- Home
- Politic
- (28.09.2019, 20:41)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Interviul integral. Gândurile lui Cristoiu. Dan Barna: Ideea că am susţine orice guvern, în orice condiţii, nu e pe masă. Chiar dacă este PNL
Dan Barna, candidatul USR-PLUS la prezidenţiale a declarat duminică, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că una dintre variantele posibile după adoptarea moţiunii de cenzură este instalarea unui guvern minoritar PNL.
Urmărește
5180 afișări
Prezidenţiabilul USR-PLUS nu a respins nici varianta ca actualul Guvern, condus de Viorica Dăncilă, să rămână interimar până după alegerile prezidenţiale. “Dacă cădem de acord pe alegeri anticipate, nu mai intrăm în secvenţa asta, guvernul Dăncilă rămâne să administreze, organizează alegerile, lucrurile sunt clare. Moţiunea de cenzură nu trimite guvernul acasă, ştiţi foarte bine, moţiunea de cenzură inabilitează guvernul să mai emită ordonanţe şi rămâne doar să administreze treburile curente şi de aceea şi în discuţiile care vor avea loc la Cotroceni, sunt convins după ce trece moţiunea, noi vom susţine exact punctul acesta de vedere. Să cădem de acord cu celelalte partide să mergem spre anticipate”, a afirmat Dan Barna.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 16:40, prezența la vot este de 39,83%. 7,1 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Primăria Municipiului Bucureşti, precizări legate de referendumul local din Capitală: Mesaj pentru cei care au viză de flotant
-
Avertismentul unui oficial britanic: Rusia este „agresivă” în domeniul cibernetic şi reprezintă o ameninţare la adresa NATO
Liderul USR doreşte să ajungă la un acord cu partidele de opoziţie şi pentru susţinerea unui candidat comun la Primăria Capitalei. “Miza reală a procesului este cum ajungem la mecanismul prin care să alegem candidatul unic al opoziţiei. Acela e obiectivul. În rest sunt paşi de făcut. PLUS şi-a desemnat un candidat, Vlad Voiculescu. USR e în procesul de a desemna candidat. Poate Niculor Dan. Întrebarea e facem competiţie sau facem un proces deschis, unde cel mai bine plasat candidat va fi nominalizat”, a afirmat Dan Barna. Întrebat dacă ALDE şi Pro România ar trebui să participe la această competiţie, acum că s-au anunţat ca partide opoziţie,, Dan Barna a răspuns: „De participat oricine poate să participe. Dar dacă ne uităm care sunt candidaţii cu şanse, nu sunt foarte mulţi în zona aceea”.
Dan Barna a negat că ar avea vreo legătură cu serviciile secrete şi că l-ar cunoaşte pe fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, şi a explicat de ce s-a înscris în cursa prezidenţială. “Eu sunt unul dintre acei oameni noi care au intrat în politică şi care îşi asumă să contribuie cu toată energia pe care o are el şi toată experienţa şi toată practica pe care a făcut-o în 20 de ani de lucrat în proiecte să contribuie la lucrul ăsta. Colegii m-au ales să candidez la preşedinţia României şi eu cred că România în momentul de faţă are nevoie de un preşedinte care să genereze încredere în România şi să dea mesajul acesta de prezenţă. România are nevoie de un preşedinte full time, un preşedinte care să nu fie prezent doar la crizele extraordinare ale societăţii”, a afirmat liderul USR.
Dan Barna este optimist şi crede nu numai că va intra în turul al doilea al prezidenţialelor, ci şi că va câştiga. “E un scenariu care pentru noi nu există. Deci toată energia şi tot ceea ce fac eu şi colegii mei din USR şi din PLUS vor genera rezultatul accederii mele în turul al doilea şi apoi voi fi preşedintele României. Este practic oportunitatea pe care România o are şi pe care o regăsesc în stradă în discuţiile cu cetăţenii”, a susţinut liderul USR.
Redăm interviul integral:
Monica Mihai: Bună seara doamnelor şi domnilor la o nouă ediţie Gândurile lui Cristoiu, o ediţie live, specială în care îl avem invitat pe candidatul la prezidenţiale Dan Barna. Trebuie să vă spunem că împreună cu domnul Cristoiu am demarat o serie de interviuri cu toţi cei care candidează pentru cea mai înaltă funcţie din stat, pentru preşedinţia României. Domnul Barna, bine aţi venit alături de noi.
Dan Barna: Bună seara şi mulţumesc pentru invitaţie.
Monica Mihai: Bine v-am găsit, domnule Cristoiu, o ediţie specială aşa cum am anunţat anterior.
Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.
Monica Mihai: Domnule Barna, discutasem anterior puţin şi cu domnul Cristoiu, poate cea mai de actualitate temă pe care o avem în acest moment este moţiunea de cenzură care bate la uşă mâine. Opoziţia a anunţat deja că va depune moţiune de cenzură, aceasta se va vota săptămâna viitoare luni, cel mai probabil. Care este poziţia dumneavoastră vis-a-vis de această moţiune de cenzură şi a alianţei pe care o reprezentaţi?
Dan Barna: Este poziţia pe care am avut-o de un an şi jumătate, de când spun că acest guvern nu mai are legitimitate să conducă România. Susţinem, toţi parlamentarii noştri susţinem această moţiune de cenzură, vom vota la vedere pentru a nu fi niciun fel de echivoc sau niciun fel de... mereu e câte o umbră, câte o întrebare, dar dacă, în cazul nostru nu este nicio îndoială şi fac apel foarte explicit la toate celelalte partide care sunt sau pretind că sunt în opoziţie, întrucât au şi semnat moţiunea, să voteze tot aşa la vedere pentru a nu fi niciun dubiu şi a fi foarte clar că în momentul de faţă PSD este izolat şi nu mai beneficiază de majoritate.
Ion Cristoiu: Domnule Barna, cel care se agită şi într-un fel este stegarul acestei moţiuni de cenzură este PNL. Conducerea PNL v-a contactat şi pe dumneavoastră?
Dan Barna: Da, am avut pe toată durata acestei perioade, ultimelor trei săptămâni şi eu şi liderul de grup de la Cameră şi cel de la Senat au avut discuţii constante cu cei de la PNL, am participat şi la textul moţiunii, deci e un demers al opoziţiei fără îndoială.
Miza şi preocuparea principală este ca moţiunea să treacă. După care, din punctul nostru de vedere, intrăm în logica acelui pact pentru anticipate
Ion Cristoiu: Dacă nu este un secret de stat, presupun, de fapt sunt aproape sigur că moţiunea o să treacă. Spuneţi-mi, în discuţiile pe care le-aţi avut cu PNL-ul, dacă nu e secret de stat, ce are de gând PNL-ul după? Trece moţiunea şi trebuie să avem o soluţie din partea dumneavoastră. Care e soluţia?
Dan Barna: Să nu trecem moţiunea ca pe o certitudine.
Ion Cristoiu: Mă rog...
Dan Barna: Sper ca de data aceasta să se întâmple, este ceea ce îmi doresc că ar fi necesar şi firesc pentru situaţia actuală din România, dar experienţa moţiunilor anterioare ne arată, e adevărat, niciodată nu a fost atât de aproape, acum chiar sunt semnături mai multe decât voturile necesare, dar lucrurile nu sunt simple şi nu vreau să transmitem mesajul că e un done deal, eu în continuare sunt precaut. Cei trei ani de politică, puţini comparativ cu ceilalţi oameni din parlament, cei trei ani de politică pe care am reuşit să-i avem ne-au arătat că precauţia e o abordare sănătoasă. Deci miza şi preocuparea principală este ca moţiunea să treacă. După care, din punctul nostru de vedere, intrăm în logica acelui pact pentru anticipate despre care am vorbit constant, se deschid porţile pentru a putea să mergem la alegeri anticipate, singurele, care într-adevăr, aşază România pe direcţia de care e nevoie, respectiv cea de a începe să facem reformele.
Monica Mihai: Şi aţi fi dispus să intraţi la guvernare în aceste condiţii?
Dan Barna: După alegeri anticipate categoric da, este poziţia pe care am avut-o constant de doi ani de zile aici, nu e niciun fel de echivoc. Obiectivul este ca după ce trece moţiunea ăsta este primul pas, se poate ca apoi în 60 de zile preşedintele, prin acord cu celelalte partide din opoziţie, să propună doi premieri de formă, să spunem, care să fie respinşi, după care la următorul preşedinte, dat fiind că acesta e în ultimele 6 luni de mandat şi nu mai poate dizolva parlamentul, primul act al următorului preşedinte şi asta îmi doresc să pot să fac să fie dizolvarea parlamentului astfel încât în februarie sau martie să avem alegeri anticipate, pe un calendar foarte clar. Undeva la 20 decembrie se validează noul preşedinte, trei luni de zile se organizează alegerile, deci februarie-martie e un termen foarte realist de alegeri anticipate.
Monica Mihai: Şi dacă nu vor avea aloc alegeri...
Dan Barna: Este mesajul constant pe care l-am dat şi în discuţiile cu PNL-ul, ca să finalizez răspunsul la întrebare.
Ion Cristoiu: Încă o dată, poziţia dumneavoastră o ştiu, chiar sunt de acord, surprinzător, care este poziţia PNL-ului pentru că PNL-ul este cel care teoretic face jocurile şi se conturează tot mai mult varianta unui guvern minoritar condus de domnul Orban. Este imposibil ca dumneavoastră să nu vă fi spus, bănuiesc că lui Ponta i s-a spus, chiar dumneavoastră să nu vi se spună? Ce vor să facă după? Că e cel mai important după, că dărâmarea în sine...
Dan Barna: Sunt mai multe scenarii posibile este şi acesta unul dintre ele dar, repet, discuţiile acestea vor avea consistenţă în momentul în care moţiunea trece, eu nu sunt deloc sigur că în momentul ăsta lucrurile sunt sută la sută garantate, tocmai de aceea facem apel şi eu şi liderii PNL au spus acelaşi lucru, de vot la vedere pentru a creşte presiunea şi asumarea pe o situaţie care nu mai poate să continue aşa. De fapt guvernul Dăncilă nu mai poate să continue în momentul de faţă, ultima palmă pe care am luat-o cu respingerea doamnei Plumb este, nu picătura, găleata care a revărsat paharul. Acest guvern ne face de râs cu fiecare gest pe care îl întreprinde.
Ion Cristoiu: Domnul Barna, încă o dată, ştiu e interesant că vă puteţi eschiva de la răspuns spunând că să treacă moţiunea. Eu spun că trece şi hai să luăm...
Dan Barna: Dar nu mă eschivez în niciun fel, e una din variante un guvern minoritar PNL este una din variante.
Ion Cristoiu: Şi dumneavoastră ce face? Îl susţineţi?
Dan Barna: Îl susţinem parlamentar, am spus foarte clar asta.
Monica Mihai: Îl susţineţi parlamentar fără să intraţi la guvernare?
Dan Barna: Categoric.
Ion Cristoiu: După 26 mai am un interviu al dumneavoastră dat ziarului Adevărul unde şi dumneavoastră şi domnul Cioloş spuneaţi că veţi sprijini dacă acest guvern respectă anumite condiţii. V-aţi schimbat?
Dan Barna: Nu.
Ion Cristoiu: E foarte important, asta e o ştire. Care sunt condiţiile?
Dan Barna: Asta am spus de fiecare dată: Primar în două tururi, fără penali în funcţii publice, deschiderea discuţiilor pe OUG 114, am încercat şi în sesiunea extraordinară şi PSD a spus, bun, hai să mai amânăm că sunt şi unele lucruri pozitive acolo, sunt câteva dintre principiile care pentru sunt fundamental necesare să facă parte din programul acestei guvernări pe care suntem dispuşi să o susţinem parlamentar.
Monica Mihai: Şi din semnalele pe care le aveţi până în acest moment există posibilitatea ca ele să facă parte?
Dan Barna: Nu a existat niciun punct de vedere contrariu, să spunem, în discuţiile cu cei de la PNL şi ei declară că susţin primari în două tururi şi ei în ultima etapă au susţinut iniţiativa fără penali în funcţii publice, deci sunt lucruri asupra cărora...
Ion Cristoiu: Îndeplinirea condiţiilor astea sub forma unei înţelegeri, domnul Barna să vă explic de ce insist. Sigur, nefiind USR-ist...
Dan Barna: Dar ne simpatizaţi.
Ion Cristoiu: Da... chiar ieri am avut de a face cu o sindrofie unde erau numai USR-işti, chiar sunteţi interesanţi, chiar mă preocupă. La ora actuală chestiunea noul guvern depinde fundamental de USR nu de ALDE, nu de Ponta şi ăla, în aceste condiţii, poziţia dumneavoastră pentru electoratul de dreapta este vitală de aia vă întreb. Că poziţia lui Ponta, a lui Tăriceanu şi nici măcar a lui Klaus Iohannis nu mă interesează, de aia insist, nu de altceva, pentru că de dumneavoastră va depinde credibilitatea următorului guvern, sunteţi de acord?
Dan Barna: Sunt de acord.
Ion Cristoiu: În aceste condiţii veţi face o înţelegere scrisă sau sunteţi de acord cu guvernul minoritar din start?
Dan Barna: Deci ideea că am susţine orice guvern în orice condiţii nu e pe masă.
Ion Cristoiu: Chiar dacă este PNL.
Dan Barna: Chiar dacă este PNL. Noi am fost foarte consecvenţi, noi am spus de alegeri anticipate de doi ani de zile, noi am spus că trebuie să treacă moţiunea de cenzură am propus acum şi calendarul foarte clar pentru anticipate, la fel am vorbit şi despre condiţiile în care sau în baza cărora USR este dispus să susţină parlamentar o guvernare non-PSD. Aici suntem ca poziţie, am rămas în acelaşi loc şi este foarte clar, condiţiile noastre sunt, repet, primari în două tururi, fără penali în funcţii publice, iniţiativa aceasta cetăţenească care ne-a legitimat de altfel şi pe care am construit foarte multă credibilitate, OUG 114, legile justiţiei, asta nu mai e nevoie să repet pentru că sunt coloana vertebrală a partidului nostru.
Ion Cristoiu: Daţi-mi voi o întrebare în calitate de USR-ist. Dumneavoastră aţi avut până acum o poziţie, sunt de acord, radicală, care spunea să nu negociem cu cei care au fost la putere. Păi la putere a fost şi Ponta şi Tăriceanu, de ce negociaţi dărâmarea guvernului. Pe dumneavoastră vă întreb nu pe Orban că la el ştiu. Cum explicaţi electoratului dumneavoastră că sunteţi alături de cei care au fost la guvernare până la urmă?
Dan Barna: Susţinem parlamentar un guvern care îşi asumă aceste priorităţi care...
Ion Cristoiu: Nu, vorbesc la moţiune. De ce sunteţi de acord ca alături... de ce nu spuneţi aşa, eu aşa aş fi spus în locul PNL, aşteptăm alegerile că oricât de catastrofal nu putem risca să ne combinăm cu soluţia imorală, chiar pentru dărâmarea guvernului...
Citește mai departe:
Citește pe alephnews.ro: Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Lia Olguţa Vasilescu, către liberalul care a propus decontarea ratelor la locuinţe ale magistraţilor: Câte dosare ai?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Până la ora 10:00, 4,30% dintre alegători au votat la referendumul din București. Ce se întâmplă după referendum
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe