Interviu cu Yevhen Mahda, politolog ucrainean: Rusia va încerca să intervină în alegerile din România, de anul viitor. Dronele ajunse din Ucraina în teritoriul român, o strategie a Kremlinului de a destabiliza ţara

Yevhen Mahda, politolog ucrainean şi profesor de ştiinţe politice, prezent la conferinţa Gândirea militară românească, având tema „Rezilienţă, dezvoltarea capabilităţilor militare şi cooperare la nivelul NATO-UE pentru realizarea unei strategii a securităţii la Marea Neagră”, desfăşurată la Cercul Militar, pe 14 şi 15 noiembrie, a vorbit pentru MAS şi Mediafax despre războiul din Ucraina, alegerile din Rusia, de anul viitor, şi despre posibilele încercări ale Rusiei de a interveni în alegerile din România.

Urmărește
2150 afișări
Imaginea articolului Interviu cu Yevhen Mahda, politolog ucrainean: Rusia va încerca să intervină în alegerile din România, de anul viitor. Dronele ajunse din Ucraina în teritoriul român, o strategie a Kremlinului de a destabiliza ţara

Politologul ucrainean a vorbit despre alegerile de anul viitor, din Rusia, în contextul intensificării atacurilor ruseşti din Ucraina ca modalitate a lui Putin de a arătat ruşilor că are rezultate în război şi, astfel, de a-i convinge să îl realeagă în funcţia de preşedinte.

Mahda consideră, însă, că alegerile de anul viitor din Rusia nu pot fi numite „alegeri prezidenţiale”: „Cred că, anul viitor, vom avea doar realegerea lui Putin, nu alegeri prezidenţiale în Rusia. Rusia vrea să elimine Ucraina ca stat. Acesta este un modus operandi al puterii ruseşti. Acesta este singurul lucru la care trebuie să ne gândim când vorbim despre războiul din Ucraina”.

Cu privire la ajutorul oferit de UE Ucrainei, acesta a declarat că: „UE ne-a ajutat, începând cu anul trecut, şi este un lucru unic, pentru că, înainte de războiul Rusiei în Ucraina, UE nu putea ajuta statele care nu erau membre ale Uniunii. Azi, însă, avem probleme cu Ungaria, cu poziţia lui Viktor Orban”. Acesta susţine că statele UE ar trebui să impună mai multe sancţiuni Rusiei, în special companiei Rosatom: „Principalul obiectiv acum ar trebui să fie sancţiunile împotriva Rosatom, pentru că este o corporaţie mare, o mare afacere şi are o mare influenţă asupra situaţiei din Rusia”.

Despre vizita ministrului rus al resurselor în Coreea de Nord, în aceste zile, şi relaţia Moscovei cu Phenianul, Mahda crede că este o relaţie de interes reciproc: „Coreea de Nord vrea mâncare, iar Rusia are mâncare. Coreea de Nord vrea petrol şi gaz, iar Rusia vrea piese şi materiale prime. Războiul din Ucraina este unul de amploare şi vedem acum că există probleme cu materialele prime nu doar în Ucraina, ci şi în Rusia”.

Mahda crede şi că Rusia va încerca să intervină în alegerile din România, de anul viitor: „Cred că prăbuşirea dronelor Shahed nu face parte din activitatea războiului, cred că este parte a propagandei, pentru că este ca o mită pentru populaţie. Cred că Rusia mizează pe populişti, pe politicienii care pot spune Noi putem opri Rusia. Nu mai putem susţine Ucraina. Putem să oferim o viaţă bună românilor.”

„Este o problemă comună. Aveam multe partide pro-Rusia în Ucraina şi, acum, putem vedea că vechile probleme hibride din Ucraina, în viaţa politică, în energie, în propagandă, pot fi observate şi în  Slovacia sau Ungaria. Cred că le vom vedea şi în România, anul viitor. (...) Cred că folosirea efectelor provocate de dronele Shahed (n.r. ale căror componente au ajuns şi în România) în media reprezintă principalul obiectiv prin care arată cetăţenilor români cum este teama de război.  Vrea (n.r. Rusia) să arate că dacă România nu ar susţine Ucraina, ar avea parte de linişte şi stabilitate”, a mai declarat acesta, pentru MAS.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici