungi, indiferent pe ce funcţie îşi propui să ajungi. Dacă nu-ţi propui, sigur nu ajungi niciodată. Deci, asta cu micii, cu Vanghelionul, a fost ceea ce aţi vrut dvs., presa, să preluaţi din activitatea mea de 15 ani sau de 17 ani în politică şi de 10 ani în administraţia locală. Sunt într-o altă etapă, cum spuneam. Şi poziţia de vicepreşedinte cred că mă face ca să fiu mult mai atent asupra unor lucruri şi să doresc alte lucruri. În momentul când eşti vicepreşedinte al unui partid - şi zic eu că e cel mai mare partid din România, chiar dacă suntem în opoziţie în momentul de faţă - cred că oamenii se aşteaptă de la un vicepreşedinte, de la un om care este pe lângă preşedintele partidului, şi de la toţi vicepreşedinţii, în general, ca să dea ceva societăţii, să dovedească că pot să aducă un plus de valoare.
Deci, ca atare, eu cred că, America pe de o parte, spuneam de Israel, spuneam de Londra, spuneam de Marea Britanie, spuneam şi mă interesează să mă duc chiar şi în Rusia - deci cred că în următorii 2 ani, trei ani, nu ştiu exact, voi avea mult de mers pentru că mă interesează toate aceste lucruri. Pe fond, până la urma urmei, reprezintă puterea în lume oamenii ăia la care vreau să mă duc, să am întâlniri, şi cred că în momentul când vii în România e foarte complicat ca cineva să-ţi mai spună că "Ştiţi, că noi am aflat...". Nu aţi aflat că eu am vorbit cu domnul cutare. Nici aia n-aţi aflat pentru că eu ştiu că lucurile sunt aşa. Şi atunci lucrurile n-au decât să meargă pozitiv. Şi nu mai spun, bineînţeles, mă inteersează relaţia şi cu UE şi cu Bruxelels, tot ce însemană UE, prin liderii socialişti, prin PES, prin tot ce înseamnă partea de stânga în Europa.
Reporter: Spuneaţi că vă interesează Rusia. Să ne aşteptăm la o vizită la Moscova în perioada următoare?
Marian Vanghelie: Mă interesează tot ce înseamnă putere. În perioada următpare am prea multe. Nu ştiu în ce perioade. V-am spus că am un program mai amplu. Pe mine mă interesează următoarea perioadă. Când spun "următoarea perioadă" pentru mine este următorii zece ani, cinsprezece ani. Dar următorii doi-trei ani de zile am un program foarte bine pregătit. Acum am să plec pe 22 - că nu a mai fost timpul necesar - tot în America că am câteva invitaţii acolo şi trebuie să le onorez. Aţi văzut că au venit şi cei de la ACS, o firmă achiziţionată de compania Xerox, una din cele mai mari companii multinaţionale, o să mai vină în următoarea perioadă. Dar vreau să mă ţin de programul pe care l-am făcut, ceea ce am punctat, invitaţiile pe care le am, vreau să mă duc la .... sunt invitat la conferinţa anuală a oamenilor de afaceri americano-israelieni co-prezidată de Barack Obama şi de domnul Netayahu. E una din cele mai importante acţiuni din lume, care se întâmplă anual, şi am avut onoarea să am întâniri chiar cu toată conducerea acestei asociaţii şi mi-a făcut şi invitaţia. Ca atare, o să fiu prezent acolo şi nu numai acolo.
Reporter: Google dă 1.410.000 rezultate în 0,13 secunde pentru "Vanghelie". E suficient?
Marian Vanghelie: Nu ştiu dacă e suficient. Eu nu mi-am propus neapărat o ţintă din acest punct de vedere. Dar eu cred că niciodată nu e suficient. Întotdeauna trebuie să vrei mai mult. eu vreau foarte mult. Spuneam că am început de la 18 ani activitatea mea aşa-zis administrativă, economică - făcând o comparaţie, ca şi factor de decizie, ca şi conducător - şi întotdeauna mi-am propus şi mai mult. La 19 ani am fost director comercial. A venit Revoluţia, m-am privatizat cum s-a privatizat tot românul, într-un anumit format şi lucrurile mergeau foarte bine şi pur şi simplu am avut iniţiativa să susţin zona sindicală pentru că eu am venit din zona asta. Aşa am intrat, poate dintr-o întâmplare, în politcă şi de aceea spuneam că mă interesează cât mai mult.
Reporter: Deci de la un privat aţi ajuns politician şi iată, acum câteva zile aţi zburat, pentru prima dată, cu elicopterul. Cum se vede Bucureştiul din elicopter?
Marian Vanghelie: Se vede urât. Se vede urât pentru că - nu suntem singurii care am greşit - să ştiţi că, inclusiv în America, am fost la institul urban şi ei se ocupă de tot ceea ce însemană nu numai America, plus Guvernul federal dau bani pentru anumite state să fie sprijiniţi pentru anumite programe. Vorbeam de PUG, cum se transformă PUG-ul nostru din Bucureşti în diferite PUZ-uri şi cum s-au creat tot felul de structuri care nu sunt toate în regulă nici la ei. Şi la ei se întâmpla - nu în Washington.
Din păcate la noi a fost un exces de zel din mai multe motive care nu mai are rost să le mai atingem acuma.. Am făcut o glumă - una mai grasă, una mai slabă, una mai subţire. Nu. Pe fond nu avem nicio viziune din punct de vedere urbanistic, nu au avut nicio viziune toţi cei care au fost în administraţia locală şi sunt într-o formă sau alta vinovaţi. Vedem ce ne rezervă viaţa - poate în următoarea perioadă ne dă Dumnezeu mai multă minte şi politicienilor şi celor care vor fi ca factor de decizie în Bucureşti şi încercăm un pic să echilibrăm şi să schimbăm formatul în Bucureşti.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe:
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate